Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja byki mam od 10 lat. Jako dodatek przy krowach. Roboty z tym praktycznie nie mam. Ladowarka jak wale jedzenie jalowka to i byki dostana. Scieralka jak robi przy jalowkach to i bykom posciele. Obirnik co 4 miesiace ladowarka wywali. 

Ale gdybym mial przy tym robic taczkami czy widlami to i krow by dawno nie bylo.

Mam plany za jakies 3 lata skasowac krowy bo ziemi juz sporo, sprzet wymieniony kredyty splacone i spokojnie mozna by sie bylo utrzymac z ziemi a szope na swinki przerobic zeby sie nie nudzilo to byki piersze poleca bo teraz to juz malo z nich zostaje nie to co kilka lat temu.

Opublikowano
8 godzin temu, Taurus83 napisał:

Nie licząc obornika i przygotowania paszy to na jednego opasa poświęcam nie więcej niż jakieś 15-20 min tygodniowo... zostawiam je nieraz na 48 h bez obrządku( ktoś zobaczy dwa razy dziennie czy wszehno w požatku ) i sobie rosną. Wolno bo wolno ale praktycznie bezobsugowo. 

To jak ty te byki utrzymujesz ze tak rzadko im żreć dajesz? Ja mając byki w kojcach grupowych na głębokiej ściółce + korytarz paszowy i tak muszę 3 razy dziennie chodzić.

Opublikowano
Taurus83 napisał:

Nie licząc obornika i przygotowania paszy to na jednego opasa poświęcam nie więcej niż jakieś 15-20 min tygodniowo... zostawiam je nieraz na 48 h bez obrządku( ktoś zobaczy dwa razy dziennie czy wszehno w požatku ) i sobie rosną. Wolno bo wolno ale praktycznie bezobsugowo. 

Na wypasie,na łące tak, w alkierzu to bajki piszesz.

Opublikowano

Moje byki stoją pod wiatą. Korytarza paszowego brak. Mają paśnik na balota którego zjadaja w 3-4 dni. Dostają siano-siano-sianokiszonka. Ścielenie raz na 3-4 dni, raz dziennie łopatka śrutu do koryta zamontowanego na jednej ze ścian. Woda z węża albo rynny do wanny. Także jak pada to nawet nie muszę im dolewać. Kiedyś miałem 70 szt stado w cyklu zamkniętym to też na takim pstencie. Wiadomo latem na pastwisku A poza sezonem jałowki i byki pod wiatą A krowy w stodole z dostępem do wybiegu...wszystko przez to, że jak miałem z 13-14 lat to musiałem wysłodki w zimie siekierą "pozyskiwać "  ;)  potem taczką je wozić , a następnie siano zwalać ze strychu widłami...dało do myślenia...

• Like 1
Opublikowano
9 godzin temu, WiesławZetor napisał:

Potwierdzam, opas to dno. U mnie większość likwiduje, kupę pras i innych klamotów wyprzedają, bo już do tego nie wrócą. Kolega ma rację, bydło strasznie eksploatuje człowieka, wręcz wyniszcza. Są tu potentaci co mają wszystko na robotach/rusztach to jeszcze ok, ale sporo ludzi tyra taczkami po błocie. I to rozwala zdrowie. W ogóle to forum jest jak całe polskie rolnictwo - bardzo zróżnicowane, dlatego tyle tu nieporozumień i niesnasek. 

Tyle że ta automatyzacja tyle kosztuje że nie wiem jak ja spłacić. Ja robię taczkami też, prasa przez tyle lat na usłudze wynajmuje bo nie wiadomo czy kupować bo nie wiem ile będę jeszcze trzymał. Rodzice mają dość ja pracuję, do tego są krowy. Powiem szczerze póki rodzice chcą pomóc to jeszcze jako tako ale widzę po sobie przekroczyłem 30 a d*pa do tyłu ręce w dół i ku..a teraz trzeba dołożyć za to co sprzedam.

U mnie na wiosce mleko tylko my odstawiamy, bydło opasowe trzyma jeszcze tylko jeden chłopaczek i jedna paniusia ma jedną krowę i koniec. Ja jadę po wysłodki do cukrowni a ludzie śpią, wstaje rano to samo, walczy człowiek w upale z sianem to siedzą sobie w chłodzie. I po co się męczyć sam już nie wiem. Zostało mi tylko poddasze do wykończenia i chyba obora pójdzie na magazyn.

