Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
15 godzin temu, RafaKdziela napisał:

To oni poszaleli ja już miałem kontrolę.

@kaj tak ja mam.

u nas był mamy krowy i swinie razem i nic nie mówił

Opublikowano

Przecie i w Polsce były skupy interwencyjne do chłodni była ściągana nadwyżka świń a po pół roku na rynek wiec to nic nowego .

Teraz przed świętami naród kupi . Będzie hodowla świń w Polsce .

Opublikowano
3 godziny temu, galan99 napisał:

Przecie i w Polsce były skupy interwencyjne do chłodni była ściągana nadwyżka świń a po pół roku na rynek wiec to nic nowego .

Teraz przed świętami naród kupi . Będzie hodowla świń w Polsce .

Kiedy był ten skup interwencyjny ? 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, kibix napisał:

Kiedy był ten skup interwencyjny ? 

jesteś hodowcą świń i nie pamiętasz kiedy był skup interwencyjny świń w Polsce była w tedy górka i ceny spadały to ci przypomnę był to rok 2002 .

Rolnicy tracą na "świńskiej górce"

Mimo prowadzonego od stycznia skupu interwencyjnego, rynkowa cena świń nadal spada. Niektóre zakłady w naszym regionie płacą zaledwie 3,4- 3,5 zł za kilogram żywca. Jeszcze w październiku ubiegłego roku płaciły nawet 4,9 zł.

Świnie tanieją, bo jest ich za dużo. Według opublikowanych właśnie danych GUS, w marcu br. pogłowie trzody w kraju wynosiło 17,6 mln sztuk i było ponad 7 procent wyższe niż rok temu. Agencja Rynku Rolnego, chcąc utrzymać cenę żywca na opłacalnym dla rolników poziomie, od połowy stycznia skupuje wieprzowe półtusze. Jednocześnie próbuje sprzedawać za granicę mięso zgromadzone w magazynach wcześniej. Opróżnianie chłodni idzie z oporami, dlatego ARR zamierza wkrótce ogłosić przetarg dla firm, które chciałyby zająć się magazynowaniem rosnącej góry mięsa.
- Będziemy dopłacać do przechowywania mięsa. Jednocześnie nadal, przynajmniej do końca czerwca, będzie prowadzony skup interwencyjny - mówi Włodzimierz Różański dyrektor Oddziału Terenowego ARR w Szczecinie.

https://gs24.pl/rolnicy-traca-na-swinskiej-gorce/ar/5024850

Dodam od siebie w tedy cena była lata 2002  cena świni 3,4 zł mamy teraz rok 2020 cena świni 3,50 zł i do tego nie ma w Polsce świń prawda jest bolesna . 18 lat temu była taka cena jak teraz jest . W roku 2001 cena świń była 4,60 do 4,80 zł bywa i teraz w niektórych regionach Polski zarabia się coś na świni wedle nakłady z tamtych lat a obecnie ? .

Edytowane przez galan99
Opublikowano

Na świniach już się nie zarobi . Od kiedy mam gospodarstwo to słyszę że będzie lepiej  z cena ale jest coraz gorzej prąd woda lekarstwa wszystko do góry a cena 3.5 netto . Rok temu sprzedawałem po 6.8 netto czy ważyła 160 kg czy miała jaja wszystko brali a dziś 3.5 i wymagania . Ojciec z mamą od młodych lat ciagli ten interes i zrobili na tym pieniądze ale sami dzisiaj mnie namawiają zeby to zakończyć . ch*j z tą cena ale to weterynaria tu sąsiedzi tu śmierdzi  tu mięsność tu wybicie k**wa każdy się czepia o coś . Same problemy . Niech sobie zakłady sobie same tuczą świnie. Wiem że jest dużo hodowców co musi trzymać bo kredyty i agencja . Ale jakbym miał teraz w to wchodzić to idę do roboty i pier**le te wszystkie swinie

• Like 3
Opublikowano
34 minuty temu, motorader18 napisał:

Na świniach już się nie zarobi . Od kiedy mam gospodarstwo to słyszę że będzie lepiej  z cena ale jest coraz gorzej prąd woda lekarstwa wszystko do góry a cena 3.5 netto . Rok temu sprzedawałem po 6.8 netto czy ważyła 160 kg czy miała jaja wszystko brali a dziś 3.5 i wymagania . Ojciec z mamą od młodych lat ciagli ten interes i zrobili na tym pieniądze ale sami dzisiaj mnie namawiają zeby to zakończyć . ch*j z tą cena ale to weterynaria tu sąsiedzi tu śmierdzi  tu mięsność tu wybicie k**wa każdy się czepia o coś . Same problemy . Niech sobie zakłady sobie same tuczą świnie. Wiem że jest dużo hodowców co musi trzymać bo kredyty i agencja . Ale jakbym miał teraz w to wchodzić to idę do roboty i pier**le te wszystkie swinie

I co zamierzasz teraz

Opublikowano

Sam jestem ciekaw co ma na myśli. Ja też klnę na te blondynki ale właśnie pilnuje porodu i jest już 13 i nie wiem czy dobrze czy nie że tyle. Na dzień dzisiejszy mniej sztuk mniej dołożysz do interesu.

