Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

to już pominąłem, a też miałem o tym wspomnieć, tanio było za takie grunty, nakupili, domów nastawiali, gdzie za zaborów czy za niemca nikt nie myslał się tam budować.

Opublikowano
4 minuty temu, Uziu92 napisał:

zostanie

Zostać nie zostanie bo jak nie będzie się nadawać do zebrania to tylko spalić albo po żniwach do pola wywieźć.

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, Piotrek1975 napisał:

Moje trawy już się zakisiły, pierwsze już 3 tyg jak zebrane. Paru na wiosce teraz pokosiło pierwsze łąki i mają problem a. Jak kosiłem t o spacerowali, zamiast kosić.

Ja kosiłem na raty bo sam z dziewczyną ogarniam całą gospodarkę.

Pierwsze laki kosilem przed 20maja ostatnie tydzien temu.  Zwlekalem bo burzami straszyli. Ale nie kupkówka wiec liść jest

Edytowane przez fireseba
Opublikowano

LLB ładnie dolane dziś w okolicach Szwecji :D Kto się opóźnił z łąkami to teraz albo mu gnije skoszone albo trawa się kładzie. Ja do 13 się wyrobiłem i patrzę jak drugi pokos rośnie :D

Opublikowano

pare lat temu miala wejsc w zycie ustawa ktora zabraniala zabudowy na terenach zalewowych- po kilku latach konsultacji, badan ,obliczen ,wyznaczono tereny na ktorych obowiazywal by calkowity zakaz nowych budow- moja wiec cala, kilka innych te, reszta w czesci.od tego czasu ,tylko wmojje gminie powstalo dzesiatki domow.

ale przyszla dobra zmiana i ustawe zmienila- teraz powinni ze swoich  pieniedzy wyplacac odszkodowania.

tak mysle co byscie wypisywali gdybyscie doswiadczyli prawdziwej powodzi ??? gdybyscie musieli uciekac z domow, ewakuowac zwierzeta, maszyny , gdybyscie mieli cale pola zalane po pas..

Opublikowano
1 minutę temu, Partyzant85 napisał:

LLB ładnie dolane dziś w okolicach Szwecji :D Kto się opóźnił z łąkami to teraz albo mu gnije skoszone albo trawa się kładzie. Ja do 13 się wyrobiłem i patrzę jak drugi pokos rośnie :D

Sąsiad sianował dwa tygodnie jak zwykle a trawa mega wielka. I patrz kurde zrobil 50 bel 120cm z 2ha. Juz 4 dni lezą nie zebrane

1 minutę temu, jacus napisał:

pare lat temu miala wejsc w zycie ustawa ktora zabraniala zabudowy na terenach zalewowych- po kilku latach konsultacji, badan ,obliczen ,wyznaczono tereny na ktorych obowiazywal by calkowity zakaz nowych budow- moja wiec cala, kilka innych te, reszta w czesci.od tego czasu ,tylko wmojje gminie powstalo dzesiatki domow.

ale przyszla dobra zmiana i ustawe zmienila- teraz powinni ze swoich  pieniedzy wyplacac odszkodowania.

tak mysle co byscie wypisywali gdybyscie doswiadczyli prawdziwej powodzi ??? gdybyscie musieli uciekac z domow, ewakuowac zwierzeta, maszyny , gdybyscie mieli cale pola zalane po pas..

Dlatego ja mieszkam tam gdzie nigdy nie pada. Jeśli chcialbym chłód mieszkalnym na alasce, jesli upał to w emiratach. Cos za cos 

Opublikowano
1 minutę temu, jacus napisał:

A to swojego rozumu ludzie nie mają, że musi za nich myśleć dobra lub gorsza zmiana? Kiedyś ludzie na górkach osady budowali, blisko wody ale na wzniesieniach.

Opublikowano
1 minutę temu, Partyzant85 napisał:

A to swojego rozumu ludzie nie mają, że musi za nich myśleć dobra lub gorsza zmiana? Kiedyś ludzie na górkach osady budowali, blisko wody ale na wzniesieniach.

Co innego taka Biebrza. Nie wolno jej czyścić bo to cud natury. Zalewa dziesiątki tysięcy hektarów po czym laki są nieużytkami

Opublikowano (edytowane)
6 godzin temu, pedro2 napisał:

Miał ktoś kontrolę z ARiMR odnośnie bydla? Mówił że będą sprawdzać te podane do dopłat, paszporty, kolczyki, księga. Czy latają po budynkach za wszystkim? Opryski, zboże itd? Gość wydawał się ok, bo mówił, że na te bez kolczyków nie będą patrzeć jeśli takie są. Sprzedałem bydło,ale było ponad 30 dni od wniosku, więc nie mają się co czepić chyba?

Do mnie dzisiaj przyjechali z weterynarii na kontrolę z obszaru A, czyli kolczyki, paszporty i książka. Mówił że ARiMR im zleciła bo zostałem wylosowany. Jakby był jeszcze obszar B i C to dochodzi kontrola zakupu pasz i ŚOR. Jak coś jest nie tak, np. zgubiony kolczyk to nalicza jakieś punkty i ARiMR ma jakieś przeliczniki i w zależności ile ma się punktów tyle obcinają dopłat.

U mnie wszystkie sztuki miały po 4 kolczyki🙂

Edytowane przez Daro20
  • Thanks 1
Opublikowano
Partyzant85 napisał:

gdzie ta szwecjia?

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Przez kingway
      Witam , mam pytanie jakie polecacie kamery na gospodarstwo ? Nie jestem szczerze w temacie , nie znam się na tym kompletnie ... widzę jakieś po 100-150 zł a nawet i po 50 zł . Może coś doradzicie ? Lepiej przewodowe czy bezprzewodowe ? Na kartę pamięci ? Wi-fi ? 
  • Dodaj nową pozycję...
v