Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
10 godzin temu, tomek777787 napisał:

Sprzedane jałówki mieszańce , lubelskie 683,601,600 i 534 ( waga moja) dały w  WBC 372, 319 U klasa cena 13 netto i 314, 263 R klasa cena 12.8 netto Myślę że to max dzisiaj w moim regionie. żeby byki w tej cenie sprzedać jakoś to by było dobrze, 

Wyboje bez szału , cena no powiedzmy...

Opublikowano
17 godzin temu, tomek777787 napisał:

Sprzedane jałówki mieszańce , lubelskie 683,601,600 i 534 ( waga moja) dały w  WBC 372, 319 U klasa cena 13 netto i 314, 263 R klasa cena 12.8 netto Myślę że to max dzisiaj w moim regionie. żeby byki w tej cenie sprzedać jakoś to by było dobrze, 

Kto brał? Pewnie kobiałki?

Opublikowano
19 godzin temu, daroo9876 napisał:

Jak by nie patrzec to glupio jest zrobione ze pomoc nie jest przelicznana na sztuki tylko przedzialami. Ten co mial 3 byki dostanie tyle samo jak by mial 19 sztuk, a jak ktos mial 21 to dostanie juz 2 razy tyle. Niezrozumiale jest tez ze niema do jalowek na opasy doplaty ich cena tez byla nizsza. Jak zawsze przy wszelkich socjalach i zapomogach jedni dostana wiecej inni mniej. 

A ten co miał 2 byki to nie stracił ? Jakoś nikt o tym nie pomyslał tylko o tym że sąsiad ma 1 więcej i kasy dostanie

Do bydła wogóle nie powinni dopłacać

15 godzin temu, pit17 napisał:

Tylko na sprzedane sztuki powinna być rekompensata A nie na ich posiadanie 

A jak stado dzielili na ojca .matkę i siostre by dopłaty dostać to sprawiedliwe było?

Opublikowano
Dnia 18.07.2020 o 09:18, ubogiwladek napisał:

20000 litrów ×20 groszy

a czemu nie x 30? albo 40 groszy?od kiedy masz stała cene mleka?cena mleka zawsze się zmienia i jak była pare lat do tyłu blisko złotówki to co wtedy ile byłeś stratny?

Opublikowano
Dnia 16.07.2020 o 21:28, karolr2 napisał:

100tys ile to byków trzeba uhodowa żeby tyle na czysto zostało i ile lat. Nie było podane ile dostali ale  było napisane że najwięcej dostał Miespol Stare Kobiałki

gdzie tak było napisane? gdzie można o tym poczytać?

Opublikowano
7 minut temu, staszek131415 napisał:

A jak stado dzielili na ojca .matkę i siostre by dopłaty dostać to sprawiedliwe było?

no właśnie ludzie jak kombinują to się cieszą że podzielili stado na parę osób czy inny przekręt aby tylko dopłaty więcej wziąć a jak już im się kasa nie zgadza to zaczynają płakać i narzekać

• Like 2
Opublikowano
13 minut temu, staszek131415 napisał:

Do bydła wogóle nie powinni dopłacać

15 godzin temu, pit17 napisał:

A do czego powinni

Opublikowano

Do niczego wtedy były by normalne ceny ziemi ,maszyn ,dzierżaw ,cieląt czy zboża

Opublikowano
2 godziny temu, staszek131415 napisał:

Do niczego wtedy były by normalne ceny ziemi ,maszyn ,dzierżaw ,cieląt czy zboża

A kurw.... dopłaty pewnie bierzesz to po jaki H... J skladasz?! 

Opublikowano
28 minut temu, Mateusz1q napisał:

To prawda że w związku z upałami cena w dół od jutra?

Tak bo dla handlarza rów się poci i klima nie wyrabia .Też jutro do roboty nie idę po co mam się pocic jak handlarzyna na widok wagi na podwórku. 

Legenda głosi że jak nastanie południowo wschodni  wiatr umiarkowany a temperatura uzyska przyjemne 18 stopni to i sumienie nie pozwala oskubać rolników 

Opublikowano
2 godziny temu, artek27 napisał:

A kurw.... dopłaty pewnie bierzesz to po jaki H... J skladasz?! 

No chyba logiczne bierzesz dopłaty to bydło oddajesz po koztach jeszcze nie znam gościa co by ię na opasach dorobił

Opublikowano

Jak zwykle w ministerstwie dali d*py. Wiedziałem, że zrobią ilość sztuk na dany dzień, najgłupsze rozwiązanie z możliwych. Ktoś miał 1 marca byki 13 miesięczne, więc może sprzeda je za rok nawet po 9 netto za żywą. Oczywiście teoretycznie, czego wszystkim życzę. Ale jaką on poniósł stratę??? A czy hodowca jałówek jest gorszy? W tym czasie sprzedałem 10 sztuk, rzeczywiście cena przez koronę spadła. Mają wykaz sprzedanych? Mogli zrobić na podstawie faktur lub rzeczywiście sprzedanych, biorąc dane z ARIMR. Bubel. Robią z nas dziadów.

