Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Co dajecie na t3, pszenica ma wszystkie liście zdrowe i zastanawiam się czy robić t3

Edytowane przez MarcinNH
Opublikowano
1 godzinę temu, MarcinNH napisał:

Co dajecie na t3, pszenica ma wszystkie liście zdrowe i zastanawiam się czy robić t3

T1 Duett Star, T2 Duett Ultra i ma liście też zdrowe, też mam dylemat czy jeszcze wjeżdżać..

Opublikowano
2 godziny temu, mysza103 napisał:

Nie ma się czym smucić , to są po prostu nowe zawiązki ziarna , U mnie w tamtym roku roku było identycznie również w hondi , azotu miała , przyszły deszcze i się porobiły takie narosty , które miały normalne , grube ziarno . Być może ta hondia ma tak w genach , 

Pierwszy raz mam coś takiego, tyle że jak widać nawet na zdjęciach część tych nowych pieterek jest odwrotnie skierowana mianowicie w dół. Czas pokaże co wyjdzie z tego. Gorzej się martwię tym że są wysokie zboża 🙄  

Opublikowano

U mnie to samo. Polecialem 0,3 Modusa + litr stabilanu i aż za bardzo je skróciło. Odpuściłem powtórkę bo żeby jeszcze gorzej nie narobić a po jakimś czasie przyszły deszcze i Pszenica wystrzeliła w górę. Miałem taką nawet do kostek i teraz już się wyrównała. A na wysokość teraz to może nawet do metra niektóre dochodzą przy dołkach. Kłosy też mi się nie podobają bo długie takie jakieś. 

Opublikowano

widzę że nie jestem sam, moja ostroga skracana 0.5 medexem i jeszcze 3 tygodnie temu sięgała trochę za kolana a wczoraj musiałem że dostanę zawału bo sięga mi za pas a jeszcze kłos nie wyszedł, zrobiła się taka wiotka. Dostała tylko 100N

Opublikowano

Oglądałem ostatnio hektar wiedzy i gość mowi że można dać 0,1 modusa na wykłoszoną pszenicę w celu zmniejszenia między kłosia i pogrubienia źdźbła. Stosował ktoś coś takiego? 

Opublikowano
51 minut temu, yacenty napisał:

w pewnej znanej gazeice mówil ze mozna dawac mocznik na kwitnący rzepak, spalili 180ha rzepaku :P - ups, poszlo

Mówisz o granuli czy oprysku , bo stosowanie mocznika w oprysku gdy rzepak 2 x dokwita dopala kwiat ,przynajmniej zachód cos takiego stosuje 

Opublikowano
1 godzinę temu, yacenty napisał:

w pewnej znanej gazeice mówil ze mozna dawac mocznik na kwitnący rzepak, spalili 180ha rzepaku :P - ups, poszlo

Ten gość z hektara wiedzy tak mówił ? 
kim on konkretnie jest ze i w gazetach się udziela

Opublikowano
7 godzin temu, yacenty napisał:

coś żle zrobili , ja tak robię już kilka lat i wszystko jest dobrze 

Opublikowano
6 godzin temu, masa24 napisał:

Ten gość z hektara wiedzy tak mówił ? 
kim on konkretnie jest ze i w gazetach się udziela

On mówił o dawaniu mocznika na luszczyne kiedy jest jeszcze z 2-5%kwistow. Z nich i tak nic nie będzie ale mówił, że kwiat zostanie wysterylizowany.

A z tym modusem ktoś coś próbował?

Opublikowano

Jak dożyję do następnej wiosny to nie oglądam się na pogodę, susza czy mokro leje 2.5 l stabilanu na hektar. W tym roku dałem na owies przeliczając dawkę na hektar wyszło 2.8 l na hektar i owies ma w tej chwili ok 50 cm wysokości i połowę wysuniętego liścia flagowego. Na jęczmień 1.5 l cerone w dwóch dawkach na pierwszą poszedł litr i wogole nie mógł go dobrze skrócić i usztywnić musiałem poprawiać, pogoda była idealna przy zabiegu. Możliwe że środek do d*py był tylko data przebita.

U mnie jedna osoba wygrała już siał zboże w październiku skrócił ja tak że z kłosem ma ok 50 cm, kłos długi badyl gruby.

Opublikowano

Przy owsie jest elastyczność od 2 do 5 kolanka poszło na drugie i jest duży wraz. 

Na pewno inaczej środki działały w późniejszych uprawach niż w  tych które były siane w terminie. U mnie non stop były przymrozki kiedy trzeba było skracać, medax przy 0.6 kg plus 0.4 Modus na powtórkę nie dał rady.

Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz222 napisał:

Może po prostu wie jak trafić w odpowiednią fazę żeby efekt skracania był najlepszy? I nie potrzebuje przy tym hektolitrów ccc

Albo nie wie, tylko miał nieco szczęścia i trafił po prostu idealnie z nawożeniem i skracaniem a pewnie  z azotem nie przesadził jak my.  Okazało się, że cały azot pszenica w maju z deszczami wykorzystała bo padało spokojnie, bez ulew, z przerwami, to co się dziwić, że wystrzeliła. Czyli niewiele się go zmarnowało, ale można było to przewidzieć, zero deszczów i zimno to sobie leżał i czekał. Źdźbło długie, pszenica gęsta i zdrowa tylko kłos mizerny.

Opublikowano
15 godzin temu, mysza103 napisał:

Nie ma się czym smucić , to są po prostu nowe zawiązki ziarna , U mnie w tamtym roku roku było identycznie również w hondi , azotu miała , przyszły deszcze i się porobiły takie narosty , które miały normalne , grube ziarno . Być może ta hondia ma tak w genach , 

3 lata temu miałem tak w reformie. To niezależnie raczej od gatunku. I tak jak dysydent pisał jestem zdania że w fazie kodowania kłosa pszenica miała lipę warunki, a potem dostała lepsze i przeprogramowała plon. Długość kłosa była ustalona więc powstały narosty nowych kłoskow na pieterkach. 

Opublikowano

podobnie jak w kukurydzy 2 lata temu jak było sucho to roślina programowala kolbe potem przyszły d3szcze i zwariowala zaczęła wypuszczać nowe kolby po 3-4 nawet oczywiście puste kosztem kolby głównej gdzie dodatkowo zredukowala plon

Opublikowano

Ja stosowałem CCC i modus (1l+0,2l) mimo suchego kwietnia, później jeszcze 0,2 na flagę. Niektórzy tutaj pisali, że CCC w tym roku to samobój dla uprawy, jest odwrotnie. Pszenica niska. Oczywiscie mogło być źle i mogłem zdusić uprawę. Ale śmieszy mnie jak niektórzy tu polecali nie stosować CCC, każdy ryzykuje sam, ryzyko nieraz się opłaca. A nieraz oczywiście nie. :)

• Like 2
Opublikowano
13 godzin temu, yacenty napisał:

Na pewno??? 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v