Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
grzesiu napisał:

Bez stabilnego, dobrze zarządzanego, dobrze płacącego podmiotu możesz mieć i dwie głowy i nic nie wyczarujesz.  Oczywistym jest to, że dziś OSM Zambrów bez połączenia nie byłaby na obecnym poziomie rrozwou, nie byłoby jej stać przeprowadzic i kontynuować kolejnych inwestycji za grube dziesiątki jak nie setki mln zł a co najważniejsze płacić za surowiec na tak wysokim poziomie.  Pojeździj po kraju to zauważysz jak razem ze spółdzielnią rozwija się wieś.  Na samym Podlasiu w zależności od powiatu będziesz miał dwa skrajne obrazy.  

od tej Twojej wazeliny i popeliny to głowa boli przestań !

• Like 1
Opublikowano

Co do wypowiedzi Grzesia różnie podchodzę,ale tym razem stanę sztorcem i najwyżej dostanę po łbie,co mi tam.      JESTEM ZA.          Gdzie płaca jest stabilna na wysokim poziomie i od wielu lat ,to i wioska inaczej wygląda.    { Nie będę wnikał kto ile w banku,ale jest to normalne że jak widzisz pieniądz i perspektywy,to mniejszy strach]       Przejeżdżałem przed kilkoma dniami w okolicach Zambrowa,tam płaci Mlekpol,i Mlekowita,a ja jestem od Suwałk,dawna jurysdykcja Sudowii,i nawet u mnie widać,gdzie lata odbierał Mlekpol,a gdzie Sudowia. To jest normalna matematyka,jeśli na litrze masz zysku 20 gr. ,40 gr, i 60 gr. By na tym samym poziomie żyć trzeba odpowiednio trzymać 60,40 ,i 20 krów [to tak na chłopski rozum bez rozdrapywania niuansów],i porównać ilość  hektarów do tego,budynków i maszyn i godzin uruchomić i jak pazury długie zrobią się by wyszło to samo.       Jestem z byłej Sudowii,i może nie jestem jej patryjotą,ale ja olał to że przepadły udziały,ten przepadek prędko zwrócił się. Przeczołgali z początku,to przeczołgali,zaczynasz od kota i  nie zostajesz na zawsze ,,żelazny''.  U innych też różnie było,ale ci co utrzymali się w Mlekpolu to tylko mają lepiej,część może wystraszyła się i odeszło.     A jesli  chodzi o wymogi,to chyba Sudowia miała równie wysoki poziom [ nawet jestem pewien po moich doświadczeniach,że jeśli chodzi o somatykę to i w Piątnicy w tej  super extra by każdy łapał się bez problemów ,tam nie było zmiłuj się ,no nie wiem może ktoś dawał ze ,, słoiczków'',lecz mnie nie dotyczy] ... Tylko wiecie co,tam gdzie kasa ,rozbuchane gospodarstwa,to i dzieci rozbrykane,a to z sąsiadem każdym wojna,i rozwody,i podpierd......,i zawiść ,i już przy drodze jeden z drugim jęzora na chłodnym piwku nie odświeży,i flaszki  w końcu pola pod gruszką9_9 nie wysuszy ,i ot tak jeden do drugiego nie zajdzie😟  ... .  Tego mi brak😑

27 minut temu, makowiaczek napisał:

Nie nie nie nie nie, no chyba ,że masz darmową siłę roboczą w domu ,,( czyt. Młodzi rodzice)

28 minut temu, makowiaczek napisał:

Nie nie nie nie nie, no chyba ,że masz darmową siłę roboczą w domu ,,( czyt. Młodzi rodzice)

Tak,tak,tak,oczy otworzą się jak u kotka,po jakimś czasie,Każdy wschód i zachód słońca oglądniesz.skowronka z rana usłyszysz,krowa ci jak nie przednią to tylną przyłoży,żeberka przemaca w czasie gdy na nogę nastąpi w to samo miejsce co wczoraj i przedwczoraj,zawęzisz swoje widnokręgi,nie będziesz nudził się, no jeszcze sporo plusów   swoje mleko,swoje gó... . To nie jest takie złe🙃

Opublikowano
3 godziny temu, grzesiu napisał:

Pojeździj po kraju to zauważysz jak razem ze spółdzielnią rozwija się wieś.  Na samym Podlasiu w zależności od powiatu będziesz miał dwa skrajne obrazy.  

