Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
2 godziny temu, Fugeo napisał:

Mówisz, że Wincenciak jest analfabetą, ale czytając Twój post mam wrażenie, że wcale nie jesteś gorszy od niego 🤨

Ja w tym roku na zielsko stosuję Bacare Trio w dawce 0,6 l/ha. Znajomy, który rozmawiał z przedstawicielem Bayer'a powiedział, że dawka 0,55 l/ha to minimum, a najlepiej zastosować dawkę w okolicy 0,6 l/ha.

A trzeba było się zapytać czy jak ktoś stosował zgodnie z etykietą ( bo przecież inaczej łamie prawo ) to Bayer zwróci kasę w razie nie zadziałania środka ?

• Haha 1
Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz222 napisał:

A to koło nie może mieć pola powierzchni 1m2 lub proporcjonalnie mniejsze?

Mysle ze nawet nie wiesz jak wyliczyc pole powierzchni kola. Jak ktos lubi to moze tez wyrysowac sobie trojkat. Albo nawet jak ktos ma artystyczna dusze to moze narysowac balwanka z 3 okregow i tak policzyc

Poprostu nie bardzo wiem jaki jest sens liczenia pola powierzchni kola zamiast jak czlowiek zrobic to prosro w kwadracie. No ale coz.tak samo nie zrozumiem jak rolnicy z wieloletnim stazem moga pytac przedstawicieli handlowych o ochrone lub nawozenie

Opublikowano
13 minut temu, jahooo napisał:

To twierdzicie , że koło o powierzchni 1m2 da lepszy plon niż kwadrat o tej samej powierzchni ?? :D

Nikt nie twierdzi, za to kto inny ma zamiłowanie to wyśmiewania innych, bo mają swoje sposoby na różne rzeczy

Opublikowano

Ja pierdziele , nie rozumiem co komu do tego jak mierzy sobie obsadę, czy za pomocą koła kwadratu czy też trójkąta. Byleby się przypierdzielic zamiast merytorycznie porozmawiać 😉 wychodzi kto posiada "małeego"

• Haha 1
Opublikowano

Trochę stanę w obronie masy24. Ma swoje spostrzeżenia i raczej wie co pisze. Jego doświadczenia są raczej odmienne od tych którymi nas karmią i są na topie. Opisuje to dla warunków w swoim gospodarstwie. Chodzi mi o gęstość,  nawożenie ochronę a nie o bzdurne liczenie obsady kołem kwadratem czy trapezem. Ma swój rozum i z niego korzysta co za pewne przynosi mu wymierne korzyści ekonomiczne. Więc trochę nie rozumię dlaczego po nim jedziecie. Jak wszyscy będziemy spijać sobie z dzióbków i przytakiwać że tak samo robimy to nie będzie sensu rozmowy.

A że słownictwo ostre no to już inna sprawa. 

Nie wiem, jeśli dostał urlop to ja osobiście wnioskował bym za jego natychmiastowym skróceniem. Widzę że po ostrzeżeniu nie był już prowokacyjny, więc tym bardziej dla mnie nie zrozumiała była by decyzja o urlopie.

Youtuberów nie oglądam bo to faktycznie programy z lokowaniem produktu.

Jak czegoś nie wiem dopytuję na forum. Ewentualne odpowiedzi też staram się weryfikować.

Pszenice opryskane w poniedziałek expert 0,35 i delfin 0,2, chwasty mam wrażenie że w natarciu. Żadnych przebarwień i jakby ich przybywało. Natomiast na pszenicy jakby pojawiały się centki przebarwień.

Opublikowano

Postawa w stylu "ja jestem najmundrzejszy, a wy roztropki albo sie słuchajta, albo spadajta na drzewo" raczej nie prowadzi do żadnego 'sensu rozmowy'. Czasem trzeba wziąć poprawkę, że jak Polska długa i szeroka, tak każdy sposób na uprawę czy ochronę znajdzie swoje zastosowanie, bo wszędzie panują różne warunki. Dyskutować można, ale jak przyjmiesz postawę własnej nieomylności, dokładając brak rzeczowej argumentacji, to dyskusja traci sens.