• Like 1
Opublikowano

ìWielu młodych chłopaków ma troszkę mało ziemi, więc aby uniknąć etatu idą w hodowlę. Nic to nie daje, obecnie nawet pogrąża. Kasy nie ma, czasu nie ma - do 30-ki robi się jeszcze chętnie, później zaczynasz dostrzegać, że stoisz w miejscu. Opas to jedynie jak Kolega wyżej napisał - jak najmniejszym nakładem. Ale nie zawsze tak idzie. 2-tygodniowego cielaka nie zostawisz na 2 dni, musisz go dopieszczać. Z odsadkami prędzej. 

Opublikowano

Damianek a mnie wk***ia jeszcze jedno narobisz się jak dziki osioł a potem masz problemy ze spzedażą. Każdy handlarzyna( niektóre ubojnie też) na dzień dobry chcą cię uj***ć jak najwięcej na wadze , jak masz wage to tygodniami do Ciebie dojachać nie mogą. Jak już są na podwórku to nowa lakierowana scania albo man  handlarz w markowych ciuchach a stęka jakby mu dzieci z głodu umierały. On tyle dać nie może bo on do rolników to dokłada, na zus nieraz mu niestarcza, a Twój byk to tego niema, nie za ładny , d*py niema, to rogi za duże, ogon krzywy, itd. Potem negocjujesz skite to odpowiedz masz jedną Ja zawsze 8% biore i znowu urzeranie się o skite. A jak już w końcu sprzedasz do modlisz się o zapłatę, nieraz jest ok a nieraz tygodniami prosisz się złodzieja o swoje. Ja jak dostaje kase na koncie i widzę ile tego jest po 2 latach mojej harówy to przez tydzień wkurwiony chodze i bym wszystko i wszystkich zabił. a na końcu dzieła dopełnia jak za część wypłaty chcesz kupić cielaki. cielaki ledwo zyjące a cena jak za złotego cielca od Mojżesza. 

Koniec z tym w końcu!!!!

Opublikowano

Narobiłbys to sie przy mleku tylko chociaz wiesz za co robisz, zebym do obory dwa dni nie zagladał to napewno na opłacalnosc bym nie narzekał cos za cos, mam 35 lat i co wieczór szklanka mleka z 4flex kolana posmarowac voltarenem i do przodu tylko jak długo, jak koledzy wyzej pisza poki rodzice z zona pomagaja da sie rade. Byki trzymam od małego i powiem Wam przynajmiej u mnie gorzej jałówke przeprowadzic np do drugiego kojca niz byka. Bez urazy ale mysle ze przy bykach jest najmniej roboty nie liczac taczkowania obornika bo to robota do luftu.

• Like 1
Opublikowano

Puki popis czytaj aws czy tam jak zwał tą mafię siedzi przy korycie i ich resortowe dzieci nic się nie zmieni.laduja samoboje na bramkę rolników a my tylko PiS PO.jak nazwać inaczej sprowadzanie mleka mięsa zboża  wazyw owoców z zagranicy gdy my w swoim toniemy i za bezcen oddajemy.zakaz uboju rytualnego pamiętam kto był za.negocjacje na wejściu do UE dopłaty rolnikom w pl nie potrzeba w końcu podpisane na minimalną stawkę.ryczltowiec modlitwa o 14 dni bo może być 180.praktycznie zakaz uboju na potrzeby własne i wiele innych.naszym politykom siedzącym nie przerwanie przy korycie od upadku komuny i ich dzieciom resortowym jesteśmy potrzebni tylko w dniu wyborów.sory mało w temacie ale krew mnie zalewa podobnie jak moją obore woda bo się bykom nudziło i poidło w nocy urwaly

Opublikowano
1 godzinę temu, Soltys85 napisał:

Narobiłbys to sie przy mleku tylko chociaz wiesz za co robisz, zebym do obory dwa dni nie zagladał to napewno na opłacalnosc bym nie narzekał cos za cos, mam 35 lat i co wieczór szklanka mleka z 4flex kolana posmarowac voltarenem i do przodu tylko jak długo, jak koledzy wyzej pisza poki rodzice z zona pomagaja da sie rade. Byki trzymam od małego i powiem Wam przynajmiej u mnie gorzej jałówke przeprowadzic np do drugiego kojca niz byka. Bez urazy ale mysle ze przy bykach jest najmniej roboty nie liczac taczkowania obornika bo to robota do luftu.

