Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

Na podlasiu raczej nie ma grekokatolików. Są prawosławni wyznawcy cerkwi Rosyjskiej. Jeśli tak to można nazwać.

Paru jest ale masz racje, że znacznych skupisk nie ma. Większość grekokatolików to bliżej Ukrainy, na Mazurach czy okolice Wrocławia. Na Podlasiu są praktycznie wszyscy. Nie wiem skąd tak się namieszało ale do wyboru do koloru. W Suwałkach, chociaż to raczej nie Podlasie i coraz mniej ale można spotkać wszystkich: katolików, prawosławnych, ewangelików, muzułmanów- prawdziwych polskich, żydów czy pozostałości po staroobrzendowcach czy mariawitach. Mam nawet koleżanke, która jest łemkiem.

Opublikowano (edytowane)
5 minut temu, bratrolnika napisał:

jak to komedia, to nie było na prawdę????

to po co ja sobie zdjęcie pod komisariatem robiłem???

no sorry że to ja taką informację...   to już i ... Mikołaja też nie ma. :ph34r:     tego od łażenia po kominach znaczy.

Edytowane przez pafnucy
Opublikowano
11 godzin temu, kris91 napisał:

Z Pokaniewa życzyli sobie żeby robota robotę nie goniła, jest na to rada: niech zmniejszą obsadę 🤦‍♂️

taki typ ludzi. Jakby mieli mniejszą obsadę to on i tak by tam siedział dzień i noc, ulepszał itd. Mają dostatek i fajnie. On przede wszystkim widac, ze pasjonuje się hodowlą i kocha to, takich gospodarzy potrzeba. Wychodzą trochę sztucznie to fakt, tez mi sie na nich ciezko patrzy, ale z drugiej strony to kolejne oblicze rolnictwa.

Opublikowano
1 minutę temu, Paulina1985 napisał:

taki typ ludzi. Jakby mieli mniejszą obsadę to on i tak by tam siedział dzień i noc, ulepszał itd. Mają dostatek i fajnie. On przede wszystkim widac, ze pasjonuje się hodowlą i kocha to, takich gospodarzy potrzeba. Wychodzą trochę sztucznie to fakt, tez mi sie na nich ciezko patrzy, ale z drugiej strony to kolejne oblicze rolnictwa.

i coraz więcej.... śilosów? :D

Opublikowano
10 minut temu, bratrolnika napisał:

zgadza się, komisariat z U Pana Boga... to aktualnie Ośrodek Kultury z Supraślu

Ten film kręcono w różnych miejscach. Były sceny pod Królowym Mostem na szosie. Bo sama wioska to raczej w filmie nie grała. Było kręcone w Supraślu czy Tykocinie. Z Tykocina jest gospoda tuż koło kościoła w realu się znajduje.

• Like 1
Opublikowano
Przed chwilą, hubertuss napisał:

Ten film kręcono w różnych miejscach

wiem

Były sceny pod Królowym Mostem na szosie

stamtąd też mam zdjęcie😜

Bo sama wioska to raczej w filmie nie grała

raczej nie, nic wspólnego z filmem tam nie znalazłem

• Like 1
Opublikowano
15 minut temu, pafnucy napisał:

i coraz więcej.... śilosów? :D

Oni a przynajmnieoj On to tak dojebany robotą że czasami nogi ledwo za sobą ciąga. Mam kolege w jego stylu tylko jeszcze lepszy -prawie 400 do dojenia. Zaczyna dzień o 4 rano kończy o 22- 23. Robota jest jego życiem a życie robotą. Maciek z Haciek dobrze powiedział, że dopuki żyją rodzice to można się wyrwać a później nie będzie kolorowo.

• Like 2
Opublikowano
36 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Paru jest ale masz racje, że znacznych skupisk nie ma. Większość grekokatolików to bliżej Ukrainy, na Mazurach czy okolice Wrocławia. Na Podlasiu są praktycznie wszyscy. Nie wiem skąd tak się namieszało ale do wyboru do koloru. W Suwałkach, chociaż to raczej nie Podlasie i coraz mniej ale można spotkać wszystkich: katolików, prawosławnych, ewangelików, muzułmanów- prawdziwych polskich, żydów czy pozostałości po staroobrzendowcach czy mariawitach. Mam nawet koleżanke, która jest łemkiem.

Czy ja wiem czy namieszało. Do II WŚ żydzi, katolicy i prawosławni to byli naturalni mieszkańcy tego regionu. Oczywiście wcześniej były próby rusyfikacji za czasów zaborów. Ale tu jest takie pogranicze prawosławia i katolicyzmu. Żydzi nie wiadomo kiedy się pojawili. Muzułmanie to efekt nadań i osiedlania w zamian za zasługi w wojnach jeszcze długo przed zaborami. Sporo też pojawiło się ich za czasów PRL u kiedy to z krajów bliskiego wschodu takich jak np Syria przyjeżdżali do Polski studiować. Ewangelicy których na południu Podlasia jest nie wielu to efekt emigracji powojennej z Prus. Które przecież były bardzo blisko. Żydów wyniszczył Hitler a reszta tych grup została.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, pafnucy napisał:

dziwne, bo niedaleko mnie tez-ciotka tam mieszka i ni chu. takich chalup nie ma 🤣

to zaczelo sie juz za mieszka I najpierw przyjach chrzest prawoslawny ale mu sie odwidzialo i drugi raz sie ochrzcil..

te tereny prawie 100 lat wczesniej niz reszta polski przyjely chrzescijanstwo obrzadku wschodniego i tak zostalo. wiekszosc szlachty i magnaterii byla na poczatku prawoslawnymi potem dla pieniedzy przyjelo katolicyzm ,potem ich poddani tez sie przechrzcili..

