Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

stoimy nad przepascia ale nie zawahamy sie isc nieustannie do przodu.......................

jak wiekszosc takich krytykow bez pojecia o realiach- w planach albo zlobku.

Opublikowano
6 godzin temu, mirro napisał:

Dawno temu miało oznaczać tak ze trzy, cztery lata wstecz.😂

aha wszystko jasne ...  czyli jak się klepało na ludzką kasę ok...   kasta na telefon i 90% spraw umorzonych z lat 90 😇  idealna puenta cyrku 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)

nie trzeba wyszukanych broni, finezyjnych strategii i miliardowych wydatków na zbrojenia. Wystarczy zabrać tlen
https://www.fakt.pl/wydarzenia/polska/jakubowice-bracia-zeszli-do-piwnicy-zmarli-z-braku-tlenu/4jrzjzz#slajd-3
nawet nie ma szans zdać sobie sprawy w jakim zagrożeniu się ...

zaraz
kiedy to pisałem/liśmy o TK?
nieee, tak szybko odpowiedź? ;)
https://wiadomosci.wp.pl/julia-przylebska-oskarza-skandaliczne-wystapienia-mowia-ze-tk-nie-istnieje-6476200611297409a?abtest=application|PAK-625|D

11 godzin temu, dysydent napisał:

TK to była jest i będzie kpina z intekektu przeciętnego człowieka
już raz pisałem
Konstytucja jest wielkości cienkiego zeszytu przedszkolaka a oni potrafią miesiącami rozmyślać nad wyrokiem w byle jakiej sprawie. Grupka darmozjadów udających mędrców co nie wolno ich tknąć bo nieomylni. Wstyd nie szacunek należny.
Jak bym tak deliberował posiać czy nie posiać na polu to czy co innego to trzy lata by pole odłogiem miało leżeć?
Prawo Konstytucje... już dawno oderwane od rzeczywistości.

no i czytam cyt -"Julia Przyłębska dodała, że TK "nie jest jednolity światopoglądowo". - Jeżeli zachodzą przypadki niewydawania niektórych orzeczeń lub są one odwlekane w czasie, oznacza to, że sędziowie nie mają wspólnego poglądu na sprawę i muszą wypracować stanowisko - stwierdziła prezes TK w "Gościu Wiadomości" TVP."

czyli nie mamy co liczyć na sprawne i szybkie działania w instytucjach państwowych bo wytłumaczenie się zawsze jakieś znajdzie?

Bez obaw Pani Prezes
Już dawno porzuciliśmy wszelką nadzieję, a nawet nauczyliśmy się z tym żyć.
tylko co Wy na to? https://dorzeczy.pl/kraj/128957/korwin-mikke-nie-ukrywam-chcialbym-puczu-wojskowego.html
bo ja zaczynam odnosić wrażenie że ... który to z biblijnych bohaterów miał znaleźć w Sodomie bodaj jednego sprawiedliwego? dzisiaj zadaniem było by mądrego poszukać

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)
12 godzin temu, dysydent napisał:

dobra
przekonałeś mnie
kasta to nie musi być coś pejoratywnego :ph34r:

Wikipedia   Kasta (hiszp., port. casta „rasa, ród, rodowód” od łac. castus „czysty”)[1][2] – zamknięta warstwa społeczna, do której przynależność jest dziedziczna[2]. Odrębność kast, wynikająca z przepisów religijnych lub prawnych, jest zwykle usankcjonowana zwyczajowo. Kasty zajmują określone obszary, a ich członkowie są związani ze sobą wspólnymi obrzędami i wykonywaniem tego samego zawodu. Kasty są zhierarchizowane: jedne uchodzą za lepsze, a drugie za gorsze.                                                             jak już porównać  to  do zawodu rolnika :D ,, chocią kiedyś taksówkarze  się dostali żeby na krus miejsze składki płacić ..

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

No i właśnie. U Racyla uchwaliła gmina że trzeba walczyć z LGBT. U nich to największe zagrożenie. Ale aby podjąć uchwałę że jako gmina wiejska, gdzie prowadzona jest wciąż działalność rolnicza i wszelkie sprawy z tym związane ( odgłosy, zapachy, jeżdżące maszyny, praca w godzinach innych niż 8-15) a komuś z osiedlonych niedawno  zaczynają przeszkadzać może spadać na drzewo, to już nie.😂

Edytowane przez mirro
Opublikowano

"Lech (pomylili z Jarosławem) Kaczyński chce podbić Niemcy nowym lotniskiem" - tak w wolnym tłumaczeniu brzmi nagłówek z artykułu w niemieckiej gazecie "Stuttgarter Zeitung".

