Skocz do zawartości

Ochrona i nawożenie pszenicy 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
masa24 napisał:

A na fazy rozwojowe patrzycie czy poprostu dajecie bo sraczke macie?

oczywiście że patrzę na fazy rozwojowe. Tak z innej beczki, byłem dziś na polu pszenicy i jestem mega zadowolony bo rośliny intensywnie zielone, po 4-5 rozkrzewien nie widać grzyba, aż się zdziwiłem bo na innych polach jest na odwrót a ta sama odmiana siana i ten sam termin. Acha na 5 wyrwanych roślin tylko jedna roślina miała 1cm białego korzonka więc u mnie centralno wschodnia Polska rośliny śpią

Opublikowano

Uzupelniajac swoja odpowiedz dodam, że foxtrot daje na owies gluchy i podobne. Na dwuliścienne daje osobno. Najczęściej mustang. Mogę sobie pozwolić więc oba zabiegi są osobno.

• Like 1
Opublikowano

Gamzi oto mi chodziło bo resztę chwastów mam zwalczoną a głuchy owies przetrwał myślę, że właśnie przez tą łagodną zimę. Pszenice mam posiane kwalifikatem i szkoda było by ją zanieczyścić tym owsem, może się uda wyhodować przyzwoite nasienie.

• Like 1
Opublikowano

W tym roku to widzę że większość ma problem z głuchym owsem. U mnie nawet w rzepaczyskach jest nie wiem skąd, skoro pszenicę z centrali a wcześniej go nie było. Odchwaszczalem na jesieni ale ani to ani mrozy go nie położyly i też będę musiał szukać czegoś taniego i skutecznego 😀

Opublikowano

nie mam pojęcia skąd ten owies w pszenicy, 3 rok z rzędu sieje pszenicę, sąsiad z jednej strony w zeszłym roku pszenica a rok wcześniej groch a z drugiej strony rok temu pszenżyto a wcześniej były tam truskawki. Teraz na wszystkich polach pszenica i u każdego owies i to w dużych ilościach, nie mam pomysłu...

Opublikowano

Dużo jest w pszenicach ozimych wyrośniętego dziadostwa. Właśnie nie wien czy to owies czy samosiew zboża. Dawno nie bykem na polu ale już jesienią to było i tak się zastanawiałem czy to nie owies

Opublikowano

Bez przesady... W tym stadium rozwojowym zapotrzebowanie na wodę nie jest jakieś "mega" wielkie ! W fazie nalewania ziarna brakuje wody, do tego dochodzą wys. temperatury potęgujące to zjawisko, a roślina mimo wszystko walczy..

Opublikowano
12 godzin temu, dzikiWschód napisał:

nie mam pojęcia skąd ten owies w pszenicy, 3 rok z rzędu sieje pszenicę, sąsiad z jednej strony w zeszłym roku pszenica a rok wcześniej groch a z drugiej strony rok temu pszenżyto a wcześniej były tam truskawki. Teraz na wszystkich polach pszenica i u każdego owies i to w dużych ilościach, nie mam pomysłu...

Ziarno owsa głuchego wystrzeliwuje nawet na kilkadziesiąt metrów od rośliny, potrafi przyczepić się do szczeciny zwierząt i wędrować. Poza tym potrafi leżeć w ziemi nawet sześć siedem lat.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rublow napisał:

A napiszę mi ktoś, co to za chwast?

Bez zdjęcia to strzelam - viola arvensis  😀😉

Trafiłem?

Opublikowano

Nie odwiejesz owsa głuchego w 100% bo ma szorstkie wypustki i "przykleja " się do zboża właściwego.

Opublikowano

A napiszę mi ktoś, co to za chwast? O to mi chodziło

51 minut temu, Agrest napisał:

Bez zdjęcia to strzelam - viola arvensis  😀😉

Trafiłem?

IMG_20200222_144047_1.jpg

• Like 1
Opublikowano

NApisalem raz ale widocznie nie dociera do ciebie

to rzepakochwast

file:///C:/Users/Danuta/Downloads/Aleksandrzak_%20.,_Broda_Z..pdf

nie zadna rzodkiej,  gorczyca ani nic to znajdziesz w atlasie albo ktos ci powie na forum. W tamtym sezonie przez to zebralem 1 tone rzepaku z hektara. 

W pszenicy zwalczy to kazdy srodek ktory bierze samosiewy w rzepaku.  W rzepaku natomiast nie zwalczy tego nic. Rosnie rowno z rzepakiem, szybciej kwitnie i dojrzewa niz rzepak. Jak rzepak jeszcze dojrzewa to to dziadostwo jest juz zaschniete i osypuje sie.   Ja mialem tego wiecej na polu niz rzepaku, skosilem , sprzedalem. Poszlo na olejarnie. Jest to jakis zmutowany rzepak lub krzyzowka z rzepikiem

Mam tym opanowane jedno pole i rzepaku tam szybko nie posieje. Znajomy w tym roku tez to ma, na innym polu z rzepakiem u mnie tez pojawiaja sie pojedyncze rosliny tego. Nie wiem skad to sie dzieje. Podejrzewam ze w nasionach to dodaja zeby zaraz zaczac kupowac odmiany clearfield

I nie pytaj wkolo co to jest bo nikt ci nie powie, W tamtym roku to przerabialem. Wstawialem zdjecia tu i na innym forum i tylko jedna osoba z innego forum byla najblizej prawdy co to jest

• Root Admin
Opublikowano
każdy cała trójka to bardzo dobre środki na t1. pytanie co sie dzieje w polu wtedy jeden może się okazać kapkę lepszy od drugiego. ogólnie na t1 to czołówka środków
  • Like 1
Opublikowano
4 minuty temu, masa24 napisał:

NApisalem raz ale widocznie nie dociera do ciebie

to rzepakochwast

file:///C:/Users/Danuta/Downloads/Aleksandrzak_%20.,_Broda_Z..pdf

nie zadna rzodkiej,  gorczyca ani nic to znajdziesz w atlasie albo ktos ci powie na forum. W tamtym sezonie przez to zebralem 1 tone rzepaku z hektara. 

