Skocz do zawartości

"Rolnicy. Podlasie" i inne programy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Pewnie Kawalerowie z AF uznali ją za dobry materiał na żonę i chcieli się zapoznac 🤪

chyba i m.in. po to ta cała ta aktywność medialna z jej strony ale zaczynam myśleć jak Paulina , lepiej samemu żyć i pracować aniżeli z byle kim

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Teraz już wiadomo po co pastwisko dla koni pastuchem grodzili. W sumie to się komuś nie dziwię. Ale wychodzi, ze w zboże nie lazły tylko na sąsiednią łąkę. Pytanie czy ktoś z łąki korzystał czy na złość ich podpieprzył. To samo z tym psem.

Opublikowano

Z jednej strony  źle, że sąsiad zgłosił, ale z drugiej strony patrząc może kilka razy było mówione Andrzejowi żeby zwierzęta trzymał  na swoim , a Andrzej zlekceważył  to.

Opublikowano
9 godzin temu, Bercik92 napisał:

Pewnie Kawalerowie z AF uznali ją za dobry materiał na żonę i chcieli się zapoznac

dobry materiał na dziewczynę/żonę/matkę to ona była te 10-15 lat temu , teraz to na pewne rzeczy jest już po prostu za późno tym bardziej że raczej z dnia na dzień nie pojawi się nikt kto by jej się spodobał a jednocześnie by ją mógł odciążyć i w wielu pracach zastąpić jeśli miałaby jeszcze się chęć zainteresować się rodzicielstwem

4 godziny temu, szmergiel napisał:

bo ci zycie przeleci i h*ja bedziesz  z niego mial

może i o to chodzi ? inni tak przeżyli życie i nie narzekają to i może mi by to pasowało 

18 godzin temu, extrabyk napisał:

W czasie przerwy zdjęciowej próbowaliśmy z kolegą Irkiem odpalić z rozrusznika ale dostępne pod ręką aku okazało się słabe i kręcił wolniej niż ja korbą.

to z kuboty na kable

w bliżej nieokreślonej przyszłości planuję t25 odpalać nie uruchamianego ze 2 dekady , skrzynia uszkodzona i na zaciąg nie pójdzie , spróbuję akumulatory od tira podpiąć i kręcić do upadłego , kupione na złomie kilka rozruszników na zapas w tym celu ale to od właściciela zależy czy zdąży spieniężyć go na % 

Opublikowano
kontenovy napisał:

co to za pejsaty w cpnie na sokolowskiej stoi? no z oczu, brody i nosa żyd jak w mordę strzelił. Ciebie ani polowki nigdzie nie wypatrzylem mimo, że w tykocinie byłem cztery razy od wczoraj. 😉

Opublikowano
31 minut temu, kontenovy napisał:

dobry materiał na dziewczynę/żonę/matkę to ona była te 10-15 lat temu , teraz to na pewne rzeczy jest już po prostu za późno tym bardziej że raczej z dnia na dzień nie pojawi się nikt kto by jej się spodobał a jednocześnie by ją mógł odciążyć i w wielu pracach zastąpić jeśli miałaby jeszcze się chęć zainteresować się rodzicielstwem

Emilka 9 lat temu studia skończyła, to już miała zaraz wychodzić za mąż? 

Dużo kobiet po skończeniu studiów najpierw chce zrobić karierę, coś w życiu osiągnąć, zwiedzić świat. To też tłumaczy dużą ilość panien z wykształceniem wyższym w wieku powyżej 30 lat na portalach randkowych. W tym wieku mają już ustabilizowane życie zawodowe i teraz chcą założyć rodzinę, za nim będzie za późno na rodzenie dzieci i uroda przemianie.

W przypadku Emilki, pewnie jakiś odpowiedni facet się dla Niej znajdzie. Natomiast nie widzę jej w roli matki i pewnie Ona też się nie widzi w takiej roli. Kobieta która nie chce mieć dzieci jest przez wielu mężczyzn pomijana jako potencjalna przyszła żona. 

50 minut temu, kontenovy napisał:

może i o to chodzi ? inni tak przeżyli życie i nie narzekają to i może mi by to pasowało 

Jesteś młody i dlatego tak uważasz. Poczekaj kilka lat i będziesz przeklinał sam siebie, że życie sobie zmarnowałeś, że straciłeś najlepsze lata życia.

U mnie w okolicach stary kawaler, to albo pijak albo albo samobójca (pierwsze nie wyklucza drugiego). 

