Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
9 minut temu, Rolnik200598 napisał:

@karban Ja na takich koziołkach suszę siano. Inaczej u nas się mówi na to płotki. 6 takich dzisiaj złożyliśmy, jeden za domem, trzy na przycokach przy kawałkach pól i dwa na drogach dojazdowych do pól. Wszystkiego siana się pewnie dwukołówka uzbiera. 

20200520_165107[1].jpg

Dobre, pierwsze widzę w sianie, można też wykorzystać jako grzędy kurom.

Opublikowano
1 minutę temu, karban napisał:

Dobre, pierwsze widzę w sianie, można też wykorzystać jako grzędy kurom.

Konstrukcja przetestowana, suszę na takich już kilka lat. Zaraz po wysuszeniu siana idą pod dach to myślę że moje życie wytrzymają i drugich już nie będę musiał robić.

Opublikowano

Ja to dla królików suszę ale i dla krowy się tak samo u nas suszyło. Jakbym miał kogoś do pomocy, żeby umiał się zająć produkcją masła, serów i umiał doić to krowa już dawno by była bo zbyt na produkty bez kłopotu się znajdzie. Tak samo by się suszyło siano, dawniej dziadkowie we dwoje dawali radę złożyć siano z koniczyny dla krowy to i teraz by się dało radę. Ja niestety doić nie umiem, przerobić tego mleka też nie, rodzice też średnio a nikogo więcej nie mam w domu do pomocy bo babci nie liczę bo prawie 90 lat na karku.

Opublikowano
1 godzinę temu, Agrest napisał:

U mnie na wiosnę latał nisko nad polami małą biało-czerwoną popierdółką. Wysiadłem z auta żeby cyknąć mu fotkę to zaczął latać nade mną,  a potem nad autem jak jechałem. Przez szyberdach widziałem jak celowo zniżał lot nade mną. 

Dowcipniś jakiś .

Nie dowcipniś tylko niewolno mu nisko latać, jak mu zrobiłeś fotę to chciał się zemścić. Tak samo jak pan który tankował śmigłowiec na stacji tego robić nie można pomimo tego że paliwo na stacji jest lepsze niż lotnicze. 

Opublikowano
20 minut temu, Bananek napisał:

oj prostowalbys łbem tablicę u mojej matematyczki za taki tekst. 😀

To aż takie wgnioty ta tablica miała?

Dziwne to Podlasie, u nas były proste tablice i głową to tylko zamiąć je można było😁

Opublikowano (edytowane)
46 minut temu, hubertb napisał:

Nie dowcipniś tylko niewolno mu nisko latać, jak mu zrobiłeś fotę to chciał się zemścić. Tak samo jak pan który tankował śmigłowiec na stacji tego robić nie można pomimo tego że paliwo na stacji jest lepsze niż lotnicze. 

On wylądował na stacji obok i go podepchnęli pod dystrybutor bo był na kółkach,zatankowali i odepchnęli s powrotem,a w internecie huczy ze to rakama shell.

Dzięki ci panie boże ze nasz minister wypchał do arabów parę statków zboża,ostatnio jestem zajęty budową i byłem wieczorem na polu i przez tydzień czasu tak się zmieniło,nawet u najgorszych rolników owsy bujają na 6kl ze trzeba skracać,po burzach piaskowych.

Edytowane przez Strongman
Opublikowano
3 minuty temu, Strongman napisał:

Dzięki ci panie boże ze nasz minister wypchał do arabów parę statków zboża

Po pierwsze jeśli już się na Boga powołujesz to rób to z szacunkiem

Po drugie co ma minister do sprzedaży zboża?

• Like 1
Opublikowano
31 minut temu, Strongman napisał:

On wylądował na stacji obok i go podepchnęli pod dystrybutor bo był na kółkach,zatankowali i odepchnęli s powrotem,a w internecie huczy ze to rakama shell.

Dzięki ci panie boże ze nasz minister wypchał do arabów parę statków zboża,ostatnio jestem zajęty budową i byłem wieczorem na polu i przez tydzień czasu tak się zmieniło,nawet u najgorszych rolników owsy bujają na 6kl ze trzeba skracać,po burzach piaskowych.

Serio tak łatwo łykasz wszystko jak rumunka w lesie? Na razie to Panie Boże dopomóż,do zbiorów daleeeeeko. 2 tyg upału i po wilgoci tylko szczypiorek zostanie. 

• Like 1
Opublikowano

Plus cztery za oknem. Trochę obloków widać. Może mrozu nie będzie. 

Opublikowano

U mnie 5 na + na wysokości 2 metrów, to przy ziemi pewnie ze 2-3 stopnie jest, LLE. Po 3 w nocy było cieplej. Z wszystkich prognoz jedynie ventusky podało w miare dobrze temperature. Jeszcze tylko dwie noce z ryzykiem przymrozków 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v