"Dziennik opisuje przejęcie linii lotniczych Condor przez Polską Grupę Lotniczą (do której należy LOT). I sugeruje, że to tylko część wielkiego planu. "Ten plan polega na dostaniu się do czołówki gospodarczej Europy" - uważa dziennikarka gazety Ulrike Krökel. Jak jednak zaznacza, nie można wejść na ten szczyt bez konfrontacji z dotychczasowymi ekonomicznymi liderami kontynentu - a więc przede wszystkim z Niemcami. Krökel przypomina słowa polityków PiS, którzy zapowiadają "dogonienie" Niemiec do 2040 roku. - "Dogonić" znaczy po polsku "skrócić dystans". Ale warto też pamiętać, że ten czasownik niegdyś oznaczał też coś innego. "Polowanie" - czytamy w gazecie. Na czym ma to "polowanie" Polaków polegać? Gazeta zauważa, że poza przejęciem Condora Polacy budują też gigantyczny Centralny Port Komunikacyjny. Media za Odrą zresztą już wielokrotnie pisały, że może on być poważną konkurencją dla powstającego pod Berlinem nowego megalotniska BER.  "To prawdziwa ofensywa. Polacy szykują się do naprawdę wysokich lotów" - uważa dziennikarka, zastanawiając się jednak, czy te ambicje nie są jednak trochę na wyrost. "To jest naprawdę wypowiedzenie nam wojny?" - pyta retorycznie dziennikarka. "Z jednej strony polska gospodarka jest ciągle znacznie mniejsza niż niemiecka. Z drugiej - warto pamiętać, że Polska to w ostatnich dekadach kraj cudu gospodarczego" - rozważa dziennik ze Stuttgartu. Dodaje jednak, że nad Wisłą wiele środowisk krytykuje zbyt duże zaangażowanie państwa w politykę gospodarczą."

"Ten plan polega na dostaniu się do czołówki gospodarczej Europy" - normalnie skandal, jak oni (podludzie) mogą przeciwstawiać się rasie panów, o to chodzi w tej wojnie o "praworządność", Tusku wróć, tyle orderów ci daliśmy i stanowisko króla Europy,

ten tekst w gazecie to piękny przykład dlaczego tusk dostaje ordery niemieckie i najwyższe stanowiska w ue a Kaczyński jest zagrożeniem dla "demokracji" i drugim hitlerem

• Like 2
  • Thanks 2
Opublikowano

we francji to sądy dość kontrowersyjne wyroki wydawały w sporach rolnik -kontra ....... obcy  , i do tego tam musiało dojść zresztą , ten sam problem zaczyna być w polsce  , ojciec chował zwierzyne a córkom zaczyna teraz smierdzieć .

Opublikowano (edytowane)

czyli pogłowie "krów" jednak nie spadlo
nawet taki film nakręcili "Moje córki krowy"

do jeszcze poprzedniego posta warto by się poważniej i szerzej odnieść ale na razie nie mam kiedy
no i nie z takim numerem liczby "kasty" która pod ksywą stanęła bo kto jeszcze sobie co skojarzy666.JPG.a7071a59b520096d8158d751e0fb329f.JPG
o to nawet trochę do "numerka" pasuje
https://www.onet.pl/muzyka/onetmuzyka/budka-suflera-kim-byla-tytulowa-jolka-z-najwiekszego-przeboju-grupy/8fmb7dm,681c1dfa

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

Każda gospodarka opiera się na kosztach produkcji w każdej dziedzinie gospodarki .

Dużo produkować i wytwarzać od rolnictwa do przemysłu ale siła robocza czym tańsza tym silniejsza gospodarka - tak powstał kapitalizm czyli wyzysk .

Niemcom tylko jak by zabrakło ludzi do pracy z innych Państw gospodarkę położyli by od razu na dnie odwiertu i dlatego boją się Polski i Kaczyńskiego .

Edytowane przez galan99
Opublikowano
1 godzinę temu, nie napisał:

"Ten plan polega na dostaniu się do czołówki gospodarczej Europy" - normalnie skandal, jak oni (podludzie) mogą przeciwstawiać się rasie panów, o to chodzi w tej wojnie o "praworządność", Tusku wróć, tyle orderów ci daliśmy i stanowisko króla Europy,

Na miejscu Niemców nie srałbym żarem, bo plan jest tylko i wyłącznie na użytek własnego elektoratu planujących.😂

Opublikowano
4 godziny temu, mirro napisał:

