Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

To są tak proste maszyny, że niewiele myszy mogły tam zrobić. A jak tylko czynnik uciekł, to raczej sprężarki sprawne. Wystawić warto, bo ludzie szukają takich sprzętów częściej niż tych nowszych z elektroniką. Ojciec jak wystawił zamrażarkę z takiej chłodziarki na elektrośmieci, to zabrali wcześniej jacyś poszukiwacze, bo była w dobrym stanie i nawet sprawna, mimo 30 lat eksploatacji, tylko w domu kupili komorową zamrażarkę i miejsca na taką nie było.

Opublikowano

My niedawno sprawdza lodówkę oddaliśmy na śmieci. Korzystała z jej babka, ale ciotka jej swoją oddała i tak sobie stała w koncie a tu ciotka mówi, że jutro odbierają takie śmieci. To tyle co kable wszystkie sobie poucinalem. A te chłodnie, to muszę spytać matuli co z nimi było, bo to ze 20lat temu było. A zamrażarka to niedawno padła, przestała chłodzić. Znajomy co robi takie rzeczy i jezd,i dobija czynnik itd, mówił że szkoda zachodu na nią

Opublikowano (edytowane)

Mam zamiar wymienić swoją starą zasłużona towotnice i nie wiem wziąć może taką pneumatyczną czy taką dużą.

Albo zwyczajną i do tego końcówkę Bardzo sobie taką końcówkę chwalą.

https://allegro.pl/oferta/koncowka-smarownicy-samoblokujaca-mato-de-7441996209

Bedę na pewno smarował ale nie tymi kartridżami bo z wiaderka dużo taniej wychodzi.

https://allegro.pl/oferta/proline-smarownica-tawotnica-reczna-500cm-42506-7448278589

Edytowane przez Strongman
Opublikowano (edytowane)

Orientuje się ktoś, czy przy sprzedaży przyczepy rolniczej, też trzeba czekać pół roku od daty rejestracji, jak z samochodem, żeby nie płacić podatku dochodowego?

Edytowane przez sladan
Opublikowano
26 minut temu, sladan napisał:

Orientuje się ktoś, czy przy sprzedaży przyczepy rolniczej, też trzeba czekać pół roku od daty rejestracji, jak z samochodem, żeby nie płacić podatku dochodowego?

To obowiązuje wszystkich pojazdów i przyczep

• Thanks 1
Opublikowano

Kiedy teraz będziesz z papryką jechał? 

@stempos1980 sezon na paprykę we wrześniu jeszcze jest?  Żona teraz nie ma czasu robić ale koniec sierpnia -wrzesień  to że 3 worki pod biedronką bym odebrał jak byś jechał? 

• Like 1
Opublikowano
8 minut temu, 6465 napisał:

Kiedy teraz będziesz z papryką jechał? 

@stempos1980 sezon na paprykę we wrześniu jeszcze jest?  Żona teraz nie ma czasu robić ale koniec sierpnia -wrzesień  to że 3 worki pod biedronką bym odebrał jak byś jechał? 

To było moje pierwsze rwanie.Zeby urwać 350kg towaru to musiałem 9 tuneli przejść.Niechce wcale dochodzić na czerwono.Będzie i we wrześniu

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, kaj napisał:

Ja robiłem tak...najpierw żółty piach na kilka centymetrów, potem chudziak 5-10 cm na to dwie warstwy grubej folii i potem beton właściwy około 10 cm, od ścian styropian i nic się nigdy nie psuje. Jedynie to że był to beton łany z betoniarki X czasu temu to miejscami popękał. Teraz napewno byłby to beton z gruszki plus przycieranie.

Chyba masz za dużo pieniędzy że robiłeś 20 cm posadzki pod zboże. 

8 godzin temu, szwagier24 napisał:

Posadzka jest więc nie chciał bym zrywać starej i kłaść od podstaw tylko wylać na to co już jest

Skoro masz starą posadzkę to po co pchać się w koszta i robić kolejną syp na tą chyba że woda podchodzi to już inna gadka.

Ja zboże mam wysypane już 5 sezon na posadzce bez żadnej izolacji i nigdy nic się nie zepsuło. Posadzka lana 10 cm a w to cegły i drobny gruz na pierwszą warstwę pchane. 

