Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano (edytowane)

Pytanie czy sam to zrobisz ,ile masz lat ,jakie siły i zapał ,jak miałem 30 -40 lat to za 20 zł bym poworkował , a najważniejsze jak cena  u ciebie na skupie,dla mnie 770 to bardzo mało

WITEJUS mało wydajny jesteś

Edytowane przez miwigos
  • 0
Opublikowano
3 minuty temu, miwigos napisał:

Pytanie czy sam to zrobisz ,ile masz lat ,jakie siły i zapał ,jak miałem 30 -40 lat to za 20 zł bym poworkował , a najważniejsze jak cena  u ciebie na skupie,dla mnie 770 to bardzo mało

WITEJUS mało wydajny jesteś

Nie wkurzaj ludzi tym 770 to mało 😁 U mnie we wsi jakbyś powiedział komuś że za pszenicę możesz wziąć 800 zł to by Cię wyśmiali i palcami wytykali, powiedzieliby "czub" 😂

• 0
Opublikowano

Dolicz 7 zł do 100 kg + 1 zł do worka bo jeszcze załadunek Cię czeka. Ja tak sprzedałem worki kupowałem nowe bo te na wymianę to zawsze lipa była. Jak komuś nie pasowało to podziękowałem. 

• 0
Opublikowano
51 minut temu, danielursus3p napisał:

Nie wkurzaj ludzi tym 770 to mało 😁 U mnie we wsi jakbyś powiedział komuś że za pszenicę możesz wziąć 800 zł to by Cię wyśmiali i palcami wytykali, powiedzieliby "czub" 😂

Po 780 netto możesz z domu sprzedać.

• 0
Opublikowano

Ja to wiem, ale ode mnie z wioski nie. Nasluchaja się handlarzy i tak pier**la 3 po 3. U lokalnych handlarzy pszenżyto 500 do łapy 

• 0
Opublikowano
43 minuty temu, motorader18 napisał:

800 netto pasza opolskie . Mam 100 hektarów pola i 30 macior cykl zamknięty. Co robić ? Sprzedać wszystko i żyć z pola czy dalej dopłacać do swin ?

Przykro mowic ale jak produkcja zwierzęca padnie to udławimy sie swoim zbożem. U mnie od kiedy zlikwidowalismy świnie w domu są pieniadze.

• Thanks 1
  • 0
Opublikowano

Niedawno Szczecin opuścił statek "Novi", który transportuje teraz 30 tys ton pszenicy do Algierii. Patrzę sobie na polskie nabrzeża zbożowe i jedynym dużym statkiem jest obecnie "Jawor" (79649 t, 229 x 32.29 m) w Gdyni ale nie wiem czy zabiera ładunek, czy się rozładowuje. Poza nim, przy elewatorach przebywają, lub wkrótce dotrą, raczej małe statki. Największym z nich będzie "Manisa Floyen" , która zabierze z nabrzeża należącego do firmy Andres 7 tys ton zbóż, "Ida H" zabiera ze Szczecina 1925 ton żyta, ze Świnoujścia statek "Fredo" zabierze 1575 ton śruty rzepakowej, zaś "Jutland" wywiezie 3 tys ton, również śruty rzepakowej. W Gdańsku przy elewatorach stoją małe "Traveberg" 2890 t i "Jumbo" (3504 t).

Ale najciekawsze dla mnie jest, że ze Szczecina zaczynają wywozić zboże statki śródlądowe. Niedługo czeska barka motorowa "Drebkau" zabierze 600t żyta, a inna 1900 ton pszenicy. Czyżby tiry nie wyrabiały z transportem zbóż do Niemiec? Z ciekawości będę obserwował czeską barkę (o ile czas pozwoli), gdzie wyładuje te 600 ton żyta. :) 

• Like 4
  • Thanks 2
  • 0
Opublikowano
20 minut temu, Jurek87 napisał:

Przykro mowic ale jak produkcja zwierzęca padnie to udławimy sie swoim zbożem. U mnie od kiedy zlikwidowalismy świnie w domu są pieniadze.