No i właśnie. U Racyla uchwaliła gmina że trzeba walczyć z LGBT. U nich to największe zagrożenie. Ale aby podjąć uchwałę że jako gmina wiejska, gdzie prowadzona jest wciąż działalność rolnicza i wszelkie sprawy z tym związane ( odgłosy, zapachy, jeżdżące maszyny, praca w godzinach innych niż 8-15) a komuś z osiedlonych niedawno  zaczynają przeszkadzać może spadać na drzewo, to już nie.😂

parę lat temu pewna partia napuszczała na sobie ludzi ...  ja sie dziwie tobie ze głosujesz na psl a nie obrabiasz 100ha c 330 bo  w d*pie sie przewraca takie ciągniki  jeszcze trzeba dopłacać do rolnika 🤣

Opublikowano
2 godziny temu, jarecki napisał:

we francji to sądy dość kontrowersyjne wyroki wydawały w sporach rolnik -kontra ....... obcy  , i do tego tam musiało dojść zresztą , ten sam problem zaczyna być w polsce  , ojciec chował zwierzyne a córkom zaczyna teraz smierdzieć .

tam ten skandal wybuch o tym starym rolniku co musiał  krowy zlikwidować  bo rano i wieczorami ryczą i 80 tyś euro grzywny ....   a u nas elektorat głupków typu @Ulman

który twierdzi ze związki  zawodowe są nie potrzebnie ... a tu nie dość ze zrobili z tego burze to jeszcze na korzyść rolników ...  całe strajki we Francji zorganizowane przez związki ....    u nas łatwo się niszczy bo nikt na drodze nie umie stanąć ....   

tak jak rządzi pis spełnia obetnie daje co gada ...

PO walka spisem odsunąć od władzy pis wszytko anulujemy jedną ustawo  plan na rządzenie 😆

teraz pytanie do PSL   gdzie projekty ze rodzice małych dzieci pracują 7 godzin ?  gdzie projekty rodzina +??  co robili wielcy ludowcy za czasów POpsl  co zrobili dla wsi ano poobsadzali agencje rolnicze i hura wyprzedaż  co zarzucił im poseł szajko z kukiz15  ze wynegocjowali najmniejsze finansowanie rolnictwa w EU 

tak samo jak kasę z eu  można sobie łatwo sprawdzić ile na jedną osobę przypadka w Polsce a ile w es-toni  i innych krajach  tak są liczone kasa z eu na głowę 

no ale lepiej podaję się MLD 

Litwa – 2400 euro/1 mieszkańca (7,1 mld euro), Słowacja – 2400 euro (12,7 mld euro), Estonia-2300 euro (3 mld euro), Węgry – 2100 euro (20,8 mld euro), i Malta (0,9 mld euro). Polska z kwotą 1700 euro 

704 zlecenia o wartości blisko 60 mld zł zdobyły zagraniczne firmy w 2013 roku z puli dotacji przeznaczonych dla Polski. (źródło: Instytutu Zamówień Publicznych) deusze  Iber all 

0,89 euro wraca do Niemiec z każdego 1  euro wydanego przez ten kraj w ramach poliyki strukturalnej w Polsce. 

55 proc. unijnej średniej – taki był w 2014 roku wskaźnik innowacyjności Polski. Mimo dużych środków wydanych na innowacje  odsetek ten spadł z poziomu 60 proc. notowanego 2009 roku. Gorzej wypadają tylko Rumunia, Bułgaria, Łotwa i Litwa. (źródło: raport Komisji Europejskiej).

45 miejsce na świecie i trzecie od końca wśród państw Unii Europejskiej zajęła Polska w Globalnym  Rankingu Innowacyjności 2014. Nasz kraj wyprzedził jedynie Grecję i Rumunię.

te wszystkie ,,dotacje” to nic innego jak kredyt które trzeba bedzie oddac w składkach unijnych z gigantycznymi odsetkami. W zamin za ten kredyt stracilismy suwerenność i podniesie to koszta pracy i zmniejszy konkurencyjnosc

ja się już dorobiłem a żeby było mi lepiej zeby mi wszyscy jeszcze bardziej zazdrościli zagłosuje na PO pls 

• Like 3
  • Thanks 1
Opublikowano
1 godzinę temu, Roman176 napisał:

parę lat temu pewna partia napuszczała na sobie ludzi ...  ja sie dziwie tobie ze głosujesz na psl a nie obrabiasz 100ha c 330 bo  w d*pie sie przewraca takie ciągniki  jeszcze trzeba dopłacać do rolnika 🤣

Roman teraz to ja już mogę głosować na kogo mi się żywnie podoba.😂 Dorobiony jestem, więc nie muszę podpinać się pod jakąś opcję  A c-330 stoi dumnie pomiędzy pozostałymi i jego zadaniem jest tam stać aby przypominało jak nasi rodzice musieli za***rdalać. Takie memento przypominające o pokorze. 

