Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano
8 godzin temu, wille napisał:

president rozwozi pakiet produktów swoim dostawcom za darmo a więc robi się nieciekawie 

rozmawiałem chwile z instruktorem jak przywiózł i sie zapytałem czy to rekompensata jakaś za obniżkę czy problem ze zbytem to nic konkretnego nie odpowiedział tylko ze w tym czasie raczej by sie z tego typu prezentu nie cieszył

Opublikowano
1 godzinę temu, Bercik92 napisał:

Dlaczego tragicznej? My też od lat bierzemy śor pasze czy nawozy na mleko :) ceny może nie są konkurencyjne ale przynajmniej "nie trzeba płacić" :D

A u nas czasami przywożą paczki za które trzeba płacić

Nie wiem z którego oddziału ale w centrali wszystko jest sporo drożej. Jak ktoś nie ma wyjścia to bierze. Dobrze że jest taka możliwość bo z kasą różnie bywa i za to wielki Plus ale cenowo to trochę takie żerowanie.

Opublikowano

W mlekpolu też brałem na mleko dużo rzeczy, nie przez brak kasy tylko wygoda. Nie trzeba przekładać z kupki na kupkę... zaopatrzenie na magazynie fest, duży wybór. I ceny ok, nawozy też brałem w tym roku od nich bo najlepsze ceny i wszystko swieżutkie. 

• Like 1
Opublikowano
19 godzin temu, kr9292 napisał:

Nie wiem z którego oddziału ale w centrali wszystko jest sporo drożej. Jak ktoś nie ma wyjścia to bierze. Dobrze że jest taka możliwość bo z kasą różnie bywa i za to wielki Plus ale cenowo to trochę takie żerowanie.

Stawiski. Przynajmniej tak "nie boli" jak byś płacił wyciągając kase z porfela..

Opublikowano
32 minuty temu, DanielFarmer napisał:

tak z Litwy zasysa...

To już raczej nieaktualne w II kwartale skoro wszyscy o skup interwencyjny mleka proszą. Niby tylko 1,5 miesiąca temu, ale ile się zmieniło w tym czasie.

@damianzetor9540 gdzie ty takie wyliczenia znalazłeś. Normalnie szacun za zgłębianie tematu😁

Opublikowano

Na liście znalazło się 15 mleczarni, które w I kwartale 2020 r. sprowadziły z zagranicy mleko pełne, odtłuszczone lub surowe. 

Mleko z Czech sprowadziły: Wańczykówka z Krzeszowa i OSM Cuiavia z Inowrocławia. 

Mleko z Niemiec sprowadziły: Latteria Tinis Sp. z o.o. z Rzepina, OSM Wart-Milk z Sieradza, Unilever Polska zakład w Baninie, Danone Polska zakład w Bieruniu i Agro-Danmis Gramowscy Sp.J. Wyszyny.

Mleko z Litwy sprowadziły: OSM Piątnica (zakłady w Ostrołęce i Piątnicy), Laktopol (zakład produkcyjny nr 1 w Suwałkach), OSM w Giżycku i Polmlek (zakład w Lidzbarku Warmińskim).

Mleko ze Słowacji sprowadziły: SM Mlekovita (oddział w Sanoku), OSM Bieruń i Ceko.

Mleko z Holandii sprowadziła spółka Agro-Danmis Gramowscy Sp.J. Wyszyny.

No proszę nawet Cuiavii opłacało się ściągać mleko z Czech ale polskiemu rolnikowi płaci ochłapy. 

• Like 1
Opublikowano

Może i ekologiczne, ale z tych litewskich krzyżówek k**wy z mułem to bym nawet mleka w proszku się obawiał. Jestem bardzo ciekaw jak sytuacja wygląda teraz. Czy też jest sprowadzane? W jaki sposób argumentowały by to nasze spółdzielnie jakże mocno dbające o dobro swych członków.

Opublikowano

Patrzcie na ilości sprowadzonego surowca. W tabeli podano cyfry w tysiącach litrów !!! Więc Piątnica sprowadziła 3mln litrów Giżycko 5.6mln litrów mlekovita 1.2mln litrów. 

