Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak chce się mieć legalnie to papierologia i sporo czasu to trwa no ale jest legalnie i nikt się nie uczepi.

Co do ziemnego zgadza się tylko więcej komplikacji z pozwoleniem jak wspominałem bo trzeba geodetę co znów potęguje koszty. Geodeta musi na mapach nanieść skrzynkę w granicy i właśnie miejsce gdzie idą przewody ziemne itd. Czasem umiejscowienie słupa jest przeszkodą bo albo u kogoś na działce stoi czy odległość spora do granicy posesji :) Jak patrzę w okolicy jak przerabiają przyłącza to skrzynka ląduje najczęściej na elewacji, a jak ktoś stawia nowy budynek to wszędzie w granicy działki bo wiadomo skoro geodeta i tak potrzebny to już robi wszystkie plany na wodę, gaz, kanalizację i prąd...

Opublikowano

Rysiu to chyba czas wyciągnąć hamak, póki muchy i komary nie dokuczają.😉

Opublikowano
9 godzin temu, Strongman napisał:

Zostaw liczniki,u mnie po nocy 3 razy wpadali energetyki bo mogą do 22 i ci chodzą przestawiają meble zaglądają wszędzie czy prądu nie kradniesz.I sami wymienili i teraz więcej liczy.Tak jak pisałem te wszystkie co chodzą spisują liczniki to szpiedzy, jak gospodarstwo duże a małe rachunki to jesteś podejrzany.

u mie na wyjsciu z transforatorów montowali liczniki  , jak coś sie nie zgadzało z poborem na fakturach z odbiorcami to były kontrole , u mie 2 sąsiadom odcieli prąd , było podejżęnie ,odcieli i dopiero szukali  w jaki sposób kradli a kradli , jeden od samego podłączenia miał jednym przewodem ominiety licznik ,  matka sama w domu była opowiadała otwieradzwi atam 2 gosci po 2 metry i po 120 kg i mówią że sa z kontroli sie kobieta wystrachała . ale  w latach 1990-1995 r było

Opublikowano
8 godzin temu, Agrest napisał:

Bieliznę też przeglądają?

Mówisz o przypadkach z XXI wieku?

Tak z 5 lat temu,przyjechali samochodem służbowym,a ze już noc była to nie chciałem wpuścić,mieli legitymacje mówili ze do 22 mogą,zresztą o tym wiem,zadzwoniłem pod 991 sprawdziłem gości i wpuściłem.Jeden stał przy liczniku i patrzył czy kreci a drugi latał po wszystkich gniazdkach ze sztucznym obciążeniem,i zaglądał czy gdzie gniazdka niema ukrytego.

Coś tam padało,później sprawdzę w deszczomierzu.

Opublikowano
43 minuty temu, Strongman napisał:

Tak z 5 lat temu,przyjechali samochodem służbowym,a ze już noc była to nie chciałem wpuścić,mieli legitymacje mówili ze do 22 mogą,zresztą o tym wiem,zadzwoniłem pod 991 sprawdziłem gości i wpuściłem.Jeden stał przy liczniku i patrzył czy kreci a drugi latał po wszystkich gniazdkach ze sztucznym obciążeniem,i zaglądał czy gdzie gniazdka niema ukrytego.

Coś tam padało,później sprawdzę w deszczomierzu.

18⁰ parno bedzue deszcz.

A co do tego czy mogą  sobie tak o wejść do domu kiedy chcą to nie jestem taki pewien🤨 Policji bez nakazu sądowego  możesz  nie wpuścić a co dopiero elektryków.

Opublikowano
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

Na jeden dzień się nie opłaca, ida temp po max 15° w ciagu dnia.

Ciekawe czy popada, można by na jare sypnąć kulek mocy.

Po co, posypiesz to więcej  w żniwa bedziesz przerzucał w stodole zbóża

Ktos tak kiedys twierdził 😁

• Haha 2
Opublikowano

Zmienił się dziś kierunek powietrza z pd na pn. Wg. prognozy, to u mnie w tym tygodniu na razie zapowiadają najniższą temperaturę nad ranem w czwartek: +1 stop. C ....

