Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
30 minut temu, Adamqq3 napisał:

Ja mam 121 ha i doje krowy 😀

I po uja 🙆‍♂️

Opublikowano

Co niektórzy mają w głowie większy bałagan niż jest na forum. Bez obornika nie urośnie? Słoma pójdzie w glebe, dobry poplon i tak samo urośnie. Jak ktoś robi mało - źle, jak dużo też źle. Niektórzy kochają narzekać ☺ Co do premii w Mlekovicie 15gr będzie za listopad, a nie październik jak niektórzy pisali. 

Opublikowano
25 minut temu, kr9292 napisał:

I powiedział to ten co gnój codziennie wozi taczka. Na takim areale można spokojnie 1.5 mln litrów mleka doić oby było komu pracować

Tak i nie wstydzę się tego, i dlatego w najbliższej przyszłości próbuje to zmienić i pożegnać krowy, 

Widzę wszyscy mądrzy puki rodzina pomaga i ma kto za***rdalać 

To teraz powiedz mi kolegi z tych półtora miliona litrów ile zostanie na czysto?  Licząc po 1,30 sprzedaż

Opublikowano
3 minuty temu, Ursus932 napisał:

Tak i nie wstydzę się tego, i dlatego w najbliższej przyszłości próbuje to zmienić i pożegnać krowy, 

To teraz powiedz mi kolegi z tych półtora miliona litrów ile zostanie na czysto?  Licząc po 1,30 sprzedaż

Z 500 na czysto lekko licząc. 

I nie sprzedaż po 1.30 tylko 1.60 

Opublikowano
W roku 2015 średnia cena skupu wynosiła 113,40 zł za hektolitr, zaś cena rynkowa mleka 2-2,5 proc. to 2,52 zł za litr, a mleka 3-3,5 proc. – 2,87 zł za litr. Cztery lata później ceny mleka spadły odpowiednio do poziomu 2,44 zł i i 2,71 zł, jednakże cena skupy była wyższa – 135,27 zł za hektolitr. Czytaj więcej na: https://demagog.org.pl/wypowiedzi/czy-ceny-mleka-wzrosly-od-2015-roku/
Opublikowano
18 minut temu, damianzetor9540 napisał:

Z 500 na czysto lekko licząc. 

I nie sprzedaż po 1.30 tylko 1.60 

Tyle to moja mleczarnia nie płaci, ale mniejsza z tym , 

Ile dojnych potrzeba?? 

To teraz odliczyć obsługę i uprawy w polu to jeden nie zrobi, trza ludzi, niewolnikiem się stać 🙆‍♂️jednak pieniądze to nie wszystko 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, Ursus932 napisał:

Ile dojnych potrzeba?? 

To teraz odliczyć obsługę i uprawy w polu to jeden nie zrobi, trza ludzi, niewolnikiem się stać 🙆‍♂️jednak pieniądze to nie wszystko 

Mając takie ilości to nie Ty szukasz mleczarni tylko mleczarnia Ciebie 

Na 1.5 mln litrów te 150 dojnych styknie. Jak rodzice jeszcze się trzymają, i mają ze dwóch synów to się wszystko rodzinnie obleci ;)

Edytowane przez damianzetor9540
  • Like 3
Opublikowano
5 minut temu, Ursus932 napisał:

Ile dojnych potrzeba?? 

Pieniądze jednak to nie wszystko lecz na nich twardo stoi swiat😁 Jak to lubi i ma dochód to niech robi myślisz że lepiej na etacie robić za 2 koła... Albo jechać zagranice i co... I kim tam będziesz u Niemca czy przypadkiemnie takim samym niewolnikiem? 

Opublikowano

W tpr było jakoś na wiosnę że mleczarnia z dnia na dzień zaprzestała odbioru od jakiegoś Bambra. Jesteś Damian jeszcze młody i nainwny. Ale uwierz że życie się nie kończy na pryzmie gnoju za stodoła

Opublikowano
4 minuty temu, damianzetor9540 napisał:

Mając takie ilości to nie Ty szukasz mleczarni tylko mleczarnia Ciebie 

Na 1.5 mln litrów te 150 dojnych styknie. Jak rodzice jeszcze się trzymają, i mają ze dwóch synów to się wszystko rodzinnie obleci ;)

Czyli cała rodzin uj***na, i ciekawe czy znajdzie się odważna synowa 🤔

Tyle krów 🙆‍♂️ ile porodów, grzebania w d*pie przy zapłodnieniu 

3 minuty temu, MariuszDe napisał:

Pieniądze jednak to nie wszystko lecz na nich twardo stoi swiat😁 Jak to lubi i ma dochód to niech robi myślisz że lepiej na etacie robić za 2 koła... Albo jechać zagranice i co... I kim tam będziesz u Niemca czy przypadkiemnie takim samym niewolnikiem? 