mam gdzies ksiazke gdzie sa spisy religijne z carskich czasow- zaloze sie ze wiekszosc waszych przodkow byla prawoslawna-

jak mi sie bedzie nudzic to zabawimy sie- wy bedziecie podawac gminy a ja sprawdze ilu w XIX wbylo prawoslawnych a ilu katolikow- dotyczy to takze lubelsczyzny

Edytowane przez jacus
  • Like 1
Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, Krzysztof81 napisał:

Oni a przynajmnieoj On to tak dojebany robotą że czasami nogi ledwo za sobą ciąga. Mam kolege w jego stylu tylko jeszcze lepszy -prawie 400 do dojenia. Zaczyna dzień o 4 rano kończy o 22- 23. Robota jest jego życiem a życie robotą. Maciek z Haciek dobrze powiedział, że dopuki żyją rodzice to można się wyrwać a później nie będzie kolorowo.

Jest robota ale i żyją na poziomie. Ona nie pracuje itd. Myślisz, ze taka Emilka czy Andrzej mniej się narobią? Każdy jest panem swego losu. Jeden olewa pogoń za kasą i żyje po swojemu choć czasami się fizycznie narobi to psychicznie ma lekko. Drugi chce coś mieć narobić się narobi choć pomogą mu maszyny ale i psychicznie trzeba wciąż kombinować. Ale ma perspektywy, fajny dom, nowe maszyny czy auto. Coś za coś.

Zresztą uważam, ze ostatni odcinek był trochę podkręcony, ze niby tak mało czasu trzeba krowy karmić a tu choinki nie ma. Żona i dzieci czekają na choinkę. To normalka w tych programach.

Edytowane przez hubertuss
  • Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

@extrabykto u ciebie wigilii nie nagrywali

@radekz200wiesz że to nie ja dzwoniłem , mego nr na jej czarnej liście nie znajdziesz

nie mam po co tam dzwonić skoro i osobiście będąc nic nie ugrałem

Opublikowano (edytowane)

Do ludzi którzy nie dali sobie na głowę po włazić i szanują swoją prywatność nie dzwonią i nie jada tylko właśnie ta dwójka ma problem 

Edytowane przez Roki212
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, hubertuss napisał:

Zresztą uważam, ze ostatni odcinek był trochę podkręcony, ze niby tak mało czasu trzeba krowy karmić a tu choinki nie ma. Żona i dzieci czekają na choinkę. To

Dokładnie. Gdzie on w tych ciuchach do bydła? Sztuczność to mało powiedziane... A wolontariusze na czarno robiący u niego pochowani za filarami... Zresztą  w tej bluzce co był na wigilii - miał ją pod spodem w oborze... Serio (może ma dwie takie same? No nie wiem) tak samo ta jego inteligencja co w drzwi antywłamaniowe gwoździa wbijała- stroiki robiła - a nie pokazali jak gosposia z kucharką zapieprzają w kuchni....jednych pokazują tak- a innych siak dla szpanu😒

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Jak zobaczyłem ją jak wbija gwóźdź w te drzwi to jebłem ze śmiechu 😄😄 Fajnie że ma ładne zadbane gospodarstwo ale ciężko się ich ogląda- są tacy sztuczni, udawani, mówią jakby ktoś stał przed nimi i przekładał kartki z tekstem, najgorsi z całego cyklu. I ci migający pracownicy, pochowani za maszynami 😂😂😂

• Like 2
Opublikowano

Przez święta trochę liznąłem programu bo rodzice mają to chyba 24/h włączone i chyba wszystko jest tam podkręcone i lekko wyreżyserowane. Jakiś facet wybierał obornik od koni ładowaczem, a żona mu widłami pomagała. Po co? Przecież to robota na jedną osobę. Takich kwiatków można by było znaleźć więcej jakby to oglądać od deski do deski. 

Opublikowano
14 minut temu, tess napisał:

Dokładnie. Gdzie on w tych ciuchach do bydła? Sztuczność to mało powiedziane... A wolontariusze na czarno robiący u niego pochowani za filarami... Zresztą  w tej blusce co był na wigilii - miał ją pod spodem w oborze... Serio (może ma dwie takie same? No nie wiem) tak samo ta jego inteligencja co w drzwi antywłamaniowe gwoździa wbijała- stroiki robiła - a nie pokazali jak gosposia z kucharką zapieprzają w kuchni....jednych pokazują tak a innych siak dla szpanu😒

mają kasę to niech zatrudniają kucharki, za darmo nie pracowały. Ludzie na robotę na czarno niestety tez z jakichs przyczyn się zgadzają. 

Myslę, że to plusy tej jego pracy w oborze, są pieniądze to mogą sobie coś odpuścić (gotowanie?, sprzatanie?) a poswieciś czas na stroiki i inne fanaberie małżonki czy dzieci. Tak jak powiedział @hubertuss  podejrzewam, że wiecej od Emilki się nie narobią, ale efekty tej pracy widać. A odcinek musiał być trochę wyrezyserowany, to i gienio z andrzejem sobie niby zyczenia skladali jak ICHNE święto dopiero w styczniu.

Nie żebym im zazdrościła 🤣 ale fajna ta ich choinka w Pokaniewie😁  

8 minut temu, Leszy napisał:

Przez święta trochę liznąłem programu bo rodzice mają to chyba 24/h włączone i chyba wszystko jest tam podkręcone i lekko wyreżyserowane. 

witamy w Rolnikach podlasiakach ;) pokochaj albo znienawidz ;) albo bierz popcorna i siadaj z nami przed tv 😁