Skocz do zawartości

Sytuacja polityczna w Polsce okiem rolnika - 2019

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

W sumie racja . Trzeba pójść . Ale niedobrze mi się robi od tej brudnej kampanii .

4 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Wiesz że u mnie w gminie stary wójt przegrał jednym głosem bo był pewny . Miał jeszcze zawieź dziadków i nie zrobił tego .

No i mirro już przejął taki brud . Dlaczego to ma być wybór ?

Edytowane przez Gość
Opublikowano
26 minut temu, Pafnucy napisał:

No Panie . jakaś dziecinada . Jeszcze tylko plucia i wywalania języka brakuje .

Duda i tak wygra . Nowych kandydatów niema , a te stare już dobrze poznane .

Bez nas ciężko będzie mu wygrac, musim pomóc, a kampani nie musisz oglądać , włącz bajkę na tvp abc póki jest.

• Like 1
  • Haha 1
Opublikowano
37 minut temu, mirro napisał:

To był żart. Choć na na nasze warunki idzie prawdopodobna argumentacja ze strony miłościwie panujących.

Brud był i będzie . Kłamstwa są i będą w złej wierze lub dobrej . Nieraz się zdarza , ze z brudnych łachów wybiera się te najczyściejsze .

Opublikowano

Obecny prezydent przypuszczam, że przejdzie bez mydła. Jest to osoba ułożona, systemowa. Nie będę na niego głosowała,  zbyt mięczakowaty. Czy posiada własne zdanie?

Prezydent powinien być niezależny i takimi osobami/expertami (prześwietlać lobbystów)  bezpartyjnymi się otaczać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Opublikowano
42 minuty temu, 12zbyszko napisał:

Nieraz się zdarza , ze z brudnych łachów wybiera się te najczyściejsze .

Wszystko się zgadza. Był nawet kiedyś taki żart.
Na ile stron można założyć koszulkę ogólnowojskową? Trzy strony - prawą ,lewą i tą czyściejszą.:lol:

15 minut temu, Ywa napisał:

Prezydent powinien być niezależny i takimi osobami/expertami (prześwietlać lobbystów)  bezpartyjnymi się otaczać!!!!!

Prezydent (każdy) od początku otacza się osobami ze środowiska swojej partii. Taką ekipę dostaje i choćby gryzł ściany nic nie poradzi. Jedynie może temperować ich zapędy a ci walczyć o przepchnięcie tego co partia zamyśla. Jak któryś przegnie, to ląduje miękko gdzieś na placówce dyplomatycznej, co i tak daje mu kolejną laurkę do CV. 

Dlaczego głosowałem  na Pana Dudę? Bo wyglądał na rokującego  dobrze na przyszłość. Dlaczego nie popełnię więcej tego błędu? Bo dołączył mentalnie do Prezydenta Komorowskiego.  Ktokolwiek nowy daje szansę na jakieś inne podejście. Sama wymiana lobbystów w otoczeniu to już sporo. Ktokolwiek inny, aby nie Pan Duda. 

Opublikowano

Jeszcze nie zorientowałam się w osobach kandydujących.  Z charakteru to Korwin już byłby o niebo lepszy- człowiek nie wstydzi się przynajmniej własnego odrębnego zdania, temperowałby bez konwenansów jakby trzeba było.

Opublikowano

Musisz sam rozważyć na kogo zagłosujesz. Być może czas na kogoś z zewnątrz. Sam kandydat to pikuś, ale to co ciągnie ze sobą bywa dużo groźniejsze. Prawdopodobnie to już ostatnie wybory "dziadków leśnych". Na Biedronia jeszcze u nas za wcześnie, choć może i nie. Ale między Panem Chołownią i Panem Bosakiem to już bym się zastanowił. Zaryzykowałem z Panem Dudą to trzymałbym się ryzykanckiego podejścia.  Wrzucenie nieznanego elementu do naszego bajorka może wywołać ciekawe przetasowania. A może niektórym rozum wróci. 
Szkoda by było tylko żony Pana Chołowni, bo już sobie  (z całym szacunkiem)kobieta nie polata.  A może tak trochę przemawia przeze mnie branżowa solidarność.:lol:

Opublikowano (edytowane)

Pisałam o cechach charakteru/ doświadczeniu analitycznym........ nie o konkretnej osobie. Nie ma doskonałości.