Co racja to racja. Tam gdzie bierze mlekpol czy mlekovita a tam gdzie bierze Piątnica to zupełnie inny świat. 

• Like 1
  • Thanks 2
  • Haha 2
Opublikowano
12 godzin temu, macius11157 napisał:

witam hoduje bydło opasowe czy warto przechodzic na bydło mleczne w ilosci około 20-25 sztuk ? budynek jest nie ma dojarki i zbiornika

Krowy to sie kasuje a nie stswia. Niewola, zapierdol a kasy coraz mniej. Na bykach chociaz sie nie narobisz. Jesli nie masz dobrej mleczarni typu piatnica, sierpc itp to lepiej poleżeć sobie.

• Like 3
Opublikowano (edytowane)
13 godzin temu, grzesiu napisał:

Fajnie się ogląda takie gospodarstwa wszystko ogarnięte czysto tylko posłuchać ich to cały czas zapiernicz i brak czasu 😊 .

Bo chyba kasy im nie brakuje raczej kogoś ogarnietego do pomocy . 

Niedługo będzie tak jak w Belgii że ludzie będą siedzieć w oborach krowy doic A firmy usługowe będą pola obrabiać i wtedy uslugi będą kosztować 2 razy tyle co teraz 

Edytowane przez greg1985
Opublikowano
4 godziny temu, grzesiu napisał:

Bez stabilnego, dobrze zarządzanego, dobrze płacącego podmiotu możesz mieć i dwie głowy i nic nie wyczarujesz.  Oczywistym jest to, że dziś OSM Zambrów bez połączenia nie byłaby na obecnym poziomie rrozwou, nie byłoby jej stać przeprowadzic i kontynuować kolejnych inwestycji za grube dziesiątki jak nie setki mln zł a co najważniejsze płacić za surowiec na tak wysokim poziomie.  Pojeździj po kraju to zauważysz jak razem ze spółdzielnią rozwija się wieś.  Na samym Podlasiu w zależności od powiatu będziesz miał dwa skrajne obrazy.  

Grzesiu masz rację z tym ostatnim zdaniem. Dwa skrajne obrazy widać od razu który do mlekpolu oddaje, a który do Piątnicy 😊

Opublikowano

Nie Grzesiu, pisze co widzę. Mlekpolowcy mają dużo biedniejsze obejścia i park maszynowy, domy. U piątnicaków wszystko jest na cacy, kostka i po kilka ciągników, praktycznie do każdej maszyny. Wioskę obok jest 5ciu dostawców mlekpolu i sołtys Piątnica. Chłop się rozwija prężnie, ma pracownika i żaden z mlekpolu nie ma polotu jak ktoś chce sprzedać ziemię... I nie jakaś gigantyczna ilość bo każdy podobnie te 40-50szt doi... zobacz sobie na kolegę @Grabos1981 

Pisałem nie raz jak wygląda u mnie sprzedaż jałówek, mlekpolowcy biorą tylko jakieś słabsze, tańsze. Z Piątnicy dostawcy nie chcą patrzeć na takie, biorą co najlepsze i nie targują się do ostatniej kropli krwi jak towar ładny. Mam stałych klientów i wiem do którego z czym dzwonić. 

