Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie czuć, wczoraj była chyba cyrkulacja od południa to smród poszedł na Warszawę.

dziś bezwietrznie i mgła okropna to ewentualny dym będzie się kisił w najbliższej okolicy. a i chyba już ugasili.

Opublikowano

Prognozy długoterminowe pokazują , że taka pogoda ma się utrzymać co najmniej do pierwszej dekady marca. Sam marzec też ma być temp ponad normę . Suchy marzec do przekropnego kwietnia ponad normę w większości kraju. Źle to nie wygląda

Opublikowano

Przypomniałem sobie że w nocy padało. Naleciało prawie 4mm. To już 14mm w styczniu.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, Rolnik1973 napisał:

2°, ☁, mgła , cicho dym z komina idzie pionowo, rano ma być na minusie to będxie hardkor na drogach jak ta mgła zamarznie.

No to ładnie Rysiu z Twojej strony że paczkę Jokerom wysłałeś, ale w kopertkę trzeba było coś włożyć, chłopaki szukali.     :P   :D

Edytowane przez Sean
Opublikowano

Z wetem rozmawiałem to powiedział że cały rok teraz kleszcz jest aktywny i co trochę ktoś z tym problemem go odwiedza.

Temperatura minimalna aktywności to +5. 

Ja w zeszłym roku w ostatniej chwili psa odratowałem przez te kleszcze 

Opublikowano

Jakiś deszcz ze śniegiem cały dzień leciał. Aktualnie 0 stopni i wiatru nawet nie ma za bardzo.

Opublikowano

2°C, ☁, wiatra brak, mgły brak

18 godzin temu, Sean napisał:

No to ładnie Rysiu z Twojej strony że paczkę Jokerom wysłałeś, ale w kopertkę trzeba było coś włożyć, chłopaki szukali.     :P   :D

Kurła co???

Jaka paczkę🤔

Opublikowano
22 godziny temu, stempos1980 napisał:

To bardzo źle wygląda.wegetacja jest praktycznie cały czas i wrazie jakiegoś wygłupu suchego mrozi i wiatru to oziminy wytnie bo roślina niejest zwyczajna minusowych temperatur

Zauważyłem ,że u mnie bez właśnie puścił pąki ,także robi się ciekawie.

18 godzin temu, Agrest napisał:

Z wetem rozmawiałem to powiedział że cały rok teraz kleszcz jest aktywny i co trochę ktoś z tym problemem go odwiedza.

Temperatura minimalna aktywności to +5. 

Ja w zeszłym roku w ostatniej chwili psa odratowałem przez te kleszcze 

Co mu było ? Koty przynoszą w ciągu roku na sobie ale widzę ,że nic im nie jest.

Opublikowano

Trafił na kleszcza zawierającego pasożyty. U psów wywołują chorobę boszeliozę.  Organizm zwalcza je ale jednocześnie niszczy płytki krwi i zwierzak kończy żywot.

Mój wieczorem był żywy z apetytem, rano smutny, nie jadł i słabł w oczach. Od razu do weta, zbadał krew podał leki i nawodnił. Dawał 10% na przeżycie bo wyniki krwi były już tragiczne ale udało się.

Pewnie @Paulina1985 mogła by coś więcej na ten temat choć troszkę większymi zwierzakami się zajmuje.

Opublikowano

U psów babeszjoza. Sikają wtedy moczem z krwią. moj pies tez miał, ale szybka.byla reakcja.  U krów tez się zdarza. Mialam krowe podejrzaną o babeszjozę, choć z wyników krwi nie wyszlo to dostała leki takie jak w przypadku babeszjozy i wyzdrowiała. Także do przezycia. 

Opublikowano

Ja dealata temu straciłem przez kleszcza takiego fajnego pieska.ratowałem go ale było już za późno.rozwaliło nerki.teraz raz w miesiącu są psy nakrapiane na kleszcze a koty to nie moje tylko teściowej to diabli z nimi

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez Łobuzek
      Witam , mam pytanie , kuzynowi zmarła mama i teraz biorą się za sprawę spadkową w sądzie i jak nabędą spadek to czy syn , córka i ojcec muszą złożyć zeznanie podatkowe ? I jak ma to wyglądać ? Formularz SD-Z2 ? I czy jak dostaną te całe nabycie spadku to tam będzie wyszczególnione co i jak ? Bo to jest gospodarstwo 60 ha i jest zagroda , ale dodadkowo mają też dwa inne jakby domy ( kupione mniejsze gospodarstwo) ... których nie używają ?  Może ktoś miał podobną sytuację i by podpowiedział co i jak ?

• Przez skupmaszynrolniczych98
      Witam, zwracam się z pytaniem czy ktoś może polecić jakiś booster do ciągników? Z racji prowadzonej działalności niejednokrotnie takie uzrądzenie by sie przydało. może ma ktoś jakieś doświatczenia i może coś polecić ?
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
  • Dodaj nową pozycję...
v