Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
1 godzinę temu, zycietoniejebajka1 napisał:

Jaka? 

Pod popcorn wczoraj uprawiałem, po wierzchu sucho, głębiej jeszcze wilgoć jest, na rozpuszczenie nawozu wystarczy 😁

Ogólną bo powierzchnia uprawy nie mniejsza niż 10 ary

Znowu wiater goni piach z pól, 

• Thanks 1
Opublikowano
34 minuty temu, Uziu92 napisał:

to nie ja.

Jak C360 radzi z taką  beczką? Mam w kupnie ale trochę  mała 2500l  5500zl chce dziadek z wierzchu nawet ładna  ale w środku nie konserwowana i stała z 5lat nie wiem czy brać czy dać  se spokój 🤔

Opublikowano

radzi sobie jakos , u nas płasko dość to większych problemów nie ma , wiadomo nie poszaleje z tym bo to prawie 10 ton na haku , ja kupowałem w Ostrowi mazowieckiej , gość miał sporo tego, bylo z czego wybrać , moja ma nową pompę praktycznie , ciągnie jak Sasza grey 😁 Ty szukaj do dojcza takiej z 7-10 tys litrów, chyba że do 60 to max 7000 l ale to motor musisz mieć zdrowy.

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)

Jak kupujesz beczkę poza tym jak zwierzchu wygląda to najważniejszy jest środek.Musowo obejrzeć środek i jak coś malowane jakimś lepikiem to bardzo ostrożnie,wymiana zbiornika to druga beczka.Zresztą do nawadniania kupuję się dużą,bo sucho i pociągnie i co najważniejsze na jednej osi z dużym szerokim kołem to nawet mały ciągnik sobie radzi, po orce dużo lżej.

Co do beczek to stare niemieckie są z dobrego ocynku bo oni z czasów golf2 i wtedy inaczej do tego podchodzili,I konstrukcyjnie są dwa typy,gruba beczką która jest za razem ramą i drugi typ cienkie beczki na solidnej ramie.

Ja mam ze beczka jest ramą tylko dospawany dyszel z hamulcem najazdowym,grubości 8mm w ocynku.

Nie kupuj beczki jak była wgnieciona,to częste przypadki.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano
5 godzin temu, Uziu92 napisał:

to bierz ciuchy robocze to wyrzutkę powozim na 3 traktory

Zapierniczam już do Siedlec. Daj namiary :P

Opublikowano (edytowane)
24 minuty temu, Uziu92 napisał:

radzi sobie jakos , u nas płasko dość to większych problemów nie ma , wiadomo nie poszaleje z tym bo to prawie 10 ton na haku , ja kupowałem w Ostrowi mazowieckiej , gość miał sporo tego, bylo z czego wybrać , moja ma nową pompę praktycznie , ciągnie jak Sasza grey 😁 Ty szukaj do dojcza takiej z 7-10 tys litrów, chyba że do 60 to max 7000 l ale to motor musisz mieć zdrowy.

Dojc za szeroka oś  i koła 520 i jak cos to w ziemniaki nie wjadę za dużo  strat, ewentualnie działko wąż i podpinać pod beczkę rury🤔 

ursus po remoncie wiec silnik ok.🙂

Myślę też  o studni ale tu dochodzi deszczownia i koszt robi się  spory razem z wybiciem głębinowej.

Cholera wie co robić w tych niepewnych czasach w co zainwestować żeby dobrze było , a najlepiej jakby deszcz popadał raz w tygodniu i było  by gitas 🙄

Co kupiłeś bo nie w temacie jestem jaka marka?

Edytowane przez GRZES1545
Opublikowano

U nas wczoraj jeden wybił głębinówkę pod deszczownie, trawy ma podlewać. 