Jeżeli chodzi o przestawianie jałówki a byka bo się zgodzę. Cielęta trzymam w innej oborze po odstawieniu od krowy a później po ok 8 mięs trzeba przestawiac to byk idzie a jałówka 😭. Przy pracy na etacie jesteś 10 godz wyjęty a zwierzęta potrzebują nadzoru już nie mówiąc żeby je karmić ale przynajmniej zajrzeć. A krowy to 24/7 najgorzej jak wycielenia to już rozwala mnie. Przy opasach jest lżej zwłaszcza teraz jak zim nie ma to przynajmniej jedzenia nie trzeba było nawozić. Ale pamiętam czasy że też jak kolega wyżej pisał siekierki wysłodki rabałem. Moja żona nie chciała nic robić w domu ciężko było jej posprzątać już nie mówiąc żeby w oborze pomoc, a jeszcze jakie pretensje jak w żniwa wracałem o północy bo trzeba było zboże rozładować bo na drugi dzień koszenie a ja do pracy bo rodzice już nie dadzą radę. 

Ja już straciłem zapał do wszystkiego, bo to mija się z celem, sprzęt drogi wszystko drogie a tutaj przy tych cenach trzeba dołożyć mimo że mam swoje cielaki. 

• Like 3
  • Thanks 2
Opublikowano
1 godzinę temu, Berthold napisał:

Podobno ceny mają pójść do góry lekko w przyszłym tygodniu... Kanalia brakowało mi ciebie 😂😂😂

Potwierdzam, byk wraca do łaski.

• Thanks 1
Opublikowano

To napisz kentar ile ta łaska wynosi od poniedziałku 

Opublikowano

Niestety ceny na bydło od kilku lat stoją w miejscu, a ceny wszystkiego dookoła poszły w górę. Przeglądałem ostatnio wątek "ceny bydła rzeźnego 2015" i stawki były takie same jak te z 2020 przed  epidemią bo te obecne to dno i wodorosty... A teraz zobaczcie sobie jak poszła do góry głupia płaca minimalna 2015r - 1750zł i 2020r - 2600zł czyli wzrost prawie 50%. Za podpieranie się o łopatę na budowie dla kogoś kto ma dwie lewe ręce jest 20zł/h. I niech nikt nie mówi że u siebie to u siebie bo jest szefem i robi kiedy chce  jak robota za pół darmo, zresztą te czasy że szef "stał z batem" i poganiał skończył się i już pewnie nie wrócą.    

• Like 2
Opublikowano

Pożyjemy zobaczymy, mój kolega właśnie zwalnia z fabryki 100 osób bo odbiorca 50% jego produkcji zamknął fabrykę w niemczech na 4 tygodnie. Pół bańki zusu miesięcznie płacą. Inny kolega jest handlowcem w dużej austriackiej firmie, codziennie zamówienia na 2-3 tyś. Od tygodnia 0 ( zero). Znajoma ma delikatesy z żywnością Premium. Ludzie przychidza tylko po kawalek wedliny i drożdże na chleb bo w calym muescie wykupione. Moglbym tak długo wymieniać...jeszcze może być tak ze ludzie będą się bili o pracę.

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, daroo9876 napisał:

Niestety ceny na bydło od kilku lat stoją w miejscu, a ceny wszystkiego dookoła poszły w górę. Przeglądałem ostatnio wątek "ceny bydła rzeźnego 2015" i stawki były takie same jak te z 2020 przed  epidemią bo te obecne to dno i wodorosty... A teraz zobaczcie sobie jak poszła do góry głupia płaca minimalna 2015r - 1750zł i 2020r - 2600zł czyli wzrost prawie 50%. Za podpieranie się o łopatę na budowie dla kogoś kto ma dwie lewe ręce jest 20zł/h. I niech nikt nie mówi że u siebie to u siebie bo jest szefem i robi kiedy chce  jak robota za pół darmo, zresztą te czasy że szef "stał z batem" i poganiał skończył się i już pewnie nie wrócą.    

kolego widze ze Ty leniwy jesteś tylko wątek bydła rzeźnego 2015 cię zainteresował?? wejdz sobie na nasze forum ceny bydła rzeźnego 2009 a nawet 2008 to zobaczysz takie ceny jak dziś!!!! mało tego te same gęganie ludzi  co teraz,... ze zaraz bedzie lepiej...., ze szukają bydła...,  itd.

ps. a ci co tracą robote to predzej zostaną żebrakami niż hodowcami bydła poprostu żebranie bardziej dochodowe zajęcie.

Edytowane przez kanalia36
Opublikowano
Taurus83 napisał:

Pożyjemy zobaczymy, mój kolega właśnie zwalnia z fabryki 100 osób bo odbiorca 50% jego produkcji zamknął fabrykę w niemczech na 4 tygodnie. Pół bańki zusu miesięcznie płacą. Inny kolega jest handlowcem w dużej austriackiej firmie, codziennie zamówienia na 2-3 tyś. Od tygodnia 0 ( zero). Znajoma ma delikatesy z żywnością Premium. Ludzie przychidza tylko po kawalek wedliny i drożdże na chleb bo w calym muescie wykupione. Moglbym tak długo wymieniać...jeszcze może być tak ze ludzie będą się bili o pracę.

