Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Biathlon 

2 minuty temu, losktos napisał:

Ile chcesz wydać?

Owszem, ma sporo substancji jak na tą cenę. Osobiście pokusiłbym się nawet o dawkę 0,8

Tylko jak problem z mączniakiem to chyba trzeba morfoline dorzucić?

Opublikowano
3 minuty temu, kamil255 napisał:

Kier mi doradzało kilka osób, w dodatku rozsądna cena za 3 substancje

W jakiej dawce ?

3 minuty temu, losktos napisał:

Ile chcesz wydać?

Dobrzeby bylo sie zmiescic w 100 PLN/ha. 

https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/23767-Sokol_460_EC_1L.html

Rok temu sprzedawca takie cos polecal. U niego chyba 120 PLN. Na tej stronie widze, ze dawkowanie 0.6l/ha to, az dziwnie tanio by wyszlo jak na 3 substancje.

Nada sie to?

4 minuty temu, yacenty napisał:

poprawka w pszenicy na chwasty, jest już flaga

chaber i mak.

czym?

Ja rok temu walczylem z chabrem. Na koncu spalil go chwastox. Tylko duzo ludzi mnie tutaj straszylo, ze w tej fazie zaszkodzi pszenicy i moze miec puste klosy. Jednak obale ten mit, bo klosy byly normalne, nawet sprawdzalem z omijakiem przy "slupie". Jednak chwastox raczej jako ciekawostka, nie polecam, bo to jest jednak ryzyko z 2,4D

Opublikowano
asus921 napisał:

3 minuty temu, kamil255 napisał: Kier mi doradzało kilka osób, w dodatku rozsądna cena za 3 substancje W jakiej dawce ?   1l/ha 3 minuty temu, losktos napisał: Ile chcesz wydać? Dobrzeby bylo sie zmiescic w 100 PLN/ha.  https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/23767-Sokol_460_EC_1L.html Rok temu sprzedawca takie cos polecal. U niego chyba 120 PLN. Na tej stronie widze, ze dawkowanie 0.6l/ha to, az dziwnie tanio by wyszlo jak na 3 substancje. Nada sie to? 4 minuty temu, yacenty napisał: poprawka w pszenicy na chwasty, jest już flaga chaber i mak. czym? Ja rok temu walczylem z chabrem. Na koncu spalil go chwastox. Tylko duzo ludzi mnie tutaj straszylo, ze w tej fazie zaszkodzi pszenicy i moze miec puste klosy. Jednak obale ten mit, bo klosy byly normalne, nawet sprawdzalem z omijakiem przy "slupie". Jednak chwastox raczej jako ciekawostka, nie polecam, bo to jest jednak ryzyko z 2,4D

Opublikowano (edytowane)
41 minut temu, losktos napisał:

Ile dałeś tego mocznika? W czym dałeś pierwszą dawkę? Druga dawka ogólnie idzie w BBCH 30-32 zależnie od stanu plantacji. W obecnie panujących suszach im wcześniej tym lepiej.

60 kg N

Pierwsza dawka saletra pulan 

Edytowane przez MarcinNH
Opublikowano
9 minut temu, masa24 napisał:

Sokół to raczej nie porozumienie. Jak ma być tanio to azoksystrobina 125 + tebu 125  

Dlaczego nieporozumienie? (Jestem zielony w tym temacie)

azoksystrobina 125 + tebu 125. Jaki srodek np. ?

Opublikowano
11 minut temu, kellyq napisał:

A ten priaxor w dawce 0,7 miałby sens czy za mało, ewentualnie dodać ze 2kg mocznika na 400l na rozluźnienie

Przy niskiej presji chorób ma sens

Opublikowano
4 minuty temu, asus921 napisał:

Dlaczego nieporozumienie? (Jestem zielony w tym temacie)

azoksystrobina 125 + tebu 125. Jaki srodek np. ?

W 0.6 sokoła masz mała dawke tebu, jakiś triadinenol który podejrzewamze jest jakimś starym triazolem i słabo działająca na choroby liści spiroksamine

rozwiazaniem w podobnej cenie a bardziej kompleksowym będzie 0,5-0.6 tazer i 0.5, 0.6 tebukonazolu np w środku helicure. Chociaż jak jest problem z septorioza to może być za słabe. 
jak celujesz w plony 6-7 i ładny łan to dałbym tazer 0.5 +safir 0.8

Lub jak wyżej pisane kier 0,8

Opublikowano
36 minut temu, yacenty napisał:

poprawka w pszenicy na chwasty, jest już flaga

chaber i mak.

czym?

tribenuron

28 minut temu, asus921 napisał:

W jakiej dawce ?