Opublikowano (edytowane)

Ja patrzę na niektóre wypowiedzi z przymrużeniem oka, część osób nie tylko nie potrafi przyjąć krytyki ale nawet zrozumieć, że ktoś ma inne zdanie. Generalnie - wiele można się dowiedzic, bo ja sam nie jestem w stanie przebadać u siebie takiej ilości środków na przykład, jakie są na rynku, albo ilości odmian. A że ktoś liczy obsadę za pomocą suwaka logarytmicznego - to jego sprawa. Po tylu latach gospodarzenia wiem, że na jednym polu będzie dobra u mnie taka obsada, na drugim inna, a  jak chcę poeksperymentować, to ten jeden hektar mogę zasiać inaczej i wyciągać wnioski.

@yacenty chyba pójde w twoje ślady i po soi pszenica pójdzie rozsiewaczem pod talerzówkę

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

Nie śledzę wszystkiego,  ale to co moją uwagę zwróciło to tam raczej rzeczowo się wypowiadał. Z tym  środkiem bacara czy jak tam ma 100% racji. Z tym że część ślepo patrzy w celebrytów i im wierzy też.

Sposób bycia ma specyficzny, a z kolei sposób postrzegania go przez innych też jest sprawą indywidualną. 

• Root Admin
Opublikowano
18 minut temu, Agrest napisał:

Trochę stanę w obronie masy24. Ma swoje spostrzeżenia i raczej wie co pisze. Jego doświadczenia są raczej odmienne od tych którymi nas karmią i są na topie. Opisuje to dla warunków w swoim gospodarstwie. Chodzi mi o gęstość,  nawożenie ochronę a nie o bzdurne liczenie obsady kołem kwadratem czy trapezem. Ma swój rozum i z niego korzysta co za pewne przynosi mu wymierne korzyści ekonomiczne. Więc trochę nie rozumię dlaczego po nim jedziecie. Jak wszyscy będziemy spijać sobie z dzióbków i przytakiwać że tak samo robimy to nie będzie sensu rozmowy.

A że słownictwo ostre no to już inna sprawa. 

Nie wiem, jeśli dostał urlop to ja osobiście wnioskował bym za jego natychmiastowym skróceniem. Widzę że po ostrzeżeniu nie był już prowokacyjny, więc tym bardziej dla mnie nie zrozumiała była by decyzja o urlopie.

Youtuberów nie oglądam bo to faktycznie programy z lokowaniem produktu.

Jak czegoś nie wiem dopytuję na forum. Ewentualne odpowiedzi też staram się weryfikować.

Pszenice opryskane w poniedziałek expert 0,35 i delfin 0,2, chwasty mam wrażenie że w natarciu. Żadnych przebarwień i jakby ich przybywało. Natomiast na pszenicy jakby pojawiały się centki przebarwień.

na razie tylko poprosiłem - dosłownie żeby dał sobie troche luzu.
czy ja gdzies napisałem ze nie ma wiedzy? doświadczenia? że głupio pisze? Nie, chodzi tylko i wyłacznie o styl/sposób. Po co te wyzwizska od analfabetów? Bez tego przecież można merytorycznie gadać o naszych problemach w pszenicy co nie?
Nawet jak się z tobą nie zgadzam w kwestii ochrony, nawożenia czy obsady, nie twierdze ze jesteś analfabetą co nie? Bądzmy mili wobec siebie, łaczmy się w tym trudnym czasie a nie dzielmy, co nie?

5 minut temu, jahooo napisał:

@yacenty chyba pójde w twoje ślady i po soi pszenica pójdzie rozsiewaczem pod talerzówkę

Próbuj, tylko najpierw pokombinuj czy się talerzówkę płytko ustawić. U mnie teraz jak mokro to niestety udało się tylko na 5 cm, jak było płycej to nie mieszała wszystkiego albo zostawały duże ślady po kołach.
Jak szła głebiej to było lepiej zrobione, ale bałem się ze ta pszenica posiana za głeboko będzie dwa miesiące wschodzić

4 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

a co pisał o bacara ?

Cofnij na poprzednią stronę zobaczysz

Opublikowano

Po pierwsze napisalem analfabeta o youtuberze. To kolega z forum zaczal i pierwszy nazwal mnie analfabeta.