Opublikowano
9 minut temu, pedro2 napisał:

Nie Grzesiu, pisze co widzę. Mlekpolowcy mają dużo biedniejsze obejścia i park maszynowy, domy. U piątnicaków wszystko jest na cacy, kostka i po kilka ciągników, praktycznie do każdej maszyny. Wioskę obok jest 5ciu dostawców mlekpolu i sołtys Piątnica. Chłop się rozwija prężnie, ma pracownika i żaden z mlekpolu nie ma polotu jak ktoś chce sprzedać ziemię... I nie jakaś gigantyczna ilość bo każdy podobnie te 40-50szt doi... zobacz sobie na kolegę @Grabos1981 

Pisałem nie raz jak wygląda u mnie sprzedaż jałówek, mlekpolowcy biorą tylko jakieś słabsze, tańsze. Z Piątnicy dostawcy nie chcą patrzeć na takie, biorą co najlepsze i nie targują się do ostatniej kropli krwi jak towar ładny. Mam stałych klientów i wiem do którego z czym dzwonić. 

Nie wiem skąd to bierzesz ale wg mnie obraz przez Ciebie przedstawiony jest nieprawdziwy, który przestawia pojedyncze zdarzenia a nie większość.  

• Haha 1
Opublikowano
pedro2 napisał:

Po sąsiedzku jeden znajomy ma na ekologi w Piątnicy teraz około 60 krów i w ciagu kilku lat kupił 3 nowe john deere nowa prasoowijarka lely nowa beczka 20tys litrów nowa obora za 2mln.zl i dokupił z 10ha ziemi... Można? 🙂

Opublikowano

I kontynuując kredyty  bol głowy o pracownika itp itd ws ystko pięknie  z zewnątrz  ale jak cena wyższa to i na więcej pozwolić sobie możesz  ale z tym mlekpolem to Grzesiu przeginasz normalnie już  mdli

• Like 1
Opublikowano

Punkt patrzenia zależy od punktu siedzenia. Większość z Was którzy mają sąsiada w Piątnicy za miedzą będzie narzekać. Ale np ja po przejściu z Łowicza do mlekpolu jak przeliczę litry razy dwa lata i średnio 25gr do 30gr na litrze różnicy to się trochę suma uzbiera. O próbach i parametrach już nie raz pisałem. I każda różnica w wypłacie na plus jest w gospodarstwie odczuwalna i zauważalna. 

• Thanks 1
Opublikowano
lukasz20 napisał:

Punkt patrzenia zależy od punktu siedzenia. Większość z Was którzy mają sąsiada w Piątnicy za miedzą będzie narzekać. Ale np ja po przejściu z Łowicza do mlekpolu jak przeliczę litry razy dwa lata i średnio 25gr do 30gr na litrze różnicy to się trochę suma uzbiera. O próbach i parametrach już nie raz pisałem. I każda różnica w wypłacie na plus jest w gospodarstwie odczuwalna i zauważalna. 

i dokładnie tak samo my patrzymy na lepsze podmioty i też liczymy ile moglibyśmy więcej zarobić przez ostatnie lata....

• Like 2
Opublikowano
52 minuty temu, grzesiu napisał:

Nie wiem skąd to bierzesz ale wg mnie obraz przez Ciebie przedstawiony jest nieprawdziwy, który przestawia pojedyncze zdarzenia a nie większość.  

Mówię o konkretnym  przypadku, który znam, byłem w obejściu bo handlowaliśmy razem. Niemniej jednak tak jak mówię po obejściach i maszynach widać górę Piątnicy. Jeżdżę po Podlasiu za maszynami, za cielakami i widzę. A że jestem trochę wścibski 😊 to przejeżdżając przez wioskę lubię spojrzeć na obejścia. 

1 godzinę temu, Zdzinio napisał:

I wy myślicie że on to za swoje kupił!!? 😂 też znam takich co mają wszystko na pokaz to ledwo na leasing starcza A nieraz i brakuje!! 

Nie wiem za czyje i nie interesuje mnie to. Wiem, że wielu przy podobnej produkcji nawet z dotacją i "na krechę" nie inwestują tak jak on. Ludzie są coraz bardziej świadomi i uczą się liczyć czy aby faktycznie jest sens jebać na kredyt i ile taki traktur po spłacie rzeczywiście ich wyniesie. 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v