Dobrzeby bylo sie zmiescic w 100 PLN/ha. 

https://dlaroslin.pl/fungicydygrzybobojcze/23767-Sokol_460_EC_1L.html

Rok temu sprzedawca takie cos polecal. U niego chyba 120 PLN. Na tej stronie widze, ze dawkowanie 0.6l/ha to, az dziwnie tanio by wyszlo jak na 3 substancje.

Nada sie to?

Ja rok temu walczylem z chabrem. Na koncu spalil go chwastox. Tylko duzo ludzi mnie tutaj straszylo, ze w tej fazie zaszkodzi pszenicy i moze miec puste klosy. Jednak obale ten mit, bo klosy byly normalne, nawet sprawdzalem z omijakiem przy "slupie". Jednak chwastox raczej jako ciekawostka, nie polecam, bo to jest jednak ryzyko z 2,4D

w okolicach 100 zł rozważałbym: duet star lub prochloraz z fenpropidyną

21 minut temu, kellyq napisał:

A ten priaxor w dawce 0,7 miałby sens czy za mało, ewentualnie dodać ze 2kg mocznika na 400l na rozluźnienie

solo 0,7 priaxoru to tak skromnie. Bardziej 1 l. Chyba że planujesz jakieś T3 to można by jeszcze zaryzykować

Opublikowano
54 minuty temu, derek2223 napisał:

Ty poważnie z tym magnezem? Chciałem dać w tym roku 5-6 ton Radkowit Premium na ha ( pH grubo poniżej 5, magnez niski i średni, w jednej próbce chyba wysoki). Chyba nie będzie problemu z taką ilością tego wapna?

Napisałem poważnie ale głowy pod topór nie położę.  Niemniej skoro jest to pył o bardzo dobrej reaktywności to w bardzo krótkim czasie znacząco zwiększy się dostępność magnezu i trzeba będzie pamiętać by zbilansować go odpowiednim nawożeniem potasem, żeby zachować odpowiedni stosunek K/Mg.

Opublikowano

Tak to napisaleś że wiekszośc myśli że nie warto wapnować ,wiadomo że rosliny dzdzą tyle plonu na ile pozwala ten składnik którego jest najmniej

Opublikowano
13 minut temu, masa24 napisał:

W 0.6 sokoła masz mała dawke tebu, jakiś triadinenol który podejrzewamze jest jakimś starym triazolem i słabo działająca na choroby liści spiroksamine

rozwiazaniem w podobnej cenie a bardziej kompleksowym będzie 0,5-0.6 tazer i 0.5, 0.6 tebukonazolu np w środku helicure. Chociaż jak jest problem z septorioza to może być za słabe. 
jak celujesz w plony 6-7 i ładny łan to dałbym tazer 0.5 +safir 0.8

Lub jak wyżej pisane kier 0,8

Tak to wyglada. Na dole zrobila sie w dodatku "sloma". Niestety nie mam zdjecia rosliny w tym momencie.

Pszenzyto na tej dzialce raczej te 6 lapalo, wiec pszenica niepowinna byc gorsza.

Czyli ogolnie ty polecasz azoksystrobina + tebukonazol po 125g. Podpowiem sprzedawcy, bo pewnie tego sokola bedzie mi wciskal. 

P.S

Jakiej realnie zwyzki/znizki plonu mozna sie spodziewac stosujac fungicyd/nie stosujac. U mnie za panowania poprzednika nigdy fungicyd nie szedl i plony okolo 6 pszenzyta/pszenicy byly realne.

13 minut temu, losktos napisał:

w okolicach 100 zł rozważałbym: duet star lub prochloraz z fenpropidyną

Zapytam o duet star sprzedawce, a  prochloraz z fenpropidyną jaki srodek np ?

Jak sie to ma do propozycji kolegi wyzej czyli  azoksystrobina + tebukonazol albo kier 0.8l ?

