Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie chaber w tamtym roku już narobił strat i to sporych. Oprysk pierwotnie go przyhamował, a później i tak odbił. W tym sezonie zabezpieczyłem się od początku. W tym roku chaber obecny już na większości pól w okolicy. U sąsiadów również na chwilę obecną tylko wstrzymał się w rozwoju według mnie, ale to nie wyeliminuje go całkowicie. Pryskałem mieszankę jarą półtora tygodnia temu, to wczoraj już leżał przy ziemi. 

Opublikowano (edytowane)

Chaber podobnie jak mak polny przeżywa drugą młodość. Do tego co raz więcej ognisk ostrożenia w okolicy no i w tym roku daje o sobie znać Dymnica pospolita. 

Trafiają się takie place.  W pszenicy na 8ha mam dwa place po około 1 ar, tam gdzie pszenica praktycznie wyginęła, w pszenżycie jest około 0,5 ara.

Zostawiłem to, choć nie wiem czy z plecakowym się nie przejść 

20200516_070736.jpg

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
1 godzinę temu, Turok napisał:

w sklepie polecił mi PRIAXOR w dawce 0.8l/ha na zabieg t1 w pszenicy jare będzie to dobre rozwiązanie?

Priaxor raczej na T2

13 godzin temu, ksys napisał:

Septorioza czy dtr odmiana Julius sąsiada

1589915816749640104763.jpg

Ta sąsiada ... jak coś nie tak to zawsze sąsiada agronomem jesteś u niego?

Opublikowano

słabe zdjęcie, ale tam chyba są grzybnie, te czarne punkciki. Jak są to na bank Septorioza. Tylko nie widziałem żeby zaczynała się od czubków, zazwyczaj od dołu liścia/ 

Opublikowano (edytowane)

Od góry liścia to może są efekty przymrozków? Nie widać piknidiów septoriozy, zdjęcie mało ostre. Charakterystycznych czarnych punktów dtr też nie dostrzegam

Edytowane przez isentor
  • Root Admin
Opublikowano
PanPawel napisał:

4 godziny temu, yacenty napisał:

za 160 to ja adexar robiłem, ktoś cię ostro w trąbkę robi

mi wyszło 110zl za priaxora

W jakiej dawce? Chyba cena netto. 

dawka 0.8

Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

Równie dobrze może być to efekt fungicydu - czubek liścia najpierw pokropkowany a potem końcówka zamiera.

Nie wiem czym było pryskane ale minęło już 3 tygodnie a żółte liście teraz się powiększają.Na razie podflaga i wychodząca flaga czyste, mi się to kojarzy z septoriozą bo nie ma raczej czarnych punktów

Opublikowano

Panowie mam problem z miotłą zbożową w pszenicy . aktualnie zaczyna się kłosić . Czy mogę polecieć jeszcze Axialem , jesli tak to w jakiej fazie najlepiej- po wykloszeniu czy teraz w trakcie kloszenia ? 

Opublikowano
48 minut temu, isentor napisał:

Pszenica T2: azoksystrobina 100g + epoksykonazol 100g + tiofanat metylu. Pozamiata taka mieszanka?

skąd bierzesz czysty epoksykonazol?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v