Skocz do zawartości

Znalezione na allegro i nie tylko - 2020

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
bratrolnika napisał:

7 minut temu, 6465 napisał:

Najgorzej wspominam rwanie ogórków, do dzisiaj mam dreszcze jak sobie to przypominam. 

Prawda, ogórki najgorsze

Albo fasola, rwiesz, rwiesz a w wiaderku nie przybywa 

no racja ogorki najgorsze za dzieciaka sie rwalo a kaz dzisiaj dziecia na mizerie urwac do obiadu to krzywda

• Like 1
Opublikowano
migacz napisał:

Bo oszczędność to czasem się daje we znaki potem długi czas. I to lepiej trochę dołożyć niż żałować i płuc se w brodę. A u ciebie kamieniowy daje 2 stówy plus kamienie, pas transmisyjny lub szajba na paski, zmiany na silniku i już się koło 5 stów minimum robi. A do tysiąca to jeszcze można czegoś poszukać.

czego oczekujesz za 200zl kolo pasowe i silnik mozesz przelozyc od swojego starego

Opublikowano

@migacz Jak mało śrutujesz i chcesz śrutownik na kamienie to tylko SR-1- napęd na dwa paski i fabryczny silnik 4,5kW bodajże, kamienie wszędzie dostępne, czasem niewypracowanego za 400-500zł kupisz. Jak bijakowy chcesz to Bąka szukaj.

Opublikowano
migacz napisał:

Pytanie mam jakiś śrutownik polecacie. Mój ten na kamienie nie da rady znaleźć kamieni. Potrzebuje coś niedrogie, nie robi dużo kurzu i jeest godne polecenia. Musiałby robić gdzieś z 500kg na tydzień głównie do loch. Nie sypie w mieszalnik ani we worek tylko na betonie leży obok niego pasza

Nie kupuj nic, Do mnie od jakiegoś czasu przyjeżdżają śrutować mobilnym śrutownikiem, na dwa miesiące spokój, wszystko ładnie wymieszane, nie trzeba się kurzyć.

Opublikowano
8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

najgorszy śrutownik

Może dla świń tak, dla drobiu nigdy. Na kamienie najlepszy. Mam bijakowy robiony to dla kurczaków mąkę zrobił, kurom żeby tylko trochę rozdrobnić to jak by sita nie zmieniał to samo. Śrutowałem też Bąkiem u sąsiada jak byłem na etapie kupna i powiedziałem temu ustrojstwu stanowcze nie. Kupiłem prawie nówkę SR-1 za 500- nie trzeba sit zmieniać, regulujesz jak chcesz. Pewnie, że ja tam wielkie g... śrutuję bo w sumie ze 2,5 tony na rok to ten mój będzie wieczny, dokupię drugi komplet kamieni "na wszelki wypadek" i do końca moich dni wytrzyma. Z bijakowego dużo bardziej się kurzy niż z tego na kamienie. Bijakowy stoi w stodole i jest od półtorej roku praktycznie nieużywany.

Opublikowano
2 minuty temu, Rolnik200598 napisał:

śrutuję bo w sumie ze 2,5 tony na rok to ten mój będzie wieczny, dokupię drugi komplet kamieni "na wszelki wypadek"

Ty to chyba prepersem jesteś.... Był taki sławny na YT 

Opublikowano

Zmarł ostatnio ten najsłynniejszy. Trza kupować póki jeszcze dostępne. Przestaną produkować i się zostanie z palcem w d... Lepiej niech leży i czeka na użycie niż szukać bo nigdzie nie będzie dostępne.

Opublikowano
14 godzin temu, soltys48 napisał:

@Ursus932 poświeciłem sie i obejrzałem film z tym 934 i powiedz mi chłopie co Ty w tym widzisz??

Ile łun był ceniony??

Panie Przemysławie nic specjalnego nie widzę, 34500 łon był ceniony 

Opublikowano

Ale przynajmniej życie miał chłop spełnione- zajmował się tym co lubił a nawet więcej- był wręcz pozytywnie zwariowany na tym punkcie. Czasem go oglądałem i parę rzeczy z jego pomysłów zaczerpnąłem.

Opublikowano
2 godziny temu, migacz napisał:

Bo oszczędność to czasem się daje we znaki potem długi czas. I to lepiej trochę dołożyć niż żałować i płuc se w brodę. A u ciebie kamieniowy daje 2 stówy plus kamienie, pas transmisyjny lub szajba na paski, zmiany na silniku i już się koło 5 stów minimum robi. A do tysiąca to jeszcze można czegoś poszukać.

Za 900 byl ostatnio 11 kw bijakowy z okonka. Dziadek kupil takiego jakos w latach 70. Sasiedzi maja takiego z 16 kw silnikiem to juz wgl potwór. W owsie idzie wolniej troche, ale inne zboza to trzeba sie spinac zeby worki odnosic.

