Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

podobno axial pak można stosować do drugiego kolanka praktykował to ktoś? mam awarie opryskiwacza części wysłali wczoraj ale pieron wie kiedy dojdą a fazy uciekają 

Opublikowano (edytowane)

z braku czasu axial + fundamentum pryskałem w zeszłym roku praktycznie na flagę, skuteczność bardzo wysoka, brak  nie pożądanych efektów, fakt jesienią poszedł tylko glean żeby ograniczyć miotłę,

Edytowane przez taux
Opublikowano (edytowane)

Pisaliście o prochlorazie i Dr Green, więc dziś zrobiłem próbę. 

Na pierwszej fotce są tylko nawozy, pisze jak kolejno mieszałem: 

Dr Green zboża 2kg, Dr Green Quality 2kg + 4 kg siarczan mg. + 20 kg mocznik + 0.4 Asahi  (tym jechałem zboża, to miałem gotowca) 

IMG_20200407_200514_copy_1040x1386.jpg

Potem dałem Mirage 450 max dawkę 

IMG_20200407_200736_copy_1040x1386.jpg

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
szczypka napisał:

podobno axial pak można stosować do drugiego kolanka praktykował to ktoś? mam awarie opryskiwacza części wysłali wczoraj ale pieron wie kiedy dojdą a fazy uciekają 

tak napisane jest na etykiecie więc można

Opublikowano

Potem na próbę dodałem dodatkowo Tilt Turbo ( końcówkę jeszcze mam) 

IMG_20200407_201042_copy_1040x1386.jpg

A na koniec Gwarant + tazer + moddus 

Efekt taki, że nic się nie zwiesiło ani wytrąciło, czy zaważyło. Piękna ładna konsystencja 

IMG_20200407_201221_copy_1040x1386.jpg

IMG_20200407_201308_copy_1040x780.jpg

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

Toć woda po ogórkach, nie pomyl się i nie łyknij czasem.😁

Opublikowano

Niestety nie mam Medaxa do testów. 

Ale jak widać, można. 

Aha, ja używam deszczówki do oprysków, więc może to mieć jakieś znaczenie, bo kranówka  czy woda z rzeki jest mocno twarda i ma inne Ph. Ale wątpię żeby miało to jakieś większe znaczenie. 

Opublikowano

Czyli po medaxie?

Ja robiłem oprysk axial komplett wczoraj, więc w sobotę pójdzie regulacja medax max + ccc, tylko nie wiem czy można mieszać stabilan 750sl z antywylegacz 725sl. 

A osobno jutro miała iść i chyba pójdzie t1: mirage + artea + tilt turbo( resztka) i myślę w jakich proporcjach to połączyć. Tiltu mam 0.6l, mirage ok 1.5 i artea 1l a pszenicy 1.5ha

Opublikowano

Po co chcesz mieszać Stabilan i Antywylegacz skoro to to samo, tylko stabilan ma o 25g wiecej substancji czynnej w litrze?

Opublikowano
9 minut temu, sadownik12 napisał:

Po co chcesz mieszać Stabilan i Antywylegacz skoro to to samo, tylko stabilan ma o 25g wiecej substancji czynnej w litrze?

A nośnik nie jest inny? Nie zrobi sie jakiś syf?

Opublikowano

A jakiego syfu oczekujesz? :) Chyba, że chcesz wykorzystać resztki które zostały z innych zabiegów.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Zidane105 napisał:

Co będzie lepszym wyborem; dr green zboże czy może yara vita zboże ??

Połączyłbym to razem z siarczanem magnezu i mocznikiem.

Przelicz sobie składniki i masz odpowiedź. W greenie masz 215 gram mikro  typowo pod zboża za 20zł. Policz ile ta ilość będzie kosztować w Yara Vita. 

Edit. 

Patrzyłem !!!! odpowiedź prosta -   w Yara  masz  azot plus magnez!!!!!  (nie wiem po co) i Ty chcesz łączyć z mocznikiem i siarczanem, bezsens.  Z mikro tylko miedź, mangan i cynk (gdzie żelazo, bor, molibden?) . Jak kosztuje 10zł za litr to ok, ale wg mnie za drogo  i bez sensu ten azot i magnez, który w moczniku i siarczanie kosztuje grosze w porównaniu z tym środkiem. 

qr**wa  to kosztuje 270zł za 10 litrów (16kg) - bezsens jak jedziesz mocznikiem i siarczanem. Po to są mikro w solo albo gotowe, już lepsze chelaty z ADOBA w solo. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
1 minutę temu, sadownik12 napisał:

A jakiego syfu oczekujesz? :) Chyba, że chcesz wykorzystać resztki które zostały z innych zabiegów.

