Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
37 minut temu, michal_xs napisał:

Axial komplet przepuścił mi na jednym polu taki chwast, czym to poprawić? 

received_233060161110049.jpeg

I miał prawo, bo go nie zwalcza, to jest fiołek -zdjęcie cyrkowe bo do góry nogami, proponuje granstar ultra,

Opublikowano
9 minut temu, PanPawel napisał:

U mnie Euforia i Julius siany na jednym kawałku pryskany przed tymi przymrozkami mikstura Amon 0.75+ Bukat 0.2+ Cyflux 0.15+ Medax 0.3+ Stabilan 1+ Mocznik 12kg+ Siarczan magnezu 7kg + Tytanit 0.3 + Saletra wapniowa 6kg. Po oprysku temp spadła do 0 stopni. To na Juliusie widać mocno przypalenia a na Euforie czysto bez przypaleń, czyli odmiana też ma znaczenie jak przyjmuje stres. Wstawił bym zdj ale tego nie odzwierciedla jaka jest różnica. Julius 2 cm wyższy od Eufori na tym etapie jest. Dzisiaj poleciałem na to Mocznik, siarczan magnezu, tytanit i florowit. Zobaczymy co bedzie. 

Chyba nie widziałem jeszcze większej zupki😉

• Like 1
Opublikowano
1 minutę temu, Torus napisał:

Chyba nie widziałem jeszcze większej zupki😉

No do medaxu dać litr CCC to ona chyba powinna być max 50 cm z kłosem . Ale dobrze wiedzieć że można go mieszać z CCC. Ktoś tu wcześniej wstawił zdjęcia zupy w opryskiwaczu.

Opublikowano
6 minut temu, taux napisał:

I miał prawo, bo go nie zwalcza, to jest fiołek -zdjęcie cyrkowe bo do góry nogami, proponuje granstar ultra,

Dzięki. Właśnie tylko on został a polu co mnie bardzo zdziwiło. 

Opublikowano
37 minut temu, ravoj napisał:

Większa ilość nie skróci bardziej według mnie. 100 g Moddusa działa -  spowalnia wzrost od 5 od 7 dni, po to się daje 300g w dawkach dzielonych. Może te 500 przytrzyma dłużej, nie wiem. 

Oczywiście że skróci, zobacz sobie co się dzieje z pszenica na nakładkach po moddusie, ale oczywiście 0,5l to dużo przesada na jednorazową dawkę, 0,3 solo w dobrą pogodę robi robotę 

Opublikowano (edytowane)
Dnia 19.04.2020 o 13:01, Zapracowany napisał:

Tanie nie są, i raczej każdy je ma. Z Flory te brałem.

20200409_175854.jpg

I co dawales je na pszenice? Jakies efekty widac? I w jakies dawce poszlo, bo jade jutro do flory zobaczmy co to warte jest

Edytowane przez lonoh
Opublikowano
21 minut temu, Mateusz0110 napisał:

A gdybym chciał Zmieszać mocznik i siarczan to ile na 1ha tak żebym tylko raz jechał nie chce mi się już dwa razy jechac

Nie ile na ha, tylko pilnować stężenia, siarczan max 5% (w przybliżeniu 5kg/100l), mocznik w fazie 1 kolanka max 8-10%, wiem, są specjaliści którzy potrafią więcej ale zwykle ci co pytają nimi nie są.

Opublikowano (edytowane)
25 minut temu, Mateusz0110 napisał:

A gdybym chciał Zmieszać mocznik i siarczan to ile na 1ha tak żebym tylko raz jechał nie chce mi się już dwa razy jechac

Dużo zależy od fazy  rozwojowej i ilości cieczy roboczej na ha. Jak pryskalem 300l/ha to dawałem 20-25 kg mocznika i 12.5kg siarczanu. Teraz pryskam 200l/ha i siarczanu daje tyle samo a z mocznika się wyleczyłem. Jak chcesz to na 200 spokojnie 15 kg możesz dać 

Edytowane przez Slawek393
Opublikowano

sluchajcie a na troche pozniej siana pszenice i pszenzyto jak dam teraz od grzyba i dołoże moddus to w ta susze moddus nie zaszkodzi ? azotu ok 400 kg saletry w 2 dawkach było a nie chce pozniej legi miec wrazie cos , bo moze kiedys deszcze przyjda , a pozatym na moddusie pisze ze wzgrubia rosline dzieki czemu lepiej radzi sobie w suszy 

, czy to tak podziała ? 