IMG_20200503_162722_1_copy_3504x2628.jpg

Opublikowano

Witam!

yacenty już pisał, że ma problem m.in. z chabrem. U mnie jest ten sam problem. 23 kwietnia pojawiła się u mnie normalna pogoda bez przymrozków i opryskałem Mustangiem Forte 195 SE pszenicę ozimą w fazie drugiego kolanka. Chaber był wtedy tej samej wysokości co pszenica. Na drugi dzień już wydawał się lekko "omdlały", więc mnie to ucieszyło. Tymczasem wczoraj załamałem się widokiem pola. Chaber stoi prosto, widać pąki kwiatów i już na pewno nic mu nie będzie. Metra nie miałem, ale ponad 30 cm musi mieć. Czym go teraz załatwić? Widziałem na forum rady, aby stosować fluroksypyr, ale ta substancja na pewno skutecznie załatwia w każdej fazie rozwojowej przytulię czepną. Dodatkowo chyba przez 5 dni po zabiegu minimalna temperatura dobowa nie może być niższa niż 8 stopni Celsjusza, a u mnie zimne noce się znowu zbliżają, poniżej 5 stopni. Mam Granstar Ultra, ale pytanie: czy w tak zaawansowanej fazie chabra bławatka załatwi??? Czy już niczym go nie zwalczę? Proszę o odpowiedzi, abym jutro mógł podjąć ewentualne kroki. Z góry dzięki:)

Opublikowano

@asus921 azoksystrobina z tebukonazolem to typowy zabieg T2 lub T2/T3. Azoksystrobina zabezpieczy rośliny, tebukonazol w miarę wyczyści. Tebukonazol to głównie lek na rdze i choroby kłosa. Prochloraz z fenpropidyną jest bardziej czyszczącą opcją. Fenpropidyna powinna załatwić mączniaka, prochloraz to podstawa i septorioza. Po tym zabiegu dobrze byłoby poprawić czymś za jakiś czas. Jeżeli nie masz dużo mączniaka i nie jest bardzo porażona podstawa to wybieraj tazer z tebukonazolem. Jeżeli jest dużo infekcji to prochloraz z fenpropidyną i podczas kłoszenia drugi zabieg np tebukonazolem. Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać i oczywiście od warunków i oczekiwań

Opublikowano
9 godzin temu, luki08 napisał:

pszenica arkadia na fotkach widoczne czarne kropki czy to dtr? czekac jeszcze z t2 czy powoli leciec? zaplanowane fandango.Na t1 07.04 poszło boogie w pełnej dawce

IMG-20200430-WA0000.jpg

ponowie pytanie ,losktos ty jestes znawca co bys radził?

Opublikowano
29 minut temu, losktos napisał:

@asus921 azoksystrobina z tebukonazolem to typowy zabieg T2 lub T2/T3. Azoksystrobina zabezpieczy rośliny, tebukonazol w miarę wyczyści. Tebukonazol to głównie lek na rdze i choroby kłosa. Prochloraz z fenpropidyną jest bardziej czyszczącą opcją. Fenpropidyna powinna załatwić mączniaka, prochloraz to podstawa i septorioza. Po tym zabiegu dobrze byłoby poprawić czymś za jakiś czas. Jeżeli nie masz dużo mączniaka i nie jest bardzo porażona podstawa to wybieraj tazer z tebukonazolem. Jeżeli jest dużo infekcji to prochloraz z fenpropidyną i podczas kłoszenia drugi zabieg np tebukonazolem. Wszystko zależy od tego ile chcesz wydać i oczywiście od warunków i oczekiwań

Tak sobie czytam i duzo opini, ze prochloraz raczej na podstawe zdzbla, a nie zalatwi wlasnie septoriozy na lisciach.

Opublikowano

losktos dobrze pisze, po świętach dawałem na pszenicę turbo pack z syngenty, teraz widzę że pojawia się od dołu mączniak, moje pytanie co teraz dać? coś tylko na mączniaka a później na kłos, czy coś co wytrzyma do żniw, tylko czy nie za wcześnie?

Opublikowano (edytowane)

@grzeskw75 Powoli zbliża się termin T2, także wszystko zależy od tego jak masz zaplanowaną ochronę. Jeżeli chcesz jechać T2/T3 to jeśli nie ma dużo tego mączniaka to się wstrzymaj.

@LUBandrzej zwykły pyretroid. Żadnych innych wynalazków

1 godzinę temu, luki08 napisał:

ponowie pytanie ,losktos ty jestes znawca co bys radził?

Nie wszystko to DTR-ka, musiałbyś zrobić więcej zdjęć żeby dokładnie ocenić. Na pierwszy rzut oka widać jeszcze uszkodzenia po przymrozkach, bo przebarwienia masz głównie na końcówkach. Patrz na pogodę. Jeżeli popadało u Ciebie lub będą obfite rosy, i będzie ciepło to warto zabezpieczyć rośliny

53 minuty temu, asus921 napisał:

Tak sobie czytam i duzo opini, ze prochloraz raczej na podstawe zdzbla, a nie zalatwi wlasnie septoriozy na lisciach.

Prochloraz działa również na septorioze

Edytowane przez losktos
  • Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v