Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
3 minuty temu, hubertuss napisał:

Gdyby pis chciał. Zinterpretował by słowo przejściowy. Np tak, że skoro Duda ubiega się o drugą kadencję. Bo ma do tego prawo to stanem przejściowym może być okres pomiędzy jedną a druga kadencją. Tylko Duda i pis się zwyczajnie boi , że przegra na jesieni i dlatego prze do wyborów za wszelką cenę.

Zrozum  to  że  KONIEC KADENCJI  TO  KONIEC  ,  a  nie  przejściowa  niemożliwość  sprawowania  urzędu.

Opublikowano
Cytat

Poszukaj sobie jak ci tak zależy. Co ci będę szukał. jak znajdę to będziesz dalej się wypierał jak z ta pracą i zasiłkiem.

mnie nie zależy, chodzi tylko o to, że piszesz większość a nie potrafisz wymienić nawet jednego

czego i kiedy się wypierałem??

Cytat

W Holandii aby dostać zasiłek trzeba pracować. Więc nie zmieniaj tematu.

jakiś artykuł prawny???

Opublikowano
2 minuty temu, Generał napisał:

Zrozum  to  że  KONIEC KADENCJI  TO  KONIEC  ,  a  nie  przejściowa  niemożliwość  sprawowania  urzędu.

No to jak koniec kadencji. I nie ma wybranego prezydenta to z automatu marszałek przejmuje obowiązki. Co byś tutaj nie wymyślał. To sytuacja z przełożeniem wyborów jest możliwa bez zmiany obecnej konstytucji.

2 minuty temu, nie napisał:

mnie nie zależy, chodzi tylko o to, że piszesz większość a nie potrafisz wymienić nawet jednego

czego i kiedy się wypierałem??

jakiś artykuł prawny???

No i sam pokazujesz, ze nie warto ci tego szukać. Napisała ci osoba jak jest w Holandii a ty dalej brniesz w jakieś artykuły. To już się nazywa zwykłe zaprzaństwo. Wiesz, ze nie masz racji ale żądasz ode mnie bym ci studiował holenderskie prawo i podawał paragrafy. czego wiesz, ze nie będę robił. Bo jak pokazujesz nie ma to sensu.

Wpisz se w net przypadki łamania konstytucji przez Dudę i znajdziesz w dowolnej dla siebie postaci czy to komentarza czy to konkretnych artykułów.

Opublikowano

Nie wykręcam się tylko ci mówię że u nas warunki są bardzo podobne, składasz wniosek i mogą go odrzucić jeśli nie przebywasz na terenie polski a sprawdzają to na podstawie podatków. U nich dostarczasz po prostu więcej papieru. Obowiązek pracy istniał za PRL i oby się nigdy nie wrócił. 

Opublikowano (edytowane)
6 minut temu, hubertuss napisał:

No to jak koniec kadencji. I nie ma wybranego prezydenta to z automatu marszałek przejmuje obowiązki. Co byś tutaj nie wymyślał. To sytuacja z przełożeniem wyborów jest możliwa bez zmiany obecnej konstytucji.

Bredzisz  po raz  kolejny  nie ma żadnego  aktu  prawnego   stanowiącego  to co  napisałeś  powyżej  

Edytowane przez Generał
Opublikowano

Wystarczy odpowiednio zinterpretować istniejące.

1 minutę temu, hubertb napisał:

Nie wykręcam się tylko ci mówię że u nas warunki są bardzo podobne, składasz wniosek i mogą go odrzucić jeśli nie przebywasz na terenie polski a sprawdzają to na podstawie podatków. U nich dostarczasz po prostu więcej papieru. Obowiązek pracy istniał za PRL i oby się nigdy nie wrócił. 

@Ywa napisała jak jest w Holandii. Wyszło na to, że trzeba pracować by dostać zasiłek. Wyszło, że ja miałem rację wy nie i koniec tematu. Po co pisać w koło to samo.

Opublikowano (edytowane)
18 minut temu, hubertb napisał:

Papieru nie potrzeba co rocznie, bo wszystko elektronicznie załatwiasz, jako że mają cię w systemie i twój indywidualny nr sofi. 

Edytowane przez Gość
Opublikowano
1 minutę temu, hubertuss napisał:

Wystarczy odpowiednio zinterpretować istniejące.

Tak robiła  i  robi  opozycja  że  interpretuje  sobie  wszystko  jak chce  nieważne  że brednie  ale  co  tam zinterpretować  i  koniec  byle było  na wasze  🤣😂

Opublikowano
2 minuty temu, Ywa napisał:

Papieru nie potrzeba, bo wszystko elektronicznie załatwiasz, jako że mają cię w systemie i twój indywidualny nr sofi. 

I tak samo jest u nas. Kolega pobierał 500+ wyjechał "za chlebem" i teraz 500+ nie pobiera za to pobiera ojro w Niemczech. Z racji że mało tam zarabia pobiera 200ojro per miesiąc. Nie pracujący tam za to mieszkający muślin pobiera socjalu więcej niż jego wypłata+socjal. 

Opublikowano
4 minuty temu, Generał napisał:

Tak robiła  i  robi  opozycja  że  interpretuje  sobie  wszystko  jak chce  nieważne  że brednie  ale  co  tam zinterpretować  i  koniec  byle było  na wasze  🤣😂

Prawo zawsze się interpretuje. Zawsze się interpretuje czytany tekst. Interpretacja to inaczej jego zrozumienie.

Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, hubertb napisał:

I tak samo jest u nas. Kolega pobierał 500+ wyjechał "za chlebem" i teraz 500+ nie pobiera za to pobiera ojro w Niemczech. Z racji że mało tam zarabia pobiera 200ojro per miesiąc. Nie pracujący tam za to mieszkający muślin pobiera socjalu więcej niż jego wypłata+socjal. 

Nie zagłębiam się w ich/obcy system - nie interesuje mnie to, można sobie poszukać. Pracowałam z muzułmanami z całego świata. Posiadają wielkie rodziny i wystarczy, że ojciec pracuje. Holandia jest o tyle interesująca, na co wskazywali Polacy, gdyż oferuje jakąś tam 10% emeryturę po 5 latach legalnie przepracowanych z zameldowaniem.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W Belgii jest podobnie z emeryturą. Ogólnie kraje te biorą się za porządki z kombinatorami wyłudzającymi zasiłki, renty itd.

@hubertb co byś nie pisał tekst pisany się interpretuje. W matematyce nie ma zbytnio miejsca na interpretację bo 4x4 da się zinterpretować tylko w jeden sposób. humanistyka ma to do siebie, ze dany ciąg słów można zrozumieć na kilka sposobów i nie oznacza, że będzie to zła interpretacja. 

Opublikowano
1 godzinę temu, hubertuss napisał:

A co się za pisu zmieniło względem tego co było za po. Złodziejstwo, kolesiostwo i kumoterstwo to samo. ta sama wojna o stołki i posady. Był czas koniunktury to dali ludziom trochę pieniędzy. A teraz jak jest kryzys to Gowin mówi, że pieniędzy nie ma.

Według Ciebie jak są jedni złodzieje To po co ich wymieniać na tych co byli??

A pieniądze może i za dużo rozdali też mi się To nie podoba , Ale lepiej dać ludziom niż garstce wybrańców czy przestępcom jak To bywało za PO

Masz dzieci rodzinę czy  jeszcze mama pierze majty??

Opublikowano

Pozytywnie kojarzę tam możliwość podjęcia pracy przez młodzież szkolną/nastolatki. Są też odpowiednie stawki wiekowe. Wszystko na zasadzie elastycznej umowy; przychodzą po szkole na parę godzin do pomocy(podobnie jak matki): może to być przedsiębiorstwo, albo po południu rozkładają towar w sklepie. Uczą się same zdobywać pieniądze/kieszonkowe/dobre nawyki.

Opublikowano (edytowane)

Może tobie pierze nie wiem jak to z tobą jest i nie interesują mnie takie tematy.

Wg ciebie jak jedni są złodzieje i kardą to trzeba im dalej pozwalać kraść? Jakim przestępcom dali za po? Potrafisz wymienić z nazwisk?

Edytowane przez hubertuss
Opublikowano

Żeby była jasność nie obchodzą mnie twoje ufajdane majty tylko coś pisałeś ile kosztuje wychowanie dziecka ,chciałem zweryfikować czy wiesz o czym piszesz 

To dlaczego nadal ślepo chcesz obsadzać innymi złodziejami z Po ?? A może luka vat To nie był raj dla przestępców? Pracowałem w jednej firmie wtedy i trochę znam temat jak to wyglądało

Opublikowano
9 minut temu, Ursus932 napisał:

Żeby była jasność nie obchodzą mnie twoje ufajdane majty tylko coś pisałeś ile kosztuje wychowanie dziecka ,chciałem zweryfikować czy wiesz o czym piszesz 

To dlaczego nadal ślepo chcesz obsadzać innymi złodziejami z Po ?? A może luka vat To nie był raj dla przestępców? Pracowałem w jednej firmie wtedy i trochę znam temat jak to wyglądało

Pracowałeś i znasz temat? Co z tym wtedy zrobiłeś? Powiadomiłeś organy ścigania czy to zataiłeś? Rozwiń temat jak to tam było i co z tym zrobiłeś.

A co do ufajdanych majt. Ty zacząłeś temat i jak mniemam piszesz z doświadczenia. I nie próbuj mi wmawiać, że w wielu rodzinach wydaje się na dziecko więcej jak 500 na miesiąc. Bo ja napisałem wyraźnie, że w wielu rodzinach koszt jest wyższy niż te 500 i te 500 stanowi tylko część kosztu utrzymania dziecka. A w wielu jest równy lub mniejszy 500 zł miesięcznie wydatków na dziecko.

15 minut temu, dsbh napisał:

@Ywa nie przerywaj chłopakom bo stracą wątek :). Dwie strony praktycznie sami napisali. Generał się nawet nie może przebić :D.

Cóż poradzić jak niektórzy wyciągają słowa z kontekstu i próbują coś na tym udowodnić. Lub z wielkim zapałem piszą o swoich majtach.

Opublikowano
52 minuty temu, Ywa napisał:

Pozytywnie kojarzę tam możliwość podjęcia pracy przez młodzież szkolną/nastolatki. Są też odpowiednie stawki wiekowe. Wszystko na zasadzie elastycznej umowy; przychodzą po szkole na parę godzin do pomocy(podobnie jak matki): może to być przedsiębiorstwo, albo po południu rozkładają towar w sklepie. Uczą się same zdobywać pieniądze/kieszonkowe/dobre nawyki.

U nas też tak można od 13 roku życia pracujesz na umowę o dzieło. Nikt tego nie zabrania. 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v