Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

+3, chłodno, pochmurno, co chwilę jakaś mżawka leci. Ziemniaki kurom uparowane, trzeba iść podkurzacz po sezonie wyczyścić, kurom posprzątać i za chwilę wieczór.

Opublikowano
1 godzinę temu, stempos1980 napisał:

Qurła wygonilo mnie z pola ale 1.5 Mtg zrobiłem ciapkiem dzis

Widzisz, sprzedam Ci 60 🤭to raz dwa się obrobisz 😊

Opublikowano
Ursus932 napisał:

13 minut temu, TheraRolnik napisał:

To zmień mleczarnie ...

Małemu nie łatwo, a w regionie  porządna firma nie kupuję 

Ale Ty marudny jesteś jak chcesz brać jakieś uczciwe pieniądze za mleko to mósisz produkować minimum 10tys żeby jaki kolwiek podmiot skupujący się tobą zainteresował a tak dla wszstkich jesteś zbyt mały wiec albo się dostosuj albo nie jęcz nie ważne czy to mleko od sim hf czy innej rasy ważne by było dobrej jakości wtedy i pieniądz będzie za litr większy a w tym biznesie o to chodzi . 1* odczucie -2 a traktory trzeba pomyć bo jeden na serwis jedzie ten ''polski''

Opublikowano
31 minut temu, slawek74 napisał:

Ale Ty marudny jesteś jak chcesz brać jakieś uczciwe pieniądze za mleko to mósisz produkować minimum 10tys żeby jaki kolwiek podmiot skupujący się tobą zainteresował a tak dla wszstkich jesteś zbyt mały wiec albo się dostosuj albo nie jęcz nie ważne czy to mleko od sim hf czy innej rasy ważne by było dobrej jakości wtedy i pieniądz będzie za litr większy a w tym biznesie o to chodzi . 1* odczucie -2 a traktory trzeba pomyć bo jeden na serwis jedzie ten ''polski''

Panie Sławku teraz bez żartów i poważnie, nie do końca masz rację, bo widzisz tacy mali jak ja 5-6 tys, piszą w cenach mleka o całkiem innych pieniądzach 😉, narazie czekam coś słyszę że od nowego roku więksi w okolicy chcą uciekać to może jest szansa na ciekawszą mleczarnie 

17 minut temu, Sylwekx25 napisał:

Żeby więcej produkować to musiał by powiększyć gospodarstwo a wtedy już tego sześdziesiuntką czy innym pseudoangielskim ciapkiem nie obrobi i tu jest pies pogrzebany 😀

To ile mam znów zwiększać 🤔 jak taki kolega @slawek74ma mniej ha a krów pełne obory 😉

Opublikowano
Sylwekx25 napisał:

Żeby więcej produkować to musiał by powiększyć gospodarstwo a wtedy już tego sześdziesiuntką czy innym pseudoangielskim ciapkiem nie obrobi i tu jest pies pogrzebany 😀

na takim jak on ma areale można wyprodukować 300-400tys litrów a wymiana ciągników na większe to tylko kwestia czasu i nikt inny jak ''czas'' zmósi go do tego 😉

Opublikowano

U mnie było mleko odkąd pamiętam,  zmarł ojciec mama coraz starsza dziecko 2lata.  I prawie zlikwidowałem krowy mleczne.  Po nowym roku pewnie będzie definitywny koniec.  Litr mleka powinien kosztować 2.5zl.  Ja i tak do tego nie wrócę.  To praca i uwiązanie przez cały okrągły rok dla całej rodziny. Dlatego życzę wszystkim producentom mleka wysokiej ceny, zdrowia i wytrwałości. 

• Like 1
Opublikowano
6465 napisał:

U mnie było mleko odkąd pamiętam,  zmarł ojciec mama coraz starsza dziecko 2lata.  I prawie zlikwidowałem krowy mleczne.  Po nowym roku pewnie będzie definitywny koniec.  Litr mleka powinien kosztować 2.5zl.  Ja i tak do tego nie wrócę.  To praca i uwiązanie przez cały okrągły rok dla całej rodziny. Dlatego życzę wszystkim producentom mleka wysokiej ceny, zdrowia i wytrwałości. 

te o których pisałeś że chcesz sprzedać już poszły ?

Opublikowano

Jeszcze nie bo matka mówi że tak lubi mleko i że będzie pomagać żeby jeszcze zostawić.  Trudno przekonać kobietę która ma 75lat. Że mleko można w sklepie kupić ile się chce i kiedy się chce. 

A ja jej tłumaczę że do tych 3 sztuk to nie warto dojarki myć. 

Opublikowano

To niby kabat jest polski. szczerze mówiąc to najbardziej się nad nimi zastanawiam bo u nas w sklepie mają w dobrej cenie 725zł. tylko czy nie będą za miękkie. na przodzie mam kabat i jakoś ten przód pływa. muszę zmienić, bo po niedzieli obornik i nie wyjadę już na tych co mam.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v