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, Bananek napisał:

co to za pejsaty w cpnie na sokolowskiej stoi? no z oczu, brody i nosa żyd jak w mordę strzelił. Ciebie ani polowki nigdzie nie wypatrzylem mimo, że w tykocinie byłem cztery razy od wczoraj. 😉

dzis przejazdem byłem bo do maxrolu za częściami jezdziłem a tam na cpn żadko kiedy tam zajeżdżam , można rzec wcale bo i ON i propan butan kupuję dużo bliżej 

w jakim wieku ten gościu ? ja tam praktycznie mało których ludzi znam

2 godziny temu, bergman31 napisał:

że straciłeś najlepsze lata życia.

już straciłem , żebym wiedział to już po szkole średniej za robotą bym się rozglądał i młodości se nie przedłużał niepotrzebnie 

Emilka 9 lat temu studia skończyła, to już miała zaraz wychodzić za mąż? 

ale dużo par/małżeństw miało początki związku  jeszcze w szkole średniej ,na studiach , sporo przykładów takich ze swoich studiów kojarzę ,może żeby nie gospodarstwo to też już dawno byłaby mężatką 

U mnie w okolicach stary kawaler, to albo pijak albo albo samobójca (pierwsze nie wyklucza drugiego). 

dlatego ci potencjalni samobójcy niepotrzebnie próbują sobie życie wcześniej układać zakładając rodzinę itp ... i jak ktoś zwleka z życiowymi decyzjami to chyba ma ku temu powody wiedząc że nie będzie dobrze się spełniał w tej roli

Edytowane przez kontenovy
Opublikowano
19 godzin temu, Paulina1985 napisał:

@extrabyk Twoje posty dłuższe od kontenowych 😆😆😆  

Nie da rady inaczej bo jak wpadnę tu na chwilę to tyle postów jestem do tyłu, że szok no to biorę przyklad od mistrza tego gatunku 😎

15 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Ja wolniej żyje, dopiero czytałem.

Wszyscy powinniśmy wolniej żyć i mieć więcej czasu dla siebie.

14 godzin temu, hubertuss napisał:

Teraz już wiadomo po co pastwisko dla koni pastuchem grodzili. W sumie to się komuś nie dziwię. Ale wychodzi, ze w zboże nie lazły tylko na sąsiednią łąkę. Pytanie czy ktoś z łąki korzystał czy na złość ich podpieprzył. To samo z tym psem.

Z tego co tam widać w koło zapuszczone łąki koszone może z raz bijakową pod dopłaty a nawet gdyby "normalne" łąki to jaką szkodę zrobią na nich te 3 czy 4 konie. Nie znam oczywiście sytuacji ale po tym za co ich policja ściga to widać ewidentnie, że to tępa zazdrość i zawiść powoduje te donosy. Myślę, że od zawsze im konie czy bydło gdzieś uciekało podobnie jak i sąsiadom i nikomu nie przeszkadzało a teraz jak już mało kto pewnie konie ma we wsi a może nawet tylko oni to już k**wa aferę ktoś kręci.

Policja niech się zajmie tym kto im akumulator podpierdolił a nie ty, że po wsi bez maseczki chodzą...tak jakby k**wa ktoś po wsi chodził w maskach 😂

10 godzin temu, Jurek321 napisał:

Z jednej strony  źle, że sąsiad zgłosił, ale z drugiej strony patrząc może kilka razy było mówione Andrzejowi żeby zwierzęta trzymał  na swoim , a Andrzej zlekceważył  to.

Myślę, że nie tyle lekceważył co nie miał jak czy nie umiał ogarnąć a to dwie różne sprawy mimo wszystko.

Dobrze, że dzięki programowi przekonał się do pastucha.

Jak mu nie ukradną albo nie zniszczą to jest szansa, że będzie z końmi spokój.

9 godzin temu, kontenovy napisał:

to z kuboty na kable

w bliżej nieokreślonej przyszłości planuję t25 odpalać nie uruchamianego ze 2 dekady , skrzynia uszkodzona i na zaciąg nie pójdzie , spróbuję akumulatory od tira podpiąć i kręcić do upadłego , kupione na złomie kilka rozruszników na zapas w tym celu ale to od właściciela zależy czy zdąży spieniężyć go na % 

Irek miał na pace aku, którym awaryjnie odpala różne sprzęty ale albo prądu już w nim było mało albo za słaby do silnika Zetora. Nie było ani czasu ani potrzeby żeby podjeżdżać Kubotą czy innym sprzętem.

