Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Uziu92 napisał:

pewnie kasę pierze, bo normalny ktoś kto umie liczyć w życiu tyle nie da

U nas na rejonie stawki dzierżawy zaczynają się od 700zl-1000zl za 1ha. + oczywiście dopłaty bierze właściciel nie dzierzawca.  To wychodzi na czysto 1600-1900zl za hektar oddanego w dzierżawę gruntu. 

Edytowane przez 6465
  • Haha 1
Opublikowano

Kuzyn teraz kupil 8 ha po 70 tys/ha. 3 klasa, obsiane 4 ha zytem i 4 pszenzyta. Dzierzawi 10 ha 4 klasy i teraz mu sie umowa konczy a facet chce to sprzedac,powiedzial 120 tys/ha , teraz jak sie dowiedział ze kupil po 70 gdzie indziej juz zszedl do 80...  Wiec te 30 to nie tak duzo. 

• Confused 1
Opublikowano

80 tyś to może byłbym skłonny dać ale za 1dynkę albo pod dużym miastem z możliwością sprzedaży deweloperowi, za 80 tyś to dopoiero moje wnuki będą na tym gruncie zarabiać 

• Like 1
Opublikowano

Jaki jest sens wydawania 70-100tys złotych na hektar, przy uprawie zbóż? Ile na czysto zostanie? Jak yacenty wrzucal swoje koszty z pszenicy to mu chyba 2tys z małym hakiem zostawalo (nie liczył chyba amortyzacji i podatku?). To jest kuźwa minimum 35lat żeby tylko ten hektar ziemi się zwrócił.

No chyba, że ktoś ma kasę do obrócenia i traktuje to jako inwestycję.

• Like 1
Opublikowano
3 minuty temu, 6465 napisał:

U nas na rejonie stawki dzierżawy zaczynają się od 700zl-1000zl za 1ha. + oczywiście dopłaty bierze właściciel nie dzierzawca.  To wychodzi na czysto 1600-1900zl za hektar oddanego w dzierżawę gruntu. 

Teeee zaciąłeś się 😎😎😎

Opublikowano

@up jaką macie klasę ziemi ?? Bo jak dla mnie to tylko głupi oddaje dotację i jeszcze dopłaca za baryły🤔😂 Dotacja jest dla tego co uprawia nie odwrotnie. Nie dajcie się robić w uja.

Opublikowano (edytowane)

Sam się zastanawiam czy nie oddać swojej gleby w dzierżawę.  Sprzęt wyprzedać,  tylko w co kasę zainwestować? 

Edytowane przez 6465
Opublikowano
26 minut temu, szymon09875 napisał:

Kuzyn teraz kupil 8 ha po 70 tys/ha. 3 klasa, obsiane 4 ha zytem i 4 pszenzyta. Dzierzawi 10 ha 4 klasy i teraz mu sie umowa konczy a facet chce to sprzedac,powiedzial 120 tys/ha , teraz jak sie dowiedział ze kupil po 70 gdzie indziej juz zszedl do 80...  Wiec te 30 to nie tak duzo. 

no to masz bardzo madrego kuzyna.bardzo szybko mu sie to zwroci.zloty interes zrobil.naprawde

• Like 1
Opublikowano
20 minut temu, 6465 napisał:

Sam się zastanawiam czy nie oddać swojej gleby w dzierżawę.  Sprzęt wyprzedać,  tylko w co kasę zainwestować? 

Teraz najlepiej zainwestować w mieszkanie ja biorę dzierżawy na zasadzie dotacja moja a zwracam podatek ewentualnie za lepszą klasę to biorę dotację i daje 400zł za ha. Jeśli ktoś dał by mi 2tyś za ha to bez zastanowienia oddał bym w dzierżawę ale niestety u mnie w okolicy takich ,,inteligentnych ludzi  brakuje 😂

Opublikowano

W rejonie sadowniczym i warzywniczym 80 tys za ha to są normalne stawki.Mój brat w zeszłym roku sprzedał 1.80 ha ze starym  30 letnim sadem do wyrwania za 150 tys.tak to jest jak się przeinwestóje i komornik puka do drzwi

Opublikowano

U mnie w rejonie biorą wszystko nawet takie piachy że żyto nie rośnie. Są duże hodowle na rusztach i nie mają gdzie gnojowicy utylizować,  a tak to leją 3razy do roku jak mokry rok to na tym kukurydza rośnie a jak suchy to do kolana. 

Opublikowano

Kurde jakbym po 70tys za hektar część ziemi opierdolil to by się chyba ojciec na drugi bok przewrócił , że takiego Jelenia znalazłem. :)

Nie wiem po ile dzierżawy u nas, ale sprzedaż to po 30-40tys wystawiają, a za ile sprzedają, to też już nie wiem.

Opublikowano
24 minuty temu, 6465 napisał:

U mnie w rejonie biorą wszystko nawet takie piachy że żyto nie rośnie. Są duże hodowle na rusztach i nie mają gdzie gnojowicy utylizować,  a tak to leją 3razy do roku jak mokry rok to na tym kukurydza rośnie a jak suchy to do kolana. 

Przy takich chodowlach to normalne że on musi kupić bo musi coś zrobić z gnojowicą

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Niecałe 30 za ha to nie tak dużo oczywiście zależy od regionu i ziemi

Klasa ziemi 6 i "wpół do siódmej", niecały hektar możliwy do uprawy,reszta piach i owies do kostki, pole zaniedbane. Pole warte max za 15tys/ha. 80 ar łąki sprzedał za 16tys ale tam gnojówką nawożone chociaż było. W moich stronach 25tys to jest najwyższa cena jaką można dać za ziemie 5 klasy, kumpel ogolnie kupował od 10 do 18tys/ha

Opublikowano
2 godziny temu, daron64 napisał:

A taki uj. Nie wiem czy z 4 paczki elektrod wyspawalem i uchwyt już ledwo zipie. Rozgieldany, musiałem pod sprężynę podkładkę dawać. Płytka, która trzyma elektrodę zrobiła się półokrągła, nie trzyma elektrody dobrze, w uchwycie masowym taśma łącząca "szczypce" się przetarła. 

Mowa o magnum snake

To u mnie że 120kg elektrod wychetane, i tyle co kawalek raczki odprysnał jak spadła

1 godzinę temu, 6465 napisał:

U was to same bambry, to chętnych by było

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v