Skocz do zawartości

Ardanowski: Masz zwierzęta, dostajesz dopłaty do TUZ

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

są tacy co nie mają bydła, a zbierają siano, czy sianokiszonkę. Równie dobrze mogliby uchwalić prawo, że jak nie masz ciągnika, to nie dostaniesz dopład do gruntów ornych. To zwykłe szukanie oszczędności - nikomu nie dodadzą, a niektórym zabiorą.

driver24 napisał:

Moim zdaniem jak ktoś sprząta i sprzedaje siano to dowód w postaci FV jako załącznik do wniosku o dopłaty nawet na minimalna kwotę w przeliczeniu na hektar. To samo zresztą powinno dotyczyć gruntów ornych, dopłaty do produkcji, FV ze sprzedaży czy zakupu środków do produkcji.  Przy wysyłaniu wniosku o dopłaty skan faktury oczywiście nie wszystkich, coś jak jest przy modernizacji. (bardzo proste technicznie do zrobienia). Od razu byliby wyeliminowani pseudo rolnicy, dopłat owcy, których pole na gębę uprawia inny rolnik. Tylko obawiam się że to nie do zrobienia, gdyż Ci przysłowiowi warszawiacy czy inni posłowie nie uchwalą tego przeciwko sobie. 

myślisz, że wszyscy sprzedają na faktury?

Opublikowano

Z tym, że ktoś bierze pole w dzierżawę bez dopłat to wydaje mi się, że nie potrzeba żadnych regulacji prawnych bo to nasza wina, że godzimy się na takie warunki. Niestety króluje przeświadczenie, że jak ja nie wezmę to weźmie kto inny i tak zazwyczaj tak jest i tak się to samo napędza. 

• Thanks 1
Opublikowano

Pewnie ze nie wszyscy sprzedają na FV, ale właśnie o to chodzi ze musieliby wykazać się FV. Ryczałtowcy też muszą faktury RR przechowywać chyba 5 lat, a jak ryczałtowiec składa wniosek na modernizację to też musiał dostarczyć fakturę RR na bodajże 5000zł. Uważam, że takie rozwiązanie byłoby z korzyścią dla prawdziwych rolników. 

• Like 1
Opublikowano

Jak suszowe dają to większość jest zdania "skoro dają to trza brać pomimo tego że fafnaście ton nakosiłem, ale biorę bo dają". Tak samo jest z tymi "dopłatowcami" - mają grunt, jest możliwość wzięcia dopłat to biorą ja nie widzę nic złego w takim procederze.

Opublikowano

U nas na wsi jest z 400 ha łąk torfowych na niskim terenie ze jak się trafi normalny rok z opadami to dopiero w czerwcu-lipcu da się wjechać i zebrać. Czyli chcą wprowadzić że dopłaty do łąk tylko dla tych co mają bydło? Bo nie jestem w temacie. 

Opublikowano

w moim przypadku miałem zamiar wydzierżawiać od ludzi łąki których nie składają do dopłat bo nie koszą, podzielić się dopłatą i sprzątnąć siano na handel, ale jeśli coś takiego wejdzie to odpuszczam nie ma co się rwać na parę groszy bo i siano tanio chodzi w mojej okolicy, jedyny sposób to będzie wykupić wszystkie łąki za bezcen, ogrodzić i póścić rogacizny niech się pasie i czyści te wymoki

Opublikowano

problemem było zagajenie się terenu i niektóre powiaty na południu polski wprowadzały projekty  dodatkowych dopłat  do bydła , znamy sytuacje głosną z warszawy z kozami  , być może pomysłodawca miał na mysli że zwiekszy się pogłowie bydła ale by trzeba zorganizować spotkanie ministra z Kanalią bo  sytuacja z ceną bydła nie jest zbyt wesoła a zwiekszenie pogłowia raczej sytuacji nie poprawi   .z drugiej strony jak ktoś ma 100 ha . łak to by trzeba było ze 20 krów z cielakami i 100 tys dopłat można przytulić , 40 tys na rok na pracownika i coś by zostało .