Bosak hm....a Chołownia kojarzę go z przeglądów prasowych, musiałabym się przyjrzeć.

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)

Kto by tych wyborów nie wygrał to będzie to kadencja okresu przejściowego bo już wyczerpuje swój potencjał pomysł na państwo satelickie i kolejnym etapem będzie przesilenie gdzie albo zwycięży model większej samodzielności obecnie tylko wykorzystywany jako slogan propagandowy albo państwo narodowe tylko w kwestiach  - jak by to określić? - folklorystyczno kulturowych a kwestie polityczne i gospodarcze podporządkowane jakiejś federacji o zunifikowanych standardach w ramach jakiegoś bloku nawet niekoniecznie unii europejskiej w stopniu jeszcze większym niż to jest obecnie.
Miano notariusza prezydenta Polski jest nawet trafne bo tylko formalizuje akty prawne nie przez niego uchwalane z minimalnym wpływem na ich treść.
Z racji samego modelu ustrojowego Polski prezydent jest tylko stróżem żyrandola i długopisu którego jest co najwyżej mniej lub bardziej ozdobnym futerałem.
Oczywiście z innej opcji niż większościowa w parlamencie może nieco "krwi napsuć" tej opcji ale niczego od siebie za wiele nie może zmienić i te wybory to bardziej plebiscyt wskazujący na to w jakim kierunku polityka potoczy się w przyszłości.
Jeszcze PiS i okolice nie zdyskredytowały się na tyle w oczach wyborców aby można było mówić o zmianie trendu radykalnej ale ostatnie wybory wskazaly górną granicę której już te opcji pokonać się nie uda i tylko z tego powodu te wybory mogą być ważne bo pokażą czy i na ile ten sufit się obniżył nawet jesli Duda obroni prezydenturę to nawet ważne jaką przewagą.
To bardziej plebiscyt na przyszłość niż zmiana stylu rządów na krótszą metę i stąd oczekuję jakiejś głupawej kampanii typu jak już jest gdzie istotne czy "u nas nie gryzą" lub "zmienię coś tam" ?Biedronia czy Kosiniaka bo w pierwszym przypadku brak sensownych argumentów na kampanię a w drugim.... długopis obiecuje wpływać na treść nim tylko podpisaną co i ten podpis nie wymagany a jeszcze ten Kosiniak czy Biedroń z opcji które i tę funkcję prezydentowi chcą ograniczyć tak że; wybory bo wybory i nie tyle prezydenta a kierunek na przyszłość będziemy wybierali.

Jarecki ciekawe spostrzeżenie mi podpowiedział ale tu już i tak dużo i może będzie okazja kiedy indziej...

Edytowane przez dysydent
Opublikowano

Pomimo, a może dlatego, że jestem z rejonu Pana Bosaka nie oddam nań głosu. Pan Duda, jak już mirro wspomniał, to puchar na regale w salce konferencyjnej. Pani Błońska nie zrobiła jeszcze nic... Pan Kosiniak jakby czekał na okazję do roli tego trzeciego co skorzysta, z Panem Marcem się nie zgadzam. Zostaje Pani Duda, która w kampanii ma reformę ZUS i jakby zapomniała gdzie startuje, Pan Hołownia, któremu można przypisać, że trzy razy zastanowi się nad tym co podpisuje, Pan Biedroń jest także humanistą a to dobrzy dowódcy no i jednak osoba z dobrym doświadczeniem i edukacją. Kurcze szkoda by mi było żony Hołowni - proponowałbym rozwód przed zaprzysiężeniem 😁