• Haha 1
Opublikowano

@kopin, @galan99 Nie chowam świń. To było przed wejściem Polski do UE

Ciekawe skąd wezmą pieniądze na skup interwencyjny jak wszystkie państwa są zadłużone po uszy. Poza tym to decyzja musi zapaść na poziomie UE. 

Każda produkcja zwierzęca w Polsce skończy jak drobiarstwo. Albo produkujesz w oparciu o umowę kontraktacyjna albo dostajesz stawkę nawet nie pokrywającą kosztów. Nie ma odwrotu od tej sytuacji. Były minister Ardanowski wprost powiedział do drobiarzy, jak był dołek cenowy, że żadnej pomocy nie będzie. Trzeba było podpisać kontrakt. Jeszcze trochę o to samo Wam powie Puda.  Kwestia czasu. 

Najgorsze jest to że mimo że dokładasz do interesu to jeszcze potrącają Ci na fundusz promocji. 

Opublikowano

Jak na studiach miałem ekonomie produkcji i mikroekonomie to przykład produkcji w rolnictwie był najprostrzy i najłatwiejszy - taka sinusoida. Cena w górę, produkcja w góre, za duża podaż, cena w dół i tak w koło od 30 lat. Ludzi po prostu gubi chęć zarobienia większych pieniędzy plus jakieś zdarzenia losowe typu Covid czy ASF. Teoretycznie żeby poziom produkcji był stały na odpowiednim poziomie to i cena była by ok.

Opublikowano
8 godzin temu, sabuliga napisał:

I co zamierzasz teraz

Będę likwidował maciory . Trochę odpocznę od tych swin . A jak się poprawi to sobie zrobię dwa rzuty warchlaka żeby się nie nudzić. .   Trzeba coś innego w życiu spróbować. 

Opublikowano
8 godzin temu, kibix napisał:

@kopin, @galan99 Nie chowam świń. To było przed wejściem Polski do UE

Ciekawe skąd wezmą pieniądze na skup interwencyjny jak wszystkie państwa są zadłużone po uszy. Poza tym to decyzja musi zapaść na poziomie UE. 

Na skup interwencyjny pieniędzy nie ma.  Bo rozdają grube miliony grajkom i pożal się boże celebrytom. Po to żeby ich chwalili jaki to wspaniały rząd. 

Opublikowano
2 godziny temu, motorader18 napisał:

Będę likwidował maciory . Trochę odpocznę od tych swin . A jak się poprawi to sobie zrobię dwa rzuty warchlaka żeby się nie nudzić. .   Trzeba coś innego w życiu spróbować. 

dużo masz hektarów

Opublikowano
4 godziny temu, 6465 napisał:

Na skup interwencyjny pieniędzy nie ma.  Bo rozdają grube miliony grajkom i pożal się boże celebrytom. Po to żeby ich chwalili jaki to wspaniały rząd. 

a niby w jakim celu mają niemieckąwieprzowinę kupować ? Prawda jest taka że rolnicy płacą dziś cenę za naszą członkostwo w UE nie ma dziś mechanizmu do blokady importu

Opublikowano

Raczej będzie jakiś unijny skup interwencyjny, za duże problemy mają Niemcy,Holendrzy, tylko czy tą interwencję scedują na lokalne rządy czy będzie jakiś ogólno unijny program

Opublikowano
1 godzinę temu, staszek131415 napisał:

a niby w jakim celu mają niemieckąwieprzowinę kupować ? Prawda jest taka że rolnicy płacą dziś cenę za naszą członkostwo w UE nie ma dziś mechanizmu do blokady importu

Staszek-za młody jesteś żeby pamiętac czasy przed Unią ,a powiem Ci że ceny też falowały ostro i też gówno z tym robili ,wszystko jest naczyniami połączonymi  jeśli zamiast dobrze rządzić szuka się tylko innego winnego niż my za zaistniałą sytuację 

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v