Kolego na etacie to ja robiłem i jebłem dla gospodarstwa, jak ktoś mnie zna to wie że za granice nie pojadę 😉,

Poprostu można robić coś innego nie koniecznie krowy i też żyć przy mniejszym nakładzie pracy i ludzi do pomocy 

Opublikowano

Tak sie wtrace to sa jeszcze inne troche bardziej wymagajace uprawy niz zboze i mozna wyjsc sporo wiecej niz te juz slynne 5k, wiec tez niema co porownywac kilka rak do pracy przez 365dni przy krowach do najprostszych w pelni mechanicznych upraw. Mozna to troche wyposrodkowac i kilka ha przeznaczyc na cos bardziej wymagajacego.

Opublikowano

A weź kartki do agencji powypełniaj 😁

Inseminacja,ustawianie,zasuszanie.uU mnie w okolicy płacą po 800-1000 dzierżawy plus do tego dopłata to wtedy przychód z 100ha na miesiac wyjdzie 16 tys. 

Opublikowano
16 minut temu, FarmerDyzio napisał:

W tpr było jakoś na wiosnę że mleczarnia z dnia na dzień zaprzestała odbioru od jakiegoś Bambra. Jesteś Damian jeszcze młody i nainwny. Ale uwierz że życie się nie kończy na pryzmie gnoju za stodoła

To był Bieruń i sam tą sytuację przytoczyłem kilka stron wstecz bo jakiś użytkownik szuka nowej mleczarni i miał na celowniku m.in. właśnie Bieruń :)

Opublikowano

Jak ktos tak chce to niech robi. Co mu bronic. Ja przy 154 ha wciaz krowy doje. Ale te hektary nie wziely sie z kosmosu tylko z ciezkiej pracy przy krowach. 

Dziadek oddal ojcu 25 ha. Ojciec gdy ja zaczynalem mial 70 ha. Teraz mamy 154 ha. i ta ziemie wlasnie kupily krowy. 

Co prawda za jakies 2-3  lata ida do likwidacji. Ale nie mozna im odmowic dochodu. Oczywiscie podstawa do dobra mleczarnia a nie jakas proszkownia co placi po 1-1.3 zl.

• Like 6
Opublikowano (edytowane)

Bugi ale sam widzisz że  to praca kilku pokoleń i dobrej woli następców. A teraz młodzi chca czegoś więcej niż  tylko ciężkiej pracy i pieniędzy bo jedno i drugie jest jak się  z głową  hoduje tylko niema czasu  na tzw życie a jak już  jest czas to nie ma zdrowia i sił by z niego korzystać  

Wiem to na własnym przykładzie..niestety

Edytowane przez Łolek
Opublikowano

Różnie to w życiu bywa. Jeden mój znajomy mówił że nigdy na gospodarstwie nie zostanie, sprzedał nawet część ziemi, pobujał się po różnych firmach kilkanaście lat a teraz gospodarz całą gębo. Kto to wie jaki kryzys przyjdzie i co trzeba w życiu robić. Łatwo jest tylko sprzedać i rozpuścić kase w drugą strone dużo, dużo trudniej.

• Like 1
Opublikowano
Ursus932 napisał:

Tak się nauczył i za***rdala

To tak jak stobą nauczyłeś się jęczyć i wszędzie jęczysz😄 i nic Ci się nie podoba 😉😀

Ursus932 napisał:

25 minut temu, kr9292 napisał:

I powiedział to ten co gnój codziennie wozi taczka. Na takim areale można spokojnie 1.5 mln litrów mleka doić oby było komu pracować

1.5 mln nie sprzedaje się po 1.3zł

Łolek napisał:

Bugi ale sam widzisz że  to praca kilku pokoleń i dobrej woli następców. A teraz młodzi chca czegoś więcej niż  tylko ciężkiej pracy i pieniędzy bo jedno i drugie jest jak się  z głową  hoduje tylko niema czasu  na tzw życie a jak już  jest czas to nie ma zdrowia i sił by z niego korzystać  

Wiem to na własnym przykładzie..niestety

nie mów że młodzi nie chcą pieniędzy 😀..... jak młody idzie na rozmowę o pracę to narpierw pyta ile będzie zarabiał zanim powiedzą mu o obowiązkach

SerafinKot napisał:

A weź kartki do agencji powypełniaj 😁

Inseminacja,ustawianie,zasuszanie.uU mnie w okolicy płacą po 800-1000 dzierżawy plus do tego dopłata to wtedy przychód z 100ha na miesiac wyjdzie 16 tys. 

tu się kartek nie wypełnia ino komuptrem internety 😉😀

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez konteno
      Jak w bieżącym 2026 roku w waszych okolicach i u waszych dostawców kształtują się ceny paliw zarówno jeśli chodzi o sprzedaż detaliczną jak i hurtową. 

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Przez andrzej1988
      to jeszcze taniej niz u mnie. Niby na mazowszu powinno byc troche drozej a tu guzik. Pewnie tez jakis posrednik takie ceny wystawił? U mnie nawet w kurzarni jest po 580 brutto pszenica i niby nie posrednik tylko pszenice skupuje i wykorzystuje na własne potrzeby dla kur
  • Dodaj nową pozycję...
v