Opublikowano

W Zbuczynie stoi idealna do C360 jak mnie pamięć nie myli Jastech :) Jedna taka beczka na ha wystarczy by podlać  :) bo 2 to na bogato całą wodę z rzeki bym wyciągną u Siebie 😜 

Opublikowano

beczka najtaniej wyjdzie tylko koszt paliwa jak daleko wozić wodę musisz doliczyć , sucho jest właśnie, koło wielkie to lekko idzie po wierzchu i ciągnik nie ma jakoś strasznie ciężko. Deszczownia super sprawa ale żeby porobić studnie na kilku działkach jak pola rozdrobnione to już koszt spory , do tego sama deszczownia i jakaś pompa to pewnie 50 koła mało będzie idąc w używki , beczka wiele tańsza taka do 10 tys, moja holenderska jest , ścianka dość gruba, nigdzie nie przecieka , chyba że coś pod zawór podejdzie jakiś patyk czy Kamien ale to wiadomo. W tym i w ubiegłym sezonie rozlała już pewnie ponad 200 razy bezawaryjnie , tylko powietrza do kół dobiłem i światła poprawiłem i wszystko działa . Traktor kupiłem , jak dopieszcze trochę go to zdjęcie wrzucę , puki co nie mam za bardzo czasu, mechanicznie poprawione co było trzeba i jeździ już i zarabia na siebie 😁 Można powiedzieć że została bardziej kosmetyka i dokupienie jeszcze kilku pierdolek

Paweł taka to nic , znajomy kupił na 3 osiach , chyba 25 tys l pojemnosc z tyłu ma tuza i takie węże że można w glebe ryć i lać , ale 215 km zdycha w niej 😁

• Like 1
Opublikowano
6 minut temu, karol6130 napisał:

U nas wczoraj jeden wybił głębinówkę pod deszczownie, trawy ma podlewać. 

Kwestia czasu kiedy nałożą jakiś podatek bo już kiedyś jakiś profesor hydrolog się wypowiadał, że zasoby wody są bardzo małe w naszym kraju i użycie wód głębinowych na podlewanie powinno być ograniczone.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, GRZES1545 napisał:

Dojc za szeroka oś  i koła 520 i jak cos to w ziemniaki nie wjadę za dużo  strat, ewentualnie działko wąż i podpinać pod beczkę rury🤔 

ursus po remoncie wiec silnik ok.🙂

Myślę też  o studni ale tu dochodzi deszczownia i koszt robi się  spory razem z wybiciem głębinowej.

Cholera wie co robić w tych niepewnych czasach w co zainwestować żeby dobrze było , a najlepiej jakby deszcz popadał raz w tygodniu i było  by gitas 🙄

Co kupiłeś bo nie w temacie jestem jaka marka?

Najlepiej wywiercić studnie ale jak się ma kawł pola w jednym miejscu na środku.Bo płodozmian musi być,zaraz choroby bedą.A tak by posadził raz z jednej strony raz z drugiej i trzeci raz w środku pola,takie najmądrzejsze rozwiązanie.

Ja robię tak ze 10ządki i nie jadę przy rządku tylko robię odstęp 60cm i w srodku znowu 2 rzadki odstęp i 20 rządków i nic się nie gniecie beczką.I pasuje pod opryskiwacz,wychodzi tak ze 11 rządek jest pusty i 14pusty.Ciągnik ma 2,5m szerokości i beczka około 3m.

Edytowane przez Strongman
  • Thanks 1
Opublikowano

Coraz gorsza sytuacja wiatr tylko zwiewa wiatr z pól na weekend nie zanosi się na deszcz dziś sieję owies i pszenice ale pewnie nic ciekawego nie urośnie bo ziemia sucha jak pieprz 

Opublikowano

1 godzinę temu, Runder napisał:

Coraz gorsza sytuacja wiatr tylko zwiewa wiatr z pól na weekend nie zanosi się na deszcz dziś sieję owies i pszenice ale pewnie nic ciekawego nie urośnie bo ziemia sucha jak pieprz 

A to może  by pieprzu posiać... 🤔

Opublikowano

popatrzeć  na pogodę to pada na Ukrainie , Białorusi w Rosi u Czechów a u nas nic wszystko mija i tak od 17 dziś do 27 tam pada tylko na wschodzie pokazuje 0,3 opadu małymi punktami czyli nic .

