Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Mazowieckie zachód cena netto zł/t kuku mokrej do 30 % 610-620 

Zasuszenie 12-14 zł za 1 tono%

Co do wilgotność z kolby na dziś 31-34 % 1-2 tyg wcześniej pokazywało 27-30 z tych samych pól. Jeden co kosi to mówił że wilgotność z kolby to po kombajnie +10% chyba przesadził, te +4-7 to może być

Opublikowano
8 godzin temu, Damian24424 napisał:

Może ktoś podpowie gdzie w okolicach sochaczewa oddaje mokra kukurydze ?

Jest dużo skupów Bluszcz Pawłówek, Olszanowski Maurycew , Kołodziejak Kaski ci trzej to najlepiej ich kombajn i transport inaczej za bardzo nie chcą brać! Bioagra Elżbietów cena u wszystkich 600 plus VAT za 30

Opublikowano
11 godzin temu, solek01 napisał:

U mnie kuzynowi jak siał nie chciało się zmniejszać obsady na piachu klasa 5-6 i wysiał jak wszędzie 86 tyś i o dziwo w tym roku miała wody dużo to kolba chyba najlepsza ze wszystkich. Na ciężkich glebach ilastych kolba już taka nie jest, ale to też pola które mam pierwszy rok po "starych gospodarzach" i mocno zaniedbane.

kosiłeś jake plony? jak kojarzę to z powiatu leżajskiego jesteś ?

Opublikowano
9 godzin temu, 6465 napisał:

U mnie gość za suszenie chce 150zł z tony przy 30%wilgotnosci. Jak mokrzejsza dopłata. Po przeliczeniu nie warto go bogacić bo ja nic z tego nie będę miał.

Kuzyn płacił 180 za tonę z 30%

Opublikowano (edytowane)

Ja mam propozycje suszenia bardzo tanio tylko co za sam gaz, taka przysługa ale przy tych cenach co teraz mokra to nie wiem czy jest sens.

Naj skompiejsi ludzie w okolicy tacy co jak przysłowie mówi ze za pchłą do warszawy polecą zawsze suszyli a teraz na mokro sprzedają.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
1 godzinę temu, Damian24424 napisał:

Ten Pioneer to jakaś tragedia w tym roku przez dwa tygodnie z oddał 1,5%... w następnym roku sieje DKC

Ja tylko pioniera chce. W tamtym roku mialem dkc i jajco, slomy kupe a ziarna malo. W tym roku p7515 13t/ha wilg 31.5 z 5 klasy ziemi. BardO zadowolony jestem z tej  odmiany mam w tym roku tez dkc fao 250 i slabo znosi slabe stanowiska. Pioneera mam jeszcze fao 290 i wyglada duzo lepiej niz p7515.

Opublikowano
Dnia 18.10.2021 o 22:38, jacus napisał:

do wiosny swin w polsce juz nie bedzie, nie wiadomo jak beda staly kurczaki i opasy wiec komu ta kukurydze sprzedadza ?,

z polnocy pojdzie na porty a u nas na poludniu 550 daja 

To cię zdziwię bo u mnie będą świnie, ale qq raczej nie będą jadły tylko pszenżyto.

A na jakiej podstawie kolego twierdzisz że czegoś mniej w produkcji zwierzęcej będzie? bo jak na podstawie ceny to chyba trochę źle myślisz bo przystosowanie budynków do danej specjalizacji trochę zbyt dużo kosztuje aby tak sobie  skakać z kwiatka na kwiatek, a zresztą w trzodzie w cyklu zamkniętym jak u mnie to od decyzji o likwidacji  stada (humanitarnie) to około 11 miesięcy potrzeba aby ostatnie sztuki zeszły ze stanu. Zaś w cyklu otwartym to jest mega promka bo cena warchlaka duńskiego w wadze 30kg zaczyna się od 80zł więc chyba ten kto to robił po 470 zł za takiego malucha to dalej będzie robił. 

