Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ws71 fakt, źle to ująłem, chodziło mi o to że sprzedający nie mają wagi a  piszą w ogłoszeniach że ich świnki mają 20 25 kg a w rzeczywistości jak oglądasz to ten wieprzek ma 15 kg ;) no i do tego cena z kosmosu ;)

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
  • Chyba będzie ostry zjazd w dół,na małej gieldzie na wystawione 1795 sztuk nie sprzedano ani sztuki !!!!
Edytowane przez ws71
Opublikowano (edytowane)

Mięso i wędliny potaniały w sklepach jest wiele promocji nawet czyli rząd coś zadbał o ceny .

była cena 1 kg mięsa już 22 zł nawet do 25 a dziś kupione po 15 zł 1 kg na promocji w Delikatesach centrum .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
Dnia 7.05.2020 o 13:04, staszek131415 napisał:

Kto Ci da 50 zł zarobić żarty sobie robisz jakby nie było małych producentów nawet 10 zł byś nie dostał jak ktoś Tucano na 20 ha kupuje to powinien do lekarza od głowy iść

Tyle mi zostaje średnio przez ostatni rok na tuczu nakładczym.

I tak tucano 320 na dokładnie 25 hektarów piachu plus dwa hektary ziemi po 60 koła. No bo przecież świnie tańsze nie będą. 

Opublikowano
6 godzin temu, galan99 napisał:

Mięso i wędliny potaniały w sklepach jest wiele promocji nawet czyli rząd coś zadbał o ceny .

była cena 1 kg mięsa już 22 zł nawet do 25 a dziś kupione po 15 zł 1 kg na promocji w Delikatesach centrum .

Potaniało bo było za drogo dla konsumenta, jak była np karkówka po 12 zł to sam jeździłem do hurtowni i kupowałem po kilkanaście kg mięsa a teraz gdy jest po 20 zł to zamiast wieprzowiny kupuję więcej kurczaka.

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał:

I tak tucano 320 na dokładnie 25 hektarów piachu plus dwa hektary ziemi po 60 koła. No bo przecież świnie tańsze nie będą. 

Wiesz o tym, że jeżeli nie będzie indywidualnych hodowców to będzie Ci zostawać 10 zl? Masz pojęcie jak to dzisiaj wygląda w usa czy hiszpani?

• Like 1
Opublikowano
3 godziny temu, Dawid727 napisał:

Bez tuczu nakładczego zostało by  100 z ryja  i więcej jeżeli mówimy o ostatnim roku więc krótko mówiąc cię wy...

Opublikowano

A dwa lata temu wy robiliście za darmo, ja nie. Macie za krótką pamięć. Nie obchodzi mnie to co jest na innych podwórkach. Jak do tego dojdzie trzeba będzie robić coś innego. Zero sentymentu. Ważne że teraz wiem za co robię. Zboże ze 100ha się sprzeda i cały czas do przodu. 

Opublikowano

Jak nasz od 4b w górę to raczej furory nie zrobisz,i śladowe ilości 3b i 4a a na Pomorzu to tak mniej więcej wygląda @Sadek bez produkcji zwierzęcej i przy pogodzie z ostatnich lat to jest bardzo ciężko,przy 300-400ha wtedy można sobie odpuścić hodowle

Opublikowano

Trochę dzierżaw, trochę ziemi w kredycie a 100 tysięcy rocznie małym nakładem pracy ze świń wpływa. Gleby u nas słabe to i obornik robotę robi. Wróćcie do tematu cen ale w poniedziałek. Miłego weekendu i zimnego piwka. 

Opublikowano
Dawid727 napisał:

Trochę dzierżaw, trochę ziemi w kredycie a 100 tysięcy rocznie małym nakładem pracy ze świń wpływa. Gleby u nas słabe to i obornik robotę robi. Wróćcie do tematu cen ale w poniedziałek. Miłego weekendu i zimnego piwka. 

Ile robisz rzutów rocznie? Z jakiej wagi do jakiej masz tuczyć i jaka firma? Rozumiem że 100 tysi to jest 2000 sztuk albo 2500 sztuk z kosztami twoimi?

Opublikowano

To jak się chwalimy jak to dobrze jest na nakładczym to przykład sąsiada w tuczu od 15 lat 500 szt tucznika na rzut + 1000 szt prosiaka na odchowalni do warchlaka i  oficjalnie przyznaje się do dochodu 3-4 tyś mies [ faktycznie czlowiek zna się hodowli] , trochę chyba zawyżony ten dochód u kolegi wyżej, nie da się na każdym rzucie zarobić max stawek na co którymś się d*pę moczy [słowa sąsiada] a raczej niemożliwe w praktyce są stawki w obecnym czasie 60-70 zł za sztukę aby te wtopy nadrobić

Opublikowano

Pewnie obornik doliczył w dobrej cenie a budynki z klocków poskładał

Opublikowano

zapewne tuczy w starych budynkach które się zamortyzowały znam przykład gdzie została postawiona nowa tuczarnia pod tucz nakładczy i po odliczeniu spłaty kapitału odsetek prądu wody amortyzacji etc zostaje ledwie kilkanascie zł ze sztuki

Opublikowano
Dnia 8.05.2020 o 21:57, Dawid727 napisał:

A dwa lata temu wy robiliście za darmo, ja nie. Macie za krótką pamięć. Nie obchodzi mnie to co jest na innych podwórkach. Jak do tego dojdzie trzeba będzie robić coś innego. Zero sentymentu. Ważne że teraz wiem za co robię. Zboże ze 100ha się sprzeda i cały czas do przodu. 

Płacisz 60 za piach super gratuluje .To pewnie z tego  areału 100 ha  piachu masz ful zboża do sprzedania .Nic nie wypaliło bo masz deszczownie pewnie hi hi Sam się oszukujesz!Powiem tak  gleba do IV klasy to jeszcze cos rodzi a  reszty to szkoda przy tej suszy  przewracać.

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v