• Like 1
Opublikowano
23 minuty temu, leszek1000 napisał:

Oczywiście jest wolny rynek. Ale w przypadku mleczarni która sprowadza i dzwoni do rolnika że mleko się nie sprzedaje i trzeba ceny windować w dół to nieporozumienie. 

1000% racji. Na szczęście Grajewo na tej liście nie figuruje...

• Thanks 1
Opublikowano

a jak skosze łąke kosiarką krone i traktorem fendem a trawe mam z dsf i nawóz z litwy ,prase mam tez krone  ,folia to niemiecka silotka , dojarka i zbiornik westfalia [ niemiecka ] i KROWY  holenderki kryte holenderskim nasieniem to jak to mleko jest patriotyczne co krowy wyprodukują ?  MLEKS 1,35 ZŁ /LITR

• Thanks 1
Opublikowano
59 minut temu, jarecki napisał:

a jak skosze łąke kosiarką krone i traktorem fendem a trawe mam z dsf i nawóz z litwy ,prase mam tez krone  ,folia to niemiecka silotka , dojarka i zbiornik westfalia [ niemiecka ] i KROWY  holenderki kryte holenderskim nasieniem to jak to mleko jest patriotyczne co krowy wyprodukują ?  MLEKS 1,35 ZŁ /LITR

a potem lament maszyny ue a polskie be obnizyc mleko do 0.8 gr

• Thanks 1
Opublikowano

Przecież mleczarnie będą ściągać bo ich do tego zmuszają zawarte umowy. 

Rolnik będzie dostawał po 0,80 zł a mleczarnia będzie ciągnąć z zagranicy po 1,50 zł. 

Lepiej tak niż płacić karę umowną za zerwanie umowy i może dostać po 50 groszy. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez danielhaker
      Jak Waszym zdaniem będą kształtować się ceny paliw w tym roku? Minął rok od wyborów- kiedy politycy obiecywali obniżki cen paliw, tymczasem hurt w ostatnim czasie pnie się w górę

Zamawialiście już paliwo w tym roku? Jakie ceny?
      Temat jest kontynuacją zeszłorocznej dyskusji:
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301695-ceny-paliw-2024/

• Przez yacenty
      Zapraszamy do dyskusji na temat cen rzepaku w roku kalendarzowym 2025.
      Poniżej zamieszczam listę najpopularniejszych pytań dotyczących cen rzepaku, które były zadane w poprzednich latach.
      Ile będzie kosztować tona rzepaku w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku w 2025 roku? Czy cena rzepaku wzrośnie w 2025 roku? Czy rzepak będzie droższy w 2025 roku? Dlaczego rzepak tanieje lub drożeje w 2025 roku? Kiedy rzepak podrożeje w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na giełdzie w 2025 roku? Jaka będzie cena rzepaku na Matif w 2025 roku? Ile będzie kosztować rzepak na skupie w 2025 roku? Na te pytania znajdziesz odpowiedź w tym temacie.
      Zapraszamy do dyskusji i prosimy o merytoryczną i kulturalną dyskusję. Rozmawiamy o meritum sprawy, nie wyzywajmy się, szanujmy zdanie innych osób. Życzymy miłej i owocnej wymiany zdań.
    • Przez bialy2005
      Narazie to ceny raczej beda z tendencja w dół jak to w styczniu. Pod koniec miesaca zacznie sie to rozkrecac ale jesli nie potwierdza sie wymarzniecia to bez szału
      Pszenżyto 550 z podwórka okolice łukowa lubelskie
    • Gość
      Przez Gość
      Cena węgla ostro w górę, ekogroszek 1300-1500 zł za tonę i kopalnie wstrzymują sprzedaż, też przez gaz do góry, czy robią z nas durni?
    • Przez benio1967
      w tej telewizji to zawsze mówią że tanieją,a podają że owies 650 zł tona tylko ciekawe gdzie?
  • Dodaj nową pozycję...
v