Opublikowano
16 minut temu, XTRO napisał:

U nas na wsi jest z 400 ha łąk torfowych na niskim terenie ze jak się trafi normalny rok z opadami to dopiero w czerwcu-lipcu da się wjechać i zebrać. Czyli chcą wprowadzić że dopłaty do łąk tylko dla tych co mają bydło? Bo nie jestem w temacie. 

0.3 DJP na ha zwierząt trawo i sianożernych.

Opublikowano
jarecki napisał:

problemem było zagajenie się terenu i niektóre powiaty na południu polski wprowadzały projekty  dodatkowych dopłat  do bydła , znamy sytuacje głosną z warszawy z kozami  , być może pomysłodawca miał na mysli że zwiekszy się pogłowie bydła ale by trzeba zorganizować spotkanie ministra z Kanalią bo  sytuacja z ceną bydła nie jest zbyt wesoła a zwiekszenie pogłowia raczej sytuacji nie poprawi   .z drugiej strony jak ktoś ma 100 ha . łak to by trzeba było ze 20 krów z cielakami i 100 tys dopłat można przytulić , 40 tys na rok na pracownika i coś by zostało .

a liczyłeś ile jest dopłat do hektara ? ja jako młody rolnik ale po okresie 5letnim biorę max 990zł/ha ziemi ornej a przy powierzchni 100ha jak przeliczałem już masz max 860zł do ha, nie wiem jak dokładnie liczą do łąk ale napewno nie więcej niż napisałem

Opublikowano

driver24 napisał:

Pewnie ze nie wszyscy sprzedają na FV, ale właśnie o to chodzi ze musieliby wykazać się FV. Ryczałtowcy też muszą faktury RR przechowywać chyba 5 lat...

Tak juz widzę jak ryczałtowiec ryczaltowcowi fakturę wystawia.

• Like 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Andpol napisał:

1,70ha koszę raz w roku i nikt nawet za darmo zabrać tego nie chce i tak to każdy robi no może poza wyjątkami co ogony mają.

Bo kosisz raz w roku i do niczego to się nie nadaje. 

Opublikowano

ja jak kiedyś zagadałem do gościa że skosze mu łąkę zbiorę siano w zamian za jakiś % dopłat to mi powiedział że on zna numer do gościa co siecze za 80zł za godz. i mu taniej wyjdzie a trawa niech zgnije...

Opublikowano
3 godziny temu, tom1989 napisał:

thor1984 Szczerze to z roku na rok jest co raz gorzej, krowiarzy coraz mniej w moim regionie to i ze sprzedażą coraz trudniej. Średnio 100zł za belę sianokiszonki biorę.

Żartujesz,takiego łakomstwa w Bargłowie,Ciemoszyjach czy w okolicach Prostek jeszcze nie widziałem

Opublikowano

A ja popieram takie rozwiązanie ministra . U nas kilku zlikwidowalo krowy i oddali w dzierżawę  dopłaty biorą suszowe składają i na paliwo składają jak mają samochód desel. Jeszcze ludzie w tym roku dzierżawy podnieśli. Mam nadzieję że takich cwaniaków trochę ukaraja 

• Like 3
Opublikowano
2 minuty temu, tom1989 napisał:

Almo@ Jokiego łakomstwa? Policz sobie koszty to zobaczysz jakie to kokosy he

Chodzi o bamberów,piszę potocznie w ten sposób.Jestem w tym to wiem

Opublikowano (edytowane)

Tak tak ciekawe co na to kosciol ktory ma mnostwo lak??? Pamietam jak 10-15 lat temu anr wystawila 3  ha laki 3 przetarg nieograniczony jesli by chetnego nie bylo to na kosciol przechodzi, dodam ze cena wtedy 8 albo 9 tys/ha . Ile tzw klechy maja lak...

