Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Pany, takie pytanie - do 8145 jakie wały ciagane byłyby optymalne. Chodzi mi o Cambridge, a przez optymalne mam na myśli jakie wysokie/szerokie? Mam małe 3m/~30cm, to tak średnio sobie radzę na mocnej glinie, a może by cos poszukał taniego na wiosnę.

Iiii od razu drugie pytanie - crosskill nadaje się do wałowania po siewie, czy tylko jako uprawowy?

Opublikowano

co to znaczy średnio , nie gadaj że nie uciągasz 😮 jeszcze na glinie to najlżej idzie bo twardo nie to co piach , ciągam stare bardzo 2,7 m średnica nie duża 30-40 cm to 7211 nie ma co robić na 3 , ba 4 włączam na długich i równych kawałkach . Pod górę nie podchodzi na 4 i z zakrętu też cięzko się bujnąć . Oczywiście posiewnie

7 godzin temu, michal1993 napisał:

Jakieś opinie na temat tego śrutownika? Zakładany przerób ok  30t rocznie

Mam ADRAF podobny (chyba jeden projekt jest na Polskę 😄) tylko 10 czy 11 KW , robota lux sam wciąga zboże, wydajność chyba podobna może trochę wydajniejszy ( nie mierzyłem ) jak ten stary bijakowy 11 KW , ale wiadrować nie trzeba 👍. Z 50-60 t rocznie prześrutuje 

Opublikowano

Ile można wziąść za zetora 62/7211 w ładnym stanie? Tak realnie 

Opublikowano (edytowane)

masz na sprzedaż? Brat 35, a nie 25.    to Zetor!

Edytowane przez Gość
Opublikowano
22 minuty temu, sebe1033 napisał:

co to znaczy średnio , nie gadaj że nie uciągasz 😮 jeszcze na glinie to najlżej idzie bo twardo nie to co piach , ciągam stare bardzo 2,7 m średnica nie duża 30-40 cm to 7211 nie ma co robić na 3 , ba 4 włączam na długich i równych kawałkach . Pod górę nie podchodzi na 4 i z zakrętu też cięzko się bujnąć . Oczywiście posiewnie

Wały średnio sobie radzą :) do tego są wąskie i lekkie, zostają mocne ślady po ciągniku

Opublikowano
1 godzinę temu, daron64 napisał:

to tak średnio sobie radzę na mocnej glinie

to było pisać że wały za słabo , ciągnik ciężki a opony jakie radailki czy zwykłe ? To koleiny nieuniknione , na glinę to najlepiej brona aktywna , a ciekawe jakby wał dać za pługiem 

Opublikowano

Pieprzona autokorekta :/

Opona jedna radialna, druga kartoflak. Wiem, że nieuniknione, nawet po 60tce/7011 zostawały. Dlatego chciałbym cięższe, albo szersze. Nie wiem tylko jak dobrać szerokość wału do wielkości pierścieni. 

Opublikowano
1 godzinę temu, bratrolnika napisał:

25tys.zl

Kurde troche mało

1 godzinę temu, pafnucy napisał:

masz na sprzedasz? Brat 35, a nie 25.    to Zetor!

Powiedzmy że wiem kto ma 😉 35 to chyba nie dadzą 

Opublikowano

Kartoflak to ruski? ale radial czy nie ?

O przyszła mi myśl po siewie wałujesz ? A przed bo jest różnica jak masz agregat z wałem to ziemię dogniecie to inaczej - twardo będzie nie to co siać po bronach . 

Opublikowano
47 minut temu, stempos1980 napisał:

Jak po orce to to w 3 metrach może stękać w tych Wałach bo ciężar robi swoje

Nie sądzę żeby w 3m 30cm miał stękać

9 minut temu, Krzysztof81 napisał:

6 metrów, pierścienie 45cm będzie ok.

6m aż?

6 minut temu, sebe1033 napisał:

Kartoflak to ruski? ale radial czy nie ?

O przyszła mi myśl po siewie wałujesz ? A przed bo jest różnica jak masz agregat z wałem to ziemię dogniecie to inaczej - twardo będzie nie to co siać po bronach . 

Kartoflak, czyli diagonalna. Nie mam agregatu, jeszcze. Teraz po orce jadę kultywatorem z packerem i bronami 20, dwa przejazdy i sieje. Na lzejsza kawałkach super, na cięższych dramat. No i tak się miotam, czy może pomyśleć o wale do pługa jak robię orkę siewna, wtedy na lzejsza kawałkach myślę że przejazd tym kultywatorem z bronami na raz by załatwił sprawę, a na mocniejszych wtedy dwa, czy może do talerzowki dołożyć wał i przed kultywatorem te najgorsze miejsca przelecieć, czy pomyśleć o np crosskilach, ale czy się nadadzą po siewie (?). Mam multum innych wydatków, także chciałbym wydawać jak najmniej. Aktywny w jakimś ludzkim stanie też nie jest małym wydatkiem. Wały muszę i tak kupić, bo te co mam są w opłakanym stanie. No i tak do wiosny nam czas żeby coś wymyśleć. Wal do talerzowki i tak chciałem, wały posiewne i tak muszę. Do czasu jak będę miał kasę jeszcze się sporo pomysłów pojawi, ale zawsze dużo naprzód sobie opinię zbieram.

1 minutę temu, stempos1980 napisał:

Sąsiad ma agregat do siewnika z wałem pakera to po pierwszym roku siania zmienił siewnik na docisku bo zwykły poznaniak siał po wierzch po tym wale

@Ursus932 

Przy kultywator mam packera, to nie zauważyłem żeby aż tak ziemię ubijał mocno. 

Taki rok jak teraz, to górki jeździłem ze 4razy kultywatorem z packerem i b bronami 20, a po siewie jeszcze tymi cambrigdami przejechałem i szału nie ma miejscami.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v