Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Proszę o podpowiedz: Zaplanowałem Wirtuoz na T1, z opakowań (żeby nie zostały resztki) wychodzi dawka 0,8l/ha czy to wystarczy. Pszenica po rzepaku arkadia i euforia zaprawiona tanią zaprawą, mocno rozkrzewiona ok. 7 rozkrzewień.

Ewentualnie co dołożyć do wirtuoza w tej dawce albo wybrać inną ochronę? Plan N 160, ziemia 3 kl nizinna.

Opublikowano
44 minuty temu, losktos napisał:

Można dołożyć jakiś proquinazid. Jaki przedplon? Jeśli zbożowy, to nie schodziłbym zbytnio z dawką boogie, bo mniej protiokonazolu i biksafenu odbije się na skuteczności. Jeśli inny przedplon to można zejść do 1,2

Ile proquinazu dorzucić do delaro? Bo mączniaka już trochę jest

Opublikowano
7 minut temu, slavik80 napisał:

Zaksan masz prawdopodobnie z wapniem I z tad nizsza zawartoscia  N. Cena niech zadecyduje, Zaksan powinien byc tanszy 

Zaksan 1120 zł, Anwil 1140 zł ,czyli różnica niewielka.

Opublikowano
18 minut temu, marian7k napisał:

Proszę o podpowiedz: Zaplanowałem Wirtuoz na T1, z opakowań (żeby nie zostały resztki) wychodzi dawka 0,8l/ha czy to wystarczy. Pszenica po rzepaku arkadia i euforia zaprawiona tanią zaprawą, mocno rozkrzewiona ok. 7 rozkrzewień.

Ewentualnie co dołożyć do wirtuoza w tej dawce albo wybrać inną ochronę? Plan N 160, ziemia 3 kl nizinna.

0,8 wirtuoza to zdecydowanie za mało. Albo weź sobie artemis albo duet star z prochlorazem. Wyjdzie w podobnych pieniądzach a na pewno lepiej

18 minut temu, lonoh napisał:

Ile proquinazu dorzucić do delaro? Bo mączniaka już trochę jest

Coś koło 10 g

Ale jeżeli będzie dużo mączniaka to dołóż jakąś morfolinę, np fenpropidyne. Jako dodatek 200-250 g wystarczy. Proquinazid typowo zapobiegawczy

• Thanks 1
Opublikowano
Przed chwilą, losktos napisał:

0,8 wirtuoza to zdecydowanie za mało. Albo weź sobie artemis albo duet star z prochlorazem. Wyjdzie w podobnych pieniądzach a na pewno lepiej

Coś koło 10 g

Ale jeżeli będzie dużo mączniaka to dołóż jakąś morfolinę, np fenpropidyne. Jako dodatek 200-250 g wystarczy. Proquinazid typowo zapobiegawczy

fenpropidyna działa wyniszczająco?

• Root Admin
Opublikowano

mączniaka to jest w opór, w jęczmieniu to już masakryczna masakra.

Miałem robić t0 ale niestey pogoda nie pozwoliła, a teraz jak tylko uruchomię opryskiwacz to lece już z T1

Opublikowano
yacenty napisał:

mączniaka to jest w opór, w jęczmieniu to już masakryczna masakra.

Miałem robić t0 ale niestey pogoda nie pozwoliła, a teraz jak tylko uruchomię opryskiwacz to lece już z T1

Masz jakieś porównanie w tym roku z sistivia i bez?

Opublikowano (edytowane)
Przed chwilą, losktos napisał:

Czyli jakie środki konkretne nazwy możesz podać i Delaro wtedy 0,8 starczy czy 1,0 litr

Edytowane przez miwigos
Opublikowano

Ja miałem w tamtym roku zaprawioną część pszenicy z systiva. Nie było różnicy między pszenicami. I tak trzeba było jechać na 3 zabiegi. Pieniądze wyrzucone w błoto. Może na jęczmień jary to jest dobre ale na oziminy się nie sprawdziło. Przynajmniej u mnie. 

Opublikowano

Co będzie lepsze na T1 w pszenicy(ceny brane z dla rolśin)

2 litry artemisu za 158 zł, czy sobie zrobić mieszankę Prochloraz 400g, Fenpropidyna 300, plus zamiast 200 g tebukonazolu 0,1 Kendo co wyjdzie 140 zł

Opublikowano
losktos napisał:

1 godzinę temu, luki08 napisał:

sugerujac sie twoją opinią na blogu😀 boogie moze przeuscic mączniaka czy twoim zdaniem jest sens zanizenia dawki do 1,2 i dołozenia czegos własnie na mączniaka? czy raczej zastosowac pełną dawke boogie tz.1,5l

pytam bo mam stary zapas i w tym roku musze go wykorzystac(termin waznosci) a spodziewam sie duzej presji mączniaka

Można dołożyć jakiś proquinazid. Jaki przedplon? Jeśli zbożowy, to nie schodziłbym zbytnio z dawką boogie, bo mniej protiokonazolu i biksafenu odbije się na skuteczności. Jeśli inny przedplon to można zejść do 1,2