W pszenicy zwalczy to kazdy srodek ktory bierze samosiewy w rzepaku.  W rzepaku natomiast nie zwalczy tego nic. Rosnie rowno z rzepakiem, szybciej kwitnie i dojrzewa niz rzepak. Jak rzepak jeszcze dojrzewa to to dziadostwo jest juz zaschniete i osypuje sie.   Ja mialem tego wiecej na polu niz rzepaku, skosilem , sprzedalem. Poszlo na olejarnie. Jest to jakis zmutowany rzepak lub krzyzowka z rzepikiem

Mam tym opanowane jedno pole i rzepaku tam szybko nie posieje. Znajomy w tym roku tez to ma, na innym polu z rzepakiem u mnie tez pojawiaja sie pojedyncze rosliny tego. Nie wiem skad to sie dzieje. Podejrzewam ze w nasionach to dodaja zeby zaraz zaczac kupowac odmiany clearfield

I nie pytaj wkolo co to jest bo nikt ci nie powie, W tamtym roku to przerabialem. Wstawialem zdjecia tu i na innym forum i tylko jedna osoba z innego forum byla najblizej prawdy co to jest

Ja bym raczej stawiał na niewłaściwa agrotechnike związana z niszczeniem samosiewów rzepaku plus do tego wysiewanie własnych nasion.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano

Przez ostatnie dwa lata stosowałem na t1 w pszenicy Wirtuoz w dawce 1L/ha i było ok. W tym roku na pszenżyto pójdzie Wirtuoz a na pszenicę planuję Capalo lub nowy mix RevyFlex od BASF jeśli będzie dostępny w dobrej cenie. 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, jonatansad napisał:

boogie  ,capalo ,wirtuoz  ,który z tych preparatów będzie najlepszy do pierwszego zabiegu w pszenicy 

Tylko teraz porównać ilość zastosowania środka do ceny pomiędzy tymi środkami jak wyjdzie .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Zapraszam do dyskusji poświęconej uprawie pszenicy w roku 2025.
      W tym temacie będziemy poruszać zagadnienia związane z nawożeniem pszenicy, ochroną fungicydową pszenicy, zwalczaniem chwastów w pszenicy jak również wiele innych ogólnych tematów dotyczących pszenicy, zarówno pszenicy jarej jak i pszenicy ozimej.
      Najpopularniejsze pytania z poprzednich lat, na które na pewno znajdziesz odpowiedz w roku 2025:
      1. Jaką ochronę fungicydową pszenicy wybrać?
      2. Czym zwalczać chwasty w pszenicy ozimej a czym w pszenicy jarej.
      3. Jak nawozić pszenicę? 
      4. Ile kilogramów azotu zastosować? Ile razy w ciągu sezonu nawozić pszenice?
      5. Kiedy i czym regulować pszenicę ozimą?
      6. Jakie nawożenie dolistne mikroelementami zastosować w pszenicy?
    • Przez bazalt50
      Problem nie mój, tylko sąsiada - posiał pszenicę (chyba odmianę Wilejka) dość późno, gdzieś pod koniec października, na poplonie z rzepaku. Niby zaczęła mu wschodzić. Dziś byłem zerknąć na swój zasiew, i uderzyło mnie że jego pole jest golusieńkie. Nie ma absolutnie nic. Te ziarna które są na wierzchu wypłukane przez deszcz, to niby jest maleńki kiełek, ale brązowy i martwy. Natomiast ziarna które są głębiej nawet nie zakiełkowały. I wszystkie ziarna - i te płytko i głębiej - po naciśnięciu rozłażą się w palcach. U nas mówi się na to że się "skrochmaliły". Zadzwoniłem po niego żeby podszedł i zobaczył. Trochę się załamał. Gość jest trochę niekompletny intelektualnie. Szkoda mi go bo mimo wszystko poczciwy chłop. Ale nie wiem co mu powiedzieć i poradzić, bo osobiście nigdy nie spotkałem się z czymś takim z pszenicą. Jak wspomniałem - siał późno, było dość mokro i zimno, śnieg ostatnio też dostarczył sporo wody, mokro jest cały czas, pszenicę siał zaprawianą. Na moje oko zasiał stanowczo za głęboko (+/- 5 do 7cm). Czy coś z tego będzie miał? co mu poradzić?
    • Przez jarekvip99
      Jakie odmiany pszenicy jarej siejecie i jak wam plonuja? Nie siałem juz z 6 lat a bede chyba zmuszony na wiosne bo burak dopiero co wykopali i jeszcze popadało ze nie ma szans orac a co dopiero siac
    • Przez Challenger
      Czy uprawia moze ktos ta odmiane pszenicy paszowej???Prosze mozliwie jak najszybciej o opisanie tej odmiany,jej plonowanie wymagania itp.Z gory dzieks :rolleyes:
    • Przez gba3943
      Witam, potrzebuje Opinie o pszenicy rgt ponticus, rgt cayenne i Debian. 
  • Dodaj nową pozycję...
v