Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
DanielFarmer napisał:

Cena mleka jakiej dawno nie było a tu nastroje najgorsze od x czasu....Chyba pora roku taka depresyjna...

a żebyś wiedział że brak słonica 😀 w słoneczne dni nastroje lepsze i robota lżej idzie

Opublikowano
33 minuty temu, Troker1979 napisał:

U mnie na 25 dojnych weszło od początku do dziś 11 jałówek a 12- a na wycieleniu. Liczyłem że może wreszcie coś uda mi się sprzedać. Stan jest dodatkowego zysku brak.

U mnie podobnie choć 4 sprzedałem 11 weszło w stado i2 zrzucily ale karawana jedzie dalej

Opublikowano
3 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

a co skup bydła prowadzisz ? wiesz jak rozwiązać problem zeby każda krowa dawała 1 ciele w roku ?

Trza kryć, cielaki z powietrza się nie biorą 🤭

Opublikowano
vat napisał:

9 minut temu, karol091193 napisał:

Nie, jakaś starsza

Ta co teraz jest kierownikiem skupu?

Niewiem kto teraz jest kierownikiem skupu, z resztą nie chce na forum określać konkretnie kto. Było minęło i oby więcej takich przypadków nie było. Może jak ktoś z mleczarni przeczyta to trochę w końcu zaczną trzymać język za zębami

Opublikowano
3 godziny temu, michalcium napisał:

Jest i spec od wszystkiego 

Widzę że nie tylko ja to zauważyłem 😄

Opublikowano
5 godzin temu, karol091193 napisał:

Może ty możesz sobie pozwolić na takie tony do borasia jak jesteście kolegami. Ja za taką gadkę miałbym kontrolę z weterynarii zatrzymane mleko i *uj wie co jeszcze. Nie pojechałem do nich się kłócić że to niemożliwe czy też próbują mi wmówić że zrobiłem coś czego nie było. Prawda jest taka, że mleko od tej krowy trafiło do mleczarni a nie powinno. Konsekwencje brałem na własną klatę i z pokorą podeszłem do wszystkiego. Nie kłóciłem się, nikogo nie wyzywałem. Zachowałem się jak człowiek przyznając się do winy a nie jak świnia tak jak ona. Dla tego zapadła decyzja o likwidacji krów i wzięcie przykładu z pedro2. Za krótkie jest życie aby się z kimś użerać i lizać czyjąś d*pę. Również nie stać mnie aby wydać 1,5-2mln zł na oborę na 80 sztuk i tym bardziej nie mam zamiaru budować sam sobie obozu pracy. Oczywiście powoli bo jeszcze mam zobowiązania z arimr, ale decyzja podjęta.

O kurde nie spodziewał bym się nawet. 🙄 Nie będziesz żałował. Na wakacje nie jeżdżę, a po likwidacji krów czuję się jakbym miał cały czas wakacje. Ogromna ulga fizyczną i psychiczna. Ale oprócz opasow radził bym Ci za czymś jeszcze się rozejrzeć, u mnie kartofle robią całą robotę. Aczkolwiek przy 100szt to i z opasa wyzyjesz chyba

Opublikowano
2 godziny temu, kizak napisał:

W tym roku noga w biodrze i wet powiatowy na ubój nie dał papierów ,druga pod przednimi nogami zarwały się deski i brakło z 5 cm do dna, ,udusiła się,trzecia złapala pyskiem mocznik i po godzinie papa,nie tylko muzykant ;) ,i to kutwa zawsze najlepsze sztuki,olać to aby zdrowie👍 i w rodzinie ok.

Krowa jak złapie mocznik to pół litra octu od razu trzeba wlać tak mi mówił zywieniowiec. 

• Like 1
Opublikowano
Jak widzę ile odchów jałówek kosztuje(opas potrzebuje więcej) to nie wiem jak Wam z tych opasow zostaje normalny pieniądz...Karol dobrze się zastanów....Jak Pedro pisze jeśli czegoś na boku nie planujesz sam opas to słabo w porównaniu do nakładu pracy i sprzętu.Wtedu ja bym już kompletnie zwierzęta odpuścił i pracy poza rolnicy poszukał
  • Like 2
Opublikowano
9 godzin temu, kr9292 napisał:

Jak dla ciebie nie ma różnicy pomiędzy 1.5 a 1.8 to ty chyba musisz matematykę powtórzyć. Na szkołę pewnie nie ma czasu bo wiadomo obowiazki itp,  ale może teraz z dziećmi online czy jakoś tak 🤷

Właśnie pisze że w niektórych nie ma różnicy bo po mimo niższej ceny potrafia sie rozwijac tak jak alfa mówi. Według Ciebie wszystkie gospodarstwa z Piątnicy są 30 gr do przodu i różnica powinna byc widoczna ale nie we Wszystkich przypadkach. Nie wszyscy potrafią wykorzystać ta różnice i przespali...

Opublikowano
Ursus932 napisał:

3 godziny temu, FarmerDyzio napisał:

a co skup bydła prowadzisz ? wiesz jak rozwiązać problem zeby każda krowa dawała 1 ciele w roku ?

Trza kryć, cielaki z powietrza się nie biorą 🤭

To dokładnie tak samo jak z kupnem ciągnika. Trzeba się ruszyć z domu a nie pierdolić na forum 🤭

• Haha 2
Opublikowano

Pewnie jakby sprzedał zboże, słomę, kiszonkę, dodał wszystkie koszty to opasy skórka za wyprawkę. Ale człowiek głupi sam się oszukuje, a to tylko skarbonka co miesiąc, co dwa kilka sztuk się sprzeda, to tylko obrót pieniądza. Nie wiem czy bym przeżył rok z tych 25-30 sztuk sprzedanych, nie mowa o inwestycji czegokolwiek czy kredycie. 

Oglądam tego gra o plon i się dziwię jak on psychicznie wyrabia czy coś bierze, w dwa lata byki mu nie wyrosły, mówi że niektóre poniżej 600kg, a miały być 800. Jechał na pelnoporcjowce, teraz miesiąc do sprzedaży i chce je podtuczyć soją i wysłodką. 

Opublikowano

Zaglądacie komuś do kieszeni a każdy ma inne koszty. Cena ziemi i dzierżawy np. Tam na Śniadowie nie płacą po 500 zł za hektar 

Opublikowano
Farmer6820 napisał:

Zaglądacie komuś do kieszeni a każdy ma inne koszty. Cena ziemi i dzierżawy np. Tam na Śniadowie nie płacą po 500 zł za hektar 

moje okolice też do tanich już nie należą jeśli chodzi o dzierżawę .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez AgroSikora
      Jakie ceny nasion kukurydzy za j.s na waszym terenie?

- KWS
      - Pionner
      - LG
      - Syngenta
      - Euralis

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
  • Dodaj nową pozycję...
v