125*6,2=775-470=305 

125*4=500-80=420

Chyba nie muszę tłumaczyć rachunku, ale dodam że dopiero teraz po wielu wahaniach cen producent prosiąt pierwszy raz w historii dokłada do interesu (wg moich obliczeń to z grubsza koszt produkcji warchlaka 30kg to +-150zł.

Opublikowano

Kujawsko-pomorskie siąpi praktycznie od piątku i cały tydzień zjebanej pogody do niedzieli. Ile to musi stać jak pogoda się poprawi żeby próbować na wilgotność? Serio tak nie ciągnie jak była po przymrozku?

Opublikowano

Mam pytanie, na miernikach draminskiego pokazuje wilgotność 27-28, a jak się zawiezie do skupu co mają profesjonalny Ci bada temperaturę i gęstość to pokazuje 32-33 procent, ktoś wie czemu tak ?

10 minut temu, komizmo napisał:

Czyli coś jak że zbożem? Dzień pogody i można kosić? Nie mam doświadczenia zbytnio w ziarnówce

Nawet szybciej. 

Opublikowano
5 minut temu, bercik9894 napisał:

Mam pytanie, na miernikach draminskiego pokazuje wilgotność 27-28, a jak się zawiezie do skupu co mają profesjonalny Ci bada temperaturę i gęstość to pokazuje 32-33 procent, ktoś wie czemu tak ?

Jeśli badałeś przed koszeniem to zawsze dojdzie 2-3 %. Ostatnio w agrocentrum to norma że zawyżają 4 do 5 %. 

Opublikowano
6 minut temu, bercik9894 napisał:

Nawet szybciej. 

Jam masz ten niebieski draminskiego to on przekłamuje , powtórz prube i za piątym razem wyjdzie w miarę prawdziwa. A co do skupów. Woziłem ta samą próbę do 3 skupów i tam gdzie oferowali najwyższą cenę. Wilgotność była największa 🤔

2 minuty temu, Michalk13 napisał:

Jeśli badałeś przed koszeniem to zawsze dojdzie 2-3 %. Ostatnio w agrocentrum to norma że zawyżają 4 do 5 %. 

U mnie łuskana z kolby a z rury kombajnu różnica +5%

Opublikowano
bercik9894 napisał:

Mierzone było po kombajnie , mało tego to nawet ta sama próba co ich była brana. Dramiński mały czarny tydzień temu kupiony. 

Mój twist grain zaniża prawie 4%

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Neveragain
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2024? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną.
    • Przez weronikasa
      Witam serdecznie i zapraszam do kontaktu w razie potrzeby przewiezienia maszyny rolniczej.
      Przewozimy niemal wszystkie urządzenia i maszyny rolnicze. Do każdego Klienta podchodzimy indywidualnie. Staramy się tak planować trasy, aby móc zapewnić jak  najlepszą stawkę.
      https://www.eu-transport.pl/transport-maszyn-rolniczych
      Zostawiam odnośnik,  pozdrawiam
    • Przez danielhaker
      Jakie będą ceny kukurydzy mokrej i suchej w sezonie 2022? W jakich cenach sprzedajecie kukurydzę w Waszych regionach? Z tego co pisaliście w poprzednim temacie o notowaniach kukurydzy, ceny rosną. Jak myście do kiedy będzie ten wzrost? Kiedy najlepiej sprzedać? Czy ubiegłoroczna susza tak mocno wpływa na cen? Jakie są opinie rolników? Zapraszamy do dyskusji!
      Link do tematu z roku 2021:

• Przez yaroslaw
      No  to  sezon kukurydziany  2021 uznajemy  za  rozpoczęty  Gorzelnia Rąbczyn 650zł/t przy 30%   każdy dodatkowy procent wilgotności  to 12zł mniej  a za każdy procent  poniżej trzydziestu  to plus 8zł  Przy większych  ilościach   można a nawet  warto  się  potargować  .  Zaprzyjaźniona  suszarnia  dzisiaj  pierwszy  transport  w tej samej  cenie   plon  około 10t/ha
    • Przez danielhaker
      Kontynuacja tematu: 

• Dodaj nową pozycję...
v