Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
21 minut temu, Rolnik_z_Podkarpacia napisał:

Za te pieniądze to cos czuję, że jeszcze długo będziesz go sprzedawał 

nie sprzedam to będę nim jeździł, ktoś nawet dzisiaj dzwonił i chciał dać 45 a na weekend może ktoś przyjedzie obejrzeć.

@stempos1980 myślę że kilka tysięcy spuści, ale jest możliwość zamiany więc się zobaczy. 

Edytowane przez camo
Opublikowano (edytowane)
10 godzin temu, camo napisał:

@6465 nie wiem czy jest to podobne, ale jeżeli nie będzie w nim dużo elektroniki do psucia to moim zdaniem troche mniejsza cena i można brać ale jak za 80 to chyba lepiej takiego NH  https://www.olx.pl/oferta/jak-nowy-new-holland-2014r-td-td5-65-5-75-case-jx-farmall-proxima-CID757-IDFcfoH.html#8e3c92eb97

Masz normalniejszy ciągnik. 

https://m.olx.pl/oferta/massey-ferguson-mf-362-perkins-4p-97rok-igla-CID757-IDDAjD3.html?reason=

Edytowane przez jacek3773
Opublikowano
9 godzin temu, camo napisał:

Wiesz, do 3 skibowego pługa troche za duży, a nawet pod wiate mi nie wlezie i na mój areał spokojnie mi wystarczy młodsze lampo nawet jak będę miał więcej pola.

jako głowny ciągnik na malutkim gospodarstwie i do transportu w zimie.

Jest w nim dużo elektroniki?

W pełni mechaniczny. Z "elektroniki" ma guziki do załączania przedniego napędu i blokady. Ja mam starszy model. W tym ze zdjęcia brakuje obciążników.

• Thanks 1
Opublikowano

Warto za taką cenę się pchać? Drogo troszkę mi się wydaje. Myślę nad czymś takim bo cyklopy i trolle już w okolicy to gatunek "wymierający" a turem u mnie obornika nie załaduje. Rozrzutnik 3,5t to się jeszcze od kogoś pożyczy i taki ładowacz na pewno lepszy niż widły. 4-5 rozrzutników rocznie mam.

https://www.olx.pl/oferta/ladowarka-stacjonarna-cyklop-dzwig-do-obornika-CID757-IDF773y.html#3d988825ca

Opublikowano

Mam jeden traktor nie będę się w przepinanie bawił, na tą ilość nie warto. Ładował bym widłami na rozrzutnik ale mam głęboką oborę, 70cm w głąb ziemi wchodzi i murki wysokie na metr, więc z każdym kolejnym rozrzutnikiem bardziej niewygodnie.

Opublikowano

Nazewnictwo inne... Obora to dla mnie nie budynek tylko miejsce składowania obornika po prostu, tak się we wsi zawsze mówiło. Coś jak po ogólnopolsku płyta gnojowa. Mam wykopaną dziurę na 70cm wgłąb ziemi, obetonowaną od spodu i murki na metr wysokości wokół. Turem tam nie wjedzie.

Opublikowano (edytowane)

Na 4-5 rozrzutnikow to akurat właśnie można się przemeczyc i przepinac, któregoś razu tak z 20 rozrzutnikow zaladowalismy, kto wie jak się podpina trolla ten pewnie teraz współczuje....

Sąsiad ciągnika nie pożyczy na jeden dzień w roku???

Edytowane przez bratrolnika
Opublikowano

Ale wydawać 3-4 tysiące na cyklopa na taką ilość do wywożenia? Jakby się miało faktycznie z 10 rozrzutników to można. W zeszłym roku się wozem przemęczyliśmy, w 2018 znajomy jak miał Trolla jeszcze to przyjechał MF 255 z Trollem i C-4011 z rozrzutnikiem, wcześniej zawsze KR mi wywoziło. 

Opublikowano (edytowane)

Nie jestem pewien ale słyszałem kiedyś (i wynika to z konstrukcji), że  tym stacjonarnym trzeba chwytak wbić w obornik żeby on cokolwiek "chwytnął", więc taki ładowacz to jest średnie udogodnienie...

