Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Wybrane dla Ciebie
Opublikowano

i kolejne opowiesci o bogactwie ukrytym za górami za lasami ..... podlasia :D

Opublikowano (edytowane)

Oj a co ci tak moje bogactwo boli ?... Toć nie wstWiam fotek i nie nerwuj mało rolnych... 

Kurla, te pisanie z telefonu.. Masakra 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano
4 minuty temu, ogarek napisał:

Dziś mam porody... 

myszy czy szczury ? :D

Opublikowano (edytowane)

A co się zaległy po bykach i przsladuja cie..? 🤣

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

w wersalce ci siedzą i dlatego masz nie spane czy jak :D

Opublikowano (edytowane)

O kurla... tak  ci mówi szklana kula... 😂

Ale opowiadaj gdzie tera robisz?... 

No i co matematyka na to? 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano

Skoro dzieci poszły spać.. Sprawa długu i dziedziczenia. Pół roku jest na decyzję. Dwie drogi potem - dziecko (prawnik) wnosi o przywrócenie terminu bo starego nigdy nie znało a potem wiadomo. Gdy mija więcej niż trzy lata przy braku egzekucji egzekucja następująca nie powinna być prowadzona i to się zamyka, przez zażalenie. Wiecie lepiej to poprawcie. Takie oblicze tego chromego prawa. Komornik wykonuje i nie decyduje o wszystkim. Tu jednak mógł odstąpić od czynności i odpisać wierzycielowi jak i sądowi conieco. Dlaczego tego nie zrobił? Dobrze się egzekwowało czyli brak opieki prawnej z drugiej mańki albo jakiś przewał z długiem - trudno powiedzieć.

Opublikowano
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Ale cyrk. Demony go opanowały. 👾

O widzę kibic uzależniony od af już komentuje z samego rana ... 😜

Opublikowano

dług był odsprzedany hurtowo do firmy windykacyjnej , komornik dostał zlecenia i pewno nie wnikał w szczegóły za co ten dług    ,     a czy powinien sprawdzić czy nie to ja już się nie wypowiem  .

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, jarecki napisał:

dług był odsprzedany hurtowo do firmy windykacyjnej , komornik dostał zlecenia i pewno nie wnikał w szczegóły za co ten dług    ,     a czy powinien sprawdzić czy nie to ja już się nie wypowiem  .

czy kat ma prawo wyroki wydawać? po co byłby sędzia potrzebny?
W przypadku tego dziecka kat uznał że "skazany" jak i jego spadkobiercy martwi finansowo bo dług i tak nieściągalny w sensownej skali to ... a rower to zwalił na głowy zbiórki internetowej czyli tu czysta propaganda wizerunkowa na koszt na prawdę wrażliwych.

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

jak zwykle trzeba by szczegółów sie doczytać z jakiego powodu komornik zajmował należność od córki , jest coś takiego jak odrzucenie spadku , z tego co czytałem to matka córki nic nie wiedziała o kredycie ciążącym na mężu wiec pewnie córka  się  nie zrzekła majątku po ojcu ,  i to nie jest pierwszy przypadek tego typu dlatego obecna partia rządząca wprowadziła szereg zmiań  począwszy od ograniczeń spraw  trafiających do komorników [ chodzi o ilość egzekucji które może prowadzić komornik ] do zmian w prawach spadkowych i możliwosci odrzucenia spadku  i jeszcze kilka innych rzeczy .

Opublikowano
Przed chwilą, jarecki napisał:

jak zwykle trzeba by szczegółów sie doczytać z jakiego powodu komornik zajmował należność od córki , jest coś takiego jak odrzucenie spadku , z tego co czytałem to matka córki nic nie wiedziała o kredycie ciążącym na mężu wiec pewnie córka  się  nie zrzekła majątku po ojcu ,  i to nie jest pierwszy przypadek tego typu dlatego obecna partia rządząca wprowadziła szereg zmiań  począwszy od ograniczeń spraw  trafiających do komorników [ chodzi o ilość egzekucji które może prowadzić komornik ] do zmian w prawach spadkowych i możliwosci odrzucenia spadku  i jeszcze kilka innych rzeczy .

Matka odrzuciła spadek po mężu tylko nie dokonała rzucenia spadku nie letniej córki .

Opublikowano (edytowane)

Zwyczajnie dziecko nie wiedziało o przysługujących Mu prawach, zapewne i matka bo nawet nie powinno do zadłużenia dojść bez wiedzy współmałżonka jeśli nie ma intercyzy ... ach tak, dług przeszedł na dziecko czyli tu intercyza nic by nie pomogła.
Tak. Należy uznac w przepisach zwłaszcza że bywają sytuacje gdy wierzyciel traci jeśli na zbytni hazard wystawi swoje dobra i nawet nie musi to byc z niczyjej winy....
o widzę Galan doczytal dokładniej 🙂

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
Przed chwilą, dysydent napisał:

Zwyczajnie dziecko nie wiedziało o przysługujących Mu prawach, zapewne i matka bo nawet nie powinno do zadłużenia dojść bez wiedzy współmałżonka jeśli nie ma intercyzy ... ach tak, dług przeszedł na dziecko czyli tu intercyza nic by nie pomogła.
Tak. Należy uznac w przepisach zwłaszcza że bywają sytuacje gdy wierzyciel traci jeśli na zbytni hazard wystawi swoje dobra i nawet nie musi to byc z niczyjej winy.