Opublikowano

Ja na moją euforię dałem 420l rsm32. Obsada przeciętnie 150 - 200 roślin więc nędza. Kolor ciemno zielony, zaczyna odrzucać najsłabsze rozkrzewienia. Pszenica ma może 20 cm, drugie kolanko około 2mm nad pierwszym.

Skracanie odpuściłem zupełnie, choć miotam się czy te 0,25 moddusa nie zaaplikować.

Opublikowano
8 minut temu, darekspire90 napisał:

Robiliście kiedyś mieszankę tilt turbo (wiem że wycofany ale mam go) z duet star? Ma to sens czy raczej tilt dać solo?

W obu środkach masz te same grupy chemiczne, w każdym triazol i morfolina,  tilt słabiej działa na septoriozy, ale lepiej czyści mączniaka, duett skuteczniej zwalcza septoriozy,

Opublikowano
43 minuty temu, lonoh napisał:

I co dawales je na pszenice? Jakies efekty widac? I w jakies dawce poszlo, bo jade jutro do flory zobaczmy co to warte jest

Jutro mam zamiar zacząć, o ile przymrozki ustaną

Opublikowano
32 minuty temu, Agrest napisał:

Ja na moją euforię dałem 420l rsm32. Obsada przeciętnie 150 - 200 roślin więc nędza. Kolor ciemno zielony, zaczyna odrzucać najsłabsze rozkrzewienia. Pszenica ma może 20 cm, drugie kolanko około 2mm nad pierwszym.

Skracanie odpuściłem zupełnie, choć miotam się czy te 0,25 moddusa nie zaaplikować.

Jak pójdzie na to deszcz w maju na te 170kg N, to wiesz co tam się stanie. 

Opublikowano

Właśnie niewiem co dorzucić. Pszenicy na tych polach nie było lata.. ewentualnie jakiś poplon jeczmiennym. Na tym polu co był poplon jęczmienia w zeszłym roku myślę dać prochloraz. T2 będzie napewno może elatus era a T3 to się okaże.. skracania już była z 2 tygodnie temu może nie całe dwa tygodnie

Opublikowano
9 minut temu, lonoh napisał:

W jakiej dawce? Cos do tego bedzie jeszcze szło? 

Jeden litr, troszkę fosforu i siarczan MG kilka kg

Opublikowano
4 godziny temu, Damianek20 napisał:

Dziś dzwoniłem do przedstawiciela produktu medax i przyznam że jestem trochę rozczarowany tym co usłyszałem i to ile kasy sobie życzą za swój produkt. " Najlepiej działa jak jest pierwsze kolanko" bo później usztywni tylko górę a podstawa będzie słaba i położy zboże przy wietrze. Mamy koniec kwietnia a co dziennie przymrozki lub spadki do 0, prognozy  pogody praktycznie się nie sprawdziły. Pszenica jest już dość duża w piątek planuje dać medaxu 0.6 kg na ha i ewentualnie powtórzyć za ok 14 dni. Ktoś się z praktyków wypowie kto stosował go i w jakiej fazie oraz jakie odmiany. U mnie są patrasa, hondia, forkida i bamberka.

Jak jest pierwsze kolanko to wszystko najlepiej działa, nie musi być medax  dawałem go 2 lata  temu po drugim kolanku na hondię  i po drugim kolanku na bamberkę tylko na bamberkę dałem go z ccc  w mniejszej dawce   czy usztywniło nie wiem  ale na pewno nie skróciło pózniej  dałem na liść flagowy jakiś  wynalazek korekt  na skrócenie dokłosia to pszenica mi się 2 tygodnie nie mogła wykłosić myślałem że będzie lipa ale nic się nie działo.Wszystko ma swoją porę .

Opublikowano
12 minut temu, Torus napisał:

Jak pójdzie na to deszcz w maju na te 170kg N, to wiesz co tam się stanie. 

No właśnie dużo ryzykuję, ale obsada jest bardzo kiepska a pszenica niską, deszczu na kolejne dwa tygodnie nie widzę.

Ostatni znaczący to 2 marzec 10mm. Potem jeszcze 7mm w dawkach 1-2 mm

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v