Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
16 godzin temu, Adamqq3 napisał:

A wiesz dlaczego? Bo ludzie dzwonili z hałasem o to że nie muszą już stosować pasz non GMO jak zabrali dodatek. Więc zrobili dodatek za stosowanie pasz NON GMO A zabrali ci z premii dla dostawców 4 gr żeby zrobić premie lojalnościową.😂

Tak się właśnie domyślałem😅 Wiadomo kiedy oficjalnie się łączą? Zaczyna się z tego telenowela robić. 

Opublikowano
19 minut temu, Janusz napisał:

Dobrze,że ta Piątnica jest,to ona wyznacza wytyczne ceny...

Gadalem ostatnio z bratem ciotecznym który oddaje do Piątnicy, to mówił ze chciała Piątnica podnieść na stałe 5gr , ale inne mleczarnie sie buntowaly i poszla jednorazowa premia 20 gr.

Opublikowano
1 godzinę temu, kizak napisał:

Do,czy odliczają ?,różnica, zależy z której strony lufy stoisz

Doliczają

Opublikowano
1 godzinę temu, Primula94 napisał:

Gadalem ostatnio z bratem ciotecznym który oddaje do Piątnicy, to mówił ze chciała Piątnica podnieść na stałe 5gr , ale inne mleczarnie sie buntowaly i poszla jednorazowa premia 20 gr.

Bajek niech nie opowiada. Co mają inne spółdzielnie do ceny w Piątnicy?

Opublikowano

Piątnica chyba nowych nie przyjmuje, więc inne mleczarnie mogą spać spokojnie. 

Opublikowano
2 godziny temu, chuck00 napisał:

Tak się właśnie domyślałem😅 Wiadomo kiedy oficjalnie się łączą? Zaczyna się z tego telenowela robić. 

53 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

W grudniu już bankowo. Miało to być teraz kwiecień/maj ale kurławirus przeszkodził

Z tego co wiem to miało być w czerwcu. A przesuneli teraz na piździernik tak mi Dareczek mówił ostatnio 🤣

Opublikowano

Z jego wypowiedzi to wszystko zawsze jest cacy, a w zakładzie atmosfera nieciekawa, głównie za sprawą prezesa grupy i jego polityki. Jest pandemia, więc mają wymówkę żeby odwlekać połączenie ile się da. 

Opublikowano
20 godzin temu, Adamqq3 napisał:

A wiesz dlaczego? Bo ludzie dzwonili z hałasem o to że nie muszą już stosować pasz non GMO jak zabrali dodatek. Więc zrobili dodatek za stosowanie pasz NON GMO A zabrali ci z premii dla dostawców 4 gr żeby zrobić premie lojalnościową.😂

Tam to jest kabaret...

Opublikowano

Pytanie do osób, które oddają mleko do Sierpca. Z litrami wszystko okej? U mnie sytuacjia wygląda tak, że nie mieści mi się do zbiornika koło 30 litrów zawsze, za każdym razem pełen zbiornik (1646 litrów dokładnie przy pełnym), a na wydruku z mleczarki 1580-1630l. Na drugiej oborze podobnie, jest zawsze tyle samo mleka, a na wydrukach od 1500-1600. Mieliście podobne przypadki?

Opublikowano

Popytaj w mieście o instytucję certyfikującą np ,.wagi,Jakoś tam ,,miar i jakości'' .Zapłacisz kilka stówek,przyjadą,ustawią przemierzą,odbitki ,,kwitów''od niechcenia przy zbiorniku połóż. Pomaga,tak miałem zrobione,i przestało ginąć.

• Like 1
Opublikowano
15 godzin temu, areek9869 napisał:

Pytanie do osób, które oddają mleko do Sierpca. Z litrami wszystko okej? U mnie sytuacjia wygląda tak, że nie mieści mi się do zbiornika koło 30 litrów zawsze, za każdym razem pełen zbiornik (1646 litrów dokładnie przy pełnym), a na wydruku z mleczarki 1580-1630l. Na drugiej oborze podobnie, jest zawsze tyle samo mleka, a na wydrukach od 1500-1600. Mieliście podobne przypadki?

Z litrami zawsze bylo ok. co jakis czas wybiorczo sprawdzam na listwie mleko i w miare sie zgadza z tymi wydrukami. +/- kilka litrow.

