Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
4 minuty temu, lamboEVO100 napisał:

Moim zdaniem lepiej trzymać 20 krów niż 100 byków.

I chyba większy przychód będzie

2 minuty temu, gregor1284 napisał:

Na błoto też jest sposób 🤣

FB_IMG_1606858852665.jpg

To na krótko

Opublikowano

Czesc, co myslicie zeby w miejsce likwidowanych mlecznych wstawic jalowki mleczne i sperzedawac jako pierwiastki po wycieleniu, a sobie zostawiac cieleta do chowu i dokupowac jescze male jaloszki? Lepsze chyba to niz byki?

Opublikowano
lamboEVO100 napisał:

W poniedziałek głaskałem błoto wczoraj całe utwardzenie uj strzelił 🤣

prawą czy lewą ręką 😁 u mni błoto i koleiny że fend 312 kołami z paszowozem mieli 😀🤪

ale teraz zastygło😎

Opublikowano (edytowane)

@slawek74No co tak się wszędzie chwalisz tym starym wypierdzianym fyndem 🙆‍♂️ 

Edytowane przez Ursus932
Opublikowano

@slawek74

FB_IMG_1607328333168.jpg

20 minut temu, xmen napisał:

Czesc, co myslicie zeby w miejsce likwidowanych mlecznych wstawic jalowki mleczne i sperzedawac jako pierwiastki po wycieleniu, a sobie zostawiac cieleta do chowu i dokupowac jescze male jaloszki? Lepsze chyba to niz byki?

Zależy jaki towar, u mnie te obrzepalce chowają to zysk raczej jak z byka. Dwa lata temu przed świętami prosił żeby jalowki na wycielenia po 2300 brać. Jak byś coś miał z dobrej obory z kartą to może i coś ugrasz. 

• Haha 1
Opublikowano
19 minut temu, slawek74 napisał:

prawą czy lewą ręką 😁 u mni błoto i koleiny że fend 312 kołami z paszowozem mieli 😀🤪

ale teraz zastygło😎

Paszowoz stoi na płycie ale weź jeździj z wycinakiem na ładowaczu po tych wertepach jak przymarznie nie porównane 

Opublikowano

Czego 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ chyba błoto z pod paszowozu Ci  chlapło na głowę 😁

1 minutę temu, slawek74 napisał:

wcale się nie chwalę ale Ty jednak i takiego starego zazdrościsz....

Opublikowano

Ja też przy pryzmach muszę pogłaskać dzisiaj błoto. 😋

13 minut temu, xmen napisał:

Nie Ty pierwszy na to wpadłeś... Ze swoich będziesz miał dobry towar, a z kupnych nie licz na cuda nikt nic dobrego nie sprzeda. A w okresie kwiecień-wrzesien mało chętnych i cena pod psem. Jedynie wycielenia ustawiać na listopad-grudzien. Sam mam 7 szt już powinny być zacielane, ale muszę poczekać do lutego

• Like 1
Opublikowano

lamboEVO100 to ja wolę pod pryzmy podciągnąć przez to błoto i koleiny w jednym most do roboty właściwie w naprawie

Ursus932 napisał:

Czego 🙆‍♂️🙆‍♂️🙆‍♂️ chyba błoto z pod paszowozu Ci  chlapło na głowę 😁

1 minutę temu, slawek74 napisał:

wcale się nie chwalę ale Ty jednak i takiego starego zazdrościsz....

teraz zamarznięte i nic nie chlapie

Opublikowano
2 minuty temu, pedro2 napisał:

Ja też przy pryzmach muszę pogłaskać dzisiaj błoto. 😋

Nie Ty pierwszy na to wpadłeś... Ze swoich będziesz miał dobry towar, a z kupnych nie licz na cuda nikt nic dobrego nie sprzeda. A w okresie kwiecień-wrzesien mało chętnych i cena pod psem. Jedynie wycielenia ustawiać na listopad-grudzien. Sam mam 7 szt już powinny być zacielane, ale muszę poczekać do lutego

W moich stronach nie ma problemu ze zbytem, zawsze sie sprzeda i duzo osob poszukuje jakowek uzytkowych i nie szuka super wydajnosci. Nie licze na wielki biznes, tylko mam obore z kojcami na rusztach to szkoda zeby stala pusta.

