Skocz do zawartości
  • 0

Ceny pszenicy 2020

Pytanie

Opublikowano

Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2020 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają

Jakie będą ceny pszenicy w 2020 roku?

To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2020 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 

Cena pszenicy 2020 - prognozy

Pomocne mogą okazać się również prognozy ARR, czyli Agencji Rynku Rolnego, która stara się określić, ceny pszenicy 2020 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.

Dołącz do dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku

Aby prognoza była jak najbardziej fachowa i miała swoje faktyczne odzwierciedlenie, należy wziąć pod uwagę wszystkie wymienione czynniki i uważnie je obserwować. Tym bardziej zachęcamy do wzięcia udziału w dyskusji na temat cen pszenicy w 2020 roku, gdzie fachowcy wymieniają się swoimi doświadczeniami. Wzajemna pomoc w szacunkach może okazać się nieoceniona, a późniejsza prognoza jeszcze bardziej realna, dlatego zapoznajcie się z tym, co do powiedzenia mają na ten temat rolnicy i dołączcie do dyskusji. Zapraszamy!

Kontynuacja tematu z 2019 roku: https://www.agrofoto.pl/forum/topic/273036-ceny-pszenicy-2019/

• Like 2

Rekomendowane odpowiedzi

• 0
Opublikowano

U nas w lubelskim /LUB/zawsze najtaniej. A teraz jak ludzie usłyszeli o ptasiej grypie to boja się te strasznie cena spadnie, a może i kupować nie będą. Dzisiaj już kilka osób zaczęło wozić do skupu. 660-680 brutto i tylko paszówka. Żenada 🙄😫😥

Podejrzewam że skupiający wykorzystają teraz chwilę 'ptasiej grypy'

• 0
Opublikowano

Ani nie tanieje ani nie drożeje. Stagnacja. Być może będą robić jakieś ruchy do dołu z uwagi na tą ptasia grypę ale ogólnie to lekkie korekty tylko. U nas zawsze będzie tanio bo raz Ukraina nas tu dużo cenowo doluje a drugi raz ze daleko do portu i ta ewentualną wyższa cenę zabiera transport. 

• 0
Opublikowano

Do końca tygodnia będzie niemrawo na rynku jak co roku po Świętach. 20.XII- 10.I zawsze był martwym okresem 
Jeśli ptasia grypa ucichnie tak szybko jak sie pojawiła to powodów do obaw nie będzie, ale rejony zagrożone (czyli mój) nie mówiąc o zapowietrzonych będą miały problemy jeśli ktoś handlował na kurniki bezpośrednio lub pośrednik zazwyczaj tam pchał. Na koniec stycznia będziemy wiedzieć więcej. 

• 0
Opublikowano
Bartek23232 napisał:

cefetra z paszowko to zjechała 3 dni przed świętami i narazie tak trzymaja

ja zawiozlem jeszcze przede świętami 19 a od 20 przestali kupować to ten magazyn płaski przy wagą jest cały zasypany po dach przenica i wtedy już była cena niska żeby zniechęcić pośredników a zarazem i rolników mówili że są zasypani trzeba przeczekać

styczeń to słaby miesiąc na handel tak mi się wydaję trzeba przeczekać duże zapasy na święta zrobili

• 0
Opublikowano

U mnie 680 netto chyba tak w żniwa było a taniej gdzieś o 20% niż rok temu o tej porze a susza ogłoszona większą niż przed rokiem niewiem o co biega. A u was jak było z suszą że takie ceny?

• 0
Opublikowano

Susza ogłoszona a spichrze pełne dużo ludzi zostało ze zbożem od zeszłego roku bo czekali na 1000 a się nie doczekali ten rok może być jeszcze gorszy 2 najbliższe misiące pokaża w którym kierunku będzie cena podążać

• 0
Opublikowano
2 godziny temu, sybiuszek24 napisał:

U mnie 680 netto chyba tak w żniwa było a taniej gdzieś o 20% niż rok temu o tej porze a susza ogłoszona większą niż przed rokiem niewiem o co biega. A u was jak było z suszą że takie ceny?

Gdzie była ta susza każdy powiada że zebrał po 8 ton i więcej .

• 0
Opublikowano
13 godzin temu, Wicherek napisał:

Złodziej na złodzieju ! w tym waszym lubelskim

To jedz kup i zarobisz

13 godzin temu, jarek1212 napisał:

dokładnie tak, w moich stronach to pasowałoby żeby atom pier....ł to by troche tej swołoczy może ubyło bo jest katastrofa

No przydałoby się to by nie jeden sszedł na ziemię i przestał głupoty pisać że pszenica powinna kosztować tysiąc złotych

• 0
Opublikowano

To tak prosto z mostu kto zebrał 3 tony pszenicy i z jakiego rejonu Polski ?  To co mi wiadomo to ta susza wystąpiła na małej powierzchni w kilku gminach , a szum jak by cała Polska wyschła . 

• 0
Opublikowano
3 minuty temu, casefarmer napisał:

pszenica na dziś 690 netto z podwórka, lubelskie, nie wiem co robić 🤨

Jeszcze napisz że paszowa i załadunek po stronie kupującego😆

• 0
Opublikowano

pszenica na dziś 690 netto z podwórka, lubelskie, nie wiem co robić

Kuj-pom 690 netto pasza

Co to ma znaczyć że ceny pszenic się wyrównały  w Polsce aż nie mogę uwierzyć .