• Like 1
Opublikowano

Podejrzewam, że było tak jak piszesz. Zapuszczone niepotrzebne łąki i zazdrosny lub wredny sąsiad. Bo trzeba wiedzieć, ze niektórzy nie są zazdrośni. Im po prostu wszystko przeszkadza bo są wredni. U nas na wsi tez jest taki gość. Teraz już stary i się uspokoił. Ale w młodości był wredny i wszystko mu przeszkadzało. Z połową wsi na swoim końcu nie gadał. Ja bym na miejscu tego co na Andrzeja donosy składał powiedział bierz paś tylko raz w roku skoś i już.

Teraz na wsi jest spokój. Nie ma takich co z byle powodu na policję dzwonią. Nie ma łazików i pijaczków więc nic nie ginie.

• Like 1
Opublikowano

No to jest Polska właśnie. Za okupacji Polak Polaka do Niemca za głupotę podpier bo mu tak pasowało. Za komuny było to samo. Nasz naród wysysa to z mlekiem matki. Oczywiście nie wszyscy ale takich jest wielu. Prawie każdy youtuber ma patronajta i zbiera i nic im nie robią. Ale nasze społeczeństwo lubi pastwić się nad takimi, którym gorzej po to by samemu poczuć się lepiej.

• Thanks 1
Opublikowano

Podejrzewam, że taka platforma jak patronite działając oficjalnie raczej przynajmniej informuje o tym, że trzeba sie rozliczać ze zbiórek z US, o ile sami takich informacji o dochodach nie przesyłają do rzeczonego urzędu. Więc co innego patronite, a co innego jak ktoś zbiera do przysłowiowego kapelusza, taki proceder ciężko kontrolować.

Mnie to tam rybka, jak są naiwni to niech im pchają w kieszenie. Inna sprawa, że jakby się wziął za konkretną robotę, to sam by na "belarke" zarobił. Ba, nawet by nazbierał na dentystę, łazienkę i miotłę z grabiami, żeby syf na podwórku ogarnąć.

Z drugiej strony patrząc na jego zdolności mechaniczne i ogólny ogar życiowy, to dla sąsiadów strach jak kupi tę prasę, żeby im pól po sąsiedzku z dymem nie puścił, albo nie nazwoził mokrego dziadostwa pod samozapłon

• Like 1
  • Confused 1
Opublikowano
3 godziny temu, hubertuss napisał:

No to jest Polska właśnie. Za okupacji Polak Polaka do Niemca za głupotę podpier bo mu tak pasowało. Za komuny było to samo. Nasz naród wysysa to z mlekiem matki. Oczywiście nie wszyscy ale takich jest wielu. Prawie każdy youtuber ma patronajta i zbiera i nic im nie robią. Ale nasze społeczeństwo lubi pastwić się nad takimi, którym gorzej po to by samemu poczuć się lepiej.

U mnie tak jest, że w każdej prawie wsi jest taka jedna k**wa co mu wszystko przeszkadza, na policję lata, donosy pisze itp. itd. 

Tak jak piszesz wysysją to z mlekiem bo każde pokolenie po kolei robiło to samo a im młodszy tym gorszy.

We wsi w której taki mieszka nikt z nim sztamy nie trzyma od pokoleń i nikt nie gada. Siedzi taki gnój w chałupie albi przed chałupą i cały czas myśli jak tu komuś doj**ać. Jak opanuje taki internet to już jest w siódmym niebie.

Tylko jak mu coś pierdolnie albo się zakopie na polu to po pomoc musi lecieć daleko bo na miejscu nawet nie próbuje prosić. 

To są takie małe chrząszcze gnojaki...wysadzi czasem spod swojego gówna łeb na chwilę, spojrzy na świat i chowa się zaraz pod te gówno bo mu tam najlepiej.

1 godzinę temu, lukasz222 napisał:

Podejrzewam, że taka platforma jak patronite działając oficjalnie raczej przynajmniej informuje o tym, że trzeba sie rozliczać ze zbiórek z US, o ile sami takich informacji o dochodach nie przesyłają do rzeczonego urzędu. Więc co innego patronite, a co innego jak ktoś zbiera do przysłowiowego kapelusza, taki proceder ciężko kontrolować.

Mnie to tam rybka, jak są naiwni to niech im pchają w kieszenie. Inna sprawa, że jakby się wziął za konkretną robotę, to sam by na "belarke" zarobił. Ba, nawet by nazbierał na dentystę, łazienkę i miotłę z grabiami, żeby syf na podwórku ogarnąć.

Z drugiej strony patrząc na jego zdolności mechaniczne i ogólny ogar życiowy, to dla sąsiadów strach jak kupi tę prasę, żeby im pól po sąsiedzku z dymem nie puścił, albo nie nazwoził mokrego dziadostwa pod samozapłon

Żeby to była dla Ciebie "rybka" to byś nie komentował ale widać robak drąży w mózgu i nie daje przestać myśleć.

