Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Panowie mam dylemat, mianowicie jak u prawe każdego z nas nie widać deszczu na horyzoncie, 10 marca został podany azot na pszenicę w ilości 60kgN/ha a wypadało by podać druga dawkę, lecz sucho. Więc moje pytanie brzmi czy sensowny jest oprysk dolistny w ilości około 20kg/ha mocznika + Basfolirar 36 i aminokwasy ? Czy może zaszkodzić przy nocnych przymrozkach w przyszłym tygodniu ? Obecnie pszenica wygląda tak:

IMG_20200326_141724.jpg

Edytowane przez Radzio100
Literówka + dodanie zdjęcia
Opublikowano

U was też takie uschnięte liście po tych mrozach? 10 dni temu podany rsm a kilka dni temu było -7 a może stopień mniej. Problem polega na tym, że pokazuje się pierwsze kolanko a tu ciągle zimne noce, no i nie wiem jak zareaguje taka roślina na chemię związaną ze skracaniem.

20200323_174939.jpg

Opublikowano

Wydaje mi się że to poparzenia RSM , u mnie sporadycznie są . Ja chyba jutro ryzykuje i zrobie T1 , trudno . Ktoś pisał że pszenica ledwo rośnie  a nie minoł tydzień przymrozków a tu kolanko powoli mi ucieka .

Opublikowano

Ma być taka pogoda u mnie , skracać medax'em czy czekać na cieplejsze dni ? Dzisiaj mógłbym wyjechać i skrócić

IMG_20200327_104006.jpg

Opublikowano
9 godzin temu, masa24 napisał:

Fiolka potrafisz dojrzeć a nie widzisz ewidentnego grzyba?? 

ewidentnego powiadasz?  oświeć mnie. 

9 godzin temu, masa24 napisał:

Ten mocznik dolistnie zamiast dawki w granuli super ponysl . Plon skoczy o dwie tony w gore

Hi hi, po moczniku nie, ale po aminokwasach, algach i innych odżywkach plonvitów, insoli etc. na pewno.

Oj Masa Masa.... Gdybym pole miał przy domu, to przy obecnym braku opadów dwa razy w tygodniu jechałbym roztworem mocznika do liścia flagowego.  Wtedy podbicie polonu o 2 tony byłoby bułką z masłem. 

Opublikowano
18 minut temu, yacenty napisał:

ja jutro jade z rsmem

Lejesz wężami , czy z rozpylaczy (mam dylemat , bo pierwszy rok próbuję z rsm-mem , dałem pierwszą dawke 07.03 w dawce 200 l. na ha rsm 26+s , mam jeszcze rsm , ale nie mam węży ) lać drugą dawkę rozpylaczami (bardzo gęsty łan) , czy lepiej mocznik który też mam na stanie?

Opublikowano
10 godzin temu, mraukot napisał:

Nie pitol, że obecnie nie masz w glebie na tyle wilgoci, by nie móc podać azotu doglebowo...

Co z tego że w glebie wilgoć? Jak azot ma się przemieścić - kumasz trochę czy nie? 

• Like 1
  • Root Admin
Opublikowano
pudło napisał:

18 minut temu, yacenty napisał:

ja jutro jade z rsmem

Lejesz wężami , czy z rozpylaczy (mam dylemat , bo pierwszy rok próbuję z rsm-mem , dałem pierwszą dawke 07.03 w dawce 200 l. na ha rsm 26+s , mam jeszcze rsm , ale nie mam węży ) lać drugą dawkę rozpylaczami (bardzo gęsty łan) , czy lepiej mocznik który też mam na stanie?

mam kołpaki do rsm węży do rsm nie mam

Opublikowano

Całe szczeście że pojechałem teraz zobaczyć jeszcze jedno pole z pszenicą , bo było w planie to też pryskać , i kolanko jest na 0,5cm do 0,7cm a więc poczekam jeszcze . A jutro tylko to co jest gotowe opryskam i tyle .

Opublikowano

Co sądzicie o takim t1  w pszenicy .Unix-0,5  +   mondatak-0,6 +  andrus-0,4. Chwasty będę robił axialem  pak, dziś w nocy było -1st.C  okolice Płocka.

Opublikowano
16 minut temu, Mecha napisał:

To w jakiej fazie macie swoje pszenice skoro już N2?

Około 20 lutego podałem 200 l RSM 26, wczoraj skorzystałem wieczorem że nie było rosy i poszlo 320 l RSM 26. Pszenica ma kolanko na wysokosci ponizej 0,5 cm. Po przymrozkach bede skracal. Rozlalem jakies 170 kg w czystym składniku korzystając z ostatniej wilgoci, może w niedzielę popada. Jeśli będzie wilgoć to na kłos dodam 100 kg saletry.

Opublikowano
1 godzinę temu, Marcinnnnn napisał:

Ma być taka pogoda u mnie , skracać medax'em czy czekać na cieplejsze dni ? Dzisiaj mógłbym wyjechać i skrócić

IMG_20200327_104006.jpg

Też mam dylemat że skracaniem tylko że w życie akurat , od samego rana się waham a pogoda podobna u mnie jak u Ciebie tylko że w niedzielę troszkę cieplej

Opublikowano

@Radzio100 Ja tez mam ten dylemat w życie i w pszenicy. Myślę że polecę ze skracaniem. Zostawie jedna ścieżkę kontrolną żeby zobaczyć czy będzie różnica. Dam znać jak wyjdzie.

Opublikowano
24 minuty temu, kamil2963 napisał:

Około 20 lutego podałem 200 l RSM 26, wczoraj skorzystałem wieczorem że nie było rosy i poszlo 320 l RSM 26. Pszenica ma kolanko na wysokosci ponizej 0,5 cm. Po przymrozkach bede skracal. Rozlalem jakies 170 kg w czystym składniku korzystając z ostatniej wilgoci, może w niedzielę popada. Jeśli będzie wilgoć to na kłos dodam 100 kg saletry.

Jak popada to strzał w 10!

20 minut temu, Marcinnnnn napisał:

@Radzio100 Ja tez mam ten dylemat w życie i w pszenicy. Myślę że polecę ze skracaniem. Zostawie jedna ścieżkę kontrolną żeby zobaczyć czy będzie różnica. Dam znać jak wyjdzie.

Założę się o flaszkę Bociana, że kontrola będzie zdrowsza. Ale jak jej nie skrócisz w późniejszym terminie to będzie wyższa na bank. 

Opublikowano
27 minut temu, ravoj napisał:

Jak popada to strzał w 10!

Założę się o flaszkę Bociana, że kontrola będzie zdrowsza. Ale jak jej nie skrócisz w późniejszym terminie to będzie wyższa na bank. 

Zobaczymy kto wygra bo to zależy wszystko od pogody. Ktoś z nas będzie się delektować bocianem 🤣

Opublikowano
1 godzinę temu, kamil2963 napisał:

Czyli nawet 200N 🤔

Ja 9.03 dalem 200l rsm 32. Niebawem mam zamiar podać jeszcze ok 100kg N w postaci rsm i raczej na tym zakończę. Ewentualnie opóźnię i zwiększę N2

Opublikowano (edytowane)

ja tam sram na ta pogode skracanie się zrobi na 2 kolanko i też zadziała moze i lepiej niż tym co jechali przed mrozami, jedyne co żałuje że jednak nie pojechałem z chwastami ale to tez się ogarnie 

Edytowane przez Tigon
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v