Opublikowano

Czyli u ciebie wody gruntowe wysoko,u mnie by nie naszła woda

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Qwazi
      W ostatnich godzinach kończącego się 2024 roku rozpoczynamy temat pogody rolniczej i innych luźnych wątków w nowym 2025 roku. Niech nie będzie gorszy niż ten, który się kończy. Najlepszego w Nowym Roku😊
      Zapraszam stałą ekipę oraz tych wszystkich, którzy zechcą tu zajrzeć...
    • Przez superfarmer02
      Kontynuacja
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301685-znalezione-na-allegro-olx-i-nie-tylko-2024/
    • Przez Zetor5340
      Witam.
      Wiem,że wiekszość z was mieszka na wsi, nie trudno się domyśleć..heh, ale chciałbym się dowiedziec jakie macie zdanie o życiu na wsi i życiu w mieście.Ja osobiście to mieszkam w miasteczku, ale i tak wolę życie wiejskie, cisza,spokój, świeże powietrze itd...w mieście wiadomo,spaliny,hałas,tłok, ruch, korki itd...Piszcie wady i zalety życia na wsi jak i w mieście, myślę,że chociaż pare osób mieszka w mieście lub choć tak jak ja w jakimś małym miasteczku.Piszcie także jak wam się żyje na wsi a jak w mieście.Jeśli chodzi o mnie to już mam dość miasta i chętnie bym osiadł w jakimś "zaciszu", w przeciwieństwie do mojego wujka ,który już całe życie przeżył na wsi i nie to ,że chciałby sie na stałe wyprowadzić do miasta ale jak mówi, chce zobaczyc trochę świata..heh :rolleyes: i nie dziwię mu się.Za dużo to on nie widzi, jak jest praca to się robi ale jak trochę wolnego to się pojeżdzi tu i tam ale wiadomo nie za daleko, bo bydło czeka..heh
      Piszcie jak jest u was...
    • Przez valeTudo
      Jak w temacie Bylo juz o ciagnikach, dziewczynach, chlopakach,alko  itp... teraz pora pochwalic sie jak dbacie o kondycje jakie sporty uprawiacie, zaczynam
      -SW
      -treningi interwalowe
      -silownia
    • Przez shiftlk19
      Witam chciałąm się z wami podzielić poradą .... na forum są też kobiety, które dbają o siebie po kuracji antybiotykowej miałam bardzo duży problem, włosy leciały mi garściami. Od kilku tygodni  stosuję peodukty które Mnie polecla  fryzjerka która cierpi na niedoczynność tarczycy ... kazała suplementować    siarkę organiczną w skrócie nazywana MSM ponieważ Siarka wpływa na wzrost włosów, przyspieszając go, jednocześnie hamując ich nadmierne wypadanie oraz  szampon konopny z biotyną i ekstraktem skrzypu polnego od Pharmazis i wysłała po niego do Konopnej Farmacji u nas w Poznaniu tam też dostałam ta siarke bez dodatków chemiczych które moga nam zaszkodzić  !!  że do poznania  bo mieszkam pod Wągrowcem mam 60 km i mi wcale nie po drodze zamówiłam te produkty z ich strony  https://konopiafarmacja.pl/mydla-i-szampony-konopne/276-szampon-do-wlosow-z-biotyna-z-ekstraktem-skrzypu-polnego-i-konopi-400ml.html Szampon bogaty jest w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminy A, B1, B2, B6, C i E, kwas fitynowy, D-pantenol i prowitaminę B5, przeznaczony do zapobiegania nadmiernemu wypadaniu włosów. Szampon przyspieszył wzrost włosów!
      włosy zaczeły mi szybciej rosnąć . Efekty są dla mnie bardzo zadowalające :))) Przestały mi wypadać włosy o jakieś 70% już po 2 tygodniach a rosły nowe po 4 tygodniach Mam mnóswto małych włosków i rośnie mi "nowa" grzywka Sama przetestowałam i moge polecić wszystkim którzy chca poprawić kondycję włosów i troszkę je zagęścić. Ale zaznaczam, że efekt jest jak się jest WYTRWAŁYM I SYSTEMATYCZNYM ! Dlaczego? Dlatego, że włosy sa martwe i cokolwiek stosując poprawiamy te "nowe włosy" :)) Więc cierpliwości

• Dodaj nową pozycję...
v