Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

3 minuty temu, leszek1000 napisał:

Ta rok temu po strip till rzepak z ha 200 kilo mniej niż po zwykłym siewniku angromasz. tak ładnie wyglądał ale co z tego jak efektu nie było. 

Ciekawe jak teraz spojrzeć na koszt usługi strip till w relacji do ceny paliwa

Edytowane przez krilan06
Opublikowano (edytowane)

Jak dla mnie z jesieni gorzej rośnie, bez orkowo,a sposób na suszę to żyto którego nie sieje ale au ludzi trzyma się dozo lepiej niż przeszyto.

Nawet nie znać na nim suszy a pszenżyto żółknie i to typu borowik,mało wymagające.

Edytowane przez Strongman
  • Like 1
Opublikowano

Słomek chyba rok temu buraki siał strip till i poniżej 60ton dało 

Teraz żyto też wygląda kiepsko. Rok temu, 1 maja kosiłem na kiszonkę i było co zbierać. 

A teraz to chyba poczekam, żeby masy było. A w czerwcu kosiłem jęczmień aktualnie skarmiany i co ciekawe wydajność lekko wzrosła. 

Trzeba kombinować, ale zamawiać sprzęt który kosztuje, a twój kupiony na kredyt ma stać to bez sensu. 

Opublikowano

I w tym roku znowu w ten sposób posiał xD 

W kwietniu bez zmian 2mm, zboże na V klasie zaczyna się zwijać, na VI jest już po zawodach, zwinięte całkiem. W tym roku pokusiłem się jeszcze na trochę jarego, jednak już tego nie popełnię. Na jesień sieję na wszystkich  swoich słabych glebach i mozaikach żyto hybrydowe.

• Haha 1
Opublikowano

U mnie idzie gruber głęboko, a jak jest nierówno to jeszcze talerzówka. I tak bezorkowo idzie kilka ha ale nie całość bo opryskiwaczu dziura by się zrobiła. 

No to super 52tony będą 

Ale kto bogatemu zabroni. Mu sieją za darmo, bo reklamę zrobi. 

Opublikowano
19 minut temu, Pafnucy napisał:

A przynajmniej za parking doliczył .

Taki czas nastał że jeździć po kraju nie wolno. Choć pewnie Sołtys i tak kilometry tlucze...

Nie przeszkadza jak stoi, a może inaczej-nie przeszkadza aż tak bardzo żebym mu głowę zawracal

Opublikowano

leca i leca-ile ich jest ?? zimno wiec wrocilem do domu bo w kapciach wyszedlem.

zyto hybrydowe pieknie rosnie- zeby tylko nie wyleglo, pszenzyto tez nie najgorsze, pszenica na lepszych glebach w miare, na gorszych miejscami juz nic nie bedze z tego, wiosenne jakos sie trzymaja , wschody normalne- wszystko na dobrych glebach.

Opublikowano
22 minuty temu, misio3p napisał:

I w tym roku znowu w ten sposób posiał xD 

W kwietniu bez zmian 2mm, zboże na V klasie zaczyna się zwijać, na VI jest już po zawodach, zwinięte całkiem. W tym roku pokusiłem się jeszcze na trochę jarego, jednak już tego nie popełnię. Na jesień sieję na wszystkich  swoich słabych glebach i mozaikach żyto hybrydowe.

Tylko jeżeli w maju zacznie padać to jare jeszcze uratuje, a na oziminy może być za późno. Sam mam prawie wszystko obsiane oziminami ale czy to takie dobre to nie wiem. W zeszłym roku jak na taki suchy rok jare sypały u mnie bardzo dobrze, uratował je majowy deszcz

• Like 1
Opublikowano
12 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Zimą nie było śniegu to i latem może nie być deszczu

Chyba że 10 maja będzie padać żeby koperty namakały 

Koperty juz zaznaczone, wystarczy tylko oddać listonoszowi. Demokracja pełna gębą 👍💪🤣

Opublikowano (edytowane)

Pożar w Parku Biebrzańskim, spłonęło ponad 2tys ha. Zdjęcie wykonane teraz z odległości 20km.

Nie padało od 2 miesiecy tylko przymrozki i wiatr. 

IMG_20200421_233452.jpg

Edytowane przez fireseba
  • Sad 1
Opublikowano

Ja pierdzielę. U nas na szczęście tylko drobne wypalanie traw.

Żeby nie było powtórki sprzed 28 lat, mówię o Rudach Raciborskich.

Opublikowano
Dnia 20.04.2020 o 22:46, hubertb napisał:

Z tego co mnie uczono manometr za przeproszeniem je... co mierzy ważne żeby tylko ciecz nie miała apetytu na materiał manometru. 

I tam raczej nie ma gwintu "M" bardziej jest hydrauliczny a te zwykle są calowe. najlepiej iść z odkręcanym manometrem do chłopa od przewodów i opowiedzieć co sobie wymarzyłeś. On za władysława i kazimierza powinien spełnić twoje pragnienia. 

Mam już przewód. Zastanawiam sie czy zalać go olejem.

Opublikowano

I kolejny raz na minusie. Po 5 -tej -2. Teraz jeszcze lekki szron w cieniu. Jakieś wilgotniejsze powietrze bo pasma delikatnej mgły się przewijały. Obecnie 54%

Opublikowano
11 godzin temu, Pafnucy napisał:

A nawet nie wiem ile ma mieć . Mieli dobrać do tego co potrzeba . Za duża podobno też źle . Tu będzie bezpośrednio do nawadniania , bez hydroforu .

Co naeadniasz jaka powirzchnia ?

Dzis bez mrozu +7⁰

• Like 1
Opublikowano
fireseba napisał:

Pożar w Parku Biebrzańskim, spłonęło ponad 2tys ha. Zdjęcie wykonane teraz z odległości 20km.

Nie padało od 2 miesiecy tylko przymrozki i wiatr. 

całą noc było widać łunę U mnie. odległość od parku to około 15km, ale od pożaru jakieś 30-40km. chyba, że ogień poszedł ostro we wschodnią stronę w ciągu nocy.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v