Mialem z 2 lata temu problem z komorkami somatycznymi. Zawsze ok 150. A tu jeb 500. Przbadalem krowy. Nic nie wychodzilo. W dniu gdy brali proby wzialem probke i zawiozlem do laboratorjum w rypinie 130.  A z mleczarni znow 500. Pojechalem do mleczarni. Maly prezes sie troche stawial, ze te proby z rypina to sa nic nie warte pobierane przeze mnie itp.  Zrobilem awanture ze do rady pojde z tym.

Przed nastepnymi probami przyjechal instruktor wzial probe, mleczarka tez.

Proby od tego momentu znow ok 150. A na nastepny odbior kierowca sie zmienil i tego poprzedniego juz nie spotkalem. Cos mosial kombinowac, ale co i jak sie nie dowiedzialem, tylko instruktor ze mlekovjuz jest dobre i bedzie dobrze. 

Jakby k**wa bylko kiedys zle.

Opublikowano

Dużo jest takich historii, dlatego wielu rolników boi się sierpca i woli spokój w polmleku czy swego czasu w rypinie. Tez jak przechodziłem trochę się penialem, ale jak na razie jest spoko, omijają mnie takie historie. Cały mały prezes, ten duży to co innego.

Opublikowano

Właśnie nie zawsze jest ktoś w domu, żeby pilnować kierowcy. Leżą poprzednie kwitki i nic ich nie rusza 😒nawet nie wiem z kim zgadać o tym, zmiany kierowców są często u nas i do tej pory było wszystko okej, a teraz to przesadzili trochę. Na dwóch zbiornikach to jest koło 100 litrów *1,55, a w miesiącu ok 2500 zł do tyłu 😒 z komórkami mamy okej, ale kiedyś z bakteriami był problem, wszystko było okej, a co się okazało jak przyjeżdzal kierowca od sąsiada to miał brudny wąż, wsadził w mleko i jeb z tego brudnego pobierał próbkę...

Sierpc się nie baliśmy, bo z mlekiem było wszystko okej (wcześniej ten nieszczęsny Rypin), ale kilka razy mieliśmy oferte z Sierpca, żeby się przenieść i dwa lata przed upadkiem Rypina się przenieśliśmy na szczęście i nie narzekamy, cena super, za parametry płacą, tylko teraz takie akcje 😔

Opublikowano

Jedz do mleczarni do prezesa i niech wytlumacza jak zmienia sie pojemnosc pelnego zbiornika. Jak beda sie stawiac zrob awanture. Bo zapewne beda pier**lic ze elektryka teraz nic nie oszuka.

Opublikowano

Akcja z legalizacją tabel i listwy ze zbiornika jest jedna.Pracownik z instytucji certyfikującej przyśle nową tabelę do tej Twojej listwy [ o ile jest z numerem i pieczęciami],a przy pomiarach na tę twoją starą nawet nie patrzy, i jak mówił,jeszcze nigdy nie zdarzyło się by jakiś kierowca miał pretensję ,i by ten ,,zabieg'' nie przyniósł skutku. Ponoć z braku listwy,lub  gdy uszkodzona, dają swoją i pod nią robią pomiary. 

Opublikowano

Zna ktoś mleczarnie "Mleko Łazorko" ? złożyła mi dzisiaj wizytę przedstawicielka z tej firmy i proponowała mi 1,40 zl przy 5 tys litrów, w obecnej mleczarni otrzymuje 1,13 zł  fakt przeskok jest ogromny, ale w mojej okolicy ta mleczarnia nie jest znana i nie chciałbym naciąć się na przysłowiową minę. Dodam ze w obecnej mleczarni nie maja zbyt dużych wymagań co do mleka i to mi bardzo pasuje 😀 tłuszcz na fakturze 4,4 białko nie znane

Opublikowano

ja w mlekpolu zrobilem legalizacje i nagle 60l mleka wiecej bylo, a od nowego miesiaca nowy kierowca trase przejął. ale cała wieś jednej nocy do kierowcy wyszla i telefony do instruktora

Opublikowano

Narazie zapytałem kierowcy jak to możliwe, że pełny basen zmienia swoją objętość, bez odpowiedzi. Legalizacji narazie nie będziemy robić, bo czeka nowy basen 4,8 tys litra na montaż tylko nie ma wolnej ekipy na podłączenie wszystkiego. Po wstawieniu od razu robimy legalizację i mam nadzieję, że problem się skończy...

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v