Skocz do zawartości

Obowiązek zgłoszenia odpadów rolniczych.

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Jak tam słyszeliście o obowiązku zgłaszania za pośrednictwem BDO tzn. czy zgłaszacie ? Tzn. ci co mają powyżej 75ha. czy czekacie do ostatniej chwili na jakąś zmianę przepisów.

Opublikowano

byl o tym ostatnio jakis artykuł na farmerze i tam była wymieniona granica tych 75ha. Rolnicy od tych 75ha mieliby niby obowiazek rejestracji w BDO (jeśli dobrze pamietam ten artykuł).

Opublikowano (edytowane)

https://www.biznes.gov.pl/pl/firma/obowiazki-przedsiebiorcy/chce-wypelniac-obowiazki-srodowiskowe/proc_170-wpis-do-rejestru-bdo-podmioty-wprowadzajace-produkty-produkty-w-opakowaniach-i-gospodarujace-odpadami

Kto nie musi mieć wpisu w Rejestrze BDO

Wpisowi do Rejestru BDO nie podlega:

osoba fizyczna oraz jednostka organizacyjna niebędąca przedsiębiorcą, która wykorzystuje odpady na potrzeby własne,

podmiot mający ziemię, na której są stosowane komunalne osady ściekowe do:

uprawy roślin przeznaczonych do produkcji kompostu,

uprawy roślin nieprzeznaczonych do spożycia i do produkcji pasz,

podmiot, który prowadzi nieprofesjonalną działalność w zakresie zbierania odpadów opakowaniowych i odpadów w postaci zużytych artykułów konsumpcyjnych, takich jak np. leki i opakowania po nich,

transportujący wytworzone przez siebie odpady,

rolnik, będący wytwórcą odpadów, gospodarujący na obszarze poniżej 75 ha.

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
3 godziny temu, piotrkrk25 napisał:

Skąd masz info o tym że rolnicy pow. 75ha mają się zarejestrować bo w formularzu na stronie BDO nie ma nigdzie wymienionych rolników.

Na stronie BDO wejdź w zakładkę -Zasady rejestracji , potem zakładka zwolnienie z wpisu. Tam masz wszystko 

Opublikowano

A Kto i według czego oceni na ilu hektarach gospodaruje skoro np u mnie dzierżaw na gębę mam od groma i nie są w żadnej instytucji uwidocznione jako pola które użytkuje. Miałem kontrole do programu azotanowego to interesowały ich tylko plan na moje własne działki.

Opublikowano

Myślę że jeżeli w ogóle ktokolwiek bedzie kontrolował to według wniosku o dopłatę. Być może że podczas kontroli ARIMR, kontrolujący zechcą okazania nr lub samego wpisu. Na chwilę obecną kontrolerzy chcą dowodu wpłaty za odbiór śmieci i dokumentu wywozu szamba. Kto wie co jeszcze wymyślą.

Opublikowano

wypełnialiście wniosek o wpis do rejestru? Nie mogę znaleźć nigdzie instrukcji ani nie mogę dodzwonić się do UM. Który dział należy wypełnić oraz czy należy wnieść opłatę rejestracyjną i co należy załączyć do wniosku?

Opublikowano

Siema, tez próbuje to ugryźć i z wszystkich podpunktów dział 12 najbardziej pasuje.

Czy ktokolwiek cokolwiek składał w urzędzie ? W sieci nie znalazłem niczego konkretnego jak rolnik ma to wypełnić. Myślę że ktoś tu ostro przegiął z tak nieczytelnym wnioskiem...

I na dodatek, gdzie są do kur.. nędzy Izby Rolnicze i ODR-y. Czemu nikt nie raczy oficjalnie poinformować rolników że grożą im kary za nieposiadanie wpisu do rejestru BDO ?? 

Opublikowano (edytowane)
57 minut temu, kryssr napisał:

Siema, tez próbuje to ugryźć i z wszystkich podpunktów dział 12 najbardziej pasuje.

Czy ktokolwiek cokolwiek składał w urzędzie ? W sieci nie znalazłem niczego konkretnego jak rolnik ma to wypełnić. Myślę że ktoś tu ostro przegiął z tak nieczytelnym wnioskiem...

I na dodatek, gdzie są do kur.. nędzy Izby Rolnicze i ODR-y. Czemu nikt nie raczy oficjalnie poinformować rolników że grożą im kary za nieposiadanie wpisu do rejestru BDO ?? 

Wysłałem w poniedziałek "Poczto Polsko" poleconym priorytetem , czekam na sms , że urząd odebrał . Gospodarstwa , które miały kontrole z ochrony środowiska zarejestrowały się "dobrowolnie " już jesienią , U znajomego podejrzałem w papierach , że wysyłał pierwszą stronę z danymi i dział XII z kodami odpadów i oświadczenie , gdzie grożą więzieniem 😁. Wcześniej wydrukowałem cały wniosek (ok. 35 stron) , to im wszystko wysłałem , niech mają . Po 1 stycznią rejestracja tylko on-line . Rejestracja to jedno , a prowadzenie ewidencji to drugie (trzeba mieć aktywne konto w BDO).  Pewnie skończy się jak zwykle (przedłużą termin).

Edytowane przez fezoi