Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, Azor07 napisał:

A jak to jest czy pieniądze za bydło muszą być przelane na konto rolnicze (bak spółdzielczy ) ,czy mogą być przelane na konto osobiste ?

Niektórzy wymagają aby konto było na tzw. białej liście.

3 minuty temu, soltys48 napisał:

Żadna betoniarnia nie da i to nie tylko mi ale wszystkim-przynajmniej których znam

no może w końcu docenicie Podlasie ;) bo dają bez problemu

Edytowane przez vat
  • Like 1
Opublikowano
2 minuty temu, vat napisał:

no może w końcu docenicie Podlasie ;)

Nie wprowadzaj w blad kolego jesli nie liznales tematu.

Biala lista dotyczy tylko osob bedacych na VACie i wtedy konto musi byc firmowe.

• Like 2
Opublikowano
6 minut temu, vat napisał:

3 minuty temu, Kentar napisał:

Biala lista dotyczy tylko osob bedacych na VACie i wtedy konto musi byc firmowe.

Za bydło nie musi być

Opublikowano
5 minut temu, Kentar napisał:

A pytający pisał, że jest RR?

Teoretycznie od vatowca też nie powinni wymagać tego - praktyka jest inna

Opublikowano
1 minutę temu, Azor07 napisał:

W spółdzielczym przy wypłacie odcinają 0,5 % i nie wiadomo czy i kiedy przyszła  kasa trzeba osobiście się wybrać do banku .

Niektore spoldzielcze maja opcje, ze dostajesz SMSa jak wejdzie przelew. Tego bajeru nie ma wiele normalnych bankow.

Opublikowano
4 minuty temu, Kentar napisał:

Niektore spoldzielcze maja opcje, ze dostajesz SMSa jak wejdzie przelew.

wszystkie sbl to mają

1 minutę temu, mikcom20 napisał:

może teraz bo przez covid, ale wcześniej dawali nawet na 30dni

To wszystko było wcześniej, topbeton, lafarge

Opublikowano
6 minut temu, Azor07 napisał:

W spółdzielczym przy wypłacie odcinają 0,5 % i nie wiadomo czy i kiedy przyszła  kasa trzeba osobiście się wybrać do banku .

Ja mam w spółdzielczy i przy każdej wypłacie przychodzi mi SMS ile i od kogo. A przelewy internetowo robię ze frii. 

• Like 1
  • Thanks 1
Opublikowano

I to jest bardzo dobra zecz te powiadomienia o stanie  konta nawet druga połowa nie uskubnie bez mojej wiedzy 😇

8 minut temu, Kentar napisał:

Niektore spoldzielcze maja opcje, ze dostajesz SMSa jak wejdzie przelew. Tego bajeru nie ma wiele normalnych bankow.

• Haha 2
Opublikowano
26 minut temu, soltys48 napisał:

Żadna betoniarnia nie da i to nie tylko mi ale wszystkim-przynajmniej których znam

E tam, teraz to @soltys48 bajki opowiadasz. Lałem betony na dom czy w oborze to przywozili na telefon bez problemu, jechałem sie rozliczyc po kilku dniach. Moze mało wiarygodny jestes?😂😂😂😂😂😂😂

• Haha 2
Opublikowano

A Piła to jeszcze Wielkopolska czy dolepek z pomorskich stron? A co znaczy poważniejszy człowiek w twoich stronach? Bo mam wrażenie ze Ty z innej wielkopolski. Ja jestem tak wychowany ,,że słowo ważniejsze niż pieniądze” i jak sie z kims na coś umawiam to tak musi być. u mnie w okolice slupcy mam kilka betoniarni i wożą na telefon, kuzyn buduje właśnie dom to sami proponują ze poczekają bo zrobią jedna fakturę na nie np.5z

Opublikowano
1 minutę temu, soltys48 napisał:

Poważniejszy czyli wiekszy, do mnie przywozili po gruszce to mi to lotto czy termin czy nie

Jak większy to poważniejszy to gratuluje postrzegania świata. Im większy,  tym większy krętacz, wyzyskiwacz i oszust. Z małym sie dogadasz praktycznie w 99% a większy  zawsze cuduje i szuka gdzie Cie uj***c na czyms.