• 0
Opublikowano
1 godzinę temu, galan99 napisał:

Gdzie była ta susza każdy powiada że zebrał po 8 ton i więcej .

Umnie ogłoszono 40% i więcej za susze a czy była? w jakimś stopniu napewno. Umnie lepszy rok 2019 jak 2018 ale do tej średniej jak niektórzy piszą 8ton to brakuje jeszcze ale ziemie mam 4,5,6 klasa. 

• 0
Opublikowano

Kurde u mnie to ceny w okolicy od 620 do 660 brutto za pasze. Na 690 dzisiaj podwyżka była w jednym skupie za konsumpcję ale tam białko 14.5 i gęstość 78. Do piask ponad 100 ode mnie. 

• 0
Opublikowano (edytowane)

1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

Susza ogłoszona a spichrze pełne dużo ludzi zostało ze zbożem od zeszłego roku bo czekali na 1000 a się nie doczekali ten rok może być jeszcze gorszy 2 najbliższe misiące pokaża w którym kierunku będzie cena podążać

Przejedź się Stachu passatem z przyczepką, może komuś strop się ugina i jest w potrzebie, żeby parę worków spuścić za 400.

Edytowane przez Piegus
  • 0
Opublikowano

Ale się nakręcacie, gdzie i kto.

Gdzieś i ktoś. Ja przebiję,  u mnie 710 netto. Nie pytajcie o szczegóły. U mnie i już.

A na poważnie to dziś dzwoniłem do gościa co odbierał pszenicę.

Paszowa 14zł w dół na 640 netto

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez XTRO
      Witamy nowy rok w nowym temacie.
    • Przez aaimk
      Jakie będą ceny pszenicy w 2024 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2023 w głównej mierze opierał się na spadkach cen ziarna. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez Bartek933
      Jakie będą ceny pszenicy w 2023 roku?
      każdy z nas zadaje sobie to pytanie. Rok 2022 przyniósł wybuch wojny i tym samym wywindował ceny pszenicy do niespotykanych dotąd poziomów. Aktualna cena pszenicy nie jest już tak wysoka a same notowania cen ziarna nie napawają optymizmem. Rolnicy i handlowcy mają w magazynach jeszcze duże zapasy pszenicy paszowej i konsumpcyjnej którą chcieli by sprzedać po najwyższej cenie.  
      Jakie jest Wasze zdanie? Sprzedawać pszenice po obecnych cenach czy czekać na podwyżki? a może pszenica będzie tylko tanieć? 
      zapraszam do merytorycznej dyskusji, podwajając propozycje cenowe lub transakcyjne dopiszcie jakie są warunki sprzedaży, jakość pszenicy i miejsce z którego pochodzi oferta.

Jest to kontynuacja tematu: 

• Przez danielhaker
      Rolnicy każdego roku zmuszeni są śledzić uważnie zmieniające się ceny pszenicy w Polsce. Aktualne notowania pszenicy wcale nie są takie łatwe do oszacowania i determinuje je cały szereg różnych czynników, które mogą warunkować o znaczącej obniżce lub podwyżce ich cen. Umiejętne oszacowanie cen pszenicy 2022 wymaga od rolników sporego doświadczenia w branży, a także ciągłego śledzenia zmieniających się warunków rynkowych. Tylko wtedy będą w stanie przewidzieć, czy ceny pszenicy rosną czy spadają. 
      Jakie będą ceny pszenicy w 2022 roku?
      To pytanie zadają sobie rolnicy w całym kraju, kiedy tylko zbliża się sezon upraw. Zastanawiając się, od czego zależy cena pszenicy, należy zwrócić uwagę przede wszystkim na wielkość krajowej produkcji zbóż zarówno w obecnym sezonie, jak i w tym poprzedzającym. Warto zwrócić uwagę również na prognozy w kolejnym sezonie, uwzględniając również zboża importowane. Zdajemy sobie sprawę, że przewidzenie tych kwestii do najłatwiejszych zadań nie zależy i jest w dużej mierze niezależne od rolników, chociażby ze względu na zmieniające się czynniki pogodowe, ponieważ miniona susza może w znacznym stopniu wpłynąć na obecną cenę pszenicy. Przy prognozie cen pszenicy w 2022 roku należy uwzględnić również stan zapasów,  system krajowego handlu zbożem, ale też produkcję i zapasy światowe. Plony mogą też różnić się w zależności od poszczególnych regionów w kraju. 
      Cena pszenicy 2022 - prognozy
      Pomocne mogą okazać się również prognozy KOWR, czyli Krajowego Ośrodka Wsparcia Rolnictwa, który stara się określić, ceny pszenicy 2022 np. na podstawie jej zużycia czy wielu innych najpopularniejszych czynników. Warto czerpać wiedzę na temat zmieniających się cen zboża z różnych źródeł, aby finalna prognoza była jak najbardziej wiarygodna i miała najwyższa skuteczność, a prognozy specjalistów i analityków mogą okazać się cennym źródłem wiedzy.