Opublikowano
4 godziny temu, Agrest napisał:

😁

To musiał ojciec mieć wówczas super zdrowie albo rękę dyktatora że taki obszar w ten sposób żeście sadzili 😉

Po trochu to i to :) Z początku jak zaczynaliśmy z truskawkami, to nie bardzo było wiadomo co i jak i tak własnymi siłami wszystko. Raz jak dolownik pozyczyl od kogoś - ależ to był luksus. Aleeeee nie wychodziło tak równo jak od znaku, więc tylko raz pod dolownik sadzilisny 😛

Pamiętam jak z samego początku, wszystko wszystko sami - rodzice, ciotka i ja (czasem brat jak był) i tak nakopac flance, posadzić, potem pielic. Kiedyś ojciec przepierniczyli sprawę z opryskiem i do sklepu do takiego pana Mariana poszedł spytać czym to teraz można jeszcze prysnąć.

Marian pyta "a kwitnie już?"

Ojciec "no kwitnie".

Marian " teraz to jeden oprysk został - dziabakol. Stężenie minimum 10motyczek na hektar"

Niby śmieszne, ale nie jak się okazywało, że Marian mówił poważnie i trzeba było za***rdalac z motyczka 😛

4 godziny temu, 6465 napisał:

Najgorzej wspominam rwanie ogórków, do dzisiaj mam dreszcze jak sobie to przypominam. 

4 godziny temu, bratrolnika napisał:

Prawda, ogórki najgorsze

Albo fasola, rwiesz, rwiesz a w wiaderku nie przybywa 

Nie, no poza truskawkami nic na większą skalę nie mieliśmy. Ziemniaki 30ar, to już było dla mnie za dużo :)

Opublikowano

sadziliśmy po 3-4 ha tytoniu ręcznie, zanim udało się kupić sadzarkę do ciągnika na 2 rządki.

ja jeszcze pamiętam jak się buraki sadziło ręcznie (cukrowe), to jest hardcor

Opublikowano
Rolnik200598 napisał:

8 minut temu, Sylwekx25 napisał:

najgorszy śrutownik

Może dla świń tak, dla drobiu nigdy. Na kamienie najlepszy. Mam bijakowy robiony to dla kurczaków mąkę zrobił, kurom żeby tylko trochę rozdrobnić to jak by sita nie zmieniał to samo. Śrutowałem też Bąkiem u sąsiada jak byłem na etapie kupna i powiedziałem temu ustrojstwu stanowcze nie. Kupiłem prawie nówkę SR-1 za 500- nie trzeba sit zmieniać, regulujesz jak chcesz. Pewnie, że ja tam wielkie g... śrutuję bo w sumie ze 2,5 tony na rok to ten mój będzie wieczny, dokupię drugi komplet kamieni "na wszelki wypadek" i do końca moich dni wytrzyma. Z bijakowego dużo bardziej się kurzy niż z tego na kamienie. Bijakowy stoi w stodole i jest od półtorej roku praktycznie nieużywany.

to rzeczywiście Ty to masz doświadczenie 😁

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez magik503
      Hej
      Chciałbym poznać waszą opinie na temat tego samochodu: http://szukaj.pl.mobile.eu/pojazdy/showDetails.html?id=152997173
      Potrzebuję kupić jakiś samochód do jeżdżenia na uczelnie , mam troszkę daleko o pociągi nie jeżdżą już tak jaki kiedyś..
      Jakie są wasze opinie na temat tego Opla?
    • Przez Marcin821010
      Witam wszystkich,
      Mam pytanie gdzie w przyczepie Autosan D50 z 1990 r.  znajduje się tabliczka znamionowa i numery ramy
    • Przez Gremorg
      Witam, mam pytanie dotyczące obsługi, a konkretnie do czego służą te 3 przyciski w ładowarce Manitou MT 1740 SLT.
      Nie mam do niej instrukcji obsługi, a podczas pracy ciężko zaobserwować aby coś znacznie się zmieniało.
      Dzięki za pomoc i pozdrawiam !

• Przez Paweł8484
      Witam, Mam problem z ładowarką teleskopową manitou mt1135 rozrusznik kręci ale maszyna nie chce odpalić tak jak by była jakaś blokada. Wyświetla się czerwony trójkąt z wykrzyknikiem. Może ktoś coś wie coś na ten temat

• Przez Filip98
      Witam serdecznie,  poszukuje kompletną kabinę do kramera 612slx,  czy wiecie może gdzie udało by mi się kupić? Pozdrawiam serdecznie 
  • Dodaj nową pozycję...
v