Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
42 minuty temu, FarmerDyzio napisał:

ale widzę że są też i bez lejkow. wtedy by było dobrze w to sypać też nie chciałbym za wysokich, tylko takie żeby turem na dwie warstwy na miękko ułożyć. Jak miałem rok temu na próbę takie wysokie. bodajże 180 to się rwały ( fakt że były stare )

Właśnie wszystko ok ale te uszy w tych wysokich nie wytrzymują po paru użyciach,strzelają jak by je przeciął a w tych metrowych są takie same i już wytrzymują długi czas.

I na przyczepę łatwo włożyć nawet z w standardowe burty w d47 da się wsypać turem.

No chyba jakby zrobił taki chwytak jak był na stronie głównej af to i te długie by włożył czy rozładował na przyczepę,myszy nie ruszają bagów

Opublikowano

Możecie wyłączyć te wirtualne dni pola?. Ni chuchu  nie mogę.

Opublikowano

No właśnie. Za ch..... nie mogę tego badziewie wyłączyć. 

Opublikowano
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

panowie zboża zapowiadają się ładnie i jest pewien problem. Nie ma gdzie zmagazynować. trzymał ktoś w big bagach? Gryzonie nie dziurawią tego ? Jakie będą lepsze te z lejem u góry czy może takie odkryte ?

Ja trzymałem i pod wiatą na paletach nic się nie działo. 

Opublikowano
Przed chwilą, marcin19071980 napisał:

No właśnie. Za ch..... nie mogę tego badziewie wyłączyć. 

BASF bez problemu weszłem

Opublikowano
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

panowie zboża zapowiadają się ładnie i jest pewien problem. Nie ma gdzie zmagazynować. trzymał ktoś w big bagach? Gryzonie nie dziurawią tego ? Jakie będą lepsze te z lejem u góry czy może takie odkryte ?

co roku stawiam ściane z bigów w garażu i za nie sypie luzem i nic złego nie dzieje w 2012 r około 15 ton w bigach stało na paletach na podwórku przykryte folią do grudnia i nic złego ze zbożem się nie zrobiło 

Opublikowano

Nie odwarzył bym sie ,u mnie nawozy pod dachem są 

Opublikowano

nie każdy ma wystarczającą ilość m2 pod dachem trzeba sobie jakoś radzić 

Opublikowano
4 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

Mam ten sam problem - mam jeszcze sporo starego zboża i nie mam gdzie sypać. Silosa raczej nie zdążę postawić 

Opublikowano
4 minuty temu, krilan06 napisał:

Mam ten sam problem - mam jeszcze sporo starego zboża i nie mam gdzie sypać.

To dopiero problem 😵 jako praktykujący katolik wyciągnę pomocną dłoń i pomogę Ci w Twej niedoli, a co... U mnie stodoła pojemna, upchne gdzieś i Twoje. Daj jeno adres  😈😈😈 

coby Cię jeszcze na koszty transportu nie narażać oczywiście

Opublikowano

a nie chce mi sie sprawdzac ile spadlo-ale na polach sucho , pada albo straszy codziennie, w nocy polalo, rano piekna pogoda,wieczorem postraszylo-nawet czesc siana sie udalo zebrac, teraz burza i leje na  moja kukurydze i moje siano😏.

Opublikowano
5 godzin temu, FarmerDyzio napisał:

5 godzin temu, Rolnik1973 napisał:

Ja trzymam w bigach tylko te odkryte, nic się nie dzieje, jak suche to może stać i stać.

Tylko ja nie sypię prosto z kombajna tylko trzymam przez noc na przyczepie by odparowało gorąco ze słońcem co nagrzane.

Myszy po wierzchu podeptaja ale worków nie gryzą.

Od kilku lat część zboża tak trzymam. W tym roku miałem w bb 40 ton. Sypię prosto z kombajnu. Jeśli nie masz swoich i będziesz kupował to bierz otwarte, bo tak jak Rysiek mówi, myszy nie mają gdzie gniazd robić

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez radekz200
      Witam zostałem wybrany do założenia nowego tematu pogody na przyszły 2026 rok 
    • Przez konteno
      Pytania ,porady , ciekawe spostrzeżenia i ogólnie  wymiana poglądów w kwesti maszyn widywanych na portalach ogłoszeniowych.
    • Przez radekz200
      w związku z wygraniem prezydentury 😛
    • Przez wjmarcia
      Witam.
      Przymierzam się do wymiany kotła CO w domu mieszkalnym na ten ekologiczny . Ofert na rynku i producentów jest wielu. Ceny w przybliżeniu też nie odbiegają od siebie. Proszę o opinie czy ktoś taki piec posiada i jak się spisuje. Z uwagi na zmieniające się ceny opału poszukuję pieca w którym spale drewno sosnowe, węgiel, bez podajnika, lub z podajnikiem pelet,  zboża, lub ekogroszek. Szukam pieca, który będzie miał jak najmniej elementów eksploatacyjnych które będę musiał wymieniać (mam na myśli jakieś przegrody ceramiczne ) i łatwego w czyszczeniu. Wymiary pieca powinny być takie aby swobodnie go załadować drewnem czy węglem przy spalaniu zasypowym. Pozdrawiam
      Piec będzie pracował grawitacyjnie w obiegu otwartym w starej instalacji w której jest około 250 litrów wody. W chwili obecnej nie rozważam zamontowania buforu.
    • Przez qwerty123
      Witam.
      Czy ktoś ma podobne odczucia jak ja? Jakość paliwa w tym roku to jest żenada. Starsze ciągniki typu c360 jak wiadomo im nie robi to różnicy ale nowsze sprzęty z elektroniką przy tej jakości paliwa i w tych warunkach najzwyczajniej nie działają. Wali po kilka błędów na raz. Winą oczywiście jest jakość paliwa nie przystosowanego do tych temperatur. Najlepsze jest to, że zazwyczaj unikam stacji nie brandowanych i tych z dala od większego ruchu ale w tym roku nie widzę żadnej różnicy. Co najgorsze tankuję zazwyczaj na Orlen, w kilku różnych punktach, w tym roku bez różnicy. Ktoś ma podobne refleksje?
  • Dodaj nową pozycję...
v