Opublikowano
6 godzin temu, Denwer napisał:

A do czego powinni

Pewnie do świń 

6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jak nie dają na wszystkie sztuki  to ludzie kombinują 

6 godzin temu, Denwer napisał:

A do czego powinni

Pewnie do świń 

6 godzin temu, staszek131415 napisał:

Jak nie dają na wszystkie sztuki  to ludzie kombinują 

Opublikowano

Litwa dała radę do sprzedanej sztuki w dobie koronaswirusa rzucić po ok 100 euro i spokojnie bez spiny i bez podziałów i kupy biurokracji prosto i na temat.sprzedales do ubojni agencja i tak odnotowuje zakończenie żywota i dodatek przy wypłacie dopłaty. Ale znając nasze realia to ceny na ubojni spadną średnio o dopłatę i uj z tego. A Tak na poważnie, w górę czy dalej szorowanie po dnie na ten tydzień?

Opublikowano (edytowane)

Kiedyś pisałem, że mam w rodzinie emerytowanego trepa. Dziś był w odwiedzinach i mówi, że jego brat - też trep, dostał 6.5 tysiąca gratyfikacji urlopowej (5 osób w rodzinie x 1300). Myślałem, że mnie krew zaleje. Tylko nie piszcie mi, że trzeba było iść do wojska, bo za komuny byłem. To qr** moje dzieciaki ani 500+, ani wczasów, bo żniwa, bo wożenie słomy itd, a tutaj 6500 na wakacje. Słuchajcie, jak w takim tempie to będzie szło, to przepaść między naszymi zarobkami a budżetówką zwiększy się 10-krotnie. Hodowca robi za tanią dziwkę, przecież to uwłacza wszystkiemu, tyrać 2 lata i sprzedać za 6pln. I powiem Wam, że będzie tylko gorzej. To nie chodzi o nasz rząd, ale o ogólnoświatowy trend.😞😞😞😞

U mnie HF od 5.80 do 6.10

Edytowane przez WiesławZetor
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2026? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂 Wam drodzy hodowcy i sobie w 2026 życzę jak najwyższych cen!!!

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.

Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/305087-ceny-bydla-2025/
    • Przez yacenty
      Witam Hodowców w 2026 roku!
      Uzupełniamy naszą serię o temat, który dla wielu jest najważniejszy – aktualne ceny skupu tuczników. Otwieram wątek zbiorczy na cały rok 2026, służący do wymiany informacji o stawkach w ubojniach i punktach skupu.
      Początek roku to zawsze moment niepewności i oczekiwania na ruchy giełdy niemieckiej (VEZG) oraz reakcję naszych krajowych zakładów. Sprawdźmy, jak rynek otworzył się po Nowym Roku.
      Abyśmy nie porównywali jabłek do gruszek, bardzo proszę o wyraźne zaznaczanie, czy podajecie cenę za wagę żywą, czy poubojową (WBC).
      Proponowany schemat wpisu:
      Województwo:
      Ubojnia / Skup (opcjonalnie):
      Rodzaj rozliczenia (Żywa waga / WBC):
      Cena (netto/brutto):
      Klasowość / Mięsność (przy WBC):
      Strefa ASF (jeśli dotyczy):
      Termin płatności/odbioru:
      Jakie sygnały płyną od Waszych odbiorców? Czy zakłady szukają towaru, czy raczej robią się kolejki i "zatory"? Zapraszam do rzetelnej wymiany danych.
      Przypominam: To wątek o cenach. Starajmy się dyskutować merytorycznie i z szacunkiem do pracy innych hodowców, niezależnie od skali ich produkcji.
    • Przez _Pawciu_
      Witam. Pytanie jak w temacie. Szukam opinii o tych dwóch odbiorcach. Do tej pory odstawiałem do Biskupca ale po ostatniej sprzedaży jestem delikatnie zniesmaczony. Przedstawiciel obiecywał że dołozy "kilka groszy" do ceny startowej ale oczywiście tak nie było. Przy ważeniu na gospodarstwie i ważeniu przed ubojem waga na każdej sztuce spadła od 50 do 70kg. Może to jednorazowy wybryk? Do tej pory nie miałem z nimi problemu. Lecz teraz rozmyślam nad sprzedażą do Zakrzewskich. Dajcie swoje opinie i przemyślenia na temat tych dwóch firm. Pozdrawiam
    • Przez yacenty
      Witam wszystkich w nowym, 2026 roku! 🚜
      Z racji, że mamy już 2 stycznia, otwieram oficjalny wątek poświęcony cenom cieląt w roku 2026. Poprzednie lata pokazały, że rynek potrafi być dynamiczny, dlatego warto na bieżąco wymieniać się informacjami z różnych regionów Polski.
      Zapraszam do dzielenia się aktualnymi stawkami, jakie oferują u Was pośrednicy lub jakie uzyskujecie przy sprzedaży/zakupie. Aby dyskusja była czytelna i pomocna dla nas wszystkich, proszę o trzymanie się konkretów.
      Przy wpisywaniu cen, postarajmy się używać poniższego schematu (ułatwi to porównanie):
      Województwo:
      Płeć (byczek/jałówka):
      Rasa:
      Waga/Wiek:
      Cena (netto/brutto):
      Dodatkowe uwagi (kondycja, popyt w okolicy):
      Jaka jest Wasza prognoza na ten rok? Czy początek 2026 przynosi jakieś zmiany w cennikach w Waszych okolicach?
      Prośba organizacyjna: Dbajmy o kulturę wypowiedzi. Szanujmy się nawzajem, nawet jeśli mamy odmienne zdanie na temat opłacalności produkcji.
      Zapraszam do dyskusji!
    • Przez wjmarcia
      Czy ktoś jest w stanie wytłumaczyć jak podejść do tego tematu. Wiem że mimo że jestem RR to i tak muszę podejść do tego tematu. Czy da się to samemu ogarnąć?
  • Dodaj nową pozycję...
v