Nie uwazam sie za najmadrzejszego. Pare razy wypowiadalem sie na temat gestosci siewu i namawialem do sprobowania mojej metody osoby ktore robia zgodnie z przyjeta zasada a z plonu nie sa zadowolone. Mowilem na na dobrej klasie i ph sianie zgodnie z zaleceniem producenta byc moze jest ok. Wysmialem liczenie obsady w okregu bo niby jak to ma wygladac. Ktos polecal policzyc po promieniu o,2. Po co i na co jak mozna zrobic to latwiej. 

Dzieki agrest

Opublikowano

Ciężka brona czyli długi pazur? Nie przemieszasz na 10cm w głąb?

Wolałbym jeśli masz samym agregatem uprawowosiewnym. Najlepiej z przednim i tylnym wałem

Opublikowano

I zastanawia mnie jak to jest ze rolnicy czasem i od dziecka, czytaja probuja. A przyjeżdża jakis gosc od srodkow i mowi sluchaj to zrobiles zle. Zrob to czy tamto. Jakim prswem i na jakiej podstawie skoro on nie ma zadnego pojecia praktycznego? Oststnio przyjechal taki jeden do mnie, alurat byl u znajomego a ja przez tel mowilem ze zaraz jade dac 200 kg saletry na rzepak. Przyjecgal i mowi ze po coco tak duzo, ze rzepak przerosnie. To go zapytalem  dlaczego uwaza ze za duzo skoro nigdy w zyciu nie uprawial rzepaku , tym bardziej nie uprawial go na moich glebach, nie ma pojeciacia o przedplonie i czy dswalem azot na slome ale jux wie czy za duzo. Zawsze robilem jak zalecali producenci itp. Skoro plon mi nie pasuje to cos zmieniam sam jak teraz wieksza dawka n jesienia w rzepaku. Nie jest mi do tego potrzebny przedstawiciel czy cezary wincenciak

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, Agrest napisał:

Ciężka brona czyli długi pazur? Nie przemieszasz na 10cm w głąb?

Wolałbym jeśli masz samym agregatem uprawowosiewnym. Najlepiej z przednim i tylnym wałem

Brona tylko na 4-5cm , w zasadzie pracę wykonają z tyłu wałki, z przodu rozkręcone cięgło, z tyłu rozkręcone wałki

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 godziny temu, Agrest napisał:

Pewnie stokłosa 

Tak żytnia trochę za gęsto zasiałem i wybujała ale już posiałem nową. Jak zbierałem nasiona to ona wcale się nie osypywała a i w żniwa kombajn do ziarna ją sypał może jej w nowym sezonie nie będzie?

Opublikowano

Będzie. Najwięcej w miejscach gdzie pług słabo resztki przykrył. Czyli poprzeczniaki. Mam działkę na której przed żniwami właśnie na poprzeczniakach  i od miedzy zagłuszyła zboże. Przejechałem to rozdrabniaczem ale trochę za późno i zielone nasiona i tak kiełkowały i kiełkują.

Ogólnie chwast ten powrócił na pola w natarciu, podobnie jak maki no i ostrożeń. Przeżywają swoją drugą młodość.

Apyros wycofany, co w takim razie na stokłosę? 

Opublikowano

Ale stokłosy nie bierze?

W tym roku jest mokra jesień i to co się dzieje na wielu polach to jakaś masakra. Ja takiej presji chwastów nie pamiętam. Bez poprawki raczej się nie obejdzie , zwłaszcza że krety i nornice już ryją, plus masa spękań gleby po ulewie i w tych miejscach doglebówka już nie działa, ale zostawić to do marca/kwietnia?

• Root Admin
Opublikowano

Puma?

43 minuty temu, jahooo napisał:

Mam zamiar potalerzowac ściernisko, rozsiać pszenicę rozsiewaczem i po wierzchu ciężka brona z wałkami ustawiona tak na pół zęba

no i pamiętaj o ścieżkach - ich nie ma przy siewie rzutowym

Opublikowano

Puma chyba też nie zwalcza. Jedynie apyros i atlantis chyba miał rejestrację. Albo attribut.

Ogólnie bardzo droga zabawa. 

Opublikowano

Może i czyste ale to co chwast wciągnie to jego. W tym roku cześć zostawiłem na wiosnę ze względu na bryły, poszedł axial pak i zrobiło się chłodno, pierwsze efekty działania widoczne były po 3 tyg. Co się namartwiłem ale położyło.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v