Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, DTaras napisał:

Się cieszcie, że macie. Płynu z Orlenu w mojej okolicy nie kupisz a IPA kosztuje już pół spirytu, którego także brak. W koszcie produktu końcowego ok 40 zł litr trzebaby się za chloraminami jakimiś rozejrzeć... Wyjść i pizgać o obowiązku rękawic w sklepach jest prosto a wydać je z agencji już odważnych brak. Sklep ma zapewnić choćby skały srały i uj na uju. Podczas gdy biorąc pod uwagę wyniki z Diamond Princess już w tym momencie można sobie włożyć w buty to działanie. Orlen może robić tworzywa sztuczne a ropa tania, firm zdolnych wytwarzać te środki w Polsce nie brakuje ale ktoś musi rzucić kapuchą. Amerykańce wiedzą, że bez sensu jest obstawianie parkingów nowymi samochodami to produkują respiratory, za którymi pójdzie forsa i zakłady przepękają. Że to forsa z dodruku to bezwładnością rynku jakoś się krzywe statystyczne ugłaskają. U nas dzielą nie kasę a żonglują zobowiązaniami.

UE  wprowadziła wymogi co do gorzelni i produkcji spirytusu [ składy celny lub coś podobnego ] a firma co mi ON przywoził jezdzi do niemiec i przywozi spirytus i olej rzepakowy do  rafineri . producent opakowań i foli rolniczych jedził do do niemiec po substrytat bo orlen zarządał sporo drożęj niż ten sam tylko z odbiorem w niemczech ok. 10 lat temu . a dalej na stacjach orlenu wniemczech przed niedzielą płyn był dostepny do dezynfekcji bez problemu ,brat cioteczny mieszka w niemczech .             myslicie żę samochody nowe stanieją ? czy wrócą do ceny z zeszłego roku ?

Edytowane przez jarecki
Opublikowano
1 godzinę temu, hubertb napisał:

To nie jest tak że rzucili kasą, to tamci zaczęli produkować, prezydent powiedział że maja to robić i koniec rozliczą się później. U nas to jest nie do pomyślenia.

On mógł sobie kazać.  Chciałbyś pewnie żeby było jak za komuny. Nakazali i produkcja szła .

Za darmo to może według TVPis, Orlen  produkuje płyny których nigdzie nie ma  Założe się że i tak na tym kase trzepią bo koszt alkoholu pewnie z 10 pln wynosi , robocizny ze 2 pln opakowania ze 2 pln dystrybucji kolejne 2 i marża z 5 pln. Może jeszcze kilka innych rzeczy o których zapomniałem + 5pln. A ile ten płyn kosztuje? 

13 minut temu, hubertb napisał:

Akurat broń jądrową produkuje coś ala państwowa spółka. Wątpię że koncernowi GM w smak produkować respiratory. 

No a kto ma broń jądrową produkować? Prywaciarz? 

Na koncernach też się znasz?

Opublikowano (edytowane)

rakiety ?    a ciekawy czy samoloty boeing są dostepne czy też senat usa musi wydać zgode ?   chyba zaczynam być za ograniczeniem do tresci ...........   brak słowa , a Dysydent byłeś przeciwny zakazie wypowiadania się na temat koronowirusa przez lekarzy    https://www.tvp.info/47389670/wykoleil-pociag-bo-wietrzyl-spisek-rzadu-w-sprawie-koronawirusa

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

ulman czy wg ciebie w usa jest komuna? mało wiesz o polityce a dużo piszesz.

gdybyświedział ile w usa, a także w Niemczech czy francji jest koncesji, licencji, pozwoleń itp. to byś siedział i płakał, że to niemożliwe

trump zastosował wobec gm i forda ustawę o produkcji obronnej, której obowiązywanie wznowił 18 marca, ustawa ta zezwala prezydentowi, jako zwierzchnikowi sił zbrojnych, nakazywać biznesowi produkcję wskazanych dóbr, (została uchwalona w usa w czasach wojny koreańskiej), w tym przypadku pozwala m.in. zwiększyć produkcję środków medycznych, potrzebnych do walki z epidemią

Opublikowano (edytowane)
13 minut temu, jarecki napisał:

rakiety ?       chyba zaczynam być za ograniczeniem do tresci ...........   brak słowa , a Dysydent byłeś przeciwny zakazie wypowiadania się na temat koronowirusa przez lekarzy    https://www.tvp.info/47389670/wykoleil-pociag-bo-wietrzyl-spisek-rzadu-w-sprawie-koronawirusa

a no pisałem
że zakaz może prowadzić do takich absurdalnych i jeszcze bardziej podejrzeń

34 minuty temu, jarecki napisał:

myslicie żę samochody nowe stanieją ? czy wrócą do ceny z zeszłego roku ?