Opublikowano
Rolnik1973 napisał:

Na jeden dzień się nie opłaca, ida temp po max 15° w ciagu dnia.

Ciekawe czy popada, można by na jare sypnąć kulek mocy.

To kufajkę albo kożuch i w hamak😉😁

Opublikowano
11 godzin temu, pedro2 napisał:

Wszystko do zacisków na przyłączu do domu jest do wymiany w gestii zakładu, dalej odbiorca buli. Dzwoniłem do dwóch oddziałów i to samo powiedzieli. Dodatkowo warkocz zakładają tylko wtedy jeśli stwierdzą poważne naruszenie konstrukcji przyłącza (ze starości) jeśli wszystko jest ok to nie wymienią i dla własnej zachciewajki bulisz ty. Wyjątek jest tylko przy wymianie licznika, wtedy warkocz zakładają za darmo. 

Jak takie cyrki się dzieją to piernicze liczniki zostawiam. 

U nas dzisiaj znowu straż całą wieś na nogi postawiła, ale polecieli na sąsiednią wioskę, chyba las...

Trzeba było powiedzieć im "BUJAĆ TO SIĘ MOGĄ NA CHAMAKU A NIE NAS !"

To jest ich zasrany obowiązek!

3 lata temu wymienili licznik na elektroniczny potem brałem się za wymianę dachu na mieszkaniu i ci od dachu powiedzieli że jak nie będzie bata to nie będą robić no i siłą rzeczy do zakładu energetycznego, podanie w uzasadnieniu wymiana dachu i po miesiącu nowy bat już był założony. 

Z tymi licznikami to coś słyszałem że na początku jak montowali te elektroniczne to co było na rzeczy ale później już się ogarneli i wszystko jak narazie cisza. 

Opublikowano
11 godzin temu, jacus napisał:

kra- deszcz odwolali do srody, przed chwila bylo 21 w cieniu ksiezyca i gwiazd..

wszystko do bezpiecznikow glownych na zewnatrz budynkow jest w gestii elektrykow- u nas druty zmienili na kable i nikogo o nic nie pytali a tym bardziej placic nie kazali-tauron

W PGE widać jest inaczej. Tak jak @Roki212 napisał. U mnie zużycie w ostatnich 2 latach spadło o 2/3 to i tak dziwne, że jeszcze ich nie było

Opublikowano

Do PGE u mnie nie podejdziesz ani groźba ani prośbą nikogo nic nie interesuje chcesz mieć trzeba zapłacić bo nikt nawet rozmawiać nie chce z Tobą o innym rozwiązaniu. Sami to oni na swój koszt robią ale przy modernizacji swojej instalacji czyli jak dają nowe słupy te okrągłe żelbetowe bo koledze tak robili słup stary ten dziurawy ledwo co już stał wyrwali dali ten pełny okrągły i wszystkie chaty co były do tego starego podpięte im wymienili już na warkocz z wyniesieniem licznika i nikt nawet grosza nie zapłacił.

Co do pogody 23 stopnie i parno

Opublikowano (edytowane)
11 minut temu, Roki212 napisał:

Do PGE u mnie nie podejdziesz ani groźba ani prośbą nikogo nic nie interesuje chcesz mieć trzeba zapłacić bo nikt nawet rozmawiać nie chce z Tobą o innym rozwiązaniu. Sami to oni na swój koszt robią ale przy modernizacji swojej instalacji czyli jak dają nowe słupy te okrągłe żelbetowe bo koledze tak robili słup stary ten dziurawy ledwo co już stał wyrwali dali ten pełny okrągły i wszystkie chaty co były do tego starego podpięte im wymienili już na warkocz z wyniesieniem licznika i nikt nawet grosza nie zapłacił.

Co do pogody 23 stopnie i parno

Roki nie jest tak do końca  że  robią  jak im się  podoba, oni też  mają  obowiązek naprawiać instalacje swoje jak  są  w złym  stanie lub zagrażają zdrowiu użytkownikom. U mnie linke zmienili bo wiatr czesto drutami zwarcie robił i korki im wywalało, i czeste telefony daly im się  we znaki aż zrobili jak trzeba.

24⁰ ale duchota jakaś 🌞

Edytowane przez GRZES1545
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v