Poza tym obrót też jest "ręczny"...

Edytowane przez wlamaj1
Opublikowano
4 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

Obora to dla mnie nie budynek tylko miejsce składowania obornika po prostu, tak się we wsi zawsze mówiło. Coś jak po ogólnopolsku płyta gnojowa. Mam wykopaną dziurę na 70cm wgłąb ziemi, obetonowaną od spodu i murki na metr wysokości wokół. Turem tam nie wjedzie.

a to wkoło same murki ? Kiedyś takie coś widziałem tylko stare bo z kamieni robione . Mieli pomysły jak się narobić bo czasy jeszcze ręcznie na wóz dobrze było w zimie wywalać bo w dół i trochę do góry . Ale załadować ... no chyba że brali do roboty kogoś .

Opublikowano

Trzeba wbić ale nie musisz już widłami do góry wyrzucać na rozrzutnik. Zresztą zaraz zdjęcie zrobię jak mam.

Opublikowano

Inaczej jak masz wolny 1000 zł ale musisz doliczyć jeszcze trochę na beton pod słup , i jakby co nie szkoda CI kasy bo raczej tego nie sprzedaż to bierz , ale licz się że właśnie trzeba widły docisnąć bo same się nie wbiją i z godzinę jeden rozrzutnik może załadujesz 

Opublikowano

Chłopie jak masz 4-5 na rok to rozumiem że 2-3 na wiosnę i tyle samo na jesieni? To po wuja ci ładowacz? To dla zdrowia widłami załaduj choć byś miał dół 2m to po drabinie byś to na widłach wyniósł. . Jak masz tyle obornika to rozumiem że i hodowla mała, więc chyba roboty za wiele nie masz. Kiedyś po 20rozrzutnikow na sezon z ojcem ładowaliśmy widlami,  przynajmniej po takiej robocie jak się człowiek położył to czuł że odpoczywa. 

• Like 3
Opublikowano
39 minut temu, Rolnik200598 napisał:

Warto za taką cenę się pchać? Drogo troszkę mi się wydaje. Myślę nad czymś takim bo cyklopy i trolle już w okolicy to gatunek "wymierający" a turem u mnie obornika nie załaduje. Rozrzutnik 3,5t to się jeszcze od kogoś pożyczy i taki ładowacz na pewno lepszy niż widły. 4-5 rozrzutników rocznie mam.

https://www.olx.pl/oferta/ladowarka-stacjonarna-cyklop-dzwig-do-obornika-CID757-IDF773y.html#3d988825ca

Malownicze miejsce dla zjeżdżalni dla dzieci..

Szukać sprawnego cyklopa. Nawet na te parę rozrzutników.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

Mam takie coś, siatki założone żeby kury nie wskakiwały. Z trzech stron omurowane i wgłąb ziemi na 70cm wchodzi. Czas akurat nie gra roli, tylko gdzie go tu wstawić🤔Najwyżej widłami się będzie ładować. Wszystko wywożę jednorazowo jesienią lub na ściernisko.

20200611_100153.jpg

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak masz płytę równo z ziemią to pewnie że wywiezie, Senior miał 70 lat i bez kłopotu tyle wywiózł. Tu jak się widłami ładowało to na tzw. "przeciepkę" czyli to co już na dole wyrzucało się po trochu na przód, pod ścianę budynku, na kanał na gnojówkę i potem na rozrzutnik czy wóz.

Opublikowano (edytowane)

Jeśli chcesz sobie ułatwić pracę, to trol albo cyklop, bo tak to się więcej uskaczesz i naszarpiesz , jak zabawa z widłami by trwała. We dwóch z ojcem ładowaliśmy szybciej rozrzutnik widłami, niż sąsiad takim wynalazkiem. Nasz był duży 4,5t, jego mniejszy 3t

Edytowane przez jahooo
Opublikowano

To nie ma co, jeśli tak mówicie to widłami trzeba ładować. Nie ma co ładować kasy w Cyklopa.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v