Boogie + proquinazid... Na bogato 😂 Szczerze mówiąc, to w takim przypadku lepiej (taniej) zastąpić Boogie Inputem i dołożyć tego proquinazidu, chociaż też wyjdzie w .uj drogo 😮

Opublikowano
damin1 napisał:

Ja miałem w tamtym roku zaprawioną część pszenicy z systiva. Nie było różnicy między pszenicami. I tak trzeba było jechać na 3 zabiegi. Pieniądze wyrzucone w błoto. Może na jęczmień jary to jest dobre ale na oziminy się nie sprawdziło. Przynajmniej u mnie. 

w jarym i tak z muszę robić t1

Opublikowano

Stosował z Was kiedyś 0,8l Axialu na miotłę wiosną? Czy stosujecie pełną dawkę? Z tego co pamiętam kiedyś to 0,8 było normalną dawką, gdy Axial był w wyższym stężeniu. (stosowało się chyba 0,4l/ha).

Opublikowano
36 minut temu, msjaro napisał:

Stosował z Was kiedyś 0,8l Axialu na miotłę wiosną? Czy stosujecie pełną dawkę? Z tego co pamiętam kiedyś to 0,8 było normalną dawką, gdy Axial był w wyższym stężeniu. (stosowało się chyba 0,4l/ha).

Ja daje 1litr axial komplet, i wydaje mi się że jest to minimum, (ns etykiecie jest od 1-1,3l/hektar w zabiegach wiosennych) 

Opublikowano
11 godzin temu, lonoh napisał:

fenpropidyna działa wyniszczająco?

tylko i wyłącznie

9 godzin temu, DARKPANTER napisał:

Co będzie lepsze na T1 w pszenicy(ceny brane z dla rolśin)

2 litry artemisu za 158 zł, czy sobie zrobić mieszankę Prochloraz 400g, Fenpropidyna 300, plus zamiast 200 g tebukonazolu 0,1 Kendo co wyjdzie 140 zł

Artemis. Wybierając prochloraz fenpropidyne i proquinazid nie masz praktycznie nic na ochronę liścia. Prochloraz trochę działa na septorioze, na resztę nie byłoby nic.

9 godzin temu, mraukot napisał:

Boogie + proquinazid... Na bogato 😂 Szczerze mówiąc, to w takim przypadku lepiej (taniej) zastąpić Boogie Inputem i dołożyć tego proquinazidu, chociaż też wyjdzie w .uj drogo 😮

Input a Boogie to trochę inne działanie. W boogie masz SDHI. Co do ceny, racja...

Opublikowano

Ponawiam pytanie bo pytałem już o to. Czy lancet poradzi sobie z wyrośniętym owsem głuchym ???

mam tego dużo i przy okazji poprawionym dwuliścienne ale boje się ze lancet może sobie z owsem nie poradzić . 
czy bezpieczniej poleciec foxem?

Opublikowano

lancet nie weźmie owsa

1 godzinę temu, piotrols napisał:

Osiris 1.5l+0.8l prochloraz? czy po staremu duett star 1l+0.8l prochloraz? Duża presja monczniaka. Jeszcze mam corbel w zapasach.

Osiris w T1? Zdecydowanie lepiej duet

1 godzinę temu, Andpol napisał:

Pszenica po fasoli i rzepaku sam duet star wystarczy na T1 czy dodać prochloraz jeśli tak to ile?

Ja bym mimo wszystko dodał. Standardowo idzie mniej więcej 0,8-1 l, tutaj można by trochę zejść, ale nie mniej jak 0,6-0,7. Prochloraz to nie tylko podstawa

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez Alio
      Witam.
      Zakładam nowy temat bo ma duży problem z uprawą pszenicy i od lat nie mogę sobie z nim poradzić.
      Ten problem to gęstość ziarna.
      Uprawa w zasadzie wg ksiązki. Płodozmian tak ustawiony, że nie mam pszenicy po zbożu tylko wyłącznie po buraku lub rzepaku. Nawożenie w przybliżeniu K-150 P-110.
      Ph wyregulowane. Wapnowanie regularnie co 4 lata w odpowiedniej ilości .
      Pełna ochrona: dobra zaprawa, T1,T2,T3, żadnych problemów z  chwastami.
      Antywylegacz zwykle w 2 dawkach w odpowiednim momencie
      Siew 100-115 kg/ha, materiał siewny regularnie zmieniany lub odświeżany.
      Nawożenie azotem może zbyt ambitne, bo 2x100 kgN w formie RSM i "na kłos" 25-35 kg N w saletrze.
      Gleby w większości od 3b do 4a.
      Plon w miarę stabilny od lat 8-9,5t/ha
      I od lat stały problem: Bardzo wysokie białko 14-15,5, gluten nawer do 33 ale za to zupełny brak gęstości. Zwykle 71-74 sukcesem jest 76.
      Tydzień temu wysłałem pierwsze auto na młyn i białko 15.1 gluten 32,6 a gęstość 71.6. Cena zamiast 770 netto ledwo 700 netto. Gdy odjąłem transport wyszło taniej jak paszowa z podwórka.
      Gdzie popełniam błąd, że mam tak niską gęstość?
      Pytałem wielu osób i nikt nie był i w stanie doradzić.
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
  • Dodaj nową pozycję...
v