Ale matka wiedziała i za***nym obowiązkiem było tego dopilnować jak z siebie to odrzuciła wiedziała o tym że trzeba tylko zaniedbała .

• Thanks 1
Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, zetorki12 napisał:

Już wytrzeźwiałeś ? :D

Cała noc kurna na warcie i nic... Niecielisie... 🤣

3 godziny temu, Krzysztof81 napisał:

Najwieksze bambry z Farm Symulator co nawet jednej fotki nie mają a najwięcej mają do powiedzenia a z hektarów to działka za blokiem albo za parobka jak Jarek.

Powiem ci w tajemnicy że ja to czytol jak ty te jd tym swoim potężnym fyndem rozrywasz i tak żem się zlakl że nie pokażę swego bo zaraz będziesz go rwal na pół.... 😂😜

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)

Odrzucenie spadku jest w takich sytuacjach formalnością ale obciążoną kosztami i ograniczoną czasowo. Nie zawsze ma potencjalny spadkobierca za co lub nie wie że może się przedawnić...
trudno powiedzieć.
Tym razem kat okazał się lepszy od sędziego
Oczywiście można by przewrotnie się czepiać - co z Niego za kat?

Edytowane przez dysydent
Opublikowano (edytowane)

A z tym spadkiem to miały być jakieś zmiany ponoć że nie trzeba w takich przypadkach odrzucać spadku nawet...czyli co zostało po staremu i nadal nieletnich ścigają? 

Edytowane przez ogarek
Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, dysydent napisał:

Odrzucenie spadtu jest w takich sytuacjach formalnością ale obciążoną kosztami i ograniczoną czasowo. Nie zawsze ma potencjalny spadkobierca za co lub nie wie że moze się przedawnić...
trudno powiedzeć.
Tym razem kat okazał się lepszy od sędziego
Oczywiście można by przewrotnie się czepiać - co z Niego za kat?

Odrzucić można przez sąd i przez Notariusza szybko - w tej sprawie z tą dziewczynką państwo pomorze umorzy tą sprawę .

Jeśli nawet kobieta jest w ciąży a jest dokonywane odrzucanie spadku to tez trzeba odrzucić z tego dziecka jeszcze nie narodzonego .

Tak u nas walczy się z wirusem z Chin .

https://wroclaw.onet.pl/koronawirus-wroclaw-polacy-z-wuhan-nie-zostali-objeci-szczegolna-ochrona-w-szpitalu/670mxb7

Edytowane przez galan99
Opublikowano (edytowane)
16 minut temu, ogarek napisał:

A z tym spadkiem to miały być jakieś zmiany ponoć że nie trzeba w takich przypadkach odrzucać spadku nawet...czyli co zostało po staremu i nadal nieletnich ścigają? 

Małoletni dziedziczy spadek  z dobrodziejstwem inwentarza, czyli odpowiada za długi tylko do wysokości pozostawionego spadku.

Edytowane przez marcinl1991
Opublikowano (edytowane)

zapewne tak bo sprawa nabrała rozgłosu a państwo to nie jest ... nie ma takiego stwora jak państwo. Wszystko to jacyś ludzie; urzędnicy i choćby w obawie o ataki medialne zadziałają w trybie już nadzwyczajnym, wyjątkowym. Szkoda że jakieś urzędnicze bydlę nie pomyślało wcześniej o tym trybie aby dziecku go zaproponować ale to już za bardzo mi służy w nagonce na urzędasów że litościwie nie będę nadużywał okazji aby na tej rasie się wyżywać

21 minut temu, ogarek napisał:

jest kija koniec drugi bo dłużnik spadkodawca może scedować na rodzinę majątek z długu i wówczas nie było by zbyt sprawiedliwe jakieś zmiany w tej kwestii wprowadzać bo można odrzucić spadek częściowo tzn tylko do wysokości z porównaniem z długami aktywów i tylko do wysokości aktywów ustanawiając się niejako dysponentem dodatniej strony spadku aby pospłacać możliwie najwięcej wierzycieli.
Oczywiście nie pamiętam szczegółów prawnych ale wiem że i taka możliwość istnieje a nie chce mi się szukać bo tu nie temat o poradnictwie prawnym.

No może jedno. Okres pół roku od zaistnienia spadku na zrzeczenie się w normalnym trybie choć dopuszczalne są wyjątki w szczególnych sytuacjach. To akurat pamiętam z praktyki (nie nie u siebie, a z poszukiwań w morzu przepisideł dla innych)

Edytowane przez dysydent
Opublikowano
3 godziny temu, ogarek napisał:

O widzę kibic uzależniony od af już komentuje z samego rana ... 😜

z tym uzależnieniem to ty masz jakiś problem brak snu bo masz jazdę na fecie ??

51 minut temu, galan99 napisał:

Matka odrzuciła spadek po mężu tylko nie dokonała rzucenia spadku nie letniej córki .

nie letnia córka nie morze się rzecz puki niema 18 lat 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v