Opublikowano

Jak już wróciły sprawy budowlane. Mam sobie stara oborke, w której teraz już bydła nie ma i nie będzie. Tak sobie myślałem czy by jej nie przerobić na magazyn ma zboże. Tylko kilka kwestii, a mianowicie

- materiał suporeks

- wymiary wewnątrz ~6.5x4.5

- dach jednospadowy na tył

- wysokość ~ 6m/5m, może 5/4 (orientacyjnie bardzo

- strop drewniany na wysokości ok 2m

- żadnego wienca

- jedne małe drzwi na przedniej scianie

Żeby to się nadało do trzymania zboża, czy bardziej żeby można było tam swobodnie zboże wywalic i załadować pozniej, to trzebaby pozbyć się stropu i na bocznej ścianie zrobić wjazd. Do tego rozbić koryta i dać wylewkę wyrównująca. Bo obecnie jest wylana ze spadkiem do kanału na środku budynku. Jeszcze z majstrem nie gadałem o tym, to tu podpytam.

Czy przy tej wysokości budynku żeby wywalić strop i dać bramę z boku, to trzebaby walnąc jakiś wieniec po całości budynku? Czy tylko np nad bramą nadproże na całą ścianę? Czy zdjąć dach, wylać wieniec i jeszcze raz położyć dach, czy po prostu wymyślam i normalnie wyciąć strop, zrobić brame i będzie stało?

Druga sprawa jak gruba dać posadzkę? No i w ogóle jaka jest technologia? Tzn jak się łączy stary z nowym? Wiertarka, pręty pionowo, jakieś zbrojenie i wylewka? Bo jak po prostu wyleje się nową warstwę, to chyba między sobą będą pracować i może popękać? 

Opublikowano (edytowane)

A jaki rodzaj załadunku/wyładunku chcesz mieć ? Z wywrotki na posadzkę ? To w zasadzie trzeba rozebrac do wysokości stropu, zrobić wieniec i stropy, żeby się to nie zawaliło. Jak żmijką, to można tak, jak jest

Ja ogarnąłem przyczepy i na magazyn płaski do stodoły leci tak:

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
3 godziny temu, 6465 napisał:

Szukałeś grubera,  takerzówki,  a kupiłeś takiego złomka? Kolega miał taką piątkę w idealnym stanie.  Może jeszcze ma. 

Miał tego typu. https://m.olx.pl/oferta/unia-grudziadz-plug-5-skibowy-podorywkowy-CID757-IDF8chN.html?reason=

Nie kupiłem tylko mam i dlatego szukałem.

3 godziny temu, stempos1980 napisał:

Tymi lepiej się orze jak tym nowego typu

Nie koniecznie bo lubi się zapychac po zebranej slomie i nisko okoszonej ścierni.

Opublikowano
Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

9 godzin temu, kaj napisał:

Ja robiłem tak...najpierw żółty piach na kilka centymetrów, potem chudziak 5-10 cm na to dwie warstwy grubej folii i potem beton właściwy około 10 cm, od ścian styropian i nic się nigdy nie psuje. Jedynie to że był to beton łany z betoniarki X czasu temu to miejscami popękał. Teraz napewno byłby to beton z gruszki plus przycieranie.

Chyba masz za dużo pieniędzy że robiłeś 20 cm posadzki pod zboże. 

8 godzin temu, szwagier24 napisał:

Posadzka jest więc nie chciał bym zrywać starej i kłaść od podstaw tylko wylać na to co już jest

Skoro masz starą posadzkę to po co pchać się w koszta i robić kolejną syp na tą chyba że woda podchodzi to już inna gadka.

Ja zboże mam wysypane już 5 sezon na posadzce bez żadnej izolacji i nigdy nic się nie zepsuło. Posadzka lana 10 cm a w to cegły i drobny gruz na pierwszą warstwę pchane. 

Przyczepy ciężkie wpycham i nic nie pęka przynajmniej....a Tobie pewnie zboże się nie psuje bez izolacji bo idzie żyła piachu pod budynkiem. Mam jedno takie miejsce w starym garażu gdzie czasem było zboże wysypywane i mogło leżeć cały rok a posadzka bez izolacji.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, daron64 napisał:

Jak już wróciły sprawy budowlane. Mam sobie stara oborke, w której teraz już bydła nie ma i nie będzie. Tak sobie myślałem czy by jej nie przerobić na magazyn ma zboże. Tylko kilka kwestii, a mianowicie

- materiał suporeks

- wymiary wewnątrz ~6.5x4.5

- dach jednospadowy na tył

- wysokość ~ 6m/5m, może 5/4 (orientacyjnie bardzo

- strop drewniany na wysokości ok 2m

- żadnego wienca

- jedne małe drzwi na przedniej scianie

Żeby to się nadało do trzymania zboża, czy bardziej żeby można było tam swobodnie zboże wywalic i załadować pozniej, to trzebaby pozbyć się stropu i na bocznej ścianie zrobić wjazd. Do tego rozbić koryta i dać wylewkę wyrównująca. Bo obecnie jest wylana ze spadkiem do kanału na środku budynku. Jeszcze z majstrem nie gadałem o tym, to tu podpytam.

