Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

w jakiej wadze?  chelorez?

mi w oko wpadla. ale z pewnych względów na razie nie kupię.

Edytowane przez Gość
Opublikowano
12 godzin temu, adrian09 napisał:

Panowie jak to jest opłacalność się skończyła czy jak? Chciałem wydzierżawić łąki (za darmo) brak chętnych. Sianokiszonka/siano stoi zero zainteresowania, a bydła u nas niby nie brakuje (Podlasie).

zależy jakie te łąki torfowe, bo są torfowe gdzie rośnie jakaś trawa, a są torfowe gdzie rośnie rezucha i tatarak.siano i sianokiszonka jak będzie schodzić to bardziej na wiosnę bo narazie ludzie swoje mają.a z okolic Bielska to w jakiej miejscowości?

Opublikowano
3 minuty temu, soltys48 napisał:

Ok 100kg . 100% CH,z genem bbb. Kupiona od hodowcy z AF przy okazji kupna byka do krycia

Sołtys to idziesz w Ch?? 

Opublikowano

Sponsor generalny wyżywienia oskubani rolnicy, transport i logistyka dobry wujo  B🤣

Opublikowano

Paranoja główna przyczyna naszej biedy ,czyli zakłady mięsne ubojnie wspierają protestujących i żarcie dowożą .A wystarczyłoby uczciwie rozliczać i dać cenę która zagwarantuje choć minimalny zysk

• Like 2
  • Haha 1
Opublikowano

Wuja B dobrodziej rolnictwa... 

On to wszystko robi dla nas, ostatnia koszule by oddał za rolnika, patriota , bohater... Każdy odpowie sobie sam... 

Kupę czasu zastanawiałem się czemu na Facebooku to właśnie młodszy wuja B pierwszy napisał o strajkach, pokazał pięknie namalowane plakaty z zacisnietymi pięściami w stylu "solidarności", pisał o buncie o potrzebie zjednoczenia i walki... 

Tych plakatów nie malował rolnicy, tylko artyści graficy za czyjeś pieniądze... 

Oni są z nami wspierają nas, dowożą catering na strajki,  pomagają... - nie wątpię że że szczerych intencji... Chłop niestety zawsze był mięsem armatnim na pierwszej linii frontu, czy to w robocie czy na wszystkich powstaniach 

Aż się pisać nie chce po tym jak zobaczyłem ten samochód na nagraniu...

• Like 1
Opublikowano

Pijawki solidarne z zywicielem 😄niech pokażą bilans dochodów do nakładów za ostatnie lata. Też mają spadek o 20procent?Ardanowi zaraz pomnik postawią w każdej wiosce 😁a drugi obok Kolodziejczaka tylko zrzutka potrzebna 

Opublikowano
2 godziny temu, Pitraszek napisał:

Swietnie walczą. Tez jeżdżę na protesty, wszyscy musimy dzialac. Szkoda ze w tv cisza. Wczoraj w trwam troche dluzsza informacja o protestach

Jest tylko jeden nie mały problem bo Michałek po całym dniu nawoływania żeby inni przyjechali ich wesprzeć, mówienia że nie ustąpią i będą tam do skutku zakończył niespodziewanie protest. Ludzie się zjechali a tam już nikogo nie ma a Michałek nawet nie odbiera telefonu. Jest sporo osób rozczarowanych i zdziwionych 

https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=805156803592745&id=354450588724631 

Opublikowano

A może zdał sobie sprawę że jedzie rzesza ludzi utrzymać ten protest nawet kilka dni, by protestować na poważnie więc trzeba się zwijać? Oby nie. W Międzyrzeczu podlaskim do teraz strajkują

Opublikowano
2 godziny temu, asus921 napisał:

Przeciez rolnicy robia dla niego darmowa robote, jemu tak samo, a nawet bardziej zalezy na wstrzymaniu zakazu, wiec co to jest kilka zlotych na catering przy milionach ewentualnej straty.

Myslisz że zakaz wpłynie na jego dochody ? O czy z zakazem czy bez bedzie kasę trzeopał,a jeszcze państwo mu zrekompensuje jesli zakaz wejdzie (w co osobiście nie wierze)

Komu polędwiczki od dobrodzieja biernackiego ?

IMG_20201010_202248_6.jpg

gdybym mieszkał w mieście i miał do utrzymania rodzinę to szkal by mnie trafił tak bym widział takie oferty 

Pewnie marzył bym aby zostać rolnikiem i chować bydło 😁

• Like 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v