Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

przez tą pogodę to  chyba nerwicy dostane jak nie mróz to piździ niema kiedy ozimych odchwaścić 

Opublikowano
szczypka napisał:

przez tą pogodę to  chyba nerwicy dostane jak nie mróz to piździ niema kiedy ozimych odchwaścić 

Najpierw dowiedz się czym jest nerwica 😒 Słonecznie, wietrznie, sucho, niezbyt ciepło. Więksi pod kukurydze uprawiają, kurzy się niemiłosiernie, nawet na polach nie oranych..

Opublikowano

U mnie też jeden kukurydzę dzis sieję. Wczoraj nawóz siał  i uprawiał potem agregatował, Żona mowi do mnie ,,Ty patrz ktoś  po polu się  wscieka Quadem patrz jak sie kurzy"🤠 faktycznie przednie koła  tylko trochę było  widać pył niesamowity.

Opublikowano (edytowane)

Przyszły blankiety Krus. Umorzone 1242zł składki emerytalnej,  ale i tak jeszcze 620 zdrowotnej i wypadkowej. 

10 na plusie, wieje i potęguje odczucie zimna.

Deszczu nie było, nie ma i długo nie będzie.

Edytowane przez Agrest
Opublikowano
Agrest napisał:

Przyszły blankiety Krus. Umorzone 1242zł składki emerytalnej,  ale i tak jeszcze 620 zdrowotnej i wypadkowej. 

10 na plusie, wieje i potęguje odczucie zimna.

Deszczu nie było, nie ma i długo nie będzie.

kurła ile kasy. na 4 osoby płacisz?

Opublikowano
Dnia 14.04.2020 o 11:04, bratrolnika napisał:

traktory z tych szpulek i dętki robisz???

taaaaak. i co jeszcze :D 

Dnia 14.04.2020 o 12:58, PRIMO napisał:

Niezły materiał na stoliki ogrodowe 🤔🤨

Dokładnie sam kilka miałem okazję widzieć :) nawet wersje z barkiem :) 

Dnia 14.04.2020 o 11:08, Bananek napisał:

Trawers, zajmujesz się tkactwem? dwa dywany utkane, tylko szpulki po niciach walają się po podwórku. 😀😀

no po kablach energetycznych :) ja jeszcze pracuje zawodowo

6 minut temu, Bananek napisał:

kolejke postawi :D

Opublikowano

+12 dziś ale wieje, że łeb chce urwać. Cały dzień słoneczny. 

Z rana RSP siało drugą dawkę na pszenicę ale potem wzmógł się wiatr i przestali. Dobrze, że w zeszłym tygodniu swój mikro areał pszenicy opryskałem na chwasty i zrobiłem T1 i skracanie. Po niedzieli trzeba myśleć żeby w ziemniaki z obsypnikiem wjechać.

Opublikowano
9 minut temu, Bananek napisał:

Taa, za siebie i żonę. 

Za uczciwość płacę, bo po każdym akcie notarialnym aktualizuję i jeszcze dzierżawy kiedyś zgłosiłem. To mi dowalili domiar 600zł kwartalnie. A emerytura taka sama.

Opublikowano
5 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Ja na żonę i siebie płacę i do zapłat 300 z małym haczykiem. Myślałem że umożą całość raty. Dziś wiatr, wiatr i wiatr na dodatek zimny, Saleta posiana na ozime tydzień temu i po co?

To masz około 10ha przeliczeniowych zgłoszonych do Krus?

Opublikowano
10 minut temu, Bananek napisał:

sprzedaj mi 20m kabla 4x10mm² (nie wiem czy dobrze piszę) od warkocza do licznika.

do WLZ chcesz kabel na tzw pion. jakieś 17 zł z groszem za mb

Opublikowano
Agrest napisał:

5 minut temu, Piotrek1975 napisał:

Ja na żonę i siebie płacę i do zapłat 300 z małym haczykiem. Myślałem że umożą całość raty. Dziś wiatr, wiatr i wiatr na dodatek zimny, Saleta posiana na ozime tydzień temu i po co?

To masz około 10ha przeliczeniowych zgłoszonych do Krus?

tak. żona ma swoją ale nie zgłaszana😎

Opublikowano
Trawers napisał:

10 minut temu, Bananek napisał:

sprzedaj mi 20m kabla 4x10mm² (nie wiem czy dobrze piszę) od warkocza do licznika.

do WLZ chcesz kabel na tzw pion. jakieś 17 zł z groszem za mb

Tak, chce przerobić pion. wyjść z nim na zewnątrz. Gdzie masz taki za 17zł? U mnie jeszcze na aluminium pion zrobiony.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v