Znasz kogoś z tv ale wiesz najlepiej co on może a co nie itp. itd.

Niestety nie jesteś wyjątkiem w tej materii.

Żeby Polak tak kochał Polaka jak nienawidzi to byśmy wszyscy w tym kraju żyli jak ludzie wolni i szczęśliwi.

• Like 3
Opublikowano

Znasz takie powiedzenie "jak cię widzą tak cię piszą"? Sorry, ale jak ktoś pcha się do tv mając na podwórku porozpieprzane wiadra, deski, klamoty, sznurki, które leżą już tak długo, że rozpadają się w palcach, a w oborze pajęczyny w spadku po dziadku (i jeszcze robienie z siebie ofiar, bo ktoś kazał zrobić porządek), to świadczy tylko o nim i nie trzeba go poznawać osobiście, żeby wiedzieć kto zacz ;)  jak to @masa24 napisał - tam już nawet nasrać nie trzeba. Masz już na tyle lat, że powinieneś wiedzieć, że życie to nie jest teatr adoracji. Jeśli coś nie jest warte chwalenia, to się tego nie chwali, tylko ewentualnie krytykuje, chyba że jest się fałszywcem i hipokrytą. I nie jest to coś, co rodzi jakkolwiek moją nienawiść do kogoś, bo nie mam do niej najmniejszych powodów, więc znów kulą w płot. Zapędzasz się w jakieś górnolotne hasła i ideologie, a tu chodzi jedynie o zwykłą szczerość. Wydawałeś się być człowiekiem rozsądnym - pozostań przy tym i nie broń najprostszego dziadowania.

I tak, jest mi obojętne kto im daje swoje prywatne pieniądze i na co, nie wiem gdzie dostrzegasz, że spędza mi to sen z powiek, ale to już Twoja sprawa.

• Like 4
Opublikowano

przeciez to jest af. tutaj zawsze gloryfikowano glupote i ciemnote. powiedz cos na kumatego albo cos co jest spoko to nikt nie wyskoczy ,nazwij durnia durniem bo podstawowych rzeczy nie rozumie to cie zjedza tacy sami jak on. takie srodowisko

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, lukasz222 napisał:

jemu jak z kombajnem, bogdan powinien wszystko zwinąć a sam niech o tura się martwi by powozić

Edytowane przez kontenovy
Opublikowano
1 godzinę temu, lukasz222 napisał:

Znasz takie powiedzenie "jak cię widzą tak cię piszą"? Sorry, ale jak ktoś pcha się do tv mając na podwórku porozpieprzane wiadra, deski, klamoty, sznurki, które leżą już tak długo, że rozpadają się w palcach, a w oborze pajęczyny w spadku po dziadku (i jeszcze robienie z siebie ofiar, bo ktoś kazał zrobić porządek), to świadczy tylko o nim i nie trzeba go poznawać osobiście, żeby wiedzieć kto zacz ;)  jak to @masa24 napisał - tam już nawet nasrać nie trzeba. Masz już na tyle lat, że powinieneś wiedzieć, że życie to nie jest teatr adoracji. Jeśli coś nie jest warte chwalenia, to się tego nie chwali, tylko ewentualnie krytykuje, chyba że jest się fałszywcem i hipokrytą. I nie jest to coś, co rodzi jakkolwiek moją nienawiść do kogoś, bo nie mam do niej najmniejszych powodów, więc znów kulą w płot. Zapędzasz się w jakieś górnolotne hasła i ideologie, a tu chodzi jedynie o zwykłą szczerość. Wydawałeś się być człowiekiem rozsądnym - pozostań przy tym i nie broń najprostszego dziadowania.

I tak, jest mi obojętne kto im daje swoje prywatne pieniądze i na co, nie wiem gdzie dostrzegasz, że spędza mi to sen z powiek, ale to już Twoja sprawa.

Wiesz ale może takie było założenie programu. Pokazać rolnictwo z różnych perspektyw. Masz Andrzeja, Bogdana i rolników z Pokaniewa (zapomniałem jak się nazywają). Bogdan wolałby aby dzieci nie pracowały na rolnictwie. W Pokaniewie, ktoś to gospodarstwo odziedziczy. A Andrzej jeżeli się nie ożeni to komu ma przekazać ziemię. Druga sprawa to ciekawsza dla widzów jest rozmowa Andrzeja z Bogdanem niż załóżmy standardowa praca polowa. Odnośnie kasy to ludzie teraz zbierają na wszystko. Nową kamerę, wycieczki, kolejny film o kościele, czy radio internetowe, także chce niech zbiera. Zresztą nowy sprzęt na gospodarstwie cieszy się dużą oglądalnością na You Tubie, także w przypadku zakupu prasy było by podobnie tutaj.

