Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

Hm cena raczej nie rypnie może coś w granicach 20-30 gr ale nie wiadomo czy w dół czy w gore, widzę po ilości bydła od 2 lat nie wożą cieląt z Rumunii lub Słowacji i się już to bydło wysprzedalo u mnie na wsi tylko ja trzymam bydło nikt nawet krowy już nie ma, też mam 15 na sprzedaż teraz i czekam na rozwój sytuacji cena fajna ale mogą że 3 miesiące stać bo w marcu dopiero 2 lata

Opublikowano

zgadzam się że bydła jest coraz mniej przejżeli na oczy ci co przeszli z mleka i kończą z tym u nas zostało czterech w tym jeden z krowami a trzech w ostatnim roku zakończyło , z obniżkami to trochę pewnie też zagrywka bo ludzie za bardzo nie wypychają paszy pod dostatkiem to niech rosną ..

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie to nie kurczak że 6 tygodni i bęc do ubojni, świnie też 4-6 miechow i jest byk 2 lata musi rosnąć, może wreszcie zakłady się obudzą z zachodu nie przywiozą przecież

Opublikowano

Wuja to ma ale problem z cielakami. Ma cos ze 6 czy 7 tys cielakow a rolnicy co brali na wsad sie wykruszają i nie ma gdzie upychac towaru. Ponoc tos tam do duzych opasaja ale to chyba z 1000 szt...

Opublikowano
Mikruss napisał:

Wuja to ma ale problem z cielakami. Ma cos ze 6 czy 7 tys cielakow a rolnicy co brali na wsad sie wykruszają i nie ma gdzie upychac towaru. Ponoc tos tam do duzych opasaja ale to chyba z 1000 szt...

o cielakach to nie wiem mi chodzi o pracowników .

Opublikowano
3 godziny temu, Mikruss napisał:

No ja na wsad na takich warunkach żeby się zgodzić to tyle nie wypije. Z resztą ten rok w okazyjne bydło był dobry to poco w g.....no w.łazić 

Opublikowano

Nie ma jak walnąć tego co to uchował. Jeżeli myśleli że sami na Ukraińcach i miernej opiece i paszy zrobią biznes to powodzenia. Cena musi być wyższa jakiś czas bo głupich zaczyna brakować. To nie świnie i a w kojcu można zginąć albo w najlepszym razie spawanie barierek...

• Like 1
Opublikowano

Dokładnie za przysłowiowe gówno można życie stracić ,a na serio nie ma ludzi na wsi do takiej ciężkiej pracy a młodzież to już w ogóle nie chcą słyszeć . Nie zapowietrzyły tylko szykują trunki które język rozwiązuje .(•‿•)

Opublikowano
1 godzinę temu, HF86 napisał:

No ja na wsad na takich warunkach żeby się zgodzić to tyle nie wypije. Z resztą ten rok w okazyjne bydło był dobry to poco w g.....no w.łazić 

Zalezy o jakich warunkach mowa 😏

Jak ktos sie godzi na 5 zl od 1 kg przyrostu to przemilcze.....

A co do cielakow to teraz mają towar zdrowy co ma pasc to pada u nich, mi na ponad 100 sztuk padl 1....

Opublikowano

No właśnie ile można wyrwać te 6zl kto to da? Myślę czy nie wziąć 30na kontrakt na wiosnę ale jakoś brak mi chyba odwagi na tą szaleństwo 

Opublikowano
2 godziny temu, Berthold napisał:

Panowie, konkretne pytanie nagradzane lajkiem... 

Jakie ma srednie wybicie jałówki 50 %LM  w R, R+ klasie. Z góry dzieki

Najlepiej jakbys ja pokazal.

• Like 2
Opublikowano
3 godziny temu, Berthold napisał:

W zależności od baaardzo wielu czynników od 50 do 60 %.

• Like 1
Opublikowano
8 godzin temu, Berthold napisał:

Pokaż ze 3 zdjęcia to coś się określić uda i od czego wbc liczony netto czy brutto waga.na moich okarmionych wazonych tuż po posiłku po zdjęciu 7 % skitki tyle u mnie na regionie liczy każdy wychodziły 54 do 59% jalowki mieszance w rce 

Opublikowano
11 godzin temu, soltys48 napisał:

55-57 uważam że powinna oddać

tak tylko ciekawe czy ważone przy odbiorze i od tej wagi liczyć wybicie, czy ubojnia sama sobie wagę wpisze i wybicie odpowiednie żeby gospodarz się cieszył 

• Haha 1
Opublikowano

Po co wy się produkuje cię w ceny rolnicze jest napisane . Bruksela zamierza wydać ogromne pieniądze na likwidację zwierząt na mięso... Mięso będzie tylko syntetyczne lub h wie może z proszku.nie umiem wstawić linka bo za stary jestem ale tak pisze a do 2050 roku ma być całkowity zakaz hodowli.zadne protesty tu nie pomoga.przykre ale prawdziwe

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez yacenty
      Cześć wszystkim!
      Kontynuujemy serię wątków na nowy rok. Tym razem temat, który wymaga trzymania ręki na pulsie – ceny prosiąt w 2026 roku.
      Wszyscy wiemy, jak chwiejny potrafi być ten rynek i jak mocno zależy od sytuacji za granicą (Dania/Niemcy) oraz stref ASF w Polsce. Abyśmy mieli jasny obraz sytuacji na starcie roku, otwieram dyskusję o aktualnych stawkach za warchlaki.
      Proszę o dzielenie się informacjami zarówno o towarze krajowym, jak i imporcie. Aby uniknąć nieporozumień, bardzo proszę o precyzowanie parametrów według poniższego wzoru:
      Województwo/Rejon:
      Pochodzenie (Kraj/Import):
      Waga:
      Cena (netto/brutto):
      Ilość (detal/hurt):
      Dodatkowe uwagi (genetyka, terminy płatności):
      Jak oceniacie opłacalność wstawień na początku 2026? Czy w Waszych okolicach widać większe zainteresowanie zakupem, czy raczej postoje?
      Tradycyjnie przypominam o zachowaniu kultury dyskusji. Wymieniajmy się wiedzą, a nie wyzwiskami.
      Dobrego roku i stabilnych cen!
  • Dodaj nową pozycję...
v