• Like 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, mirro napisał:

Na miejscu Niemców nie srałbym żarem, bo plan jest tylko i wyłącznie na użytek własnego elektoratu planujących.😂

nawet jak by wybory wygrała partia która by miała jak  najszczersze chęci  żeby polepszyć byt społeczeństwa to trzeba minimum 20 -30 lat mądrego zarządzania krajem żeby cokolwiek zrobić amerykanskie korporacje weszły w troche inną luke na rynku ze swoimi produktami niż zachodnio -europejski koncerny . korporacje z zachodniej europy wchodziły w branże gdzie nie miały praktycznie konkurencji i zdominowały rynek . A bez ,, przyjaznego '' sądownictwa nic nie da rady zrobić , 

Edytowane przez jarecki
Opublikowano (edytowane)

nawet jak by wybory wygrała partia która by miała jak  najszczersze chęci  żeby polepszyć byt społeczeństwa to trzeba minimum 20 -30 lat mądrego zarządzania krajem żeby cokolwiek zrobić amerykanskie korporacje weszły w troche inną luke na rynku ze swoimi produktami niż zachodnio -europejski koncerny . korporacje z zachodniej europy wchodziły w branże gdzie nie miały praktycznie konkurencji i zdominowały rynek . A bez ,, przyjaznego '' sądownictwa nic nie da rady zrobić , 

Jak daleko można się w tej "przyjazności" posunąć aby mówić że jeszcze jesteśmy w unii i czy nie lepiej majstrować przy ogólnounijnym prawie jeśliśmy tacy euroentuzjaści?
Na razie to mamy strategię baraniego ataku byle jak najdalej do przodu a później cofanie się spowrotem pod ciosami bata np z TSUE

Ja teraz tylko tak krótko i nie wiem czy to pójdzie bo piszę spod win xp szczerbaty.gif

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

inflacja nie jest niczyim zyskiem nawet choćby i rządu. Ona jest spłacaniem długów z błędów przeszłości.
Większe wpływy rządu wydawane po nowych cenach wcale więcej nie przysparzają nawet i rządowi i ten minister jest...
nie wolno obrażać ministrów bo nie wiadomo kto to będzie osądzał 😉

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

A bez ,, przyjaznego '' sądownictwa nic nie da rady zrobić ,

Czy sugerujesz że sądownictwo będzie dźwignią gospodarki? Można olać technologię na rzecz sądownictwa, bo i tak wygramy? Jarecki czy aby coś ten, tego Ci się nie pomyliło? ( Z całym szacunkiem oczywiście i bez wycieczek osobistych)

26 minut temu, dysydent napisał:

Ja teraz tylko tak krótko i nie wiem czy to pójdzie bo piszę spod win xp

Mam jeden komp pod XP ale boję się g uruchamiać. 🤣

26 minut temu, dysydent napisał:

Większe wpływy rządu wydawane po nowych cenach wcale więcej nie przysparzają nawet i rządowi i ten minister jest...
nie wolno obrażać ministrów bo nie wiadomo kto to będzie osądzał 😉

Sześciu ministrów przez sześć miesięcy. Pytanie jest natomiast, skąd Oni ich biorą😂  Myślę że Niemcy spokojnie mogą nie obawiać się naszej konkurencji albo dołączenia do czołówki europejskiej, To jest niemożliwe. Te oszołomy do tego nie dopuszczą.

Opublikowano
12 minut temu, mirro napisał:

Czy sugerujesz że sądownictwo będzie dźwignią gospodarki? Można olać technologię na rzecz sądownictwa, bo i tak wygramy? Jarecki czy aby coś ten, tego Ci się nie pomyliło? ( Z całym szacunkiem oczywiście i bez wycieczek osobistych)

sądy , gospodarka i technologia powinny ze sobą współgrać , bez szybkich sądów za wiele nie wskórasz , na którymś  etapie działalnosci w sądzie raczej się znajdziesz ,sąd może zablokować płynność finansową na poczet możliwych kar , a sprawa  może ciągnąć sie latami .

Opublikowano

Jak tu mówić o sprawiedliwości Francuzka policja pałuje ludzi jak u nas w stanie wojennym i cisza jest ok w Polsce kura piernie krzykną eksplozja .

takie durnie jak będą mieli przebicie społeczne to upaść cywilizacja człowieka musi .

https://nczas.com/2020/02/07/oni-sa-naprawde-oblakani-weganie-zamiast-psow-wyprowadzaja-na-spacer-kapuste/?fbclid=IwAR1wPN9pg4dYNvK3ue26l7R2sD31ixO9cv33MbNuv-pxdZ_XWZzwDRnon9s

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Dodaj nową pozycję...
v