pomoc państwowa dla koncernów, firm i pospólstwa jak leci nie skłania mnie do zdania jakoby nie miały podrożeć.
Po co walczyć z rynkiem ryzykując bankructwo gdy produkować trzeba po kosztach jak można spowolnić produkcję a spadek dochodów państwo zrefunduje.

co najwyżej nowe typy/rodzaje, gorszej jakości tańsze mogą być w ramach wewnątrzrynkowej walki między firmami ale dopiero jak wszyscy wydoją pomocy ile się da i źródełko wyschnie lub zmądrzeje.
raczej inflacja zbyt już ruszy aby i ten mechanizm nominalnie ceny obniżył.

ja sieję na polu z myślą o sprzedawaniu plonów po już zupełnie nowych cenach i wcale nie zależnych od logiki zależności lat poprzednich. nawet mam poczucie że działam w pełnej ciemności choć wiem że gdzieś tam są już otwarte drzwi.
ja akurat zbytnio się nie przejmuję bom stary i nie będę narzekał jak trafię do szafy ;) 

a'propos
na ra
 jeszczepost @nie mnie od tej "szafy" unikania zawrócił :) 
ustawa o produkcji obronnej amerykańska nie zobowiązuje nikogo do produkowania rzeczy których nie chce a upoważnia do przesunięć budżetowych na co można wydać gdy w budżecie "pokojowym" by nie było można.
krótko bo j.w.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

według mie obecne podwyżki wynikają z próby osiogniecia wiekszej marży przy spadającym obrocie sklepu , tzn . zeby wyjść na swoje sklep musi podnieść marże na towar który schodzi np , schodzi żywność ale zarobek sklepy miały też na dodatkach i popierdołkach jak zabawki itd , teraz klient wchodzi bierze co mu potrzebne i sie nie szweda po sklepie .

Opublikowano

jarecki - brak surowca to podstawa popyt druga rzecz. Składy celne na spirytus to lata dziewięćdziesiąte. Głupi płyn do spryskiwaczy jak chcesz rozlewać to musisz mieć taki skład a nawet gdy chcesz robić paliwo z frytury do własnego ciągnika bo na podstawie rozliczenia składu uprzejmie wnioskujesz aby Ci akcyzę naliczyli. To są nasze przepisy i nie mieszaj we wszystko UN.

Dysydent - nie dość, że reglamentację to wszelki spirytus co miał być kolorowany w denaturat teraz jeno Orlen może kupić. Rzeczywistość stanu wyjątkowego bez stanu wyjątkowego... tfu. Jeszcze mi awantur brakuje siwych ludzi bo od 10 to oni mają wyłączność i kufa człowiek w robocie sobie śniadania niema prawa kupić. Siedzą i wymyślają co tu w poniedziałek dać premierowi do ogłoszenia żeby w telewizorze się pokazał ale nic poza siermięgi jedne.

@mirro - i co ja powinienem zrobić teraz? 😉 http://fakty.interia.pl/raporty/raport-koronawirus-chiny/polska/news-naukowiec-z-uj-w-polsce-epidemia-koronawirusa-zaczela-sie-w-,nId,4417584

Opublikowano

Trump mówi o sobie że jest prezydentem wojennym stąd wykorzytanie ustawy. GM dostał jedną z największych pomocy podczas poprzedniego kryzysu więc myślę że jest to niewątpliwa spłata tego długu. W stanach istnieje lista komponentów i technologi na które musisz mieć zgodę żeby sprzedać poza granice usa. Produkcja wojskowa odbywa się w prywatnych firmach pod nadzorem wojskowym zresztą tak jak u nas. RPW siedzi w danym zakładzie i zatwierdza lub nie. 

Opublikowano
1 godzinę temu, DTaras napisał:

To samo co chłopaki z wywiadu. 😂

46 minut temu, hubertb napisał:

Produkcja wojskowa odbywa się w prywatnych firmach pod nadzorem wojskowym zresztą tak jak u nas. RPW siedzi w danym zakładzie i zatwierdza lub nie. 

Może odbywała się. Bo niedługo już nikt z prywatnych nawet jakby stworzył coś fantastycznego to nie zwróci się do MON z zapytaniem czy chcą. A powód jest banalny. pieprzona ustawa, pieprzonych idiotów z PiS. Ustawa ta nakazuje kupować od podmiotów państwowych choćby w porównaniu do prywatnych było to ostatnie łajno. 

PGZ zapewniła sobie kroplówkę dla związków zawodowych na długie lata i teraz może skupić się na produkcji np gumofilców.