Czy przy tej wysokości budynku żeby wywalić strop i dać bramę z boku, to trzebaby walnąc jakiś wieniec po całości budynku? Czy tylko np nad bramą nadproże na całą ścianę? Czy zdjąć dach, wylać wieniec i jeszcze raz położyć dach, czy po prostu wymyślam i normalnie wyciąć strop, zrobić brame i będzie stało?

Druga sprawa jak gruba dać posadzkę? No i w ogóle jaka jest technologia? Tzn jak się łączy stary z nowym? Wiertarka, pręty pionowo, jakieś zbrojenie i wylewka? Bo jak po prostu wyleje się nową warstwę, to chyba między sobą będą pracować i może popękać? 

Powiem z własnego doświadczenia że lałem na starą posadzkę w stodole bo była nisko i nic się nie dzieje, najpierw dałem cegłę na płasko zalałem rzadkim betonem żeby dobrze wszędzie zalazło i później 5 cm już normalnie gęstszego i nic nie pęka więc nie wiem po co chcesz łączyć i roboty więcej dokładać.

Zakładam że obora stara to masz krokwie położone na drewnianych płotwiach, jeśli tak to bez problemu utrzyma cały budynek zresztą jak jest drewniany strop to nie sądzę że trzyma budynek na rozpieranie zresztą przy dachu jednospadowym takie nie występuje. Wszystko zależy jak to u Ciebie jest zarobione, nawet najlepszy fachowiec nic Ci nie powie jak nie zobaczy bo póki co to wróżenie z fusów.

Edytowane przez Rolnik_z_Podkarpacia
Opublikowano
1 godzinę temu, jahooo napisał:

A jaki rodzaj załadunku/wyładunku chcesz mieć ? Z wywrotki na posadzkę ? To w zasadzie trzeba rozebrac do wysokości stropu, zrobić wieniec i stropy, żeby się to nie zawaliło. Jak żmijką, to można tak, jak jest

Ja ogarnąłem przyczepy i na magazyn płaski do stodoły leci tak:

Po to brama, żeby móc tam wjechać. Pełne przyczepy wepchać i wykiprowac, a zalatunek turem. A po sezonie, po sprzedaży zboza miałbym miejsce, gdzie parę maszyn wepchać na zime.

40 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

więc nie wiem po co chcesz łączyć i roboty więcej dokładać.

Zakładam że obora stara to masz krokwie położone na drewnianych płotwiach, jeśli tak to bez problemu utrzyma cały budynek zresztą jak jest drewniany strop to nie sądzę że trzyma budynek na rozpieranie zresztą przy dachu jednospadowym takie nie występuje. Wszystko zależy jak to u Ciebie jest zarobione, nawet najlepszy fachowiec nic Ci nie powie jak nie zobaczy bo póki co to wróżenie z fusów.

Ad1. Nie powiedziałem, że chce, tylko spytałem jak się to robi.

Ad2. Kurcze zastrzel, ale nie pamiętam jak są osadzone krokwie. Jak tak włączam teraz wyobraźnię, to wydaje mi się, że żadnej murłaty z zewnątrz nie widać. Jutro będę w domu, to zobaczę. A sam budynek ma ze 25lat.

Opublikowano (edytowane)

Wydaje mi się, że strop będziesz musiał rozebrać, bo inaczej nie wykiprujesz wywrotki

1 minutę temu, pafnucy napisał:

nie za długi ten film. będą inne odcinki?

A czego w tym filmie nie rozumiesz ? :D Cytując klasyka - piłka - bramka - gol

Edytowane przez jahooo
Opublikowano
1 godzinę temu, Mecha napisał:

Nie kupiłem tylko mam i dlatego szukałem.

Nie koniecznie bo lubi się zapychac po zebranej slomie i nisko okoszonej ścierni.

Przecież jak krótka ścierania to lepiej Skiba się obraca to jak może się zapchać.

W pługach starszego typu było mniejsze prawdopodobieństwo zapchania się pługa bo koło daleko od skib a w nowym typie koło zaraz przy Skibie i głównie to jest przyczyną zapychania plus niskie Słupice ale to w obydwóch przypadkach

Opublikowano

Jednak może. Z tym prześwitem to nie wiem czy nowsze nie mają większego. Lepiej tym jak 2 skibowym, ale krzywym pługiem to nie robota. Szkoda bo mam nowe płozy i lemiesze z Waryńskiego  do niego. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v