Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 godziny temu, matek89121 napisał:

Ty jak się budzisz rano to jednego dnia masz ptaszka wygiętego w prawą a drugiego w lewą stronę ,powiedz nam dlaczego ?😀 

jam słyszał że jest teoria że leworęczni mają ułożonego na lewo a praworęczni na prawo, a wygięcie kłosa to pewnie do słońca leci... tak jak żonkile na przykład

Opublikowano
3 godziny temu, matek89121 napisał:

Ty jak się budzisz rano to jednego dnia masz ptaszka wygiętego w prawą a drugiego w lewą stronę ,powiedz nam dlaczego ?😀 

Po to, żeby jego kobieta wiedziała czy robić pranie. Jak ma na prawo, to będzie słoneczna pogoda. Można wywiesić. Gdy na lewo, to będzie ulewa... A gdy stoi, to nie myśli o praniu 😂

Opublikowano
40 minut temu, red83 napisał:

Po to, żeby jego kobieta wiedziała czy robić pranie. Jak ma na prawo, to będzie słoneczna pogoda. Można wywiesić. Gdy na lewo, to będzie ulewa... A gdy stoi, to nie myśli o praniu 😂

właśnie na tą odpowiedź czekałem w nagrodę dostajesz talon  na kur..wę i balon 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, matek89121 napisał:

właśnie na tą odpowiedź czekałem w nagrodę dostajesz talon  na kur..wę i balon 

Tzn, że nie widać w jakim jest stanie? Kłos krótki jak w jęczmieniu @yacenty? 😉 

Edytowane przez red83
Opublikowano (edytowane)
21 godzin temu, alfa napisał:

Czemu jara ma takie poskręcane kłosy? 

IMG_20200618_132048.jpg

Po mocnym skracaniu tak się dzieje. U mnie też skracana  2 razy i podobne kłosy. Drugi raz był za mocny po prostu i lekko opóźniony. Pszenica ledwo do kolan i stoi jak trzeba, jak tu co niektórym wiec w ogóle to mi to wisi czy on prosty czy paragraf, bo areał po ugorze i tak lepiej wygląda jak oziminy.  

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
andrzej1988 napisał:

W lubelskim cały czas deszcz. Ja na szczescie T3 zrobilem w piatek w nocy. T3 było nie planowane ale przez te deszcze obawiałem sie fuzariozy. W czerwcu juz spadło chyba z 80 litrow, maj 110l.

okolice Białej Podlaskiej maj 105mm a w czerwcu już 55mm od prawie 2 tygodni pada codziennie więcej albo mniej ale i tak nie da się zrobić zabiegu na T3, do tego mam działkę kukurydzy gdzie widać że ma już jasny kolor, woda wyplukuje skladniki w głąb gleby a nie mogę wjechać przez deszcze. W poniedziałek wtorek było okno na zabiegi to mi się ciągnik nawalil i przestał w garazu. Ale widzę że od wtorku szykuje się przerwa w opadach na dłuższy czas więc czekam z utesknieniem hehe

Opublikowano
dzikiWschód napisał:

andrzej1988 napisał:

W lubelskim cały czas deszcz. Ja na szczescie T3 zrobilem w piatek w nocy. T3 było nie planowane ale przez te deszcze obawiałem sie fuzariozy. W czerwcu juz spadło chyba z 80 litrow, maj 110l.

okolice Białej Podlaskiej maj 105mm a w czerwcu już 55mm od prawie 2 tygodni pada codziennie więcej albo mniej ale i tak nie da się zrobić zabiegu na T3, do tego mam działkę kukurydzy gdzie widać że ma już jasny kolor, woda wyplukuje skladniki w głąb gleby a nie mogę wjechać przez deszcze. W poniedziałek wtorek było okno na zabiegi to mi się ciągnik nawalil i przestał w garazu. Ale widzę że od wtorku szykuje się przerwa w opadach na dłuższy czas więc czekam z utesknieniem hehe

to u mnie wszystko omija, opryski na legalu sobie wieczorami robie bo w dzień nawet nie ma co jechać

Opublikowano
10 godzin temu, Andpol napisał:

Takiego zachwaszczenia stokłosą to ja jeszcze nie widział jak mają na polach?

IMG_20200618_162529.jpg

IMG_20200618_162248.jpg

IMG_20200618_162308.jpg

Według mnie to jest pole stokłosy zachwaszczone pszenicą

• Like 1
Opublikowano

Mój sąsiad ma takie pole pięknej komosy delikatnie zachwaszczonej burakiem cukrowym. 

A w temacie to T3 w południowej Wlkp to mocno spóźnione gdybym zrobił po niedzieli? Co polecacie podać jeśli jeszcze nie za późno. 

Opublikowano (edytowane)

Pacjent Etana T1 Duet Star T2 Tiofan i poprawka Merces duża presja mączniaka dziś w trakcie niedzielnego lustrowania takie coś znalazłem co może być przyczyną?

IMG_20200621_124205_9.jpg

IMG_20200621_124232_6.jpg

Edytowane przez Jasio88
poprawa tekstu
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v