Mój ojciec odkrył to 20 lat temu, a zmierzch opłacalności hodowli świń nastąpił jeszcze za Gomułki, potem Gierek trochę dotował rolnictwo i było ciut lepiej.

Giełda tańczy powyżej 210 Euro i nie widać jakichś trendów góra/dół

• Like 1
  • 0
Opublikowano

Czyli przesłanek na gwałtowne załamanie cen nie ma?

Może jeszcze jęczmień i pszenżyto trochę się podciągnie względem pszenicy, bo w tym roku zwłaszcza jęczmień mocno kuleje.

780 gr 600 netto. Zazwyczaj było 50 Max 100zł różnicy.

• 0
Opublikowano

Sam nie wiem co robić. Kasa nie potrzebna teraz. Nie wiadomo czy to tylko uzupełnianie zapasów strategicznych czy faktycznie jest mało zboża na świecie.

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, motorader18 napisał:

800 netto pasza opolskie . Mam 100 hektarów pola i 30 macior cykl zamknięty. Co robić ? Sprzedać wszystko i żyć z pola czy dalej dopłacać do swin ?

Przy 100 ha ,to już dawno powinieneś świnie zlikwidować.

• 0
Opublikowano
Przed chwilą, Agrest napisał:

Sam nie wiem co robić. Kasa nie potrzebna teraz. Nie wiadomo czy to tylko uzupełnianie zapasów strategicznych czy faktycznie jest mało zboża na świecie.

Ja polowe sprzedaje kuku i pszenicy ,bedzie na debecik życie i nawozy a reszta poczeka moze do kwietnia , ryzyk fizyk i tak kto przetrzymał choćby do teraz jest mega na +

• 0
Opublikowano
32 minuty temu, Dariowola napisał:

Co Ty pier**lisz ?

Przy 100ha bawić sie w ogony to trzeba lubiec te blondynki😋😋😋 Stary żyd zawsze mowil ze to co ogonem rusza to nie interes 

• Like 4
  • 0
Opublikowano (edytowane)
19 minut temu, robercikj100 napisał:

Dobrze mówi .

Powinieneś sprzedać  swoje grunty . Dobrze  mówię  ? Umie mają na kontrakcie i czują się dobrze. Każda sytuacja jest inna. 

Edytowane przez Dariowola
  • 0
Opublikowano
3 godziny temu, motorader18 napisał:

Ty masz o tyle dobrą sytuację, że jesteś w grupie i zawsze masz lepsze  ceny na żywiec niż pozostali. Ponadto pewnie masz zadbane stado więc decyzja jest trudna i musisz podjąć decyzję sam. Jak zlikwidujesz cykl zamknięty to już do niego na 90% nie wrócisz. Jeżeli wierzysz, że świnie dostaną "złote ogony" to wstrzymaj się z decyzją do wiosny, a jak nie to likwiduj i wstawiaj warchlaki w sytuacji, kiedy sytuacja na rynku jest w miarę stabilna. 

• 0
Opublikowano
10 godzin temu, Dariowola napisał:

Powinieneś sprzedać  swoje grunty . Dobrze  mówię  ? Umie mają na kontrakcie i czują się dobrze. Każda sytuacja jest inna. 

Jak bym musiał dokładac do swoich gruntów to pewnie byś dobrze mówił . Skoro mówi że że dokłada to nad czym się tu zastanawiać tym.bardziej że ma 100 ha . No chyba że to same piachy i nic tam nie rośnie .

• 0
Opublikowano
17 godzin temu, Norman napisał:

Dolicz 7 zł do 100 kg + 1 zł do worka bo jeszcze załadunek Cię czeka. Ja tak sprzedałem worki kupowałem nowe bo te na wymianę to zawsze lipa była. Jak komuś nie pasowało to podziękowałem. 

Też mi się wydaje że z 50zł do tony należałoby doliczyć za moją robotę i pomoc w załadunku. Tak zaproponuję 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.