Mam obawy bo widziałem kilka postów wcześniej co się stało po medaxie. Zresztą na resztę pytań pewnie i tak nikt nie odpowie 

Opublikowano

Pszenice odchwaszczone wczoraj Lancet+ fluoksypyr. N2 jeszcze czeka na deszcz . Jak ogłądałem podczas zabiegu to myślę zrezygnować ze skracania na tą suszę. Rozkrzewiona mocno po 5do 7 zdzbeł, do tej pory wyrzucone w pole 110N, pola po rzepaku 3kl i nie wiem co robić, medax kupiony + stabilan. Jeszcze czeka saletra po 200kg/ha i jak w maju doleje to może być problem. Co radzicie ze skrócaniem?

Opublikowano (edytowane)
35 minut temu, Mecha napisał:

Czyli po medaxie?

Ja robiłem oprysk axial komplett wczoraj, więc w sobotę pójdzie regulacja medax max + ccc, tylko nie wiem czy można mieszać stabilan 750sl z antywylegacz 725sl. 

A osobno jutro miała iść i chyba pójdzie t1: mirage + artea + tilt turbo( resztka) i myślę w jakich proporcjach to połączyć. Tiltu mam 0.6l, mirage ok 1.5 i artea 1l a pszenicy 1.5ha

Odpowie: 

mieszać stabilan z antywylegaczem można,  nie wiem po co, ale pewnie masz mało jednego i drugiego i chcesz wykorzystać łącznie, to ok. 

Co to T1 to mirage 0,8 plus Tilt 0,8 i wystarczy. Resztę zostaw na T2. Połączenie Mirage z Artea i Tilt turbo to za dużo triazoli, strata kasy i możliwość uszkodzeń. 

Edytowane przez ravoj
  • Thanks 1
Opublikowano

kilka pilnych pytań?

czy ta pszenica nadaje się już do regulacji?

regulację "LEPIEJ" wykonać trochę wcześniej (niż optymalna faza) czy lepiej ją opóźnić? pogoda niby na jutro a następne dogodne warunki od 16 kwietnia

czytałem ze niektórzy mieszają grzybówki z regulacją  - w jakiej kolejności to wymieszać fungi i zamiennik Moddusa?

co uważalibyście za bardziej konieczne Regulacja + T1 czy rozsiać N2 (sucho a na świętą 40% szansy na drobne opady Lubelskie)

hondia.jpg

Opublikowano (edytowane)

To jeszcze nie jest  faza 1 kolanka, ale blisko, poza tym drugie jeszcze się nie rozłączyło i nie ma szans tu wyczuć kolanka paluszkami, więc możesz czekać,  mam podobnie na lepszych źdźbłach, ale spokojnie skrócę po świętach.  Poczekam, aż pszenica zacznie rosnąć i większość źdźbeł będzie miało BBCH 31 a nie kilka na metrze.  Nie popadajmy w skrajność do cholery.  Mamy końcówkę krzewienia i początek strzelania w źdźbło. Luz, 

Opóźnić można  i przyśpieszyć można a najlepiej zrobić w porę, czyli jak pszenica faktycznie zaczyna rosnąć. Jeśli jest wilgoć i ciepło, kolanko  jest dobrze widoczne to skracasz. Jak nie ma warunków bo jest zimno, sucho to lepiej opóźnić. 

Co do mieszania to sobie wydrukuj tabelę mieszania środków ochrony roślin, tam napisane jasno i klarownie. Można robić T1 łącznie z R1 i jak chcesz nawet mikro, makro. Już mi się nie chce o tym pisać nawet. 

Co do pytania odnośnie co pierwsze, to sam zdecyduj. Jak popada a wcześniej dasz azot - strzał w 10, a jak popada to po deszczu skrócisz. Jak nie popada to ani azot nie pomoże i skracanie może zaszkodzić. 

Edytowane przez ravoj
Opublikowano
7 minut temu, ravoj napisał:

Odpowie: 

mieszać stabilan z antywylegaczem można,  nie wiem po co, ale pewnie masz mało jednego i drugiego i chcesz wykorzystać łącznie, to ok. 

Co to T1 to mirage 0,8 plus Tilt 0,8 i wystarczy. Resztę zostaw na T2. Połączenie Mirage z Artea i Tilt turbo to za dużo triazoli, strata kasy i możliwość uszkodzeń. 

Dziękuję. Z tym że podałeś dawki na 1 ha. A pszenicy mam w tym roku 1.5. Więc może zrobię tak, że 1ha prysnę tilt + mirage, a pozostałe artea + mirage.

Tak dokładnie mam trochę 725 i 750. Zastanawiam się czy jest sens dodawać coś do medax max. Zamysł był żeby dać 0.4 medax max + 0.8-1l 725. Później ewentualnie poprawić na flagę.

Opublikowano
3 minuty temu, ravoj napisał:

Poczekam, aż pszenica zacznie rosnąć i większość źdźbeł będzie miało BBCH 31 a nie kilka na metrze.  Nie popadajmy w skrajność do cholery.  Mamy końcówkę krzewienia i początek strzelania w źdźbło. Luz, 

u mnie podobnie kilka takich źdźbeł na metrze

dzięki

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v