Opublikowano
2 godziny temu, nie napisał:

ulman czy wg ciebie w usa jest komuna? mało wiesz o polityce a dużo piszesz.

gdybyświedział ile w usa, a także w Niemczech czy francji jest koncesji, licencji, pozwoleń itp. to byś siedział i płakał, że to niemożliwe

trump zastosował wobec gm i forda ustawę o produkcji obronnej, której obowiązywanie wznowił 18 marca, ustawa ta zezwala prezydentowi, jako zwierzchnikowi sił zbrojnych, nakazywać biznesowi produkcję wskazanych dóbr, (została uchwalona w usa w czasach wojny koreańskiej), w tym przypadku pozwala m.in. zwiększyć produkcję środków medycznych, potrzebnych do walki z epidemią

Ilość koncesji pozwoleń świadczy o kierunku w strone komuny i centralnego zarządzania wszystkim przez aparat rządowo biurokratyczny. Z pewnością nie świadczy to o wolnorynkowym podejściu. 

Jak Trump nakaże to fabryka produkująca auta przestawi się na respiratory, Kto to zaprojektuje, kto wyprodukuje komponenty, kto zmontuje/ przestawi linię produkcyjną, kto sprawdzi czy produkt się nie zatnie , nie wyłączy z powodu niedoróbek zanim trafi do chorych? No i pytanie podstawowe - ile czasu to zajmie? Moim zdaniem kilka miesięcy. Pomijam zupełnie fakt że musieli by zająć się tematem o którym nikt nie ma tam bladego pojęcia.

Resztę  @dysydent wyjaśnił ci wystarczająco jasno. 

1 godzinę temu, hubertb napisał:

Trump mówi o sobie że jest prezydentem wojennym stąd wykorzytanie ustawy. GM dostał jedną z największych pomocy podczas poprzedniego kryzysu więc myślę że jest to niewątpliwa spłata tego długu. W stanach istnieje lista komponentów i technologi na które musisz mieć zgodę żeby sprzedać poza granice usa. Produkcja wojskowa odbywa się w prywatnych firmach pod nadzorem wojskowym zresztą tak jak u nas. RPW siedzi w danym zakładzie i zatwierdza lub nie. 

Trump to kukła robiąca groźne miny.

Produkcja zbrojeniowa praktycznie wszędzie na świecie jest pod kontrolą państwa. Nic w tym dziwnego.

Opublikowano

spokojnie w 7 dni zrobią respiratory ,w tych fabrykach pracują goscie co spokojnie 500 złożą  recznie bez tasmy produkującej , a usa morze wszystko  gogle nawet zerwało współprace na chwile z huaweiem  ale  przestraszyli sie  konsekwencji żę  huwaei pokażę srodkowy paluszek goglowi  [ adroid system ,  yuo tube itd .]  i stworzy coś lepszego i na zawsze pożęgnają gogla 

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

według mie obecne podwyżki wynikają z próby osiogniecia wiekszej marży przy spadającym obrocie sklepu , tzn . zeby wyjść na swoje sklep musi podnieść marże na towar który schodzi np , schodzi żywność ale zarobek sklepy miały też na dodatkach i popierdołkach jak zabawki itd , teraz klient wchodzi bierze co mu potrzebne i sie nie szweda po sklepie .

Podoba mi się, że w tym wszystkim małe prywatne sklepiki zwiększają obroty i zaufanie.

Osobiście staram się czytać szczegółowo etykietki zanim się zdecyduję więc tak szybko  wcale często nie jest.

W następstwie obecnych zdarzeń rządy się osłabiają, jedne do drugich mają pretensje I to będzie niedługo ten czas, aby przysłowiowy trzeci skorzystał/ obalił, zanim nas jeszcze bardziej ujarzmią.

Opublikowano

drukarka 3d drukuje teraz i w metalu czyli można sobie formy do wtryskarek machnąć. Jarecki - odpowiedz na pytanie - skąd re silniczki, tworzywo do drukarek, procesorek do sterowania?

Opublikowano (edytowane)

W POLSCE  nie ma ale w usa bo onich rozmawiamy to tramp zlecił budowe urządzeń wspomagających oddychanie firmom samochodowym ,a wiec zaplecze konstrukcyjne jest spore to seat wykorzytać ma silniczki z wycieaczek zmodyfikowane lekko i jakiś wałek używany w motoryzacji .a usa i dolina krzemowa ,tam półproduktu nie zabraknie              https://www.radiomaryja.pl/informacje/respirator-ostatniej-szansy-pomyslem-zespolu-polskich-inzynierow/  

Edytowane przez jarecki
Opublikowano

Niech Bóg broni by  ignoranci jak ty brali się za takie tematy. To nie produkcja mioteł. Jak to takie  łatwe a epidemia trwa od ponad miesiąca to czemu jeszcze nikt na to nie wpadł? A może na ebay'u kupisz se pare kabelków, gumke dwa kondensatory na olx lutownice i cynę a na gębę maskę spawacza i respirator jak marzenie.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v