Opublikowano
Soltys85 napisał:

No ale wziołbys pierwiastke po wycieleniu z innej obory na inna pasze? Miesiac przed wycieleniem to minimum moim zdaniem,,,,

ja kupowałem holenderki i dunki i nie narzekam ważne by znała tmr miałem polską z siana to porażka

Opublikowano
4 minuty temu, Soltys85 napisał:

No ale wziołbys pierwiastke po wycieleniu z innej obory na inna pasze? Miesiac przed wycieleniem to minimum moim zdaniem,,,,

Napewno nie, ale sporo sprzedaje jalowek i czesem slabsze szt w laktacji i ludzie szukaja zeby zaraz mleko bylo. Czasem za krowe po 250 dniu laktacji czyli wydojona mozna wziac tyle co za jalowke miesiac przed wycieleniem.

Opublikowano

Próbuj tego miodu ja Ci nie żałuję 😉 ale kolorowo to z boku wszystko wygląda. Byle dziadostwa nie ściągaj nie zacielaj bo tylko raz klient kupi i kopnie w d*pę. 

8 minut temu, Soltys85 napisał:

Skoro biorą to chyba pasuje. Są tacy co wolą po wycieleniu bo boją się momentu wycielenia. Stawia i doi

Opublikowano
40 minut temu, slawek74 napisał:

lamboEVO100 to ja wolę pod pryzmy podciągnąć przez to błoto i koleiny w jednym most do roboty właściwie w naprawie

teraz zamarznięte i nic nie chlapie

To który w naprawie? 

U nas narazi bez większego mrozu 

Opublikowano
16 godzin temu, karol091193 napisał:

Żeby moje gospodarstwo było rozwinięte to tak jak pisałem, potrzebuję 1,5-2mln zł jeżeli chodzi o rozwój mleka, to uwierz mi że mam tego już dość, a drugim argumentem są rodzice którzy już swoje lata mają za sobą a samemu zostać przy krowach to zabójstwo. Już bym wolał iść do roboty i jeździć po Europie na tirach. Od razu z dnia na dzień nie rzucę krów. W jakiś sposób trzba to rozłożyć w czasie. Już przerabiam silos/wiatę na ponad 40sztuk opasów. Zostało mi ją zabudować, podłączyć wodę ( linia jest rozprowadzona, zostało tylko się wpiąć pod instalację i zamontować poidła) i wyspawać zagrody no i skończyć stół paszowy(murki 15cm wysokości i dolać brakujące 2m stołu paszowego po podpięciu wody). Wczesną wiosną wejdą pierwsze sztuki. W tym roku kupiłem 18 byczków kolejne 20+ w następnym roku wiosną i jesienią. Mam oborę uwieziową na 28 krów. Na spokojnie zmieszczę w niej kolejne 50 sztuk. Ta wiata jest dostawiona do stodoły. Gdybym to wszystko(wiatę z stodołą) chciał od razu zrobić łącznie ze stołem paszowym to tylko tutaj wejdzie 100sztuk dużych albo i więcej. Ale w pierwszej kolejności będę musiał rozwalić stary chlew i postawić wiatę na maszyny. Później przerobię całą stodołę na opasy lub postawie halę łukową dla bydła. Także ja już zacząłem robić coś w tym kierunku. A Ty? 😂

Po co to rozwijać i kupować i dokładac se roboty. Wystarczy zyc spokojnie i jakoś to będzie. Moj tata jak dostał 12 ha tak i przez te 40 lat nic nie dokupił i jakoś żyjem dzieci wykształcił tylko że jedynie jeździ się starym 40 letnim sprzę tem ale do 1 starcza.

Opublikowano

Te pierwiastki to może być dobry sposób ostatnio był u nas z Konrada i chcial6500 tys plus VAT za pierwiastki. Nawet opłacaloby się kupić jalowke pokryta sexem za 6 i im sprzedawać. Ale jest ryzyko że jedna albo 2 pojedzie z transportu i wtedy po zarobku. Zostałaby robota 

Opublikowano
12 godzin temu, artek27 napisał:

Krowa jak złapie mocznik to pół litra octu od razu trzeba wlać tak mi mówił zywieniowiec. 

Dostała zbyt póżno,lub zbyt wiele złapała

Opublikowano
1 godzinę temu, slawek74 napisał:

gregor1284 to tak tanie u was jałówki ? mam trzy krowy bez mleka to i 4 jałówki by kupił 🤔

Cena porównywalna do jakości. Żeby coś rozsądnego kupić to trzeba pojeździć. My sprzedawalismy gościowi jalowki na odchow i zacielone kupowaliśmy od niego, ale za ten jego odchoe to mu kijów wpierdzielić 

Opublikowano

Ja tak robilem ze szwagrem,ale to przeszłość😉 Plan na dziś było łajna 8 rozżutników przyorać,plan wykonany,ale wiatr i - 4 w nocy było. Chyba Ceb zamarzł,czy zepsuł,bo się 2 razy pług wypiął i była zabawa,a tu rów i asfalt🙆‍♂️,i pług o tak o😐

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v