Pytanko czy my bedziemy konkurencyjni w uni bez doplat do lak????  W moim rejonie dolnoslaskie hendel sianem do czech, niemiec kwitnie w ostatnich 3 latach w najlepsze, dobry towar robi sie poszukiwany i schodzi na pniu obecnie.

Nastepną opcją jest zwiększenie albo przez obecnych hodowców pogłowia bydła pod łaki jak i pojawienie się nowych. Będzie młyn na rynku bydła, pogratulować koncepcji ministra.

Idąc europejskim tokiem rozumowania trzeba wprowadzić obowiązkowy vat dla rolników i wtedy jeden drugi pan pani wykaże czy ma jakąkolwiek produkcję na łakach, czy tylko produkuje dopłate, rownież nieuczciwe dzierżawy rolne by wyszły na jaw.  Bo jak ktoś mając 1-30 ha pola nic nie sprzedaje tylko dostaje od 10 lat. Ale wtedy to by wyszło ukryte bezrobocie, a tu wkraczamy we wzrost bezrobocia w słupkach.

Kolejna sprawa to że dopłaty mamy do produkcji jeśli ja produkuje siano i nieważne co z nim robię czy pale nim, przerabiam na pelet, karmie zwierzęta, czy buduje z niego domy. To warunek produkcji zostaje spełniony, tylko potrzebujemy sprawdzić czy ktoś produkuje to siano???

Edytowane przez mtz55
Opublikowano
4 godziny temu, thor1984 napisał:

Z tym, że ktoś bierze pole w dzierżawę bez dopłat to wydaje mi się, że nie potrzeba żadnych regulacji prawnych bo to nasza wina, że godzimy się na takie warunki. Niestety króluje przeświadczenie, że jak ja nie wezmę to weźmie kto inny i tak zazwyczaj tak jest i tak się to samo napędza. 

no ja tam mam wszystkie dzierżawy w cenie doplat,podatek placi wlaścicel,

jak dla mnie dobra cena za dzierżawe,nie ozukujmy sie że ktos da pole calkowicie za darmo

Opublikowano
Przed chwilą, cantstop napisał:

no ja tam mam wszystkie dzierżawy w cenie doplat,podatek placi wlaścicel,

jak dla mnie dobra cena za dzierżawe,nie ozukujmy sie że ktos da pole calkowicie za darmo

Wszystko ok ale ten właścieil okrada panstwo polskie bo vatu nie odprowadza od dzierżawy, po drugie pobiera nielegalnie doplaty co pokrótce zabiera każdemu rolnikowi  w polsce, w skali kraju np wyjdzie przez takich ludzi 200zł/ha, chyba jest o co działać???

Opublikowano (edytowane)

Pomysł jest dobry i nie dobry. Czemu np ja mam cierpieć , skoro mam produkcje roślinna , a była okazja wziąć w dzierzawe pod pakiet natura 2000 80 hektarów żeby trochę pieniędzy było z innego źródła niż loteria ze zbożem. Kosze wg wymogów, sprzedaje siano , jestem rolnikiem to dlaczego mam uruchamiać hodowle skoro mnie to nie interesuje ?

Wogole to jak ktoś ma krowy czy bydło to niech się nie obraza ale dużo rzeczy jest pod was robione. Dopłata do paszowych , jak jest przetarg z kowr na punkty to hodowca tez ma więcej punktów niż rolnik który ma tylko produkcje roślinna . Trochę to nie fair 

A druga strona jest taka ze masz pole , nie chcesz robić to sprzedaj albo oddaj do agencji .

ale tez można wtedy zapytać czemu ktoś ma teraz cierpieć jak zainwestował sobie kiedyś pieniądze w zakup ziemi żeby mieć pieniądz z dopłat

sliski temat

Edytowane przez masa24