Kiedyś słyszałem życzenia "obyś żył w ciekawych czasach". Chyba teraz będzie dość ciekawie bo cała sytuacja z wirusem wywraca sektor usług do góry nogami. W mojej okolicy cala gastronomia leży, turystyka leży, nawet do knajpy na piwo nikt nie chodzi bo wszystko pozamykane. Ile wytrzymają bez dochodu? Miesiąc, dwa? Nawet jak po majówce się wszystko uspokoi to w tym roku o zysku można zapomnieć.

• Like 1
Opublikowano
4 godziny temu, HF86 napisał:

Puki popis czytaj aws czy tam jak zwał tą mafię siedzi przy korycie i ich resortowe dzieci nic się nie zmieni.laduja samoboje na bramkę rolników a my tylko PiS PO.jak nazwać inaczej sprowadzanie mleka mięsa zboża  wazyw owoców z zagranicy gdy my w swoim toniemy i za bezcen oddajemy.zakaz uboju rytualnego pamiętam kto był za.negocjacje na wejściu do UE dopłaty rolnikom w pl nie potrzeba w końcu podpisane na minimalną stawkę.ryczltowiec modlitwa o 14 dni bo może być 180.praktycznie zakaz uboju na potrzeby własne i wiele innych.naszym politykom siedzącym nie przerwanie przy korycie od upadku komuny i ich dzieciom resortowym jesteśmy potrzebni tylko w dniu wyborów.sory mało w temacie ale krew mnie zalewa podobnie jak moją obore woda bo się bykom nudziło i poidło w nocy urwaly

Dokładnie jak piszesz Pis i Po jedni złodziej lepsi od drugich.Żerują na nas jak mucha na padlinie.Jedyny sposób to by było wywalić wszystkich skur******* a,wybyrać nowych.Może by pomogło ,ale na jak długo czas.Tak to jest że dopóki ktoś nie dostanie sie do koryta to będzie ok ale później każdy jeden będzie miał nas w Du*** bo mu władza i kasa do łba odbije.Taka to smutna rzeczywistość.

Opublikowano

Jeść trzeba. A chodzić na piwo, do kina czy podróżować już niekoniecznie. Dlaczego bydło już wraca do cen sprzed wybuchu epidemii? Myślę, że rolnik i tak jest w dobrej sytuacji (fakt, nauczyciele mają lepiej). Firmy nie będą zwalniać, bo za dwa miesiące wszystko może wrócić np do normy (daj Boże) i skąd wezmą wówczas ludzi? A wówczas roboty będzie i zamówień full...

Opublikowano
piotrc330 napisał:

4 godziny temu, HF86 napisał:

Dokładnie jak piszesz Pis i Po jedni złodziej lepsi od drugich.Żerują na nas jak mucha na padlinie.Jedyny sposób to by było wywalić wszystkich skur******* a,wybyrać nowych.Może by pomogło ,ale na jak długo czas.Tak to jest że dopóki ktoś nie dostanie sie do koryta to będzie ok ale później każdy jeden będzie miał nas w Du*** bo mu władza i kasa do łba odbije.Taka to smutna rzeczywistość.

dokładnie tak, zgadzam sie. tyle afer, mafie, vaty, sedziowie na telefon. to jest jedna wielka klika, udawany spór

Opublikowano

PANY, wracamy do cen bydła.

Standardowo pozostawiam Wam wybór:pisanie w temacie cen bydła, udanie się do innego tematu lub pkt za spam 

Każdy następny post o polityce, religii,cenach chleba i inna dygresja zostanie nagrodzona pkt za spam

• Like 2
  • Thanks 1
Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez Nieustraszony1044
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/301691-ceny-bydla-2024/page/195/#comment-4549726

• Przez DRIPOL
      Nowy rok, nowy temat. Zapraszam do dyskusji i podawania cen. 
      Jakie proponują Wam ceny na wagę żywą i poubojową?
      Kontyunacja wątku z 2024

• Przez DzikiSimental25
      Nowy Rok to i nowy temat. 
      Link do kontynuacji tematu : 

• Gość
      Przez Gość
      Jak się zmieniają ceny bydła w roku 2024? Jakie są ceny w waszych regionach? Ceny bydła pójdą w dół czy może tak korzystna tendencja dla nas hodowców się utrzyma 🙂

Wpisując cenę podajcie od razu datę i region w jakim handlowaliście bydłem.
      Kontynuacja tematu
      https://www.agrofoto.pl/forum/topic/297364-ceny-bydla-2023/page/279/?tab=comments#comment-4253941

• Dodaj nową pozycję...
v