• Like 2
  • Thanks 1
Opublikowano
2 godziny temu, nikolas29 napisał:

To niby jakiej rasy i pewnie czysto rasowe??

Według paszportow to LM i MM a byki to te odsadki w galerii  co są na okulniku

Opublikowano
22 minuty temu, przemek28_28 napisał:

Jak większy to poważniejszy to gratuluje postrzegania świata. Im większy,  tym większy krętacz, wyzyskiwacz i oszust. Z małym sie dogadasz praktycznie w 99% a większy  zawsze cuduje i szuka gdzie Cie uj***c na czyms.

Są wyjątki, niektóry mały potrafi tysiaka ponad rok płacić, mimo że miałby z czego oddać, ale po co. ;)  Dla niektórych to styl życia, za każdym razem inny usługodawca i się kręci.

Opublikowano

U mnie też od razu nie trzeba płacić tylko 14dni. Już jest kilka przykładów że nie trzeba płacić od razu ale sołtys wie swoje i musi być wszędzie tak samo jak u niego i co on powie to swiete bo niby wie wszystko najlepiej ale tak nie jest. 

Opublikowano
7 godzin temu, artek27 napisał:

sołtys wie swoje i musi być wszędzie tak samo jak u niego i co on powie to swiete bo niby wie wszystko najlepiej ale tak nie jest. 

Sołtys napisał jak jest u niego.....

Masz nazwy firm zadzwoń,zapytaj nr w necie dostępne

Opublikowano

Ja pitole w jakich rejonach mieszkacie. Normalnie nie do życia 😆

Opublikowano
przemek28_28 napisał:

Im większy,  tym większy krętacz, wyzyskiwacz i oszust. Z małym sie dogadasz praktycznie w 99% a większy  zawsze cuduje i szuka gdzie Cie uj***c na czyms.

O kurde, wychodzi na to, że ja większy 😀😉

• Haha 2
Opublikowano
14 godzin temu, Kentar napisał:

Nie jestes na vacie wiec masz konto prywatne, niewazne czy to bank spoldzielczy czy PKO BP, BGZ czy cokolwiek, bank to bank. Wiekszosc rolnikow ma w spoldzielczych bo dobre oprocentowania kredytow. A ja sie wkurwiam bo nie moge przelewow ekspresowych do wiekszosci zrobic.

Na BS też się wku....em jak policzyłem sobie ile kosztuje mnie utrzymanie konta w tym dziadowskim (chociaż moim ) banku Tak plus minus 300 zł w tym roku ! U was tez tak drogo ?

15 zł /miesiac za konto 

5 zł /m za kartę 

3 zł/m za bankowość internetową

1 zł za przelew 

Najlepsze było teraz jak musiałem puscić szybki przelew (sorbnet czy jakoś tak ) dzwonie aby się upewnić czy kasa dotrze w ciagu dwóch godz .bo żal mi 30 zł za przelew ,pani informuje mnie  że raczej dotrze ale przelew pomimo informacji na stronce nie kosztuje 30 zł tylko 50 i ona naprawde nie wie dlaczego ja widzę 30 zł Puscilem zwykłym przelewem i też odbiorca otrzymał tego samego dnia A nastepnego dnia bs zmienił stawke za szybki przelew na 50 zł Musze sie rozstać z tym dziadostwem! 

14 godzin temu, pedro2 napisał:

Panowie gdzie na Podlasiu dostanę byczki lm/ch/sm? 100-200kg tak żeby można było jechać zobaczyć... bo na Olx same obwoźne kołchoźniki się oferują i bierzesz co przywiozą... 

Kupiłes dojarkę ? wiem gdzie jest około pół roku uzywana 

Opublikowano

Dalej wyświetla się to dziadostwo? 😵Usuwałem już kilka razy..  na tel nic nie ma pod postem. 

24 minuty temu, marijusz napisał:

Kupiłes dojarkę ? wiem gdzie jest około pół roku uzywana 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v