Opublikowano

gienio-nie zycze ci zle ale chcialbym zebys spotkal sie kiedys z takimi ludzmi z zasadami😂, w glowie i tak masz najebane wiec pare razy  bejsbolem by ci nie zaszkodzilo........

pare dni temu krajowa rada notarialna wystosowala apel- ciekawe czemu kazdy wie o kogo chodzi mimo ze nazwisko nie padlo.

https://natemat.pl/299263,krajowa-rada-notarialna-nie-chce-by-nazywac-andrzeja-dude-notariuszem

3 godziny temu, Pafnucy napisał:

Pójdę . Trza głosować przeciw pedalstwu .

rzeczywiscie masz trudny wybor- gdyby wziac pod uwage krypto- gejow i tych jawnych to wybor jest niewielki. zostaja chyba tylko kobiety, w tym jedna duda sie nawet trafi😜

2 godziny temu, Ywa napisał:

Obecny prezydent przypuszczam, że przejdzie bez mydła. Jest to osoba ułożona, systemowa. Nie będę na niego głosowała,  zbyt mięczakowaty. Czy posiada własne zdanie?

Prezydent powinien być niezależny i takimi osobami/expertami (prześwietlać lobbystów)  bezpartyjnymi się otaczać!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

czy adrian ma wlasne zdanie- na pewno ,ale z niego nie korzysta...

czy zostanie prezydentem- mial na to 5 lat i nie zostal, moze drugiej szansy nie zmarnuje....

zawsze pamietajcie ze wywodzi sie z rodziny komunistycznych karierowiczow, byl  komunistycznym harcerzem, czlonkiem unii wolnosci leszka balcerowicza, o rodzinie zony -szwagier jest publicysta gazety wyborczej, to szkoda wspominac- wiec trudno powiedziec co mu tam w glowie swita- czasami nawet falszywy i obludny czlowiek poczuje swoj czas, 

Opublikowano
Przed chwilą, jacus napisał:

rzeczywiscie masz trudny wybor- gdyby wziac pod uwage krypto- gejow i tych jawnych to wybor jest niewielki. zostaja chyba tylko kobiety, w tym jedna duda sie nawet trafi😜

Nom . Z tym że jedni popierają , a drudzy nie . Ja nie popieram tego czego by chcieli , więc na pewno prosty wybór .

Nigdy nie powiem że wychowanie dziecka przez dwóch pedałów jest normalne .  Sama orientacja mi nie przeszkadza . Tak jak i wyznanie . No chyba że to ortodox .

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Podobna zawartość

• Przez jahooo
      Zapraszam do nowego tematu, kontynuacja wątku z roku 2024

• Gość
      Przez Gość
      Podejrzewam ogromny kryzys w rolnictwie. Nie zaskoczy mnie gdy mleko będzie po 0,70 zł, trzoda po 3,50 A byki po 5,50.😥😥
    • Przez Piotr_SM
      Może kogoś zainteresuje: https://www.gov.pl/web/rolnictwo/minister-stefan-krajewski-oglosil-wsparcie-dla-rolnikow-700-mln-zl-na-jednoprocentowe-kredyty-260-mln-zl-na-pomoc-za-straty-okolo-1577-mld-zl-na-platnosci-bezposrednie
    • Przez jahooo
      Kontynuacja tematu z 2023 roku

• Przez dunda92
      Proponuję uporządkować rozmowę. Byłem na Dorohusku, byłem na strajku w swojej okolicy. Czas i obowiązki większości ludzi nie pozwalają stać na granicy 24/7, a myślę że chcieliby jak i ja dowiedzieć się o aktualnej sytuacji na wszystkich granicach. Tym bardziej w związku z wczorajszym posunięciem Tuska o włączeniu granic do infrastruktury krytycznej.

• Dodaj nową pozycję...
v