Odniosę się do tego jednego zdania.

2 godziny temu, extrabyk napisał:

...wysadzi czasem spod swojego gówna łeb na chwilę, spojrzy na świat i chowa się zaraz pod te gówno bo mu tam najlepiej.

Czuję się urażony :ph34r:. Mogłeś napisać, wyjdzie przed bramę, popatrzy na świat i wróci tam gdzie mu najlepiej :).

• Haha 1
Opublikowano

Tak jak mówiłem - obojętne mi czy zbiera, na co zbiera i ile mu ktoś odda ze swojej kieszeni. Mniej obojętne jest to, że tak jak nie każdy powinien dostać prawo jazdy, tak nie każdy powinien brać się za niektóre maszyny rolnicze. Patrząc na to co sam sobą reprezentuje, na to jakie męczarnie odstawiał przy kółku z pługa, to konsekwencje mogą być nieciekawe i to nie tylko dla niego. Sami z pewnością wiecie ile wypadków i pożarów jest z udziałem tych maszyn, wystarczy chwila nieuwagi

37 minut temu, dsbh napisał:

Wiesz ale może takie było założenie programu. Pokazać rolnictwo z różnych perspektyw

Takie z pewnością było założenie. Kwestia jest nieco inna - można być nawet bardzo biednym (a oni raczej nie są), ale utrzymywać wokół siebie porządek

• Like 1
Opublikowano
lukasz222 napisał:

Tak jak mówiłem - obojętne mi czy zbiera, na co zbiera i ile mu ktoś odda ze swojej kieszeni. Mniej obojętne jest to, że tak jak nie każdy powinien dostać prawo jazdy, tak nie każdy powinien brać się za niektóre maszyny rolnicze. Patrząc na to co sam sobą reprezentuje, na to jakie męczarnie odstawiał przy kółku z pługa, to konsekwencje mogą być nieciekawe i to nie tylko dla niego. Sami z pewnością wiecie ile wypadków i pożarów jest z udziałem tych maszyn, wystarczy chwila nieuwagi

37 minut temu, dsbh napisał:

Wiesz ale może takie było założenie programu. Pokazać rolnictwo z różnych perspektyw

Takie z pewnością było założenie. Kwestia jest nieco inna - można być nawet bardzo biednym (a oni raczej nie są), ale utrzymywać wokół siebie porządek

Ja bym tak nie mógł zrobić jak jest u Andrzeja że jeden wielki burdel na podwórku. Przecież on chyba ma dość czasu aby chociaż jeden dzień poświęcić na ogarnięcie tego przed przyjazdem telewizji. Znajomy był u nich na niedzielnej wycieczce to też mówił że inni ludzie wchodzą im do domu i patrzą co i jak

Opublikowano (edytowane)

Odnoszę wrażenie, że niektórzy z Was albo żyją w innym kraju albo nigdzie nie byli poza swoim zapewne pięknym miejscem a świat jest taki jak u Gienka i Andrzeja.

Nie popieram ich i nie podoba mi się to ale tak wygląda spora część naszych wsi i miast...trzeba tylko to chcieć widzieć.

Zachód też nie lepszy. Widziałem farmy duńskie, angielskie i niemieckie. Owszem bywa, że od frontu ład, porządek itp ale już od tyłu bez przedniego napędu traktorem nie przejedziesz.

Maszyny porozpierdalane po całym obejściu, zwierzęta czyste maja tylko pyski bo sobie wyliżą...itp. itd...

Poczucie piękna i estetyki oraz ich potrzebę się ma albo nie. 

Często jak widzę u kogoś na wsi niby piękne obejście ale totalne bezguście i kicz to naprawdę wolę takich Gienków i Andrzejów bo przynajmniej nikogo nie udają.

Sa jacy są ot prości ludzie. Nie mieli i nie mają dobrych wzorców ale to nie znaczy, że trzeba po takich ludziach jechać jak po burych kotach.

Ten z Pokaniewa dobrze powiedział w świątecznym odcinku "mamy groch z kapustą ale to nasza kapusta i nasz groch"

Życzę wszystkim na Nowy Rok więcej tolerancji, luzu i zrozumienia bo każdy jest trochę inny i ma do tego prawo.

Edytowane przez extrabyk
  • Like 10