Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

ursus ręce na głowę załóż jak zwykle bo cię świat otaczający przerasta.🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️hahahaha

Edytowane przez szmergiel
  • Like 1
Opublikowano
10 minut temu, daron64 napisał:

@szymon09875

A skądże. Kupiliśmy mieszkanie po środku :) moja tak średnio dogaduje się z moją matką, a za dzieciaka pamiętam jakie wojny były między matką a babka i nie mam zamiaru tego powtarzać. Ziemia jest na mnie. Budynki są na matkę. Jest jeszcze brat, którego żona podburza, i który w odpowiednim momencie przypomni o sobie. 

Jeździmy do jej rodziców i do mojej matki, ja prawie codziennie jestem na gospodarce i jakoś to się kręci. Parę km muszę zrobić, ale przynajmniej pretensji bab nie muszę słuchać. Spokojna głowa jest warta więcej niż wszystko inne. 

Wiadomo, że dla nie byłoby najlepiej jakbyśmy na wieś do mnie się wprowadzili. Ale na to przyjdzie czas, bo matka ktoś będzie musiał się przecież się zająć. A brat, to jakby jaka kasę dzielili to bardzo chętnie, ale zapracować ja te kasę, to już niekoniecznie.

Zawsze się znajdzie ktoś w rodzinie co sieje ferment

Opublikowano
4 minuty temu, gregor1284 napisał:

Ototo, o robocie nie wspominaj 

Kiedyś w polu coś robiłem, chyba bronowalem. Przyszedł patrzy, patrzy, podszedł, mówi "daj trochę pojeżdżę", no to się zamieniliśmy - 20m może jeździł i mu się znudziło. 

Jak była gadka o przepisie działek, ktore mają iść dla niego, to z pretensja do mnie, że wziąłem rozlnosrodowisko na to i oni nic teraz z tym nie będą mogli zrobić (choć mówili, że sprzedawać nie chcą). Ja na to, że nie ma problemu z przepisem, bo się dowiadywałem. Przepisujemy normalnie i tylko muszą dociągnąć do końca program. Czyli skosić raz w roku i zebrać. Do tego zwykle dopłaty i mieliby prawie 10k. No to bratowa do brata - no to przyjedziesz, weźmiesz sobie ciągnik i kosiarkę i skosisz, zresztą Darek Ci pomoże. To się obrazili, że powiedziałem, że kto obrabia, ten bierze dopłaty, płaci podatek itd. Okazało się, że liczyli, że ziemię będę obrabiał ja, podatek płacił będę ją, a dopłaty brać będą oni. Od tamtej rozmowy się praktycznie nie odzywamy..

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

Kiedyś w polu coś robiłem, chyba bronowalem. Przyszedł patrzy, patrzy, podszedł, mówi "daj trochę pojeżdżę", no to się zamieniliśmy - 20m może jeździł i mu się znudziło. 

Jak była gadka o przepisie działek, ktore mają iść dla niego, to z pretensja do mnie, że wziąłem rozlnosrodowisko na to i oni nic teraz z tym nie będą mogli zrobić (choć mówili, że sprzedawać nie chcą). Ja na to, że nie ma problemu z przepisem, bo się dowiadywałem. Przepisujemy normalnie i tylko muszą dociągnąć do końca program. Czyli skosić raz w roku i zebrać. Do tego zwykle dopłaty i mieliby prawie 10k. No to bratowa do brata - no to przyjedziesz, weźmiesz sobie ciągnik i kosiarkę i skosisz, zresztą Darek Ci pomoże. To się obrazili, że powiedziałem, że kto obrabia, ten bierze dopłaty, płaci podatek itd. Okazało się, że liczyli, że ziemię będę obrabiał ja, podatek płacił będę ją, a dopłaty brać będą oni. Od tamtej rozmowy się praktycznie nie odzywamy..

Jeszcze Ty traktor zatankować byś musiał 😅

Opublikowano
3 minuty temu, daron64 napisał:

My obrabiamy 2.5ha od szwagierki. Nic nas nie interesuje tylko kosimy i zbieramy. Coś by się upomniała o dzierżawę to zaraz jest spakowana i za bramą

Opublikowano

Ja obrabiam dwie działki którymi właścicielami są moje siostry.  Nic za to nie chcą a ja oddaje im sam dopłaty bo tak pasuje. Podatek też płacę  ja.  U nas ceny dzierżawy od 700-1000zl czynszu i dopłaty bierze właściciel. 

Opublikowano

@szmergiel wiekszosc tu jest pseudo rolnikow i tu na forum sie chwala co to nie oni, a na codzie parobkami u ojca czy tescia sa tu moze 2-3% uzytkonikow to sa prawdziwi rolnicy co sami na własny rachunek prowadza gospodarstwo. Wiec wiekszosc tu madrzy ale decyzje podejmuje ten co placi i trzyma kase czyli ojciec lub tesciu i taka to cala prawda

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

dlatego jest podzial na glupich i madrych jak w calej przyrodzie.

ps. doskonale sobie sprawe zdaje ze tak jest bo mam do czyniania z jednym takim pantoflem to nawet mu pieniadze na ubrania wydziela kobieta i gary myje (lowca posagow) a do ludzi to k**wa prezes orlenu normalnie .

Edytowane przez szmergiel
Opublikowano
3 minuty temu, szmergiel napisał:

dlatego jest podzial na glupich i madrych jak w calej przyrodzie.

ps. doskonale sobie sprawe zdaje ze tak jest bo mam do czyniania z jednym takim pantoflem to nawet mu pieniadze na ubrania wydziela kobieta i gary myje (lowca posagow) a do ludzi to k**wa prezes orlenu normalnie .

Radek w sklepie ostatnio dumny jak paw był, jak zakitrał 4pak przed żoną, komedia 😅

Opublikowano
7 minut temu, wojtal24 napisał:

Wiec wiekszosc tu madrzy ale decyzje podejmuje ten co placi i trzyma kase czyli ojciec lub tesciu i taka to cala prawda

A to jest najlepsza droga aby w drugim pokoleniu nie miał już nikt ochoty zajmować się gospodarstwem. Pozwolić na decyzję raczej na zasadzie wspólnego dojścia do niej, niż komunikowania z pozycji mądrzejszego. Przy okazji można przekazać jakąś wiedzę, na zasadzie że wszystko co się nauczyłem i tak w grobie mi się juz nie przyda.

Opublikowano
2 godziny temu, szmergiel napisał:

z durniem nikt dobrze niema.

to nie powinno dziwić czemu jestem samotny , 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v